Loading

Høyt og luftig med eksklusiv minimalisme Hjemme hos Ina og Benjamin

– Vi liker gode, solide ting som varer. Å fylle huset med nips er ikke for oss. Da er det heller bedre å spare til færre, men utvalgte gjenstander å fylle hjemmet vårt med.

Øverst oppe i Breistølen har Ina Torgersen og samboer Benjamin Andersen vaglet seg. Skal du på besøk til samboerparet, må du manøvrere deg på smale, svingete veier og 199 trappetrinn før du kommer til det røde huset der oppe i skogkanten. Det er nesten en fullverdig Stoltzen-etappe før du kan sette fra deg skoene på dørmatten deres og bli invitert inn. Men når du først har kommet inn i den innbydende leiligheten får du raskt lønn for strevet: Gjennom stuevinduet er det panoramautsikt over deler av sentrum, Sandviken, Laksevåg og innseilingen til Bergen fra vest og Nord.

Sol og utsikt – tillegg til en unik sjanse til å skape et hjem slik vi vil ha det, forteller Ina.

– Utsikten er bare èn av fordelene med å bo her oppe. Siden vi ikke er i nærheten av å kunne kjøre til inngangsdøren, er det begrenset hvor tunge handleposer vi orker å bære med oss fra butikken. Det i seg selv gir gode forhold for minimalisme i hverdagen. I tillegg får vi gratis trening hver dag, sier Ina med et smil.

Hun tar imot oss en solblank februardag. Samboer Benjamin er utenbys på jobboppdrag og Ina – som selv er eiendomsmeglerfullmektig i Kaland & Partners, er akkurat i ferd med å avslutte en budrunde på vegne av en klient. Fra kjøkkenbenken – med nevnte utsikt midt imot, trakterer hun telefon og nettbrett, og sørger for å holde orden på de innkomne budene. Mellom telefonsamtalene unnskylder hun for at hun ikke har fått tid til å rydde leiligheten før BOBs utsendte kom. Men i våre øyne er samboerparets treroms leilighet ulastelig i sin fremtoning. Her er det ikke akkurat rotete.

STUE: Sofagruppe fra Slettvoll har en sentral plassering.

Den 65 kvadratmeter store leiligheten er lys og trivelig, med til dels store vindusflater – i alle fall etter standarden som var gjengs da boligen ble bygget i 1956. Siden leiligheten ikke har innsyn er stue og kjøkken fri for gardiner av noe slag – noe som er med på å forsterke utsikten.

De i alt fem leilighetene i bygget er organisert som et sameie, og Ina forteller varmt om det gode naboskapet – ikke bare i sameiet, men også i hele området. Det blir liksom en liten by i byen.

– Vi kjøpte leiligheten for et år siden, og med denne boligen fikk vi alt det vi savnet i vår forrige leilighet nede i byen: Sol og utsikt – tillegg til en unik sjanse til å skape et hjem slik vi vil ha det, forteller Ina.

Siden de kjøpte leiligheten har det vært en lang prosess med oppussing og renovering. Samboer Benjamin er selv håndverker, og har et stort kontaktnett og driftig vennekrets. Så her har alt lagt til rette for vennedugnad. Rom for rom har leiligheten blitt pusset opp. Veggen mellom kjøkken og stue er fjernet – slik at de nå har fått et stort rom med forskjellige sittesoner. Sentralt i stuen står en stor mørk grå sofagruppe fra Slettvoll med tilhørende stuebord og hjørnebord. En omfangsrik, men delikat taklampe troner over det hele. TV-en er veggmontert med svingbar arm slik at den kan skubbes vekk når den ikke er i bruk. Det runde spisebordet med tilhørende stoler er plassert der den tidligere veggen mellom stue og kjøkken var – og løsningen gir en fin flyt mellom rommene. Kjøkkenbenken går rundt tre av veggene i kjøkkendelen – og gir rom for god arbeidsplass for så vel matlaging som kontorarbeid. Kjøkkenskap og hyller er utstyrt med selvlagde lærhemper – et funksjonelt og fiffig alternativ til tradisjonelle knotter. De selvlagde lærhempene var en overraskelse på bestilling en helg Ina var utenbys.

Stuen er videre preget av den gedigne utsikten mot byen, og rommer ellers en blank, sort vedovn – som tidligere var grå, men som etter en omgang med varmebestandig lakk fikk en kulør som er mer i tråd med interiøret ellers. Et stilig ved-stativ i massivt stål holder orden på bjørkekubbene. En rekke, store sofaputer står i fin og fargerik kontrast til interiøret for øvrig.

Badet er smakfullt pusset opp med store grå/beige fliser, sort baderomsinnredning og hvitt, vegghengt toalett. En veggnisje holder orden på sjampo og dusjsåpe – og ved inngangen til badet er det funnet plass til en vaskemaskin og tørketrommel stablet i høyden.

BAD: Badet er smakfullt pusset opp med grå/beige fliser, sort baderomsinnredning og hvitt, vegghengt toalett.

Hovedsoverommet er dominert av en høyreist dobbeltseng i tillegg til garderobeskap og et løst speil som rager mellom tak og gulv. Vegg i vegg er gjestesoverommet – holdt i samme farger hovedsoverommet. Det hele bindes sammen av gangen, der paret har laget en fiffig garderobeløsning med hyllekasser fra Ikea, sort klatretau med fritthengende rekke av kroker til yttertøy.

Den åpne balkongen er i bruk hele året – selv om den i vintermånedene av og til må ryddes fri for et sporadisk, bergensk snøfall. Godt kledd, og med en varmende kaffekopp, er dette et yndet sted for å bivåne at vinterbyen under dem sakte går til ro – eller sommersolen stikker seg vekk et sted der ute over Askøy.

UTSIKT: Hvem trenger bilder på veggene når en har denne utsikten å hvile øynene mot?

Det er tydelig at Ina har øye og forkjærlighet for design og boliginnredning – noe som langt på vei kan forklares med oppveksten hjemme i Kristiansand. Faren driver en anerkjent interiør- og møbelforretning i hjembyen, og Ina har i barne- og ungdomstiden tilbragt mye tid i butikken.

At hun senere har utdannet seg innen eiendomsmeglerfaget kan langt på vei tilskrives interesse for bolig og interiør.

– I jobben min får jeg anledning til å besøke mange hjem – og kan hente en og annen ide fra boliger jeg er innom, sier den blide sørlandskvinnen med et smil. Hun er samtidig opptatt av å ikke fylle hjemmet med alskens «ting og tang», men satse på solide, holdbare og funksjonelle ting.

– Vi sparer heller penger for å kunne kjøpe de tingene vi trenger og har lyst på. Selvsagt kan det virke ekstravagant å kjøpe et ved-stativ til noen tusenlapper, eller et søppelspann i samme prisklasse, men som sagt – vi satser på få, utvalgte gjenstander med varig verdi.

– Dessuten, legger hun til, tilsier plasseringen av leiligheten vår at det krever stor innsats å bære ting opp her. Så da får vi greie oss med mindre – enten det er inventar eller matvarer, avslutter hun.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.