Loading

opettajan ohje

Rekisteröityminen

Kun käytät ensimmäistä kertaa Reactored -kielityökalua:

Rekisteröi itsellesi tunnus osoitteessa https://reactored.com täyttämällä pyydetyt tiedot. Vaikka opettaisit useampaa kieltä, valitse niistä eniten käyttämäsi kohdekieleksi, kieliparia voi muuttaa milloin tahansa ohjelman sisällä. Muista klikata myös 'En ole robotti' -laatikko ja odottaa hetki ennen kuin klikkaat 'rekisteröidy' -nappia.

Kun olet suorittanut rekisteröitymisen kirjaudu samantien ulos järjestelmästä vasemman alakulman 'kirjaudu ulos' -painikkeesta ja kirjaudu seuraavaksi sisään saamallasi oppilaitoksen admin -tunnuksella liittääksesi juuri luomasi opettajatunnuksesi organisaatioosi opettajaksi.

Admin-tunnuksen näkymä, jossa yläreunassa näkyvät painikkeet 'oppilaat' ja 'opettajat'.

Klikkaa yläreunasta oikeanpuoleista nappulaa 'opettajat' ja sen jälkeen kirjoita 'lisää opettajia organisaatioon' -laatikkoon oma nimesi ja valitse esiin tulevalta listalta se. Klikkaa rivin lopusta 'lisää' -painiketta. Kun näet oman nimesi opettajien listalla, kirjaudu ulos vasemman alakulman painikkeesta.

Kirjaudu sitten sisään opettajatunnuksellasi.

Vasemman yläreunan asetusympyrästä voit käydä vaihtamassa sivuston käyttökielen, teemavärin ja muokata sähköpostiosoitettasi sekä salasanaasi. Asetusympyrän alapuolelta pääset vaihtamaan kieliparia. Kielipari voi olla myös esim. suomi-suomi tai englanti-englanti. -Muista aina valita oikea kielipari ennen kuin luot ryhmiä, muokkaat materiaaleja tai esimerkiksi käytät arviointityökalua!

Huomaa, että kieliparia ei voi vaihtaa, jos olet luomassa tai muokkaamassa oppituntia

Ryhmien luominen

Klikkaa seuraavaksi vasemman reunan navigoinnista 'ryhmät'. Luo opetusryhmillesi omat ryhmät (esim. 7A, RUB52) klikkaamalla yläreunasta 'luo ryhmä' -painiketta. Jos opetat useampaa kieltä, muista vaihtaa kohdekieltä, kun luot toiselle kielelle ryhmiä.

Anna ryhmälle nimi (nimet näkyvät kaikille oman organisaation opettajille) ja kuvaus ja valitse sille kuva klikkaamalla 'lisää kuva'. Muista lopuksi klikata 'tallenna'.

Kun olet luonut kaikki ryhmäsi saat oppilaasi niihin luomalla jokaiselle ryhmälle oman kutsukoodin klikkaamalla kunkin ryhmän laatikosta nappulaa 'kutsukoodi':

Kutsukoodissa tulee olla vähintään 6 merkkiä ja sen tulee olla uniikki järjestelmässä, jotta oppilaat ohjautuvat oikeaan organisaatioon ja ryhmään. Maksimikäyttäjämäärä tarkoittaa sitä, kuinka monta oppijaa voi tulla sisään koodilla. Myös koodin voimassaoloaika pitää määritellä. (Huomioithan, että asettamasi koodi saattaa mennä vanhaksi, jos kaikki oppilaat eivät ole yhtäaikaa paikalla eli saatat joutua asettamaan koodin uudelleen.)

Kurssikansiot opetusmateriaalia varten

Seuraavaksi kannattaa muodostaa opettamiisi kieliin opetusmateriaalia varten kurssikansiot. Valitse vasemman reunan navigoinnista haluamasi kielipari ja klikkaa 'luo materiaalia'.

