ZEISS Milvus 2.8/21 Review Nederlands door Martijn Kort

Toen ik gevraagd werd om ambassadeur voor ZEISS te worden, was een van de vragen welke lens het beste bij mijn werk zou passen. Aangezien ik het liefst stadsgezichten (cityscapes) en architectuur fotografeer en ik meestal ergens tussen de 16 en 23 mm in zit was de keuze makkelijk: de ZEISS Milvus 21mm f2.8. Een lens die scherpe beelden levert met een mooi contrast, heldere kleuren en een maximaal diafragma van f2.8 leek het me de ideale lens voor mijn fotografie.

Inmiddels heb ik de lens iets van 4 maanden in gebruik en nu is het tijd om mijn bevindingen te delen met jullie. Hoe is het om met deze lens te werken en wat levert hij af?

Als je op het punt staat om een andere lens te gaan kopen, dan lees je vaak eerst allerlei reviews, vergelijk je de verschillende prijzen en dan haal je hem bij de vakhandel of online. Zodra je hem eindelijk hebt, ben je toch opgewonden. Zou de lens er echt zo mooi uit zien en hoe zijn de beelden die hij vast legt? Het uitpakken valt vaak tegen, maar niet bij ZEISS. Net als bij bijvoorbeeld Apple is er aandacht geschonken aan de presentatie van je nieuwe lens. De doos is mooi ontworpen en de lens wordt mooi (en goed!) verpakt en gepresenteerd. Het draagt allemaal bij aan het gevoel van je nieuwe lens. En nu snel foto's maken!

Mooi verpakt, aandacht voor details.

Technische data

From the ZEISS website.

De Milvus 21mm f/2.8 is van het Distagon type. Heeft 16 elementen in 13 groepen, waarvan 4 Anomalous Partial Dispersion glass zijn. De elementen zijn gemaakt als een bewegende groep, wat inhoud dat ze relatief bewegen tot elkaar wanneer je de focus verlegd. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit altijd constant is over het gehele bereik.

Design

De lens ziet er optisch fantastisch uit! Persoonlijk vind ik het een van de mooiste lenzen die er op de markt zijn. Het front element is groot (82mm filter) en het loopt met een mooie gebogen lijn af naar achteren. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het ligt daardoor ook zeer fijn in de hand. Dit draagt, samen met het gewicht, ook weer bij tot een stabielere grip en gaat daardoor bewegingen tegen. De focus ring draait erg soepel en heeft een goed bereik, waardoor je makkelijk precies kunt scherpstellen. De rubberen grip die er op is aangebracht is erg fijn omdat je onder alle omstandigheden goede grip hebt op je focus ring.

De lens is ook 'weather sealed'. Hij is beschermt tegen stof en water (druppels), waardoor je overal met een gerust hart kunt gaan fotograferen.

De lens en de lenskap zijn gemaakt van metaal, wat alles een zeer robuust uiterlijk geeft. Als je deze lens ziet, dan weet je dat je kwaliteit in handen hebt.

Scherpstellen

De Milvus 21mm is alleen handmatig scherp te stellen.

Scherpstellen gaat echter heel erg gemakkelijk en fijn. De focus ring heeft een goed bereik, waardoor zeer precies scherpstellen moeiteloos gaat. De afstand vs diafragma schaal op de bovenkant van de lens helpt ook met het snel scherpstellen op een bepaalde afstand of het zetten van de hyperfocale afstand.

En last but not least, de focus ring heeft een harde stop op oneindig. Dit is heel erg fijn. Veel lenzen kunnen voorbij oneindig scherpstellen, waardoor niets meer scherp is. Er wordt vaak gezegd dat het zo is gemaakt om temperatuur schommelingen te kunnen compenseren, maar ik moet zeggen ik heb er nog nooit iets van gemerkt. Ik heb met 40 graden en 0 graden gefotografeerd met de Zeiss lenzen en oneindig was gewoon oneindig. Dus dat is een grote plus!

Is manueel scherpstellen nog lastig of wil je er meer over weten? Neem eens een kijkje op onderstaande link. Hier wordt uitgebreid verteld over alle variabelen en hoe je het maximale uit je lens kunt halen (wel Engelstalig).

Scherp en vol contrast met levendige kleuren, of f2.8 © Martijn Kort

Vertekening, flare en chromatische aberratie

De voornaamste reden waarom ik voor deze lens ben gegaan is omdat hij bijna geen vertekening heeft. De lijnen blijven vrijwel recht. Dit is belangrijk voor architectuur en landschappen, omdat je de verticale lijnen graag verticaal laat. Met een groothoek lens van 21mm is dit vaak een probleem. Dit heeft Zeiss goed weten te onderdrukken. Verder heeft deze lens erg weinig last van flare. De gehele Milvus serie heeft de t* anti reflectieve coating op de lens delen zitten wat flare moet tegen gaan. En het werkt! Ik heb alleen in zeer ongunstige omstandig heden een enkele keer last gehad van flare. (midden in de nacht, felle lampen onder me en de lens 20 graden omhoog gekanteld). Voor het normale gebruik is er bijna geen flare aanwezig.

