Loading

PERSONEELSMAGAZINE UITGAVE 03/2020

Woord vooraf

In deze digitale versie van het gedrukte ROCKWOOL personeelsmagazine de Uitschieter tref je een beknopte selectie aan van ingekorte artikelen uit de editie van september 2020. Zo kun je op je tablet, desktop of smartphone snel en waar en wanneer je maar wilt een indruk krijgen van de interne mijlpalen en nieuwe ontwikkelingen binnen onze organisatie.

Wij wensen je veel kijk- en leesplezier.

Ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties aan de orde stellen

Aandacht voor de vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen hebben als belangrijkste taak een luisterend oor te bieden, waardoor melders zich gehoord en begrepen weten. Doordat op deze manier vaak de grootste druk van de ketel gaat openen zich mogelijkheden voor positieve dialoog en betere conflicthantering.

Een goed teken, noemen de vertrouwenspersonen het toegenomen aantal meldingen in 2019 vanuit productie zowel als van ‘kantoor’. Het betekent dat de vertrouwenspersonen bekender worden in de organisatie, en dat mensen ze weten te vinden als het nodig is.

“Neem de tijd voor je werknemer”

Bij zijn afscheid na een periode van vijftien jaar als vertrouwenspersoon zegt Thijs Huijs: “Tegenwoordig zien medewerkers hun leidinggevende veel minder; de afstand is in de loop der jaren groter geworden; je mist de persoonlijke benadering. Die aandacht is eigenlijk wat wij nu als vertrouwenspersonen teruggeven als iemand bij ons komt met een melding.”

Thijs Huijs is opgevolgd door Rob Olsthoorn.

Thijs Huijs (links) en Rob Olsthoorn (rechts).

Sloop- en nieuwbouwproject in Bovenkarspel

Energieneutrale appartementen met Rockzero® Bouwsystemen

De West-Friese woningcorporatie De Woonschakel uit Medemblik bouwde 24 nieuwe energieneutrale appartementen voor de sociale woningsector in Bovenkarspel. Architectenbureau TBE-ZA uit Volendam maakte het ontwerp waarin het innovatieve Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL® is toegepast, dat qua hoge isolatiewaarde, het lichte gewicht en de flexibele maatvoering een ideale opbouw blijkt te zijn voor een bestaande fundering.

Keuze voor lichtgewicht bouwsysteem

Op de plek van het nieuwe appartementencomplex stonden eerst tweelaagse appartementen uit de jaren zestig, beneden-bovenwoningen met een portiekopgang. Het complex voldeed niet meer aan de actuele woningeisen. In teamverband werd met de architect, woningcorporatie en aannemer besloten om de oude woningen te slopen en het nieuwe appartementencomplex op de bestaande funderingen te bouwen. Om de schil en het zadeldak zo goed mogelijk te isoleren, is gekozen voor het lichtgewicht bouwsysteem Rockzero. Dit is een dragend, modulair en circulair systeem dat volledig bestaat uit steenwol. Het dak heeft geen dakpannen, maar bestaat volledig uit een solardak met zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening van de woningen.

Klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling

Rockflow toegepast in centrum Horst aan de Maas

Bij de herontwikkeling van het versteende gebied rondom het culturele centrum ‘t Gasthoês in Horst aan de Maas wordt Rockflow, het slimme watermanagementsysteem van Lapinus, toegepast. Dit gebied kampt met actuele problematiek van forse regenbuien, extreme droogte en hittestress.

Met de herontwikkeling ontstaat een vergroend gebied dat wateroverlast tegengaat, minder snel opwarmt, verdroging tegengaat en het grondwaterpeil op niveau houdt. De wijken en buurten blijven leefbaar en bewoners wordt een prettige woonplek geboden.

Slim watermanagementsysteem

De aanleg van een volledig recyclebare Rockflow infiltratiebuffer zorgt ervoor dat na een stevige regenbui de wateroverlast op verharde oppervlaktes rondom ‘t Gasthoês wordt verminderd. Het slimme watermanagementsysteem buffert hemelwater en infiltreert het in de bodem waardoor het grondwaterpeil op niveau blijft.

Het bouwteam bestaat uit de gemeente als opdrachtgever, hoofdaannemer BLM Wegenbouw en adviesbureau voor openbare ruimtes Kragten. Ook Lapinus nam regelmatig deel aan dit bouwteam om mee te denken over een innovatieve totaaloplossing. Het project zal dit najaar worden opgeleverd.