Seuraavaksi klikkaa asetusympyrän oikealta puolelta ylhäältä valintanapista organisaatiota, johon luot kurssikansiot materiaalia varten. Jos siis opetat useammalla koululla, joille jokaiselle on oma organisaationsa, valitse aina kansiota luodessa organisaatio niin, että nappi muuttuu valkoisesta värilliseksi.

Klikkaa 'Uusi kurssikansio' -laatikkoa. Täydennä aukeavaan laatikkoon kurssin nimi. Kirjoita kurssille kuvaus, joka auttaa ymmärtämään mitä kansio sisältää ja kenelle se on suunnattu. Klikkaa lopuksi 'Lisää kurssi' painiketta oikeasta alakulmasta.

Kurssikansioiden jakaminen opetusryhmille

Jaa seuraavaksi kurssikansio kaikille niille ryhmillesi, joille sen sisältämä materiaali on suunnattu. Klikkaa kansion oikeasta yläkulmasta kolmesta pisteestä:

Huomaa, että kansiot saavat kuvan siinä vaiheessa, kun ne sisältävät materiaalia. Kuva tulee automaattisesti kansion ensimmäisestä oppitunnista eli sitä ei voi valita.

Kolmesta pisteestä klikatessa avautuu laatikko, josta voit valita poistaa kansion, muokata sen tietoja tai jakaa sen eri ryhmillesi. Jakaaksesi kansion, klikkaa 'jaa' -nappia:

Avautuvaan 'Kurssin jakaminen' -laatikkoon tulee kirjoittaa yksitellen jokaisen ryhmän nimi (järjestelmä tarjoaa kaikkia organisaation ryhmiä yli kielirajojen) ja klikata 'lisää'. Muista jakaa sama materiaali kaikille niille ryhmillesi, jotka käyttävät kyseistä materiaalia.

Huomaathan, että esim. 9.lk ryhmille voi hyvin jakaa kaikki aiempien vuosien materiaalikansiot, jotta he voivat omatoimisesti kerrata aiempien vuosien materiaaleja.

Kun olet jakanut kurssikansioita voit varmistaa vasemman reunan navigoinnista 'ryhmät' valikosta, mitä materiaaleja olet jakanut millekin ryhmälle. Jaettu materiaali on listattuna 'kurssit' otsikon alla:

Hyödynnä muiden laatimaa materiaalia

Kun olet luonut ryhmät ja niille materiaaleja varten kurssikansiot, voit tutustua Reactored -kielityökalun sisältämään materiaaliin, joka on muiden opettajien laatimaa. Voit hyödyntää muiden tekemää materiaalia omassa opetuksessasi sellaisenaan tai muokata siitä omille ryhmillesi sopivaa.

Vasemman reunan navigoinnin kurssit -näkymässä ovat näkyvissä oman organisaatiosi kurssit kyseiselle kieliparille sekä kaikkien opiskeltavissa olevat yleiset kurssit, joita tuottavat Reactoredin producer-opettajat.

Vasemman reunan navigoinnin oppitunnit -näkymässä on pieni otos kieliparin uusimpia oppitunteja, joita löytyy lisää alaspäin selaamalla. Voit myös hakea oppitunteja aihepiirihaulla valitsemalla yhden tai useamman ikoneista (aihepiiri-ikonit muodostavat sivun yläreunaan helminauhan, joka jatkuu oikealle näkymän ulkopuolelle). Voit myös kirjoittaa haluamasi hakusanan 'etsi oppitunteja' -kenttään.

