Skatewijzer Skateboard informatie, aankoopadvies, handige tips en meer!

Je vindt in deze skatewijzer allerlei informatie over skateboards. Ideaal voor beginners die hun eerste skateboard willen kopen maar ook voor ervaren skateboarders is deze skatewijzer zeker een aanrader.

www.cruisinskatestore.nl

- SHARE & SUPPORT -

Heb je iets toe te voegen, is je iets opgevallen, of heb je tips of feedback voor ons? Dan horen we dat heel graag!

© 2017 - Cruisin' Skatestore

SKATEBOARDS

Je eerste skateboard

Omdat het zo veel meer is dan een 'plank op wielen'...

Wil je leren skateboarden en ben je op zoek naar je eerste skateboard? Dan willen we je graag 'de gouden tip' geven om ervoor te zorgen dat je nieuwe skateboard niet binnen een week ergens in een hoekje in de schuur verdwijnt... Haal geen skateboard bij de speelgoed winkel. Dit zeggen we niet omdat we dat beschouwen als concurrentie o.i.d. maar dat zeggen we omdat een skateboard veel meer is dan een 'plank op wielen'.

Skateboards van de speelgoedwinkels/ warenhuizen zijn over het algemeen van goedkope materialen gemaakt. Ze hebben wielen van plastic of rubber (moet Urathene zijn) en de decks bestaan uit massief gebogen triplex (moet Maple wood zijn). Deze skateboards hebben geen veerkracht, ze breken snel, je komt er bijna niet mee vooruit en maken je het leren skateboarden bijna onmogelijk. Als je echt wilt leren skateboarden kies er dan voor om je skateboard bij een skateshop te kopen. Deze zijn zeer redelijk geprijsd en van echte kwaliteit waardoor de kans dat je het skateboarden echt doorzet vele male groter is.

Compleet skateboard of zelf samenstellen?

Bij een compleet skateboard (ook wel complete op z'n Engels) wordt er vanuit de fabriek gewerkt aan een set-up die speciaal is ontwikkeld voor beginnende skateboarders om met de juiste basis te leren skateboarden.

De verschillende prijzen bij complete skateboards wordt bepaald door de constructie en door de kwaliteit en duurzaamheid van de onderdelen en materialen. Completes voor jonge beginners hoeven aan minder zware eisen te voldoen dan een skateboard voor volwassen en/of ervaren skaters.

Ben je beginnend skateboarder? Dan is het kiezen van een compleet skateboard een slimme én voordelige keus! Je kunt natuurlijk ook met onze hulp een skateboard samenstellen die past bij je wensen en bij je budget.

Elk onderdeel van een skateboard heeft verschillende varianten die allemaal invloed hebben op het rijgedrag. Ervaren skaters kiezen er meestal voor om hun set-up te vernieuwen of te verbeteren met behulp van losse onderdelen.

De onderdelen die je nodig hebt om een skateboard samen te stellen zijn: een skateboard deck, 2 trucks, 4 wielen, 8 lagers, hardware (mounting) en griptape.

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Skateboard DECKs

Decks

Een deck moet veel impact kunnen verdragen, veerkrachtig, sterk én licht van gewicht zijn. Om deze reden worden de meeste traditionele decks gemaakt van 7 lagen esdoornhout; 7-Ply Maple Wood. Naast deze constructie zijn er inmiddels veel constructies bij gekomen om skateboard decks te verbeteren en de levensduur te verlengen. Wil je weten welke constructies er allemaal zijn, klik dan op onderstaande button.

Tail & Nose

Concave: De concave is de kromming/bolling van het deck. Hoe hoger de concave is, hoe meer druk/ kracht je op de randen van het deck kunt zetten, waardoor je gemakkelijker kunt sturen en je het deck gemakkelijker flipt.

 • Low concave; lage concave decks hebben een minimale kromming. Dit zorgt voor meer stabiliteit, maar belemmert de behendigheid en je deck is moeilijker te flippen.
 • Mid/Medium/ Mellow concave; de meeste decks hebben een medium concave. Als je niet zeker weet welke concave het beste bij je past, kun je bijna niet verkeerd gaan met een medium concave.
 • High/ Steep/Deep concave; decks met een high concave hebben een hogere kromming waardoor je het deck gemakkelijker flipt maar door de vorm een minder lange levensduur heeft.

Wheelbase: de wielbasis is de afstand tussen de voorste en de achterste montage gaten in het deck. Een bredere wheelbase geeft je een ruimer sta oppervlak en dus meer stabiliteit.

