Loading

#5 • KEN JE KLANT SAMEN ONLINE STERK | INretail

Communicatieadviseur bij INretail Aafke Melgers vertelt je in deze video alles wat je moet weten over hoe je jouw doelgroep, of doelgroepen goed in kaart kunt brengen, wat je met die informatie verder kunt doen en waarom dat zo belangrijk is, juist nu.

STAP 1 | Gebruik de data die beschikbaar is. Zowel uit je website als uit je social media kanalen kun je heel veel nuttige en bruikbare informatie vinden over wie jouw kanaal bezoekt. Dat geeft je een goed beeld over je (online) doelgroep. Heb je je website nog niet gekoppeld aan Google Analytics? Doe dat dan snel. Binnen enkele maanden of zelfs weken (afhankelijk van het aantal unieke bezoekers in een periode op je website) kun je uit Google Analytics veel interessante gegevens halen. Ook social media kanalen zoals Facebook en Instagram bieden statistieken over je online doelgroep. Dat varieert van geslacht, woonplaats en leeftijd tot interesses en dagen en uren waarop je doelgroep het meest actief is.

Stap 2 | Definieer verschillende doelgroepen. Er bestaat vaak niet één doelgroep voor jouw zaak. Soms zijn het er twee, soms zijn het er wel vier. Probeer uit de data die beschikbaar is en de kennis die je van je doelgroep hebt te filteren wie die doelgroepen voor jouw winkel zijn. Door het clusteren van eigenschappen die bij elkaar horen vorm je een goed beeld van het aantal doelgroepen.

STAP 3 | Vertaal data naar personen. Schrijf voor elke doelgroep die je gedefinieerd hebt een persona. Een persona is een beschrijving van een fictieve persoon die een doelgroep voorstelt. Doel van een persona is dat je makkelijker kunt toetsen of een communicatie uiting past bij je doelgroep. Ook kan een persona je helpen bij het opstellen van teksten, berichten, blogs, vlogs, etc. gericht op een bepaalde doelgroep. Begin in de omschrijving met (naam), geslacht, leeftijd, woonplaats, opleidingsniveau en de werk- en gezinssituatie. Denk ook na over interesses, hobby's en online activiteit (op welke kanalen bevindt deze 'persoon' zich). Vind je het lastig om te beginnen? Op het internet zijn talloze voorbeelden van persona's te vinden.

We delen natuurlijk ook onze belangrijkste gouden #TIPS met jullie. Doe er je voordeel mee!

TIP #1 | Vergeet je traditionele klant niet. Het gevaar van een analyse in de online omgeving is dat je jouw traditionele klant, die vooral offline met jouw winkel in contact is, kan vergeten. Bedenk dus altijd of je in je doelgroepanalyse niet een doelgroep vergeet.

TIP #2 | Less is more. Dat geldt hier eigenlijk ook. Zorg dat je het aantal doelgroepen beperkt tot maximaal drie tot vier. Zo is het te overzien, ook in je communicatie. Heb je echt maar één doelgroep en is die groep offline hetzelfde als online? Dan definieer je gewoon één doelgroep.

TIP #3 | Prioriteiten stellen. Je kunt misschien niet iedere doelgroep online evenveel aandacht geven. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf een nummer 1 doelgroep aanstelt. Deze doelgroep is vaak verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de omzet. Daarnaast kun je één subdoelgroep definiëren en doelgroep(en) die je graag meer zou willen aanspreken. Hier kun je de gekozen kanalen, post-frequentie (hoe vaak post je iets op welk kanaal) en de inhoud van je content (voor welke doelgroep is het gemaakt) op afstemmen.

IN THE SPOTLIGHT | BIJSTOX

Elke week interviewen we een ondernemer die in deze bijzondere tijden toch ook kansen heeft gezien en daar vol voor is gegaan. Deze week vertellen Peter Stox - eigenaar van tuincentra BijStox - en Quincy Kok - marketing en communicatiecoördinator bij BijStox - over welke online kansen zij zien en op welke manier zij meer inzetten op social media in deze bijzondere tijd.

RETAILPOWER

In deel vijf van de SOS-campagne ‘Samen Online Sterk’ zijn we te gast bij familiebedrijf BijStox in Roermond. BijStox is een tuincentrum en kwekerij en heeft meerdere vestigen in het zuiden van het land. In Limburg en Brabant, waar het coronavirus in rap tempo om zich heen greep was het lastig om omzet te blijven genereren. Eigenaar Peter Stox en Quincy Kok, marketing- en communicatiecoördinator, vertellen wat er in de organisatie veranderde en hoe belangrijk het in de focus-switch naar online is om je doelgroep(en) goed te kennen.

Al voor de persconferentie kreeg Peter signalen dat we een bijzonder lastige tijd tegemoet zouden gaan. In Limburg en Brabant steeg het aantal coronabesmettingen dusdanig snel dat er noodhospitalen moesten worden opgezet. Twee weken voor de persconferentie die de intelligente lockdown aankondigde begonnen Peter en zijn team daarom al met de focus-switch naar online. “Het roer moest om, acuut. We hebben direct geschakeld met marketing. We hebben geprobeerd het bedrijf zo stil mogelijk te krijgen en met volle focus op online groei verder te gaan”, aldus Peter.

PODCAST • INTERVIEW PETER & QUINCY

Ben je benieuwd naar het gehele interview met Peter en Quincy van BijStox? Klik dan op de video hieronder om deze te beluisteren.

"Corona past zich niet aan ons aan. Wij zullen ons moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Daar hebben we campagnes omheen bedacht. Dus verder denken dan de winkel. En dat hebben we gedaan."
#INSPIRATIE