Kun löydät mieleisesi oppitunnin voit kopioida sen omalle kurssillesi. Kirjoita oppitunnin nimi muistiin ja siirry vasemman reunan navigoinnissa kohtaan 'luo materiaalia'. Valitse kurssi, johon haluat lisätä materiaalia. Kun olet kurssikansiossa klikkaa ylhäältä 'kopioi materiaalia' -painiketta:

Voit hakea ennakkoon löytämiäsi oppitunteja kirjoittamalla nimen hakukenttään tai etsiä sopivaa materiaalia suoraan hakunäkymässä. Voit hakea taitotason mukaan tai kopioida jopa eri kieliparien sisältä löytämiäsi hyviä oppituntipohjia (muutat vain toisen kielistä). Voit myös kopioida esim. oman organisaatiosi sisältä toisen opettajan laatimaa materiaalia, jota ei ole jaettu yleiseen jakoon. Kun liikutat hiirtä oppituntien päälle, näkyy oikeassa reunassa oppitunnin laatija, sen kuvaus, sekä luettelo siitä, mitkä sanat ja lauseet siihen on sijoitettu. Klikkaa niiden oppituntien oikeassa reunassa olevaan palloon täppä, jotka haluat kopioida omaan kurssikansioosi.

Kun oppituntipohjat ovat kurssikansiossa, voit muokata niitä. Klikkaa oppituntia avataksesi muokkausnäkymän:

Voit poistaa rivejä tai tehtäväjoukkoja tai lisätä niitä, lisätä synonyymejä jne. Tässä ohjeessa tutustutaan 'Sisältöä oppitunteihin' -osiossa perusteellisemmin oppitunnin rakenteeseen. Niitä ohjeita voit hyödyntää sekä oppituntipohjien muokkaamiseen että täysin uuden materiaalin luomiseen.

Oppituntien luominen

Kun olet luonut kansion, klikkaa kansiota luodaksesi sen sisälle 'oppitunteja' (= harjoituksia). Sen jälkeen klikkaa 'uusi oppitunti'.

Nimeä oppitunti selkeästi ja valitse sille aihepiiri, jotta se on löydettävissä aihepiirihaulla. Kirjoita kunnollinen kuvaus, joka kertoo, mitä oppitunnilla harjoitellaan. Lisää oppituntiin useampia tageja, jotka auttavat sen löytämisessä (esim. taitotasoasteikon taso ja ikäluokka, jos tarkoitettu vaikka 3. luokalle). Lisää oppituntiin kuva (kuvat ovat Pixabayn kuvapankista) klikkaamalla 'Lisää kuva' -painiketta. Valitse tarjolle tulevista kuvista tai etsi sopivalla hakusanalla. Kun olet tallentanut kaikki tarvittavat tiedot oppitunnin tietoihin, klikkaa lopuksi 'lisää oppitunti'.

'Oppitunti jaetaan yleiseen hakuun' valinta tarkoittaa, että oppitunti näkyy kaikille Reactored -kielityökalussa ja se on kenen tahansa opiskeltavissa ja muut opettajat voivat hyödyntää sitä.
Huom! Luotu oppitunti näkyy kansiossa harmaana, kunnes se julkaistaan. Julkaisemisen myötä oppitunti tulee näkyviin kansiossa niille, joille kansio on jaettu.

Mikäli haluat muokata oppitunnin tietoja tai poistaa sen, klikkaa oppitunnin nimen perässä olevaa kolmea pistettä ja valitse pop-up näkymästä haluamasi toiminto.

Sisältöä oppitunteihin

Muistathan kunnioittaa tekijänoikeuksia, kun laadit materiaalia. Jokainen materiaalia laativa vastaa itse tuottamastaan materiaalista ja siitä, että se ei riko tekijänoikeuksia.

KONTEKSTI

Oppijan näkymässä oppitunnin vasemmassa reunassa on konteksti, joka tulee näkyviin, kun hiiren liikuttaa sen päälle. Oppija voi kuunnella kontekstin kaiutinikonista.