Breedte decks

De breedte maten bij decks worden weergegeven in Inches. 1" = 2.54 cm.

Deck breedte

Welke breedte het beste bij je past is o.a. afhankelijk van je leeftijd, je lengte en schoenmaat en van je persoonlijke smaak en stijl van skateboarden. Smallere decks zijn lichter maar bieden weer minder stabiliteit dan dan een breder deck. Welke maat je het best kunt kiezen is vaak een kwestie van uitproberen en ervaren wat voor jou het best werkt. Je leest hieronder richtlijnen waarmee je de breedte van je deck kunt bepalen.

 • 7.0" en smaller; aanbevolen voor kinderen vanaf 4 tot 8
 • 7.0" tot 7.5" voor kinderen van 9 tot 13
 • 7.75" -tot 8.0" voor kinderen vanaf ong. 13 jaar. Deze breedte wordt ook veel gekozen door old school skaters, ze zeer geschikt voor fliptricks en technisch skaten door het lichte gewicht, maar minder duurzaam voor volwassen/ ervaren skaters.
 • 8.0" - 8.25" deze breedte is ideaal voor allround, street en park. Het is een iets zwaarder deck, biedt goede stabiliteit en is stevig.
 • 8.3" - 8.5"
 • vanaf 8.5" deze breedte wordt veel geskate bij pool en vert skateboarden.

© 2017 - Cruisin' Skatestore

TRUCKS

Trucks

Trucks monteer je aan de onderkant van je skateboard en geven je de mogelijkheid om te sturen. Op de assen van de trucks monteer je de wielen. Trucks zijn er in veel verschillende varianten en bepaalt het rijgedrag van je skateboard.

Vrijwel ieder merk hanteert een eigen maatvoering. Belangrijk is dat de as (de stang waar je de wielen op monteert) ongeveer gelijk is aan de totale breedte van je deck. De juiste maat trucks zorgt voor goede stabiliteit van je skateboard. Het kan het iets smaller of breder zijn dan je deck maar let op dat het niet een te groot verschil wordt.

Om het je wat makkelijker te maken hebben we bij al onze trucks aangegeven voor welke breedte decks ze het beste geschikt zijn.

Low, Mid & High Trucks

 • Low trucks; lage trucks bieden je een betere board controle en zijn geschikt voor kleinere wielen. Het voordeel van low trucks is dat je skateboard lichter is waardoor de flips makkelijker worden. Om deze reden worden deze trucks vaak gekozen voor technisch en street skaten.
 • Medium/ regular trucks; de mid trucks worden het meest gekozen en zijn ideaal voor allround skateboarden.
 • High trucks; hoge trucks hebben als voordeel dat je dieper kunt insturen en grotere wielen kunt monteren waardoor je weer sneller kunt skaten. High trucks zijn vaak zwaarder en het board kan iets instabieler worden door de hoge draaihoek. Deze trucks worden met name gebruikt door skaters die vooral transition skaten. (park, vert en bowl). De aanbevolen hoogtes zijn richtlijnen en betekenen niet dat je met hoge trucks niet kunt street skateboarden.
Aanbevolen combinatie zonder riserpads

Gewicht trucks: Als je klein of jong bent, is het verstandig om voor lichtere trucks te kiezen, want het is moeilijker om je deck in de lucht te krijgen met een zwaar skateboard. Ben je daarentegen vrij groot en heb je veel kracht om je board in de lucht te krijgen, kan het juist een voordeel zijn om voor zwaardere trucks te kiezen omdat je er o.a.beter mee kunt grinden.

