Loading

Review Quick Mill 060 EVO compacte grind on demand koffiemolen

Over Quick Mill

Quick Mill (snelle molen) is een authentiek Italiaans fabriekje dat zich concentreert op het fabriceren van degelijke koffie apparatuur. In Nederland zijn ze bekend en geroemd voor hun uiterst betrouwbare Quick Mill espressomachines en van hun kleine koffiemolens. Meest verkochte molen is het 060-model en die is vernieuwd: Quick Mill 060 EVO

Wat is het voor molen?

De Quick Mill 060 EVO is een grind on demand molen die direct in de filterdrager maalt. Er is dus geen voorraad gemalen koffie in de molen aanwezig. Alles dat je maalt wordt direct vers van bonen tot de ingestelde maalgraad vermalen.

De behuizing is volledig hoogglans RVS met in de voet van de molen het logo van Quick Mill gestanst.

Aan de onderkant vinden we 4 voetrubbers en een potmeter voor de dosering van de hoeveelheid gemalen koffie. Aan de linkerkant zit de selectieknop met 3 standen: auto, aan/uit & manueel.

Aan de voorzijde tref je de houder waar je de filterdrager in plaatst (ook van RVS) en de filterdrager (2-kops) van Quick Mill blijft daar netjes in hangen. De knop om het malen te starten is aan de kleine kant, maar goed passend voor de filterdrager van Quick Mill machines.

Een gescharnierd RVS deksel sluit de koffie-uitloop netjes af om veroudering van koffie te voorkomen. Aan de achterzijde zit de stekkerinvoer met glaszekering.

Redelijk uniek is de glazen bonenstolp, goed voor 350 gram koffiebonen (ca. 40 kopjes). Meestal wordt er gebruik gemaakt van een kunststof stolp. Glas blijft (veel) langer mooi en is makkelijker schoon te maken. Nadeel van helder glas is wel dat bonen bloot staan aan direct daglicht en dus sneller verouderen. Dat geldt overigens ook voor kunststof stolpen en daarom het advies om slechts te vullen voor je dagelijks verbruik. De deksel is overigens wel van kunststof. De stolpvoet is ook van kunststof en hierop zit een rij cijfers die je gebruikt voor je referentie van de maalgraad.
Links de onderste maalschijf, rechts de bovenste

De metalen maalschijven hebben een keurige diameter van 43 mm. Die gebruikt Quick in al zijn huishoudelijke molens en zelfs in haar volautomatische machines. Die schijven gaan lang mee al is een en ander sterk afhankelijk van de gebruikte kwaliteit koffie.

Dosering: automatisch of handmatig

De hoeveelheid gemalen koffie kun je instellen met voornoemd potmetertje aan de onderkant van de molen. Met de selectieknop in de stand Auto, start de molen met malen zodra je de activeerknop indrukt met de filterdrager. Hij stopt dan automatisch op de ingestelde hoeveelheid. Aangezien de hoeveelheid koffie onderhevig is aan de ingestelde maalgraad (en die is weer afhankelijk van o.a. versheid bonen en luchtvochtigheid), is dit misschien niet de beste stand om te kiezen. Goed om te weten dat er ook een manuele stand is waarop je de filterdrager net zo lang tegen de activeerknop aandrukt tot je de juiste hoeveelheid hebt bereikt. Bij dagelijks gebruik wen je snel aan deze handmatige handeling en kan je op gevoel de dosering bepalen.

Links de 3 standen op de knop, rechts de potmeter voor de dosering

De molen afstellen op de juiste maalgraad

Een molen afstellen is best een werkje dat aandacht vereist. Zeker nieuwe molens zorgen altijd voor wat hoofdbrekens. Het is allemaal wat onwennig en de gebruiksaanwijzing laat veel ruimte voor aannames. Een aantal richtlijnen om zo makkelijk mogelijk tot een juiste maalgraad te komen:

Belangrijk is dat je niet gelijk aan de maalgraadverstelling gaat zitten. Laat je nieuwe molen eerst even wat bonen malen, dan kan de molen even inlopen en zich vullen. Wat er uit de molen komt is je referentiekader in combinatie met de stand van de molen (afleesbaar op de stolpvoet). Wellicht handig om pen en papier klaar te leggen. Test je maalsel ook in de machine en noteer de doorlooptijd. Handige hulpmiddelen hierbij zijn een shotglas en een shottimer. Dan heb je vaste waarden bij het meten.

Cijfers en streepjes als indicatie van de maalgraad

Ga je aan de afstelling van de maalgraad draaien? Zorg dan wanneer je de molen fijner gaat stellen dat de molen in werking is. De koffiebonen die tussen de maalschijven zitten, voorkomen dat je de maalschijven dichter op elkaar kunt draaien. Dus de molen laten malen en één of maximaal twee tikjes met de klok mee draaien

.