Konteksti luodaan klikkaamalla materiaalin luontinäkymässä sivun yläreunasta kohtaa 'Teksti'. Voit kirjoittaa tekstin etukäteen tekstinkäsittelyohjelmassa tai suoraan tekstiosaan ja tehdä tarvittavat muokkaukset, kuten vaikka värikorostuksia, tummennuksia tai lisätä kuvan, linkin tai videon. Voit myös nauhoittaa itse kontekstin ääneen luettuna joko mikrofoninappia klikkaamalla tai lisätä sen tietokoneelta tiedostoista. Huomaathan, että kontekstin ei tarvitse olla valtavan pitkä, mutta olisi hyvä, että lähes jokaisessa oppitunnissa olisi konteksti, jotta oppijat saavat mallia ko. sanaston käytöstä laajemmassa kontekstissa.

Mikäli et lisää itse nauhoitettua ääntä tekstiin, sen sisältö on kuunneltavissa äänisynteesin lukemana.

TEHTÄVÄT

Keskellä oppijan näkymää on tehtäväalue, johon ilmestyy tehtävän laatijan määrittelemässä järjestyksessä erilaisia tehtäviä. Luo tehtäviä klikkaamalla vasemmasta yläreunasta 'tehtävät' -painiketta.

Tehtävägeneraattori opettajan apuna

Tehtävien luomiseen on mahdollista käyttää tehtävägeneraattoria. Jos sinulla on valmiina teksti tai esimerkiksi lista sanoja tai lauseita jossakin muualla, voit tuoda sen Reactorediin harjoitukseksi muutamalla klikkauksella.

Klikkaa oikeasta yläreunasta 'tehtävägeneraattori' -painiketta:

Valitse seuraavaksi oikea välilehti eli haluatko liittää lähdetekstin vai listan. Lähdeteksti voi olla esim. ajankohtainen uutinen (muistathan merkitä lähteen tekstin alle!). Muista valita alhaalta lähdekieli oikein ja merkitse myös minimisanapituus, jonka mittaisista sanoista alkaen sovellus valitsee tehtäviin sanoja.

Mikäli valitset 'listan' tulee sanalaatikon alapuolelta valita haetaanko sanaa vai lausetta ja mitä erotinmerkkiä on käytetty.

Huomaathan, että erotinmerkkiä ei saa esiintyä lainkaan muualla tekstin joukossa.

Erotinmerkkinä @ -merkki toimii yleensä hyvin. Klikkaa 'luo tehtävät'.

Sovellus luo automaattisesti jokaisesta rivistä oman tehtävänsä. Mikäli kielet ovat väärinpäin, voit vaihtaa ne erotin -merkin oikealla puolella olevasta edestakaiset nuolet -painikkeesta. Voit tässä vaiheessa myös muokata sanalaatikoita. Voit myös valita, mitkä otat mukaan klikkaamalla rivin lopusta pientä ruutua, jossa vihreä väkänen. Kun olet muokannut sisällön, klikkaa 'tallenna tehtävät'.

Kun klikkaat 'tallenna tehtävät', sovellus kysyy 'Haluatko varmasti tallentaa tehtävät? -Kun olet klikannut 'vahvista' -painiketta, et pääse enää takaisin tähän näkymään.

Reactored -sovelluksessa oppijaa tuetaan harjoittelussa kuvien avulla. Valitse siis jokaiselle sanalle vielä oma kuvansa klikkaamalla jokaiselta riviltä löytyvää valokuvakuvaketta. Tämän jälkeen voit lisätä tuntiin vielä muita tehtävätyyppejä.

Tehtävien luominen nollasta 'Lisää uusi tehtävä' -toiminnolla

Valitse yläreunasta 'tehtävät' ja sen jälkeen 'Lisää uusi tehtävä' -kohdan alasvetovalikosta tehtävätyyppi ja klikkaa sanalaatikon perästä plus -merkkiä.

Huom! Oppituntiin valittujen tehtävätyyppien järjestystä voi muuttaa jälkikäteen.

SANATEHTÄVÄ

Valitse alasvetovalikosta 'sanatehtävä' ja klikkaa + -merkistä lisätäksesi tehtävän. Mikäli vahingossa valitsit väärän tehtävätyypin, voit poistaa sen sanatehtävä -laatikon oikeasta reunasta 'poista tehtävä' kohdasta. Lisää tehtävään sanarivejä '+ Lisää' -painikkeesta.

