Loading

"Teidän pitää oikeasti auttaa minua" Teksi ja kuvat Essi Markkula

Suomessa noin joka kymmenes nainen kärsii endometrioosista. Luultavasti useampikin, mutta sairautta on haastavaa diagnosoida. Kyseessä on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Kuukautiskipujen lisäksi sairaus aiheuttaa esimerkiksi pitkittynyttä alavatsakipua, ulostamis- ja virtsaamisongelmia, yhdyntäkipuja, pahoinvointia ja pahimmassa tapauksessa lapsettomuutta.

Kipujen väitetään kuuluvan naiseuteen

Riina Marinille kivuttomat kuukautiset ovat kuin yksisarvinen: siitä on kuullut taruja, mutta oikeasti sitä ei ole olemassa. Tässä asiassa Marin on yksi monista. Kuukautisten alkaessa 12-vuotiaana hän sai nopeasti tottua siihen, että koulurepussa täytyi aina olla jonkinlainen särkylääkeyhdistelmä. Ajoittain kivut äityivät niin kovaksi, että niiden vuoksi piti jättäytyä pois koulusta. Silloin kipuja kuitenkin vähäteltiin ja niiden väitettiin vain "kuuluvan naiseuteen”.

Marin opiskelee kolmatta vuotta sosionomiksi. Opintojen alkaessa hän päätti kertoa luokkatovereilleen rehellisesti sairaudestaan, jotta he kipukohtauksen sattuessa tietäisivät mistä on kyse. Avoimuus on Marinin mielestä ainoa tapa elää sairauden kanssa. Etenkin läheisten on tärkeää ymmärtää, että vaikka tänään on hyvä ja kivuton päivä, huomenna tilanne voi olla päinvastainen.

"On helpottavaa kun ei tarvitse keksiä tekosyitä, jos ei joskus pystykään toimimaan. Auttaa kun voi vain rehellisesti myöntää, ettei pääse ylös sängystä", hän huokaisee.

Tauti on krooninen, eikä siihen ole varsinaista parannuskeinoa, vaikka kipuja voidaankin yrittää lievittää monin eri keinoin. Sairauden kanssa helpottaa, kun löytää itselleen harrastuksen, jota voi toteuttaa myös kipeinä päivinä. Käsityöt auttavat saamaan Marinin ajatukset pois särystä.

Kun kipu pakottaa jäämään kotiin, Marin neuloo, maalaa, sekä valmistaa koruja ja avaimenperiä. Kuvassa esiintyvän maalauksen nimi on "Kipu".

Lapsihaaveet tulivat ajankohtaisiksi 22-vuotiaana. Kuukausien yrittämisen aikana Marinin kivut pahenivat entisestään, koska hormonaalinen ehkäisy ei luonnollisesti ollut enää helpottamassa niitä. Viimein lääkäritkin alkoivat ottaa kivut tosissaan ja endometrioosin mahdollisuutta alettiin tutkimaan kunnolla.

"Pelko oli sanoinkuvaamaton kun lääkäri kertoi, että en välttämättä voi saada lapsia."

Vuoden yrittämisen jälkeen Marin tuli raskaaksi, mutta tämä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon.

Jonkin ajan kuluttua Marin onnistui kuitenkin tulemaan uudestaan raskaaksi. Nyt pariskunnalla on vuoden ja kuuden kuukauden ikäinen Urho-poika.

Vahvat hormonit sekoittavat kehon ja mielen

Noin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen oireet pahenivat rajusti. Ne eivät enää sijoittuneet vain kuukautisten ajalle, vaan olivat läsnä lähes päivittäin.

Yksi keino helpottaa endometrioosin aiheuttamia kipuja on hormonihoito. Marin muistelee kokeilleensa elämänsä aikana kahdeksaa erilaista lääkärin määräämää hormonilääkettä. Joka kerta elimistön totuttelu uuteen valmisteeseen vie aikansa ja vahvat hormonit saattavat laittaa kehon lisäksi sekaisin myös mielen.

Arkea endometrioosin kanssa. Kuvat Marinin omasta arkistosta.

”Se on sellaista tunteiden sekamelskaa, kun yrität erottaa mikä johtuu lääkkeistä ja mikä ei. Välillä on ollut tosi synkkiäkin ajatuksia ja on täytynyt vain vakuuttaa itselleen niiden menevän ohi.”

Tällä hetkellä Marinilla on käytössään endometrioosin hoitoon kehitetty hormonilääke, jonka tarkoitus olisi lopettaa kuukautiset kokonaan. Eli aiheuttaa elimistölle ikään kuin ennenaikaiset vaihdevuodet.

"Kun aloitin nykyisen lääkityksen, itkin joka asiasta. Kun näin koiranpennun: itkin. Söin juustohampurilaisen: itkin. En ikinä tiennyt johtuiko itku ilosta vai surusta."

Aviomies Jyrki on ollut suuri tuki ja turva, kun kipukohtaukset ovat vieneet voimat. Myös Urho osaa järjestää ohjelmaa, jolla äidin ajatukset saa käännettyä toisaalle.

Magneettikuvat paljastivat totuuden

Vuoden 2021 maaliskuussa Marin sai vihdoin, kuuden vuoden lääkäritaisteluiden jälkeen todisteen sairaudestaan. Magneettikuvista oli löytynyt endometrioosikudosta. Löydösten ansiosta kipujen helpottamiseksi voidaan pohtia esimerkiksi leikkauksen mahdollisuutta.

”Saatuani tulokset itkin kaksi tuntia onnesta. Oli tärkeää saada kuulla, etten ole mielisairas tai vain kuvitellut kipujani.”

Endometrioosia kohtaan on paljon ennakkoluuloja, jotka usein johtuvat tietämättömyydestä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa sairaudesta liikkuu paljon jopa taikauskoisia väitteitä.

"Mieleen on jäänyt kommentti, jossa väitettiin endometrioosin johtuvan raskauden pelosta", Marin päivittelee.

Muun muassa tällaisia harhaluuloja kitkeäkseen Marin on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi Korento Ry:lle ja hänen tavoitteenaan on kiertää kertomassa endometrioosista yläasteikäisille Oulun alueella.

Created By
Essi Markkula
Appreciate