Onderdelen van trucks

Truck Parts
 • Axle & Axle nuts - (1) De axle is de as van je truck waar je de wielen op monteert. Met de axle nuts maak je de wielen vast.
 • Hanger - Aan de hanger zitten je wielen gemonteerd en zit aan de kingpin vast . De hanger rust in een pivot cup op de baseplate. Met het vlakke en sterke oppervlak van de hanger kun je grinden.
 • Kingpin & Nut - (2) De kingpin verbindt de hanger met de baseplate met daartussen de bushings. Door de bushings kun je d.m.v. de kingpin strakker of losser te draaien het stuurgedrag aanpassen. Door de kingpin strakker te draaien zorg je voor meer weerstand waardoor het board minder wendbaar is maar meer stabiel. Draai je de kingpin losser zorg je voor minder weerstand waardoor het deck gemakkelijker stuurt waardoor je scherpere bochten kunt maken.
 • Bushings - (3) De bushings zijn de rubberen rondjes op je truck. Ze zorgen ervoor dat je kunt sturen en geven je stabiliteit. Om het stuurgedrag aan te passen kun je de bushings verwisselen. Er zijn veel verschillende hardheden en diverse vormen. Het is een kwestie van experimenteren en uitproberen om erachter te komen welke het beste bij je rijstijl passen. Belangrijk bij de bushings is dat de trucks terugschieten naar z’n neutrale positie na een landing. Ze moeten veerkrachtig blijven, want als ze zijn uitgedroogd zijn moeten ze vervangen worden.
 • Washers -(3) De washers zijn de ringen die op je bushings zitten om ze te beschermen tegen beschadigingen.
 • Pivot Cup - (4) De pivot cup zorgt voor wendbaarheid en vooral stabiliteit van je hanger.
 • Baseplate - Dit is het platte deel van de truck die je monteert aan je deck met behulp van de hardware.

SkateTool

De Skatetool is onmisbaar voor de meeste skaters. Je kunt je gehele skateboard monteren en demonteren en tijdens het skateboarden alles afstellen. Met behulp van de skatetool kun je de kingpin strakker of losser zetten waardoor je het stuurgedrag kunt aanpassen.

Skatetool

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Wielen

Wielen

De twee belangrijkste factoren die van invloed zijn op het kiezen van de juiste wielen zijn het formaat (diameter) en de hardheid (durometer).

De diameter staat voor de omtrek van je wielen. Het beïnvloed de snelheid, acceleratie en de wendbaarheid van je skateboard. Dit wordt over het algemeen weergegeven in millimeters en kan variëren tussen de 48 mm en de 60 mm.

wielen
 • Technisch/ street; 48 mm - 52 mm
 • Allround/ Street; 50 mm - 55 mm
 • Park/ Pool/ Vert: 56 mm - 60 mm
 • Vanaf 60mm; formaat voor cruisers, plastic mini boards & longboards
Als je net begint met skateboarden raden we aan om wielen van 51 tot 54 mm te kiezen.

De durometer staat voor de hardheid van je wielen. Het bepaalt de snelheid en de hoeveelheid grip. De durometer is gebaseerd op de ''A-Scale''. Skateboard wielen variëren van 90A tot 101A, hoe hoger het nummer, hoe harder de wielen zijn.

 • 72A - 90A; zachtste wielen, geschikt voor ruige ondergronden en met name geschikt voor longboards en cruisers.
 • 95A - 98A: deze wielen zijn perfect wanneer je begint met skateboarden. ze zijn redelijk snel en voor meerdere terreinen geschikt.
 • 99A - 101A: meest gekozen hardheid bij skateboarden, geschikt voor power slides en zijn voor o.a. street, park en vert skaten. Deze wielen geven een snelle response en bieden weinig grip.
 • Technisch/ street; Diameter: 48 mm - 52 mm Durometer: 99A tot 101A
 • Allround/ Street; Diameter: 50 mm - 55 mm Durometer: 95A tot 101A
 • Park/ Pool/ Vert: Diameter: 55 mm - 60 mm Durometer: 95A tot 100A

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Lagers

Lagers

Lagers ( bearings) zorgen ervoor dat je skateboard soepel rolt en ook blijft rollen. Skateboard lagers hebben vrijwel altijd dezelfde universele maat die wordt aangeduid met het nummer 608. Deze lagers hebben een totale diameter van 22mm, de core is 8mm en de breedte is 7mm.