Lisää sanatehtävään ensin sana lähtökielellä.

Klikkaa sitten perässä olevaa kysymysmerkkiä ja saat tarjolle käännösvaihtoehdot. R-tunnuksella merkittyjä vaihtoehtoja on sisällytetty Reactored -oppitunteihin niin monta kertaa, että ne on merkitty luotettaviksi käännöksiksi. Ruksi laatikko ja klikkaa 'lisää valitut', niin sinun ei tarvitse kirjoittaa kohdekielistä ilmausta, vaan se tulee automaattisesti näkyviin. (Mikäli kysymysmerkistä ei tule käännösehdotusta, kirjoita käännös oikeanpuoleiseen laatikkoon.)

Mikäli huomaat epävirallisten vaihtoehtojen listassa virheellisen vaihtoehdon, klikkaa sen perässä olevaa 'raportoi virheellisestä käännöksestä'.

Kun olet lisännyt sanan, klikkaa näkyviin tulevan sanarivin alusta kuvasymbolia. Voit vaihtaa hakusanaa ja hakea eri tyyppisiä kuvia tai hakea tietyn kategorian kuvia. Rullaa sivua alaspäin ja oikeasta alakulmasta voit klikata 'Lataa lisää'. Valitse sopiva kuva klikkaamalla sitä.

Mikäli haluat valita sittenkin toisen kuvan, klikkaa kuvan oikealta puolelta rastia. Sen jälkeen voit etsiä suurennuslasi -ikonia klikkaamalla uuden kuvan tai ladata omalta koneeltasi kuvan (muista tekijänoikeudet!) oikean reunan nuoli ylöspäin -ikonia klikkaamalla:

Tältä näyttää luotu sanatehtävä oppijalle, joka on valinnut helpotetun, pelillisen harjoittelutavan:

Sama tehtävä, jos oppija on valinnut haastavemman tavan, jossa hänen pitää vastata puhumalla tai kirjoittamalla.

LAUSETEHTÄVÄ

Valitse alasvetovalikosta 'lausetehtävä' ja klikkaa plus -napista lisätäksesi lausetehtävän. Klikkaa tämän jälkeen '+ lisää' lisätäksesi lauseita.

Lausetehtävään voi laittaa kokonaisia virkkeitä tai lauseen osia. Jokaisen lauserivin lopusta + -napista voi lisätä lauseille synonyymejä. Jokaiseen vastaukseen voi ratas-symbolista lisätä yhteen tai useampaan sanaan kiinnitetyn kielioppivihjeen klikkaamalla sanaa.

Huom! Lausetehtävissä ei voi tehdä suomennoksia, sillä koneääni lukee lauseet valitulla kohdekielellä.

Rivin lopusta kaiutinkuvakkeesta voi lisätä omat äänet eli joko nauhoittaa itse puhuen äänen jokaiseen versioon erikseen tai liittämällä äänitallenteen koneen tiedostoista:

Tältä näyttää lausetehtävä, jos oppija on valinnut helpotetun, pelillisen tavan:

Sama tehtävä oppijalle, joka on valinnut haastavemman tavan harjoitella puhumalla tai kirjoittamalla:

KUVATEHTÄVÄ

Lisää alasvetovalikosta kuvatehtävä. Kuten alla olevista esimerkeistä voi huomata, tätä tehtävätyyppiä voi käyttää mitä mielikuvituksellisimpiin tehtäviin niin sanaston kuin rakenteidenkin harjoitteluun. Tärkeintä on laatia selkeä tehtävänanto. Tehtävän voi luoda yhden kuvan ympärille, joka toistuu kaikissa kysymysosioissa tai jokaiseen yksittäiseen kysymykseen voi lisätä uuden kuvan, joka liittyy jollakin tavalla suurempaan kokonaisuuteen tai sitten ei.

