Loading

GYMNASIUM CLASSICUM ZAGRABIENSE MDCVII

Od 1932. godine nalazimo se na istome mjestu (s nekoliko prekida...), u samome centru grada Zagreba.

KRIŽANIĆEVA 4A, ZAGREB

DOPUSTITE DA VAM SE PREDSTAVIMO...

UPOZNAJMO SE!

TOTALNO DRUKČIJI OD DRUGIH!

Nastavni program Klasične gimnazije raznovrstan je i sveobuhvatan, on obuhvaća širok pregled humanističkih, društvenih i prirodoslovnih predmeta. Nakon završene Klasične gimnazije učenici imaju dovoljno znanja i vještina da upišu svaki željeni studij u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. U tablici se nalazi popis i satnica obveznih predmeta u Klasičnoj gimnaziji.

OBVEZNI PREDMETI

Fakultativni predmeti i izvannastavne aktivnosti jedna su od mnogobrojnih posebnosti Klasične gimnazije, po njima smo prepoznatljivi i njima se jako ponosimo! Na sljedećoj poveznici pogledajte što vam sve Klasična nudi osim kvalitetne nastave obveznih predmeta...

LATINSKI I GRČKI - PREDMETI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Klasičari uče interdisciplinarno od 1607., a ne od 2019. godine! Naime, antička civilizacija i klasični jezici korijen su iz kojega je interdisciplinarnost, kao preduvjet kritičkoga razmišljanja, rasla i razvijala se u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji više od 400 godina! Ako se pitate čemu služi učenje latinskoga i starogrčkoga jezika u 21. stoljeću, navest ćemo samo nekoliko razloga…

  • pomaže u razumijevanju gramatičkih struktura hrvatskoga i drugih jezika
  • obogaćuje rječnik i olakšava učenje stranih jezika
  • razvija analitičke vještine i sposobnost logičkoga razmišljanja
  • razvija osjetljivost za jezične nijanse u vlastitome izražavanju
  • uči toleranciji i prihvaćanju drukčijega
  • omogućuje razumijevanje sustava vrijednosti i razmišljanja zapadne civilizacije

… i nekoliko činjenica…

  • 150 000 riječi iz starogrčkoga jezika rabi se svakodnevno u nazivlju znanosti i tehnologije
  • više od 70 % riječi u engleskome jeziku latinskoga je podrijetla
  • medicina, matematika i fizika rođene su u antičkoj Grčkoj
  • demokraciju i parlamentarni sustav stvorili su Grci, a razvijali Rimljani
NEMOJTE OKLIJEVATI JER ĆE ISKUSTVO UČENJA LATINSKOGA I GRČKOGA BITI JEDNA OD AVANTURA VAŠEGA ŽIVOTA...
U KLASIČNOJ SE NE TREBA BOJATI MATURE

Mnogi srednjoškolci već od prvoga razreda brinu o uspjehu na državnoj maturi, no u Klasičnoj je uz redovit rad ta briga suvišna jer naša škola svake godine svakoj generaciji maturanata nudi pripreme iz triju obveznih (Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik) te iz pojedinih izbornih predmeta na maturi (najčešće Fizike, Kemije, Biologije i Likovne umjetnosti), pa klasičari na maturi redovito ostvaruju očekivano dobre rezultate.

I ITALIJA I GRČKA ZNAJU DA DOLAZIMO SVAKE GODINE!

Posebnost su Klasične gimnazije i dvije velike učeničke ekskurzije u Italiju i u Grčku, na kojima učenici proučavaju i na licu mjesta upoznaju lokalitete i umjetnine antičke civilizacije, o kojima uče na nastavi klasičnih jezika. Osim toga, s velikim veseljem otkrivaju svakodnevicu tih prekrasnih zemalja te njihovih gradova i stanovnika.

QUOT LINGUAS CALLES, TOT HOMINES VALES! / KOLIKO JEZIKA ZNAŠ, TOLIKO LJUDI VRIJEDIŠ!

Jeste li znali da u Klasičnoj uz hrvatski, latinski i starogrčki možete učiti još, ni manje ni više, nego DEVET različitih jezika?! Vjerujemo da niste! Više o ponudi jezika pročitajte na poveznici o fakultativnim predmetima i o izvannastavnim aktivnostima.

Voljeli biste se baviti novinarstvom? Na pravome ste mjestu! Pogledajte i pročitajte čime se bavimo i što istražujemo za naš časopis MI. Više o novinarskoj grupi pročitajte na poveznici o fakultativnim predmetima i o izvannastavnim aktivnostima.

