De ce sunt importante ONG-urile? Scurt ghid pe intelesul tuturor

Inainte de toate insa, ce este acela un ONG pana la urma?

Ce este un ONG?

O organizatie neguvernamentala este formata printr-o asociere voluntara a unor cetateni, care isi propun un scop comun cu caracter non-profit. De regula, scopul unui ONG este in interesul dezvoltarii societatii. Un ONG este independent fata de autoritatile guvernamentale, fiind uneori o legatura intre comunitate si Guvern.

Fiecare ONG apare dintr-o nevoie a societatii, fie a cetatenilor care se asociaza. Astfel, pe cat de diverse sunt nevoile comunitatii, pe atat de diverse sunt si ONG-urile active de astazi.

Termenul de "organizatie non-guvernamentala" a aparut pentru prima oara in 1945, fiind folosit de catre ONU. Totusi, ONG-urile exista in forma organizata inca din secolul al XVII-lea, fiind catalizatori ai multor schimbari de-a lungul istoriei.

In Romania, legea defineste 3 tipuri principale de ONG-uri: asociatii, fundatii, federatii. In acest moment exista peste 90.000 de ONG-uri in Romania.

Ce roluri au ONG-urile in societate?

Pe scurt, ONG-urile au rolul de a contribui acolo unde exista o nevoie in societate, dar unde statul si alte institutii nu au suficiente resurse pentru a se ocupa de rezolvarea acesteia. Dar care sunt pilonii principali, rolurile punctuale majore ale sectorului ONG?

A. Sprijinirea Grupurilor Dezavantajate

Unul dintre rolurile critice ale sectorului ONG este sa sprijine grupurile mai putin avantajate pentru a se integra in societate. Unele ONG-uri adopta exclusiv acest rol, pe cand altele nu desfasoara deloc astfel de activitati, diversitatea fiind deosebit de vasta.

Exista astfel ONG-uri care sprijina copiii institutionalizati, persoanele apartinand anumitor minoritati (etnice, sexuale etc.), persoane aflate intr-un grad ridicat de saracie si multe altele.

Acest rol a aparut ca o nevoie in societate din cauza capacitatii slabe a autoritatilor guvernamentale de a oferi servicii corespunzatoare grupurilor vulnerabile, precum si din cauza interesului in general scazut al societatilor comerciale pentru aceste persoane, care nu prezinta putere de cumparare ridicata. Astfel, ONG-urile isi propun sa umple acest vid si sa ofere serviciile necesare, insa resursele sunt de regula foarte limitate, ceea ce afecteaza puternic capacitatea de a acoperi nevoile societatii in mod corespunzator.

Exemplu (Asociatia OvidiuRO)

B. Promovarea unor cauze sociale

Oamenii pasionati de o anumita cauza sunt uneori cei mai potriviti pentru a ne informa cu privire la situatia existenta. Stiai de exemplu ca 40% din suprafata arabila a Romaniei prezinta risc ridicat de desertificare? Sau ca 9 din 10 copii din scolile din Romania sunt victime ale violentei verbale/bullying? Uneori aflam aceste lucruri multumita ONG-urilor care activeaza in aceste zone.

Acestea pot trage un semnal de alarma cand anumite lucruri ar trebui sa ne ingrijoreze, dar in acelasi timp ne pot invata si cum sa imbunatatim situatia, fie prin schimbarea comportamentului nostru de zi cu zi, fie prin implicarea activa prin voluntariat in activitatile ONG-ului respectiv.

Exemplu (Invingem Autismul)

Exemplu (Asociatia React)

C. Rolul de "Watchdog"

Uneori autoritatile guvernamentale deviaza de la rolul lor de protejare a intereselor cetatenilor, iar ONG-urile au un rol critic pentru a semnala aceste derapaje in mod public si pentru a mobiliza cetatenii pentru solutionarea problemei.

Este foarte important ca aceste ONG-uri sa fie puternice, complet independente de orice factor politic ori comercial, si capabile sa monitorizeze constant activitatea autoritatilor. Aria de actiune poate fi foarte vasta, de la incalcari ale legii pana la adoptarea unor decizii care limiteaza sau pun in pericol drepturile cetatenilor.

In Romania, din pacate, capacitatea acestor ONG-uri este in general redusa in acest moment.

Exemplu (Institutul pentru Politici Publice)

D. Advocacy si expertiza pentru politici publice

Lucrand direct in comunitate, ONG-urile sunt uneori printre cele mai abilitate sa vorbeasca in numele celor pe care ii reprezinta sau in aria de activitate. Astfel, in timp, cei care lucreaza in aceste ONG-uri acumuleaza expertiza importanta, pe care ulterior o folosesc pentru schimbarea de politici publice.

ONG-urile influenteaza politicile publice in 2 moduri principale:

1. Rareori, atunci cand acestea sunt consultate in mod autentic de catre autoritatile guvernamentale sau Parlament. In aceste cazuri, ONG-urile prezinta opiniile expertilor acestora ori rapoartele/studiile realizate de-a lungul timpului pe subiectul in cauza.

2. Advocacy, cand ONG-urile isi propun in mod direct sa schimbe o politica publica sau o lege si depun eforturi intense in acest sens pe langa autoritatile competente. De regula, este necesara o coalitie formata din mai multe ONG-uri pentru a avea succes in acest demers.

In Romania au fost mai multe legi schimbate de-a lungul timpului prin efortul ONG-urilor. Amintim aici doar cateva: Legea Voluntariatului, Legea Electorala care a introdus votul uninominal, Legea antifumat etc.