Huomaa että klikkaamalla vastauksen perässä olevia palleroita voit määrittää mitkä vastaukset ovat oikein - oikeita voi olla vaikka kaikki vaihtoehdot. Sovellus näyttää aina sekoitetussa järjestyksessä vastausvaihtoehdot oppijalle.

Oppijalle kuvatehtävä näyttää tältä:

Huom! Kuvatehtävä -tehtävätyyppiin saa siis vain monivalintakysymyksiä. Jos haluat toteuttaa muunlaisia kuviin liittyviä tehtäviä, ne on toteutettava kielioppitehtävällä. Katso lisää kohdasta 'kielioppitehtävät'. Jos taas haluat harjoituttaa esim. kielioppia monivalinnoilla, voit valita tehtävätyypiksi kuvatehtävän.

Vastausvaihtoehtoja voi olla 2-4. Muista klikata oikean/oikeiden vaihtoehtojen perästä niin, että väri muuttuu vihreäksi.

Kuvatehtävässä voi jokaisessa osiossa kysyä eri asiaa, joten sen avulla voi tehdä vaikka tällaisen sanaluokkien hahmottamiseen ja sananmuodostukseen liittyvän tehtävän:

Kuvatehtävällä voi myös harjoituttaa esim. helposti sekaantuvan sanaston käyttöä tehtävällä, jossa pitää valita oikea vaihtoehto käännöslauseista:

Kuvatehtävällä voi toteuttaa myös 'Mikä ei kuulu joukkoon?' -tehtävät:

Kuvaksi voi valita vaikka kysymysmerkin, jolloin se ei ohjaa vastausvaihtoehtoon.

Kuvatehtävä tukee myös sanajärjestysharjoittelussa:

Tämänkaltainen tehtävä voi olla haastava myös niille, jotka osaavat hyvin.

TEKSTITEHTÄVÄ

Lisää tehtävä ja kirjoita siihen selkeä tehtävänanto.

Sitten klikkaa rivin lopusta teksti-ikonia ja lisää aukeavaan pop-up -ikkunaan teksti joko kirjoittamalla suoraan siihen tai liittämällä tekstin tekstinkäsittelyohjelmasta.

Laadi tämän jälkeen tekstiin liittyvät monivalintakysymykset. Jos haluat toteuttaa tekstiin liittyviä tehtäviä, joissa pitää vastata kirjallisesti, on ne toteutettava kielioppitehtävällä.

Tältä tekstitehtävä näyttää oppijalle:

Mikäli teksti on pitkä, siitä näkyy vain osa kerralla, loppuosa on rullattava näkyviin.

VIDEOTEHTÄVÄ

Etsi videotehtävää varten Youtubesta sopiva video. Kun olet lisännyt videotehtävän, kirjoita sille ensiksi tehtävänanto.

Klikkaa sitten rivin lopusta videosymbolia, jolloin näkyviin aukeaa pop-up ikkuna.

HUOM! Sinun tulee syöttää laatikkoon Youtube -videon osoiteriviltä kopioitu osoite (ei siis videon alla näkyvästä 'jaa' -kohdasta tulevaa jakolinkkiä!)

KIELIOPPITEHTÄVÄ

Kielioppitehtävä on kaikkein monipuolisin tehtävätyyppi. Nimestään huolimatta sen avulla voi toteuttaa todella monenlaisia tehtäviä eikä sisällön tarvitse olla aiheeltaan kielioppia. Huomaathan, että tällä hetkellä kielioppitehtävässä ei valitettavasti voi vastata puhumalla, mutta se ominaisuus on tulossa. Vastausvaihtoehtoja voi tällä hetkellä asettaa neljä, mutta niitä tullaan lisäämään jatkossa. Huomaathan, että kielioppitehtävässä vastaus on aina kirjoitettava, siinä ei ole helpotettua tapaa.