Zanima vas umjetnost? Volite istraživati povijest umjetnosti, želite saznati više o kostimografiji ili o kreativnome crtanju? Klasična vam nudi sve navedeno. Više o likovnoj umjetnosti u Klasičnoj gimnaziji pročitajte na poveznici o fakultativnim predmetima i o izvannastavnim aktivnostima, a fotografije Antičke kostimografije pogledaj na njihovu Instagram-profilu.

Čitanje i pisanje literarnih tekstova vam je fora? Proučavanje nacionalne i svjetske povijesti smatrate i zanimljivim i poučnim? Čime se sve možete baviti u Klasičnoj pročitajte na poveznici o fakultativnim predmetima i o izvannastavnim aktivnostima.

Čarolija kazališta i stvaranja predstave čini vam se uzbudljivom i želite biti dijelom jedne (ili čak dviju) malih kazališnih zajednica? Dođite u Klasičnu! Možete sudjelovati u pripremama antičkih i suvremenih dramskih djela, možete glumiti u jednome od zagrebačkih kazališta i osjetiti uzbuđenje i sreću na daskama koje život znače. Više o radu dviju dramskih grupa Klasične gimnazije pročitajte na poveznici o fakultativnim predmetima i o izvannastavnim aktivnostima.

Volite gledati filmove, ali rado biste ih i snimali? Debata i retorika vam zvuče zanimljivo, a možda već i imate iskustva s govorenjem pred publikom? Pogledajte još jednom poveznicu o fakultativnim predmetima i o izvannastavnim aktivnostima te potražite Filmologiju, Retoriku i Debatni klub Hermes.

OSKAROVCI

Svake školske godine velik broj klasičara sudjeluje na županijskim i na državnim natjecanjima iz različitih predmeta. U zadnje tri godine troje učenika iz Klasične nagrađeno je Oskarom znanja za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima iz Latinskoga jezika, to su Emio Halilović 2017. , Julija Očić 2018. i Andrija Živković 2019. godine.

MENTORI I SAVJETNICI MEĐU NASTAVNICIMA

Čak 19 nastavnika, među kojima su i članovi stručno-razvojnoga tima, Klasične gimnazije promovirano je u viša zvanja mentora i savjetnika, a troje od njih nagrađeno je za svoj rad među 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2018./2019.

MI VOLIMO ZELENO, A VI?

Više o sličnim događanjima i akcijama u organizaciji Klasične gimnazije te o suradnji s mnogobrojnim ustanovama i pojedincima pročitajte na sljedećoj poveznici...

POZNATI KLASIČARI O KLASIČNOJ

Klasična je gimnazija osnovni međaš u mom životu. Imao sam na Akademiji dramskih umjetnosti fantastičnu zbornicu, ali temelje, moju betonsku deku, zalila je Klasična gimnazija. Bilo je jezika, povijesti, filozofije... odličan školski program. U toj školi udarili smo temelje tolerancije, domoljublja, plemenitosti, humanosti... To nas je formiralo. Klasična gimnazija je bila naša vrhunska škola. Ne bih ja išao na režiju da nije bilo te škole i njene tradicionalne dramske grupe. Bio sam i glumac. Tu je sve počelo. (Krešimir Dolenčić, redatelj)

Nastava subotom podsjeća me na kungfu-film: slično je kao kada mladić dolazi kungfu-majstoru da bi učio od njega, npr. kao kad Karate Kid dođe k Miyagiju. Ostali klinci idu se zabavljati, a on mora prati pod! Subotom ti pereš pod, a svi tvoji prijatelji negdje se zabavljaju. I misliš si: „Koji sam ja idiot! Dok se ostali zabavljaju, ja u cik zore moram dolaziti na predsat i slušati neke starce koji muljaju o drevnim vrijednostima!“ Naime, imao sam subotom predsat – tjelesni. Dođem ujutro i ajmo! Bildaj, bildaj bildaj! Nakon četiri godine, kad je sve završilo, shvatio sam da je to bio nekakav kult. Subotom si sa svojom ekipom iz škole i možete se odlično zabavljati jer je u školi opuštenije nego drugim danima. (Borna Sor, satiričar, novinar i scenarist)

2017.

PROSLAVILI SMO 410. ROĐENDAN SVOJE ŠKOLE!

OD PRVOGA ZVONA DO DANAS

2022.

...slavimo 415. rođendan!

Upišite Klasičnu, postanite dio 413. generacije klasičara i slavite s nama!

Created By
Klasična gimnazija
Appreciate