Loading

NOĆ MUZEJA TIME MACHINE, eTwinning PROJEKT, OŠ braće radića - Bračević

Početkom školske godine pokrenuli smo projekt TIME MACHINE (vremeplov)koji je rezultat eTwinning mobilnosti u srpnju 2018.g. u glavnom gradu Latvije, Rigi. Projekt za cilj ima prikazivanje tradicija i kulturno-povijesnih baština s projektnim partnerima iz Portugala, Španjolske, Poljske, Slovačke i Gruzije. Učenici su tijekom projekta trebali istražiti najstarije pisane dokumente na svojim jezicima, naučiti i prezentirati tradicionalan ples, a kako bismo o prošlosti, tradiciji, ali i bogatoj raznolikosti hrvatske kulturne baštine učili na zanimljiv i zabavan način rodila se ideja da organiziramo Noć muzeja. Učenici su još od jedanaestog mjeseca pretraživali tavane, šupe, dvorišta i tražili pomoć svojih baka i djedova u potrazi za starim predmetima za naš školski muzej.

Učenicima se toliko svidjela ideja da su čak i preko praznika došli u školu na zimsku radionicu na kojoj su za muzejske eksponate pisali nazive predmeta i njihovu namjenu. Poseban doživljaj bio je tipkati na staroj pisaćoj mašini.

Pročulo se to pa su nam svi u školi dali svoju podršku, donosile su se stare stvari, pekli su se kolači, kuhalo se, učitelji i učiteljice su se pripremali za radionice i svečano otvorenje. Projektni dan je organiziran po radionicama.

Posudili smo narodne nošnje od KUD-a Jedinstvo, a geografske značajke krajeva odakle nošnje dolaze i izradu plakata vodile su učiteljice Zdravka Jokić, Vesela Kodžoman Barać i Ana Bakota.

Kreativno uređenje panoa na glagoljici vodila je Jelena Vučković.

Izložbu su postavili učitelji Tvrtko Roguljić, defektologinja Barica Vasilj i ravnatelj Marin Vuletin.

Za izložbu starih imena bili su zaduženi učiteljica Katica Tot i vjeroučitelj fra Bože Gulić.

U KUD-u Jedinstvo posudili smo narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske. Naše učenice su se pobrinule za tradicionalne frizure, a pri oblačenju su pomagale učiteljice Ivana Roguljić i Marina Simić.

Da bi se naša ideja o Muzeju osjeta pod nazivom „Miris prošlosti“ ostvarila puno nam je pomogla mama Smilja Svalina koja je skuhala 5 različitih tradicionalnih jela. Nagradnu igru u našem Muzeju osjeta gdje se morao namirisati stari recept pripremile su učiteljice Edina Smoljo i Luči Karbonini.

Kako bi naše goste dostojno ugostili pripremili smo bogatu trpezu tradicionalnih jela i kolača. Na stolu su se mogle naći makovnjače, torta od rogača, kroštule, a da dojam starog doba bude što vjerniji, pobrinula se naša Milica Šundov koja je u školskoj kuhinji pofrigala fritule čiji je miris sve prisutne privlačio da se oslade.

Nakon otvorenja učenici su dobili radni listić s pitanjima za istraživanje muzeja kojeg su pripremile učiteljica Alenka Miljević i Katica Tot. Predmet koji je učenicima bio najzanimljiviji služio je za puštanje ploča. Znate li kako se zove?

Znate li koji je ovo predmet? Riješite anagram i otkrijte!

Entuzijazam i važnost ovakvih aktivnosti u školi prepoznali su i dali nam podršku Muzej grada Splita koji nas je svojim eksponatima vratio za stol naših starih, Hrvatsko muzejsko društvo koje nas je uvrstilo u svoj službeni program, a i Radio Dalmacija u čijem je eteru za našu malu školu najavljeno ovo veliko događanje.

Muzej grada Splita

Vrijeme je brzo prošlo, ali u četiri popodne sve je bilo spremno. Stigli su naši najmanji učenici iz područnih škola Crivac i Donje Ogorje, učiteljica Ivana Roguljić imala je spremnu konferansu, a glumci, pjevači i plesači jedva su dočekali da svečanost počne.

Dobar dan, dragi prijatelji, susidi i gosti. Dobro nam došli!

Palo nam je na pamet da u naše malo misto dovedemo Noć muzeja. Kako? Eto lipo!

Kažu neki da nam se selo ni na svakoj karti ne vidi, pitaju di smo, čega u nas ima. Tu smo van mi, mali, ali imamo mi šta za pokazat. Fala van šta ste se uputili amo vidit šta smo pripremili, šta smo van skuvali. Skupljali smo svi od reda stare stvari koje je paučina već davno dobro obrglila svojin prstima, izvukli iz naftaline naše nošnje i opanke, istražili imena koje je vrime zaključalo u neku staru škrinju i sve lipo posložili za vas. Zaglumit ćemo malo, zaigrat i zapivat i na tren oživit duh starog vrimena. Tako lipo, da znamo odakle smo, di smo sada i kojin ćemo puten naprid.

Program ćemo započeti pismon Dva bracanina koju izvodi školski zbor pod vodstvom učitelja Nikole Rušinovića, a učenici 1. i 3. razreda područne škole Donje Ogorje izvest će igrokaz Eksponat koji su uvježbali s učiteljicom Mirom Ramljak. Ohrabrite ih pljeskom.

Sve se u nas popratilo pismon. Pivalo je i mlado i staro, i u žalosti i u radosti. Poslušajmo kako su učenice 5., 7. i 8. razreda područne škole Donje Ogorje uvježbale reru i ojkavice.

Učiteljica Anita Bulić pripremila je s učenicima 2. i 4. razreda Seoske beside, a učenici matične škole naučili su i prezentirali kolo Dalmatinske zagore u sklopu projekta na eTwinning-u koji se zove Time Machine ili Vremeplov, a u kojem s nama sudjeluju Španjolci, Portugalci, Gruzijci i Slovaci. Pogledajmo sada i mi kako igraju.

Pismom smo započeli, pismom ćemo i završit. Naš će zbor izvesti slavonsku narodnu pismu Moja diridika, a učenice 2. razreda PŠ Crivac te učenici 2. i 4. razreda PŠ Donje Ogorje ojkat će po domaću.

Nakon što smo na zabavan način pjesmom i smijehom otvorili Noć muzeja, krenuli smo u razgledavanje, a u 5 sati nas je svojim dolaskom i nastupom obradovao KUD Komaštre.

Oprostili smo se i zatvorili Noć muzeja na najbolji mogući način - nagradnom igrom. Svi koji su imali dobar njuh i točno riješili zadatak o našem muzeju osjeta pod nazivom Miris prošlosti imali su priliku osvojiti memorijski štapić s likom Dioklecijana, a dodijelili smo ih tri.

Uz ojkavice naše Dalmatinske zagore zahvaljujemo se svim posjetiteljima i gostima, a posebnu zahvalu šaljemo načelniku općine Muć, gospodinu Filipu Stupalu, što je svojom nazočnošću podržao učenike i učitelje naše škole. Nadamo se da se svi skupa vidimo i dogodine!

Created By
Alenka Miljević
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.