KIELIOPPIHARJOITUS

Oppijan näkymä

Valitse alasvetovalikosta 'kielioppitehtävä' ja kirjoita siihen selkeä tehtävänanto, jotta oppija vastaisi sen, mitä on tarkoitus.

Sanelu

Oppijan näkymä

Luo kielioppitehtävä, jossa tehtävänantona on: "Kirjoita mitä kuulet!" Lisää kuhunkin osioon asiaan liittyvä kuva ja kirjoita kysymyksen sijaan pelkkä kohdan numero. Kirjoita vastaukseen se, mitä oppilaan pitää osata kirjoitaa. Äänisynteesi lukee tämän ääneen tai voit myös itse nauhoittaa vastauksen klikkaamalla vastauksen perässä olevaa kaiutinkuvaketta.

Vastaa kysymykseen

Oppijan näkymä

Luo kielioppitehtävä, jossa tehtävänanto on esim. "Katso kuvaa ja vastaa kysymykseen kokonaisella lauseella ruotsiksi." Etsi sopiva kuva, kirjoita siihen soveltuva kysymys ja täydennä erilaiset vastausvaihtoehdot.

Oppilasta voi ohjeistaa vastaamaan tehtävässä kokonaisella lauseella, mutta vastausvaihtoehtoihin kannattaa myös laittaa osittaisia ilmauksia.

Aukkotäydennys kuuntelemalla

Oppijan näkymä

Kuuntelemalla suoritettavassa aukkotehtävässä oppija kuuntelee ja kirjoittaa sitten vastaukseensa koko tekstisisällön täydennettynä.

Huomaa, että kuunteluversiossa pitää äänet olla sallittu tehtävänannon perässä olevasta 'äänet' -napista.

Äänet sallittu.
Kuuntelumahdollisuus on estetty.

Aukkotäydennys vihjeen avulla

Oppijan näkymä

Tästä aukkotehtävästä voidaan haluttaessa poistaa äänet käytöstä, sillä vastauksen voi muodostaa pelkän vihjeen pohjalta. Kuunneltavissa oleva ääni tukee kuitenkin monenlaisia oppijoita.

Taivutusharjoittelua

Kielissä on useimmiten jotain, mitä pitää harjoitella taivuttamaan. Näissä tehtävissä on syytä olla äänet käytettävissä, jotta oppija voi opetteluvaiheessa muodostaa taivutusmuodot kuulemansa perusteella.

Oppijan näkymä

Sanajärjestysharjoittelua

Oppijan näkymä

Sanajärjestysharjoituksesta toinen malli:

Sanaselitys

Oppijan näkymä

Sananselityksissä voi syöttää maksimissaan neljä erilaista vastausmallia.

Muunnostehtävä

Kielioppitehtävän avulla voidaan harjoitella myös esim. aikamuodon muuntamista tai esim. yksikkö-monikko muunnoksia.

Suomennostehtävä

Oppijan näkymä

Suomennostehtävässä tärkeää on ymmärtää se, että se on valitun kieliparin harjoittelua käänteisesti eikä äänisynteesi toimi silloin halutulla tavalla, koska se lukee vastauksen kohdekielen ääntämisellä. Suomennostehtävissä tulee sen vuoksi estää kuunteleminen. Oppilas vastaa näihin aina kirjoittamalla, myös helpotetussa harjoittelutavassa.

Suomennostehtäviin on syytä valita sellaisia lauseita, joissa ei ole liian montaa vaihtoehtoa, miten ne on mahdollista sanoa suomeksi.

Tehtävätyyppien järjestyksen vaihtaminen

Klikkaa kunkin tehtävätyypin otsikkoa, jolloin sen alakohdat menevät piiloon. Kun näkyvillä ovat pelkät otsikot, voit tarttua palkkeihin ja raahata ne haluamaasi järjestykseen.