Materiaal en soorten lagers

Bones Reds Bearings
 • Stalen Lagers zijn voorzien van 7 of 8 stalen ingevette kogels. Deze lagers zijn zeer duurzaam en voordelig in de aanschaf. De stalen lagers hebben met enige regelmaat onderhoud nodig. Dit is de meest gebruikte skateboard lager.
 • Keramische Lagers (ceramic skateboard bearings) zijn voorzien van 9 licht ingevette keramische kogels. Deze lagers kunnen de extreme hitte die vrijkomt door de wrijving aan en hebben minder onderhoud nodig dan de stalen lagers. Keramische lagers zijn harder en rollen soepeler dan stalen lagers. Dit zorgt ervoor dat de keramische skateboard lagers minder wrijving veroorzaken en effectiever zijn. Zelfs bij extreme hitte door wrijving zullen de keramische lagers niet vervormen. De lagers blijven dus altijd effectief. Het nadeel van keramische lagers is dat deze een stuk duurder zijn dan stalen lagers. Deze lagers worden vaak gekozen bij instensief longboarden en voor hogere snelheden.
 • Open lagers worden afgeraden voor skateboarden omdat ze erg kwetsbaar zijn voor zand en vuil.
 • Half open lagers zijn lagers die 1 kant open hebben. Omdat er twee lagers in je wiel gaan en de open zijde aan de binnenkant zit, kan er moeilijker zand en vuil in komen en zijn deze lagers goed geschikt voor skateboards.
 • Gesloten lagers zijn lagers die zijn afgesloten d.m.v. afdekkapjes/ afsluitringen om het vuil, zand en vocht buiten te houden. Om te voorkomen dat water, zand en vuil in de lagers komen, worden er vaak afsluitringen of pakkingen gebruikt aan 1 of aan beide kanten van de lager.

Onderhoud lagers

Wij adviseren onze Bones Speed Cream om je lagers soepel te houden en de Bones Bearing Cleaning Unit om je lagers mee schoon te maken.

Lagers mogen nooit zonder vet raken omdat het lager anders kan vervormen door de hitte en snelheid verliest of zelfs volledig blokkeert. Water kan alle soorten smering van je lagers verwijderen, en als dit gebeurt worden de lagers te heet en kunnen ze vervormen en/ of geluid gaan maken. In dit geval is het tijd voor nieuwe lagers. In sommige gevallen, als je in de tussentijd de lagers niet gebruikt hebt, kunnen de lagers gered worden door ze te reinigen en grondig te reinigen en te smeren, voordat je ze opnieuw gebruikt.

Bij onze product omschrijving van de Bones producten vindt je handleidingen voor het onderhouden en schoonmaken van je lagers.

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Hardware

Hardware

Hardware/ mounting zijn de schroefjes en boutjes die je nodig hebt om je trucks aan je deck te monteren. Je hebt twee verschillende soorten hardware, de Phillips en Allen hardware. Phillips is hardware die je met een kruiskop schroevendraaier monteert. Allen hardware monteer je met een inbussleutel.

 • ⅞” is de standaard maat voor skateboards zonder riserpads.
 • 1” is de hardware voor skateboards met riserpads tot 3mm.
 • 1 1/2" is hardware voor trucks met riserpads vanaf 3mm tot 1cm hoog en deze maat wordt vooral gebruikt bij longboards en cruisers.

Naast mounting hardware heb je nog andere soorten hardware zoals; pivot cups, kingpins, washers, speed rings, axle nuts, kingpin nuts, spacers enz.

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Riserpads

Riserpads, shockpads en wedges

Riserpads, Wedges & Shockpads
 • Door riserpads te monteren zorg je voor meer afstand tussen je trucks en je deck waardoor de kans op wheel-bite afneemt, zonder het stuurgedrag van je board te veranderen.
 • Met een wedge (angled riserpads) maak je niet alleen de ruimte tussen je wielen en het deck groter, de hoek van de kingpin verandert ook, zodat een normale truck scherper zal sturen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je normale trucks onder een langer cruiser deck monteert en nog wel wilt kunnen carven.
 • Shockpads zijn zachtere dunnere risers en hebben als voordeel dat ze schokken en trillingen gedeeltelijk opvangen.

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Griptape

Griptape

Griptape is de laag op de bovenkant van je deck die aanvoelt als schuurpapier. Het zorgt ervoor dat je op je deck blijft staan en er tricks mee kunt doen. Grip komt in veel verschillende merken, kleuren en prints. Je kunt je creatieve geest de vrije loop geven. Grip komt ook in veel verschillende kwaliteiten, zo plakt de ene grip juist heel goed en verliest de ander weer snel grip, de een ‘eet je schoenen op’ en de ander biedt te weinig grip. Het is een kwestie van uitproberen om te weten welke griptape voor jou het beste werkt.

Graffiti @Skatepark Lelystad by OSC music and art
Cruisin' Skatestore
Coming soon: aankoopadvies voor longboards, bescherming aankoopadvies, alles over skateboard onderhoud en montage en skateboarden voor beginners incl. trick guide!

- SHARE & SUPPORT -

© 2017 - Cruisin' Skatestore

Created By
Cruisin' Skatestore
Appreciate

Credits:

© 2017 Cruisin' Skatestore

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.