Links: niet doen! Verstel de maalgraad via de basis van de stolp en niet via de glazen stolp. Rechts hoe het hoort.

Het belangrijkste is dat je bij het afstellen van de molen kleine stapjes maakt en geduld hebt. Wat je verandert aan de maalgraad is niet direct zichtbaar. De kamer van de molen (de ruimte om de maalschijven heen) bevat nog de 'oude' maalgraad. Voordat de nieuwe afstelling effectief is, duurt ca. 10-15 gram. Dus één klikje verstellen en opnieuw proberen. Het bereiken van de juiste maalgraad kan aardig 'in de bonen lopen'. Zorg dus dat je voldoende koffie in huis hebt!

Kleine stapjes met geduld!

De onderste maalschijf van boven gezien. Dit is de maalschijf die op de motor zit gemonteerd. De messing nokken aan de buitenkant van de maalschijven duwen de gemalen koffie naar buiten.

Koffie die zich nog in deze 'kamer' bevindt moet eerst uit de molen geduwd worden voordat de nieuwe afstelling zichtbaar en effectief wordt.

De cijfers op de voet van de bonenstolp gelden alleen als referentiekader. De streepjes tussen de cijfers zijn ook standen waarop je de maalgraad kunt instellen. Eenmaal op de door jou gewenste maalgraad aangekomen? Dan kun je volstaan met één klikje met de klok mee (fijner) of tegen de klok in (grover) om met diezelfde koffie onder verschillende omstandigheden de perfecte espresso te bereiden. Het is niet gebruikelijk dat je voor verschillende koffiemerken/brandingen de instelling van de maalgraad met meer dan 2 tot 3 klikken hoeft te wijzigen.

Verander ook nooit meer dan één waarde tegelijk. Wanneer je dosering én maalgraad tegelijk wijzigt en je hebt nog geen ervaring met het afstellen van een molen...grote kans dat je veel koffiebonen verbruikt voordat je weer wat acceptabels uit de molen krijgt.

De juiste dosering

Maximale dosering: de rand van je tamper sluit aan op de rand van het filterbakje

De juiste dosering is afhankelijk van een aantal factoren. Belangrijkste is de smaak die een dosering/maalgraad geeft. Want al staat je molen goed afgesteld, als je het niet lekker vindt, is die afstelling waardeloos. Wel zijn er indicatoren die je helpen en als je die volgt, komt het goed:

 • Doorlooptijd: tussen 25 en 30 seconden
 • Maalgraad voor espresso: homogene kleur, donkerbruin zonder lichte puntjes
 • Maalgraad voor lange koffie: goed zichtbare lichtgekleurde puntjes
 • Dosering: tussen de 7 á 8,5 gram per kopje
 • Dosering: niet meer dan wanneer de tamper gelijk staat aan het filterbakje

De juiste maalgraad

De nerf van een gebrande koffieboon is licht van kleur. Na het malen zie je van die nerf, afhankelijk van de maalgraad, wat stukjes liggen. Bij de maling voor lange koffie zie je die lichte stukjes duidelijker dan wanneer je maalt voor espresso.

Links koffiemaling voor lange koffie, rechts die voor espresso

Wanneer je zó fijn maalt dat er propjes koffie uit de molen komen, dan zit je te fijn. Na het aandrukken met de tamper zal er geen ruimte zijn tussen de koffie om er water door te laten. Dit effect is ook zichtbaak bij het uitkloppen van de gebruikte koffie: de puk zal in stukken uit de filterdrager vallen en op de bodem van de zeef is duidelijk olie zichtbaar.

Alles kan stuk...

Dus ook een nieuwe molen. De Quick 060 is beveiligd tegen overbelasting van de molen door een glaszekering in de voeding en op de printplaat. Bij normaal gebruik zullen die niet springen. Overbelasting van de molen of van buitenaf (stroomstoring) zou de zekering kunnen doen springen. Om te voorkomen dat je de maalschijven op elkaar kan draaien zit er een slotbout in de molen.

Deze bout zorgt ervoor dat je de schijven niet op elkaar kunt draaien

Specificaties:

 • Hoogte: 385 mm
 • Diepte: 192 mm
 • Breedte: 123 mm
 • Gewicht: 4,5 kg
 • Vermogen: 130 Watt
 • Voltage: 230 V
 • Stolp: glas
 • Behuizing: RVS 304, hoogglans gepolijst
 • Diameter maalschijven: 43 mm

Bestelinformatie

Bestelcode op www.Quick-Mill.nl: QM060EVO. Adviesverkoopprijs € 399,- met 2 jaar garantie. Wij hebben de molen voor € 369,- op de site staan, deze is direct uit voorraad leverbaar en wordt kosteloos thuisbezorgd.

