Loading

Joksu Taksi Ilomantsista odottaa Jokelan edessä kyydin tarvitsevaa kesällä 2018.

Inarin talo, 1936

Rkm. W. J. Saarenmäki

Heikki Inari rakennutti tämän uusklassistisen, Art Deco-henkisen, rakennuksen 1934. Rakennus sijaitsee Jokelan viereisellä tontilla. Kaski ylintä kerrosta toimivat Inarin ja hänen perheensä kotina ja toimistoina. Alakerrassa toimi Joensuun ensimmäinen julkinen kylpylä, mikä tarkoitti saunatiloja ja läheisestä Pielisjoesta saatua kylpyvettä.

Tämä "hienostunut" rakennus toimi viitoittajana Jokelan tulevaan arkkitehtuuriin. Talosta löytyy klassismista tuttuja koriste-elementtejä kuten katonrajan friisikuviointi, medaljongit, pylväsaiheet ja vaalean keltainen rappaus. Toisaalta symmetrisyyden rikkova torniaihe ja kokonaan lasitettu porraskäytävä kertovat jo orastavasta modernismista.

Inarin talon Niskakadun puoleinen julkisivu. Kuva Joensuun kaupungin keskusarkisto.

Eka Joksu 1934–1939.

Heikki ja Maria Inarit ostivat tontin Niska- ja Torikadun kulmauksesta 1934. Tontilla sijaitsi puutalo, jossa ravintolatoiminta aloitettiin. Kuvassa rakennusmestari Viljo Raittilan maaliskuussa 1934 piirtämä muutospiirustus. Piirustuksella on haettu lupaa siirtää pääsisäänkäynti rakennuksen kulmasta Torikadun puoleiselle julkisivulle ja samalla suurentaa kahta ikkunaa tulevan oven molemmin puolin. Tämä ratkaisu on helpottanut asiakkaiden sisäänkäyntiä, ja suuret "näyteikkunat" toivat sisätiloihin valoa ja näyttävyyttä.

Uuden Jokelan laajennus ja elokuvateatterin rakentaminen loppuvuodesta 1939.

Tehtävään palkattiin arkkitehti Aulis E. Hämäläinen

Aulis Hämäläinen (1909–1991) työskenteli uransa alkuvaiheessa Väinö Vähäkallion toimistossa ja piirsi puhtaaksi tämän useita töitä. Molemmat työskentelivät myös Suomen Matkailijayhdistykselle, minkä takia he piirsivät paljon matkailuun liittyvää arkkitehtuuria. Pohjois-Karjalaan Vähäkallio suunnitteli Kolin ylämajan (1930), joka on purettu, ja Lykynlammen hiihtomajan, joka on yhä jäljellä jälkikäteen laajennettuna. On sanottu, että Lykynlammen hiihtomaja on itse asiassa Hämäläisen piirtämä. Hämäläisen merkkiteoksia ovat Lapin sodassa räjäytetyn Rovaniemen hotelli Pohjanhovin korvaava uusi Pohjanhovi (1947) ja Tolvajärven matkailumaja (1939).

Julkisivut Tori- ja Niskakdulle. Piirustus päivätty 16.4.1939. Piirustus Joensuun kaupungin keskusarkisto.
1. kerroksen pohjapiirustus. 15.3.1939. Piirustus Joensuun kaupungin keskusarkisto.
2. kerroksen pohjapiirustus. Piirustus Joensuun kaupungin keskusarkisto.
Kellarin pohjapiirustus. Piirustus Joensuun kaupungin keskusarkisto.

Julkisivun muutospiirustus. 19.12.1940. Muutoksessa on haettu lupaa lisätä friisikuviointi ravintolapuolen räystääseen ja jatkaa toisen kerroksen ikkuna-aukotuksia elokuvateatterin puolelle. Piirustus Joensuun kaupungin keskusarkisto.

Ajoittamaton kuva. Kuvan liikekilvet, ja erityisesti kilpi saunoista, kertoo, että Inari rakensi oman aikansa "viihdekeskusta", johon kuului elokuva-, ravintola- ja kylpylätoiminta.

Ilmoitus Laatokka-lehti 22.11.1940

Kuva 1960-luvulta. Kuva ilmentää hyvin sitä, kuinka Jokelan arkkitehtuuri pyrittiin saamaan näyttämään arvokkaalta 1920-luvun pohjoismaiselta klassismilta. Siinä kuitenkaan onnistumatta. Jokelalla oli kaikki mahdollisuudet syntyä funktionalismin eleettömäksi edustajaksi, mutta se jäi vellomaan tyylien sekamelskaksi.

Jokelan ulkoasu muuttuu radikaalisti 1968

Vuonna 1968 tehdyn remontin yhteydessä julkisivut vuorataan 60-luvulla suosiossa olleilla minereettilevyillä. Toisaalta parannusta rakennuksen huomioarvoon toi julkisivua kiertävä tumma mainoslista, johon asemoitiin ravintolan nimi suurin antiikvakirjaimin.

Piirustus Joensuun kaupungin keskusarkisto.

Yläkuvassa Jokela 1970-luvulla (kuva Pohjois-Karjalan museo) ja alhaalla 16.3.2019

Animaatio Jokelasta, joka on piiretty alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.

Napin takaa löydät 3D-mallin Jokelasta, joka on mallinnettu alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.

Tsekkaa mitä muuta mielenkiintoista löydät rakennuksiin liittyen

Napin takaa löydät muun muassa tämän esityksen

Credits:

Merkitsemättömät kuvat Samu Aarnio. Animaatio Timo Kokkonen.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.