Loading

Iedereen telt mee Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2018-2

Welkom

IEDEREEN TELT MEE was het thema van onze vorige natuurfotowedstrijd. Kriebelbeestjes, imposante roofvogels, eeuwenoude bomen, kleine mosjes... In de natuur telt alles en iedereen mee, dus waren we erg benieuwd wat jullie zouden insturen. Uit de honderden inzendingen zochten we mooie, gekke en bijzondere foto’s – hier komen ze (met eerst de drie winnaars).

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Harm-Jan Breugem – Eendjes bij Zaandam

Winnaar: Harm-Jan Breugem

Harm-Jan Breugem (1996) uit Zoetermeer kreeg met deze foto de meeste stemmen van het publiek: 575! Hij was erg verrast met zo veel stemmen. Grappig eigenlijk, dat je met zulke alledaagse beesten een wedstrijd kan winnen. Het laat maar weer eens zien dat fotograferen in de natuur voor iederéén een leuke hobby is. En dat je met geduld en goed kijken mooie foto’s kunt maken.

Vrije tijd

“Onwijs leuk vind ik het om in mijn vrije tijd foto's te maken in de natuur,” vertelt de publiekswinnaar. “Ik richt me vooral op dieren en landschappen.”

Wegrennen

“Deze foto heb ik in juni 2018 gemaakt. Het was best moeilijk om deze eendjes goed voor mijn camera te krijgen. Ze liepen steeds maar weer hard weg! Maar op een gegeven moment bleven ze toch rustig stil staan en toen had ik ze keurig op de foto. De grote buik van moeder, rechts, is nog net een beetje te zien.”

Hans van der Boor - Even een rustmomentje

Winnaar: Hans van der Boor

Hans van der Boor (1957) uit Schiedam nam zijn winnende foto in een van de polders tussen Schiedam en Delft. “Op 8 juli 2018, om precies te zijn,” aldus Hans. “Dat mijn foto is uitgekozen vind ik een extra motivatie om door te gaan. Ik wil de dieren zo mooi mogelijk op foto vastleggen. Ik ben een echte dierenfotograaf en macrofotografie is wel een van mijn favoriete bezigheden.”

Geduld

Net als bij de opname van de eendjes was geduld een belangrijke factor. “Eerst heb ik met de telelens een aantal foto’s gemaakt op zo’n drie meter afstand. Daarna wisselde ik heel rustig en stilletjes van lens (macro) om wat dichterbij te kunnen fotograferen. En dan moet je maar hopen dat zo’n mooie libel blijft zitten! Gelukkig was ie redelijk op zijn gemak. Het licht scheen prachtig door het blad en schuin op het beestje.”

Addy van der Starre - Zwart met rode stippen

Winnaar: Addy van der Starre

Addy van der Starre (1958) uit Dordrecht werkt al meer dan 40 jaar in de zorg. Natuurfotografie is een van haar hobby’s naast dat intensieve werk. “In de zomer houd ik me het liefst bezig met macrofotografie, want ik richt me graag op vlinders, insecten, rupsen et cetera.”

Biesbosch

“Deze foto heb ik in de Biesbosch gemaakt, in de buurt van Werkendam. Ik vind het heerlijk om daar in mijn vrije tijd door de natuur te lopen, mét mijn camera.”

Zwart en rood

“Opeens viel mijn oog op opvallende zwarte vlinders met rode stippen. Er zaten meerdere van deze Sint-Jansvlinders bij elkaar. Kruipend over de grond heb ik ze gefotografeerd. Gelukkig trokken ze zich niets van mij aan en bleven ze rustig zitten. Op deze foto is zowel bij de ene de bovenkant van de vleugels goed te zien, als ook bij de andere het kopje met de ogen.”

Bloed

De Sint-Jansvlinder wordt ook wel ‘bloeddrupje’ genoemd. Het is een vlindersoort die – gelukkig – in ons land nog vrij algemeen voorkomt.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Iris Bijsterbosch
Iris kreeg ook heel veel stemmen voor deze opname. ‘Eenvoud spreekt’ is de titel die zij haar foto gaf. Goed gekozen, want madeliefjes zijn heel gewone, alledaagse bloemetjes. Maar wie ze treffend op de foto zet, verdient terecht véél credits!
Annet Piet
Deze opname is niet alleen leuk om te zien, hij is ook oorverdovend. Je hoort de boerenzwaluuwtjes krijsen van de honger.
Beno Kamp
Misschien maakt dit beeld minder lawaai, maar het is wel heel vertederend zoals dit heggemusje wordt gevoerd.
Theo Jaspers
Ook de ouders zwarte stern bekommeren zich om hun jongen, zoals hier in natuurgebied Zouweboezem. En wij, het Zuid-Hollands Landschap, bekommeren ons weer om het lot van de zwarte stern.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil jij je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Ellen Keizer
Tijd voor een lesje weidevogels-herkennen. Links, met oranje poten de tureluur en rechts de grotere grutto. Voor het Zuid-Hollands Landschap telt iedere weidevogel mee!
Gert van der Hee
En omdat deze grutto op knotwilg zo mooi is, zoomen we nog een keer extra in op dé Nederlandse weidevogel bij uitstek, de grutto.
Jan Horde
Als de wilde peen in bloei staat, dan weten vlinders en wilde bijen ze meteen te vinden.
Henk Terhell
Bij ons bezoekerscentrum Tenellaplas is ook een heemtuin vol planten die in de Duinen van Oostvoorne thuishoren. Doe net als Henk Terhell en neem je camera mee als je de tuin gaat bezoeken. Wedden dat je met mooie foto’s thuiskomt?
Arie Slump
Op een rustige zomerdag is de libel misschien wel de meest fotogenieke onder alle insecten. Schitterend zoals het licht door hun grote, tere vleugels valt! Vooral bij stilstaand water maak je kans libellen voor je camera te krijgen.
Lisa
Van de tere vleugels van de libel naar de stevige pronkveren van de pauw. Met trots showt hij zijn opvallende cirkel van veren.
Nancy Stolk
Cirkels doen het goed op foto’s. ‘Flower power’ noemde Nancy haar foto die laat zien hoe mooi je kunt inzoomen op natuurlijke vormen.
Marijke Jansen
Over ‘mooi’ gesproken... Wat is mooier: de waterlelie zelf, of haar spiegeling? Wij zeggen: de foto in zijn gehéél is mooi!
Anita de Bruin
Deze bijzondere foto van Anita moéten we laten zien: ‘koe ingelijst’. (Zou de koe wat schaduw gezocht hebben omdat het deze zomer zo heet was?)
Ghita Pluijmaekers

Nieuwe fotowedstrijd van start

Ghita kijkt met deze opname misschien al vooruit naar onze nieuwe fotowedstrijd. TOEN & NU is het thema. Je kunt meteen al meedoen! Wat ga je inzenden? Laat je je inspireren door de historie in het landschap (oude molens, boerderijen, kastelen...) of zoom je in op de natuur van nu? We zijn benieuwd en wachten vol spanning op alle nieuwe inzendingen.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Marian le Pair - Koolwitje