Rockfon jubilarissen Maril van Goor en Bernard Booy Liewes

“We waren allemaal familie”

Rockfon jubilarissen Maril van Goor en Bernard Booy Liewes (respectievelijk 40 en 25 jaar in dienst) blikken in de Uitschieter terug op hun beginjaren bij de organisatie.

“Iedereen had een duidelijke taak, en er werd hard en gefocust gewerkt,” herinneren ze zich. “Maar aan het eind van de week waren we allemaal familie. Regelmatig werd door een aantal mensen spontaan besloten om na het werk een hapje te gaan eten.”

“Die bijeenkomsten waren ook een stukje cement. Een uurtje lekker napraten met elkaar, dan kwamen er informeel allerlei dingen aan de orde waar je later in je werk wat aan had.”

Doorgaan

“Mijn doel is om gezond mijn pensioen te halen,“ zegt Maril. “Dat is nog tweeënhalf jaar. Maar ook daarna zou ik best nog door willen gaan.”

Bernard: “Ik kan met trots zeggen dat we de afgelopen 25 jaar het complete Rockfon productieapparaat vernieuwd hebben. Wat ik nog zou willen bereiken is dat de vierde lijn in Polen operationeel wordt.”

De bestelling volgen

Real-time Visibility door Sixfold voor transportplanning en Customer Service

Binnen ROCKWOOL is besloten om Sixfold te gaan gebruiken om zichtbaarheid (visibility) te creëren aangaande onze orders en vrachtwagens. Dagelijks verlaten meer dan honderd vrachtwagens onze fabriek in Roermond en onze externe magazijnen. Met Sixfold maken we gebruik van digitale technologie die zowel ons als onze klanten een overzicht geeft van de actuele positie van al die individuele vrachtwagens.

Sixfold gebruikt hiervoor real-time informatie uit verschillende bronnen, waaronder telematicagegevens van de vrachtwagens die de transporten uitvoeren.

Gerichter tegemoet komen aan klantvragen

Deze Real time Visibility komt niet alleen ten goede aan de transportplanning, ook de Customer Service medewerkers kunnen hierdoor veel sneller en gerichter tegemoet komen aan de vragen over aanlevertijden bij de klant. De klant kan ook zelf op aanvraag zijn zending volgen op zijn mobiele telefoon zodat er tijdig personeel beschikbaar is om de vrachtwagen te lossen ook al is de bouwplaats niet continu bezet.

Inspirerende onderzoeksvragen

ROCKWOOL Operations daagt innovatieve studenten uit

ROCKWOOL Roermond is een interessante plek voor studenten van onder meer Supply Chain Management, Werktuigbouwkunde, Bedrijfskunde, Energy Engineering en Data Science om een stage- of afstudeeronderzoek uit te voeren. Er zijn tal van belangrijke onderzoeksvragen en uitdagingen. Omgekeerd zijn de studenten inspirerend en interessant voor ROCKWOOL. Vaak ontstaan er nieuwe inzichten door het onderzoekswerk van de studenten, maar ook de verwondering of de ‘lastige’ vragen van de jonge onderzoekers maken iets los bij de ROCKWOOL- medewerkers.

De afgelopen periode liepen de volgende afstudeerprojecten:

Cupola simulator voor ovenoperatortraining. Afstudeerder Benny Geerings, stagebegeleider John Reneerkens.

Haalbaarheidsstudie automatic warehouse semi-finished products Grodan. Afstudeerder Indiana Slegers, stagebegeleider Ron Vrinzen.

Logistieke Factory of the Future Roadmap. Afstudeerder Marjolein van Niersen, stagebegeleider Ron Dings.

Capaciteitsverhoging verflijn (T2). Afstudeerder Kasper Peeters, stagebegeleider Mathijs ten Haaft.

Stabilisering Wikkelwolkwaliteit. Afstudeerder Jasper Biemond, stagebegeleider Ivo van Grol.

Inmiddels hebben Kasper, Benny en Indiana hun (goede) eindbeoordeling van hun stage en ook hun afstudeerdiploma ontvangen.

Wil je meer lezen klik dan op onderstaande button voor de volledige digitale uitgave van de Uitschieter-editie van september 2020.

©2020 De Uitschieter eEditie is een uitgave van ROCKWOOL B.V.