Mode en techniek Over Ruimtevaart, daan roosegaarde en een skeleton dress

Met het voortschrijdend inzicht van de tijd, worden er allerlei uitvindingen gedaan die óók invloed hebben op de mode. Zo is de ruimtevaart van bijzonder groot belang geweest voor ons leven. En ook voor de kleding die wij (gaan) dragen.

De eerste man op de maan, Neil Armstrong 1969

Om een ruimtevaarder goed op de maan te krijgen is er natuurlijk heel veel (ruimtevaart)techniek nodig. Maar ook simpele en praktische dingen moesten uitgevonden worden. In een ruimtevaarthelm zijn luchtkussentjes verwerkt om schokken op te kunnen vangen. Deze techniek werd later gebruikt voor de Nike Air Max. Om het zicht niet te belemmeren werd er een speciale kraswerende laag bedacht voor de ruimtehelm. Deze techniek wordt nu toegepast op onze zonnebrillen. En sporters maken gebruik van kleding met een speciale hitte absorberende gel, een techniek die geïnspireerd is door de ruimtepakken van de astronauten.

Nike Air Max

Om één T-shirt te maken is er 2500 liter water nodig en 7 eetlepels pesticiden. Geen wonder dat er meer aandacht (moet) zijn voor het anders omgaan met kleding en dat het nodig is om een oplossing hiervoor te zoeken.

Er is inmiddels een enorme 'zee' aan plastic in de oceanen

Het plastic in de oceanen vormt een enorm probleem. Heel veel mensen komen met oplossingen en één daarvan is Pharell Williams en G-Star. Zij maken denim die voor een gedeelte bestaat uit plastic dat uit de zee is gevist. Ze vragen daarmee aandacht voor dit enorme probleem.

Pharell Williams
G-Star jeans met plastic
Spullen die gemaakt zijn uit plastic dat uit de oceaan is gevist.
LZR racer

LZR racer (speedo), in 2008 voor het eerst gebruikt tijden de Olympische Zomerspelen. In 2010 werden ze verboden omdat het zo gaan om "technische doping". Door de manier waarop de zwempakken werden gemaakt zwommen de zwemmers een stuk sneller dan daarvoor.

Modelabel 'From Somewhere' gebruikte de overgebleven zwempakken om er avondkleding van te maken.

Omdat ze dezelfde technieken hebben gebruikt zou je dus (snel) moeten kunnen zwemmen in deze jurken.

Legerkleding moet aan allerlei voorwaarden voldoen.

Aan de universiteit in Massachusetts wordt druk gewerkt aan beschermende kleding voor soldaten. Kleding die beschermt tegen weersinvloeden maar ook tegen gevaarlijke chemische en biologische stoffen. En dan moet het ook nog comfortabel zitten.

Iris van Herpen

Iris van Herpen is een Nederlandse modeontwerpster die altijd innovatief bezig is. Zij heeft een jurk ontworpen die gemaakt is in een 3D printer. Haar idee is dat wij in de toekomst kleding gaan dragen die gemaakt is uit allerlei materiaal, zoals ook rook en water.

Skeleton dress van Iris van Herpen

Er zijn altijd uitvinders geweest, vernieuwers, mensen die vanuit een hele andere kant de wereld bekijken en daardoor met verrassende oplossingen komen voor alledaagse problemen, die uiteindelijk ook weer invloed hebben op de mode.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde is één van die mensen. Hij komt uit de kunstenaarswereld, de creatieve kant. Hij heeft met zijn team onder andere een oplossing bedacht voor het verlichtingsprobleem in de binnenlanden van Afrika. Daar hebben ze wel wegen aangelegd maar geen elektriciteit om die wegen ook te kunnen verlichten als het donker is. Daarvoor heeft hij een verf ontwikkeld gebaseerd op de glow-in-the-dark-sterretjes die je vroeger op het plafond kon plakken. Overdag wordt de verf 'opgeladen' door het daglicht en 's nachts licht het dan op zodat je de weg kunt zien waarop je rijdt.

In Oost Brabant is er een fietspad geverfd met deze techniek. De vorm is geïnspireerd op de sterrenhemel van Vincent van Gogh.

Fietspad in Oost Brabant geïnspireerd op de sterrenhemel van Vincent van Gogh

Hij heeft ook kleding ontwikkeld die reageert op jouw emoties. Zo is er een jurk die doorzichtiger wordt op het moment dat jij iemand leuk vindt.

Je telefoon opladen in je jeans, kunnen zien of je baby koorts heeft aan de kleur van het rompertje, medicijnen die verwerkt zijn in je T-shirt. Er is zoveel meer mogelijk dan je nu kunt bedenken. En we zullen er in de toekomst allemaal mee te maken krijgen.

Een idee ontstaat dus dikwijls uit noodzaak (b.v. ruimtevaart, plastic vervuiling) om daarna allerlei toepassingen te krijgen die daar niet speciaal voor bedoeld waren. Als laatste voorbeeld : Botox, oorspronkelijk (en nog steeds) is dit een middel dat gebruikt wordt bij mensen met spasmen. Het legt de spier stil en patiënten hebben geen last meer van spasmen. Nu is het vooral bekend van de effecten op fronsrimpels, die legt botox ook stil en geeft daarmee het gladde uiterlijk wat zoveel mensen nastreven. Zo sluipen er allerlei uitvindingen in ons dagelijkse leven, dus ook in de mode.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.