Chromatische abberatie (de paarse en groene randjes om objecten heen) is zeer licht. Het kleine beetje wat er soms is in de hoeken van de foto is gemakkelijk met 1 vinkje in Lightroom te verhelpen. Het is geen issue.

Meester van de horizon

Zeiss noemt deze lens de meester van de horizon - "Master of horizons". Wat eigenlijk al aangeeft dat deze lens zeer geschikt is voor landschapsfotografie.

Met 21mm en bijna geen vertekening is deze lens zeer breed inzetbaar.

Landschappen, kustlijnen, architectuur, nachtfotografie, stadsgezichten, groepsportretten, noem maar op.

Ik heb de lens voor behoorlijk wat stijlen gebruikt en ben zeer tevreden met de Milvus 21mm!

©Martijn Kort

Beeldkwaliteit

Zoals je kunt verwachten van Zeiss zijn de beelden die je met deze lens vast legt zeer goed. Scherp, vol van contrast en mooie kleuren.

De lens is al scherp op f2.8 en bereikt zijn maximale scherpte rond f8. Op f2.8 krijg je een beetje vignetting maar het is eigenlijk wel fijn. Mocht je dit liever niet hebben, dan selecteer je het lens correctie profiel in lightroom en dan is het niet meer zichtbaar.

A worker is breaking the salt layer for processing - (ISO 100 f8.0 1/500s) © Martijn Kort

Type fotografie

Fine art architectuur

Dit is het type fotografie waar ik het meeste van houd. Fine art, zwart-wit architectuur foto's creëren naar mijn visie. Voor dit type fotografie is het belangrijk om scherpe foto's te hebben met een goed contrast. Dit zorgt er voor dat de bewerking van de beelden veel sneller gaat en je meer bezig kunt zijn met jou visie dan met het corrigeren van lens fouten.

Ook hier is het weer belangrijk en een groot voordeel dat de vertekening van de lens zeer klein is. Hierdoor hoef ik mij niet druk te maken over mijn verticale lijnen en kan ik mij concentreren op mijn compositie.

Een echte aanwinst!

Fine art long exposure photography © Martijn Kort

Landschappen en stadsgezichten

Met een groothoeklens van 21mm kun je prachtige landschappen en stadsgezichten vast leggen. Het contrast en de kleuren geven je prachtige beelden. Hierbij komt nog eens de scherpte van de lens, want oh wat is hij scherp. Nachtfotografie gecombineerd met stadsgezichten is een genre waar deze lens zeker thuis hoort. De lens levert prachtige heldere beelden, zelfs op f 2.8. Een genot om mee te werken.

© Martijn Kort

Nacht en astro fotografie

Voor beide type fotografie heb je 'snel glas' nodig. Dit houd in dat je een diafragma van f2.8 of groter nodig hebt.

Veel lenzen zijn wat zacht op f2.8, maar de Zeiss Milvus 21mm blijft scherp. De lens blijft prachtige beelden genereren. Coma is ook goed onderdrukt. Er is een beetje in de verre hoeken, maar het is beter dan een hoop andere lenzen. (Coma is een fenomeen waarbij de sterren in het midden scherpe puntjes zijn maar in de hoeken van je frame krijgen ze kleine staartjes, ze gaan een beetje op mini kometen lijken). Al met al is dit een hele fijne lens om de nachtelijke hemel mee vast te leggen.

Wat ook hier weer een voordeel is, is de harde stop bij het scherpstellen op oneindig. Het is altijd raadzaam om even je focus te checken via live view, maar het is wel fijn dat je correct (en snel) op oneindig kunt scherpstellen.

Stars and the Milky Way © Martijn Kort.

Conclusie

De Zeiss Milvus 21mm f2.8 is het geld zeker waard. Het is geen goedkope lens (€ 1725,-) maar het is ook een investering voor de lange termijn. Met de hoge kwaliteit waarmee deze lens is vervaardigd, gaat hij jaren mee. De beelden die je produceert met de Milvus 21mm zullen je blij maken. Verder is het manueel scherpstellen ook iets wat je meer creatieve opties gaat geven. Je gaat anders om met scherpstellen, waardoor je anders gaat kijken naar je frame.

Het is een en al vakwerk wat Zeiss heeft geleverd met de Milvus serie. Ik kan deze lens dan ook ten zeerste aanbevelen!

Over mij

Martijn kort (32) uit Nederland. Ik fotografeer alles om mij heen. Met mijn fotografie hoop ik mensen weer te laten kijken naar de wereld om zich heen of om te kijken naar de details. Dit is ook een van de redenen waarom ik graag zwart/wit fine art werk produceer. Je kunt hiermee de focus geleiden naar details, het oog leiden door je foto, mensen naar andere dingen laten kijken dan waar je normaal naar zou kijken. Mijn fotografie omvat fine art architectuur, landschappen, stadsgezichten en mijn zicht vanuit de cockpit. Sinds 2016 ben ik ook ambassadeur van Zeiss Nederland.

All images © MartijnKort-Photography.

Created By
martijn kort
Appreciate
MartijnKort-Photography

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.