Lezersaanbieding

Ook hebben we een speciale actie met een volledig pakket met de molen, 1 kg vers gebrande 100% Arabica koffie, Urnex Wipz geurloze reinigingsdoekjes voor de bonenstolp, Urnex Grindz korrels om je maalschijven te reinigen, een JoeFrex shottimer, shotglas en weegschaal. Winkelwaarde van het pakket: € 465,- incl. BTW. Bestelcode: QM060PACK € 399,- (je voordeel bedraagt € 66,-). Uiteraard wordt e.e.a. kosteloos thuisbezorgd.

Veel gestelde vragen

Is de molen wel nieuw?

Af-fabriek staan molens al een heel eind in de goede richting ingesteld. Een beetje koffiemaalsel zichtbaar in of op de molen? Helemaal niet erg, alle molens worden getest en daarna grondig gereinigd, echter blijft er altijd wel ergens wat achter.

Fijner afstellen

Fijner vermalen koffie zorgt voor een langere contacttijd tussen water en koffie. Dit heeft een positief effect op de extractie van de stoffen en olieen die in de koffie aanwezig zijn. Dit heeft een intensievere (sterker) en heter eindproduct als gevolg. Om de molen fijner af te stellen draai je de stelring met de klok mee. Laat de molen malen terwijl je de stelring met de klok mee 1 of maximaal 2 tikjes verstelt.

Waarom kan ik de molen niet fijner krijgen?

Waarschijnlijk zit er maalsel tussen de schroefdraad. Dat hoopt verder op wanneer je de molen fijner wil draaien. Een lastig iets om te verhelpen als niet de hele molen uit elkaar wil of kan schroeven. Het beste werkt het bij een lege molen die in werking is. Draai dan de stolp een tikje fijner en weer een tikje terug. Hou dan zo lang als nodig is vol. Lukt het niet, niet forceren maar deskundige hulp inroepen.

Hoe maak je de molen schoon?

De stolp maak je schoon met geurloze, ontvettende 'Whipz' doekjes van Urnex. Aangekoekte oliën en koffieresten kun je verwijderen met 'Grindz', dat zijn speciaal ontwikkelde geperste maïskorrels. Dit is een biologisch product dat ongevaarlijk is voor mens en milieu. Die korrels vermaal je net als koffiebonen. Na gebruik van de korrels maal je wat koffiebonen om de restanten te verwijderen. Een handleiding staat op de doos van de maïskorrels.

Wanneer maalschijven vervangen?

Als het erg lang duurt voordat je de gewenste dosering op de gewenste fijnheid krijgt, is het raadzaam de maalschijven te vervangen. Maalschijven hebben een bepaalde levensduur (in kilo's) en deze is afhankelijk van de gebruikte koffie. Onzuiverheden in koffie (pitjes, takjes, steentjes) komen vaker voor in goedkope koffie. Wat je daarmee bespaart, verlies je aan de montage van nieuwe maalschijven.

Wat kost het vervangen van de maalschijven?

Maalschijven van Quick Mill zijn niet bijzonder kostbaar. Onder de € 40,- heb je originele maalschijven die in een half uurtje gemonteerd moeten kunnen zijn. Reken op ca. 80,- all-in

Zijn er ook andere kleuren beschikbaar?

In Nederland wordt alleen de hoogglans RVS versie verkocht. Er wordt wel een zwart gemoffeld stalen versie gemaakt, maar die wordt niet geïmporteerd. De lak van gemoffeld staal is niet bestand tegen een kleine beschadiging die je mogelijk met de filterdrager toebrengt. De lak gaat dan afbladderen en daarom wordt deze niet gevoerd.

Wie zijn wij?

Wij zijn The Coffee Factory B.V. en eigenaar van o.a. Quick-Mill.nl. We voeren een gespecialiseerde groothandel met eigen servicedienst voor hoogwaardige koffie en espresso apparatuur. In onze showroom hebben wij alle machines staan en deze kunnen we ook demonstreren. Een afspraak maken is op werkdag tussen 8.30 en 17.30 uur niet nodig. Op zaterdag zijn we er van 10.00 tot 16.00 uur.

Vind je deze review nuttig? Druk dan even op appriciate onderaan deze pagina. Alvast bedankt en graag tot ziens in onze (online) shop.

Created By
Ron Hagestein voor www.Quick-Mill.nl
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.