Loading

Talviuinti on monelle sosiaalinen tapahtuma Teksti ja kuvat: Anu Kauppila

Harrastus, elämys, rentoutumiskeino

Talviuinti on kenties nyt suositumpaa, kun koskaan aiemmin. Korona-aika sai monet kokeilemaan avannossa pulahtamista, koska elämyksiä ja harrastuksia haettiin enemmän lähiympäristöstä. Suosion nousuun vaikuttavat myös hyytävässä vedessä pulahtamisen terveysvaikutukset. Monet urheilijat myös ovat todenneet avannossa käynnin nopeuttavan palautumista urheilusuorituksen jälkeen.

"Lajin pariin ovat kaikki tervetulleita omana itsenään ja neuvoja ensikertalaiset varmasti saavat tahtoessaan. Ketään ei katsota nenän vartta pitkin, kun jokainen keskittyy omaan rentoutumiseen, Anna-Emilia Kalaja.

Suosiosta kertoo myös kävijöiden taloudellinen panostaminen lajiin

Talviuinnista innostuneelle Anna-Emilia Kalajalle avannossa käyminen on sekä sosiaalinen tapahtuma että harrastus.

–Harvoin tulee käytyä yksin, ja on kiva vaihtaa ystävien kanssa kuulumiset samalla. Parasta avannossa käymisessä on sen jälkeinen olo, joka tarpeen mukaan rentouttaa tai virkistää. Muutama kymppi on minusta erittäin kohtuullinen hinta kokonaisesta kaudesta, jos sillä saa avannon ja paikan missä vaihtaa kuivat vaatteet päälle. Saunakaan ei ole tarpeellinen, Anna-Emilia Kalaja.

Kalajan kanssa saunomaan ja avantoon lähtenyt Marjo Lehtinen kertoo innostuneensa talviuinnista sen tuomasta kokonaisvaltaisesta hyvästä olosta. Myös Lehtistä kiinnostaa avantouinnin vaikutukset treeneistä palautumiseen ja terveyteen. Kausimaksuun talviuintiin hurahtanut Lehtinen olisi ehdottoman valmis.

–Onhan se päänupille taukoa kaikista arjen ajatuksista, kun lilluu jäisessä vedessä. Olo avannon jälkeen on yksinkertaisesti mahtava. Avantoja on Oulun alueella todella vähän niin olisi hyvä saada talviuintipaikkoja lisää myös Oulun pohjoispuolelle, Marjo Lehtinen.

kävijäkunta nuorentunut

Ennen avantouintia pidettiin keski-ikäisten ja eläkeläisten harrastuksena, mutta suosio on noussut etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Moni nauttii etenkin siitä, että jokainen voi tulla harrastamaan lajia ilman, että ketään kiinnostaa sinun työpaikka tai titteli. Lajilla on jo noin 150 000 aktiivista harrastajaa ja avantoa kokeilleita on jo Suomessa yli puoli miljoonaa.

Vaikutukset yksilöllisiä

Talviuinnin tutkittuja terveysvaikutuksia on monia. Kylmässä vedessä käyminen tuottaa muun muassa mielihyvää, parantaa unensaantia, vastustuskykyä sekä stressinsietokykyä. Se myös tutkitusti lievittää reuman ja astman oireita, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja laskee perusverenpainetta, jos käy säännöllisesti kylmässä vedessä yli kolmen kuukauden ajan. Etenkin koronan aikana, avannossa käynti on lisääntynyt ja sitä on markkinoitu paljon myös matkailun lisäarvona paikkakunnalle.

Koivurannan Saunalautalla voi nauttia avannon yhteydessä komeista maisemista tai kylmän huurteisen saunajuoman.

Lisää talviuintipaikkoja Ouluun, kiitos

Lähin talviuintipaikka on Oulussa Tuiran uimarannalla, sekä Värtössä Koivurannan saunalautalla voi käydä maksua vastaan pulahtamassa. Myös Kempeleen kunnalla on oma talviuintipaikka, kuten myös Limingassa sekä Yli-Iissä.Oulun pohjoispuolelle olisi hyvä saada myös oma talviuintipaikka.

Oulun kaupungin liikuntapalveluissa isännöitsijänä toimiva Jarmo Savukoski kertoo, että Tuiran talviuintipaikka on kaupungin ainoa tällä hetkellä, eikä uusia talviuintipaikkoja ole hänen tietojensa mukaan tulossa. Tuiran talviuintipaikka on jälleen avattu käyttöön korjausten jälkeen, mutta moni kaipasi paikan suljettuna ollessa vaihtoehtoista talviuintipaikkaa.

–Tärkeintä on huolehtia turvallisuudesta ja turvavälineet on oltava saatavilla yleisellä talviuintipaikalla. Tuirassa on hyvät mahdollisuudet talviuintiin, on lämpömatot ja hyvä laituri sekä portaat, Jarmo Savukoski.

Avantouinti sopii melkein jokaiselle. Sydän- ja verenpaineoireet voivat kuitenkin estää talviuintiharrastuksen aloittamisen. Ensimmäisellä kerralla avannossa kannattaa viipyä vain muutama sekunti. Keho kyllä talven aikana sopeutuu kylmään, ja avannossa vietettyä aikaa voi pikkuhiljaa pidentää.

Created By
Anu Kauppila
Appreciate