TEORIA

Mikäli haluat lisätä oppijan tueksi oppituntiin kieliopin teoriaa, voit lisätä sitä joko oppitunnin oikeassa laidassa lamppusymbolin alta paljastuvaan miniteoriaosuuteen tai yläreunan kirjanmerkkisymbolista aukeavaan laajempaan teoriaan. Tekstiin voi kummassakin osiossa sisällyttää linkkejä, kuvia tai upottaa videoita.

Oikean reunan miniteoria on harjoittelunäkymässä normaalisti peitettynä, kunnes sen päälle vie hiiren. Näkymää voi rullata, mutta suositeltavaa on, että siihen ei sijoiteta liian pitkää sisältöä vaan vain ydinasiat napakasti.

Huom! Teorian ei tarvitse olla välttämättä kieliopin teoriaa, vaan se voi olla myös esim. maantuntemuksellista tietoa.

Harjoitusnäkymän yläreunasta avautuva laajempi teoria mahdollistaa pidempien selostusten esittämisen selkeästi.

Luodaksesi oppituntiin teoriaosuuden, valitse materiaalin luontinäkymässä ylhäältä 'teoria' ja kirjoita tai liitä haluamasi sisältö 'lyhyt teoria' -laatikkoon, mikäli haluat sen näkyvän oppijalle harjoitusnäkymän oikeassa reunassa. Kirjoita tai liitä sisältö 'teoria' -laatikkoon, jos se on pidempi.

Chat-työkalu

Klikkaa vasemman reunan navigoinnista 'chat'. Chat-työkalua voi hyödyntää opetuksessa sekä ohjattuihin tehtäviin että oppilaiden vapaaseen keskusteluun. Sen avulla opettaja voi myös kerätä arvioinnin tueksi puhumis- ja ääntämisnäytteitä oppilailta. Oppilaille voi esimerkiksi antaa kotitehtäväksi tekstipätkän lukemisen tai tehtävän kertoa suullisesti omasta harrastuksestaan.

Chat-keskusteluja voi käydä yksittäisen henkilön kanssa järjestelmän sisällä tai oman opetusryhmän kesken. Klikkaa alareunan + -nappia, jos haluat etsiä kontaktin tai luoda ryhmät-osioon yksityisen ryhmän. Toisen osapuolen on hyväksyttävä pyyntö, jotta kontakti tulee näkyviin listalle. Opettaja voi hyödyntää yksityiskeskustelua etenkin sellaisten oppilaiden kanssa, jotka eivät uskalla jättää ääniviestejä ryhmän yhteiseen keskusteluun.

Kullekin opetusryhmällesi näkyy automaattisesti oma Chat-ryhmänsä.

Chatissä voi lisätä ryhmään viestejä kirjoittamalla tai nauhoittamalla. Alla esimerkki, jossa opettaja on jättänyt ääniviestin ja jokaisen ryhmän oppilaan tulee vastata viestiin ääniviestillä.

Mikäli chat -ketjuun tulee asiattomia viestejä, voit poistaa viestit klikkaamalla viestiä.

Chat-työkalu mahdollistaa opettajalle nopean keinon saada kootusti tietoa siitä, miten eri oppilaat ovat oppineet juuri käytyä asiaa. Opettajan ei tarvitse kiertää katsomassa/kerätä vihkoja tai kurkkimassa oppilaiden ruutuja, vaan kaikkien osaamisnäytteet näkyvät reaaliaikaisesti päivittyvässä ryhmäkeskustelussa, jossa oppilaat oppivat myös toisiltaan. Luokassa tapahtuvan suullisen pariharjoittelun aikana opettajan on mahdotonta seurata kaikkien tekemistä yhtäaikaa, joten chat-työkaluun jätettyjen ääniviestien avulla opettaja kuulee kaikkien suullisia tuotoksia tasapuolisesti ja ne jäävät myös talteen eikä vain opettajan kuulon ja muistin varaan.

Created By
Digi Ope
Appreciate