Loading

Međunarodni praznik rada 1. svibnja 2020.

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane U Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

Zamah industrijalizacije u 19. stoljeću obilježio je nemilosrdno iskorištavanje mase radnika od vlasnika i poslodavaca. Male nadnice, dnevni rad i do 18 sati, iskorištavanje dječje radne snage i život na rubu egzistencije rezultirali su nizom štrajkova u kojima su se zahtijevali dostojniji uvjeti rada i života. Najveći radnički pokreti dogodili su se u zemlji koja je imala najbrže rastuću industriju – SAD-u.

Vrhunac se dogodio u Chicagu kada je na ulice izašla masa od oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na prosvjednike poslala jake policijske snage te je izbio žestoki sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnji zatvor.

U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice (8-8-8). Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz skupova i štrajkova. U zgradi Hrvatskog doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi.“

Pogledajte kratki video Što su sindikati učinili za nas?

koliko vrijedi naš rad?

O čemu trebate misliti kada se budete zapošljavali:

  • Pročitaj ugovor o radu prije nego što ga potpišeš (ugovor od djelu, ugovor o učeničkom radu)
  • Informiraj se o svojim radnim obavezama i pravima
  • Provjeri postoji li Pravilnik o radu ili kolektivni ugovor koji obvezuje poslodavca
  • Sindikalno se organiziraj se i izbori za bolje uvjete

Zaključimo

Mladi radnici i radnice danas posebno suočavaju se s nepovoljnijim uvjetima na tržištu rada kao što su ugovori na određeno, niže plaće, nemogućnost napredovanja, diskriminacija, nezaposlenost i sl.

Upravo zbog toga izrazito je važno da mladi radnici i radnice znaju koja su njihova prava kako bi se za ista znali izboriti, ukoliko dođe do povrede prava.

Radnička prava su ljudska prava.

Izboriti se možemo samo ako smo organizirani.

PITANJA ZA RASPRAVU NA SATU RAZREDNE NASTAVe

Razgovarajte o problemima s kojima se suočavaju radnici u našem društvu. Koja prava radnici imaju? Za koje povrede radničkih prava ste čuli? Zašto su žene plaćene manje? Razgovarajte o zahtjevu 8-8-8. Što je to i žive li ga vaši roditelji?

Pripremila S. Kurucić, školska knjižničarka, travanj 2020.

Credits:

Created with images by Maraniass - "beach sea ocean" • ThMilherou - "workshop carpenter crafts" • Pexels - "antique auto automobile" • photoAC - "gardening agriculture grass" • DanaTentis - "beautiful business woman" • 272447 - "construction worker concrete" • 8212733 - "woman laptop business"