Loading

Kako je daleko Emaus? Blok sat

Razmisli! Što te najviše rastužuje? Je li ti se kad dogodilo da si bio/la uvjeren/a u nešto, a na kraju se pokazalo da to ipak nije tako?

I odrasli se suočavaju sa problemima. Isusovi učenici su bili sigurni da će Isus zauvijek biti s njima, a na kraju su gledali kako Isus umire na križu. Današnja tema će ti približiti kako su se osjećali Isusovi učenici. Pročitaj u slikovnici koju sam ti pripremila.

Nakon Isusove smrti dvojica učenika odlaze razočarani iz Jeruzalema. Bili su jako tužni.

Razgovarali su međusobno o svemu što se događalo.

I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga - bijaše uskraćeno njihovim očima.

Isus: "Što to putom pretresate među sobom?" Učenici se snuždeni zaustave te mu jedan od njih odgovori.

Kleofa: "Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?"

Isus: "Što to?"

Oba učenika: "Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok - silan na djelu i riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo.

A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ.

Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe."

Isus: "O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?"

Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu.

Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu.

Oba učenika: "Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!"

I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše.

Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščezne s očiju.

Obojica: "Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma?"

U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem.

Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima.

Apostoli: "Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!"

Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

Pročitao/la si događaj o tome kako je Isus susreo svoje učenike nakon uskrsnuća dok su putovali u selo Emaus. Pretpostavljam da ti neke riječi nisu bile jasne, pa evo pojašnjenja za njih:

• Emaus - selo

• snuždeni - tužni

• praskozorje - u zoru, rano ujutro

Provjeri što si upamtio/la iz teksta tako što ćeš nadopuniti riječi koje nedostaju u digitalnom zadatku Kako je daleko Emaus?

Je li ti zadatak bio težak? Vjerojatno i pomalo jest, ali ne odustaj! Pokušaj sada usmeno odgovoriti na pitanja: Kako se osjećaju učenici na putu za Emaus? Što Isus putem objašnjava učenicima? Što su učenici zaključili kad im je Isus iščeznuo s očiju? U kojem događaju su učenici prepoznali Isusa?

I mi smo nekada tužni i razočarani, ali Isus nas dolazi ohrabriti i reći nam da je on uvijek tu s nama, iako je teško. On svoju prisutnost uvijek daruje, čak i kada ju mi ne vidimo i ne osjećamo. Svoju prisutnost Isus nam otkriva u sakramentu Euharistije (Sveta misa), gdje su ga i učenici prepoznali u lomljenju kruha.

Nakon ovog razmišljanja, otvori svoju bilježnicu i napiši naslov "Kako je daleko Emaus?". U bilježnicu punom rečenicom dgovori na pitanje: Gdje još, osim Svete mise, pronalaziš Isusa? Pitanje ne moraš prepisati, ali svoj odgovor u bilježnici fotografiraj i pošalji vjeroučiteljici.

Uzmi pauzu. Odmori, pa kasnije ili sutradan nastavi.

Nakon pauze, prisjeti se pomoću kviza jesi li dobro upamtio/la tekst.

Ako si kviz riješio/la bez problema, onda ćeš i s lakoćom riješiti zadatke u radnoj bilježnici na stranicama 64./65. Riješene stranice 64./65. fotografiraj i pošalji vjeroučiteljici.

Ova tema je opširna. U tvom udžbeniku se nalazi na stranicama 72 i 73. Ako poželiš, možeš ju i tamo pročitati pod naslovom Uskrsli Isus na putu s učenicima. No, svakako si se puno potrudio/la ako si već kod ovog zadatka. Ako voliš igru memory odigraj ga u slijedećem digitalnom zadatku ako želiš.

Za kraj poslušaj pjesmu Ostani s nama te ako želiš, zapjevaj.

Created By
Ines Monika
Appreciate