Exemplu (Asociatia CeRE)

Cum sta situatia ONG-urilor din Romania?

Mituri despre ONG-urile din Romania

Mit #1: ONG-urile spala bani

Daca in anii 1990 au aparut diverse organizatii care au avut un scop nu tocmai ortodox, situatia s-a schimbat radical in ultimii ani. Este insa important sa facem distinctia dintre "ONG-urile pe hartie" si organizatiile active, care aduc o schimbare importanta in comunitate. Mai mult decat atat, ONG-urile serioase depun eforturi consistente pentru a-si asigura fondurile care sa le asigure existenta, dar sufera puternic din cauza perceptiei publice negative generale ale populatiei Romaniei.

Acest mit este alimentat din cauza facilitatilor fiscale pe care ONG-urile le au, avand in vedere dificultatea asigurarii fondurilor. Astfel, un ONG este scutit de impozit pentru veniturile ce provin din activitati non-profit fara caracter economic si de asemenea poate primi sponsorizari, cu beneficii pentru firmele care fac acest lucru. Aceste masuri sprijina ONG-urile, insa in acelasi timp, exista organizatii "pe hartie" create doar pentru a beneficia de aceste facilitati, iar de aici poate aparea confuzia.

Mit #2: ONG-urile reprezinta interese obscure

Organizatiile nonprofit reprezinta interesele propriilor membri si ale comunitatii in care activeaza, iar in unele cazuri ai finantatorilor pe care ii are. De aceea este foarte important ca ONG-urile sa fie transparente, sa publice pe website-ul propriu rapoarte anuale si sa evidentieze sursele de finantare si modul in care au fost cheltuite fondurile primite. In acest fel te poti asigura mai usor ca ONG-ul care te intereseaza este independent sau, de ce nu, ca sustine o anumita pozitie ori politica publica. De exemplu, pot exista ONG-uri care sustin avortul, si ONG-uri care sunt complet impotriva. Pana la urma, ONG-urile sunt intr-un fel oglinda unei societati si masura democratiei sale.

Uneori ONG-urile sunt acuzate ca reprezinta interese externe, existand chiar teorii ale conspiratiei in acest sens. Poate ca un numar foarte mic de organizatii sunt intr-adevar finantate de alte state pentru a le reprezenta interesele, dar acest lucru este o raritate in Romania. Verifica activitatile ONG-ului care te intereseaza, vezi ce face acesta cu adevarat, dar nu porni din start cu ideea ca se intampla ceva necurat la mijloc.

Mit #3: ONG-urile sunt incapabile sa influenteze politicile publice

Desi multi actori politici incearca sa discrediteze ONG-urile si sa le decredibilizeze, de fapt ONG-urile sunt printre organizatiile cele mai conectate la realitatea de zi cu zi si uneori sunt cele mai in masura sa ofere solutii la problemele cu care se confrunta comunitatea. Multe ONG-uri au experti proprii, care isi pot oferi cunostintele in interes public ori de cate ori este nevoie.

In acelasi timp, este important sa intelegem ca fiecare ONG are expertiza doar in sfera sa de activitate. De aceea este foarte importanta colaborarea intre ONG-uri, actiunea in parteneriat, care din pacate in Romania este inca intr-o faza incipienta.

Mit #4: Toate ONG-urile sunt la fel

Sa comparam acest mit cu frazele "Toate firmele sunt la fel" sau "Toate institutiile sunt la fel". Ca orice alta categorie de organizatii, in sectorul ONG exista o imensa diversitate. Exista si organizatii performante, si altele la inceput de drum, exista si organizatii care aduc schimbari reale, dar si organizatii active doar pe hartie. Si apropo de Mitul #1, asa cum gasim firme "serioase" si firme care isi propun sa isi insele clientii, asa sunt si ONG-uri "serioase" si ONG-uri care urmaresc scopuri mai putin legale.

De aceea, este foarte important sa ne uitam cu atentie la fiecare ONG in parte si sa nu ii punem pe toti "in aceeasi oala". Un ONG profesionist va avea intotdeauna o prezenta online, va fi transparent si va putea fi "verificat" facil de catre orice persoana interesata.

Mit #5: ONG-urile nu au angajati si doar cer bani

O larga preconceptie legata de ONG-uri este ca acestea se bazeaza doar pe voluntari, ca cer bani de la stat si donatori si nu produc nimic. Dimpotriva insa, aproximativ 40-50% din ONG-urile din Romania au angajati, platesc taxe si impozite, iar unele dintre ele dezvolta activitati de economie sociala, din care se intretin. Aceste activitati presupun ca profitul sa fie investit integral pentru misiunea organizatiei, iar operatiunile economice au de asemenea un caracter social.

Cum poti sa te implici intr-un ONG?

Actiune de informare promovata de

Empowering people through education
Created By
Asociatia Young Initiative
Appreciate
Created with images by skeeze - "clasped hands comfort hands" • Scott McLeod - "Question Mark Cookies 3" • Carlos Ebert - "Peruanitos" • Unsplash - "bike bicycle ragged" • niekverlaan - "protest protest action group of people" • johnpotter - "aerial view protest" • free pictures of money - "Money" • MichaelGaida - "lost places pforphoto leave" • StartupStockPhotos - "startup start-up notebooks" • skeeze - "yarn wool rolls" • markusspiske - "home office laptop notebook" / Surse info: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Asociatia Young Initiative.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.