Loading

Rond het huis Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2020-2

Welkom

Met z’n allen moesten we dicht bij huis blijven. Daarom koos het Zuid-Hollands Landschap ROND HET HUIS als thema voor de afgelopen fotowedstrijd. Het leverde heel veel mooie inzendingen op. Van ‘gewone’ huismussen tot insecten in uw eigen bloementuin. Wij laten 18 super-foto’s zien (met excuses aan al die andere honderden inzenders).

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Tineke Hummel – Een eilandje mos

Winnaar: Tineke Hummel

Mos, ergens tussen de tegels. Wie kijkt daar naar? Tineke Hummel (Ridderkerk, 1964) zag de schoonheid van zo iets kleins. “Dit stukje mos groeit in onze eigen tuin, tussen de tegels van het terras. Wat ik dan leuk vind, is om het bijvoorbeeld nat te spuiten, of met een klein lampje extra te belichten. Ik probeer iets en dan kijk ik wat het resultaat wordt. In dit geval bleek er ook nog een klein vliegje tussen het mos te zitten. Dat gaf weer een extra effect!”

Eigen website

“Ik ben amateurfotograaf en heb mezelf als doel gesteld om in 2020 meer van mezelf te laten zien. Vandaar dat ik ook een site gestart ben. Soms gebruik ik een foto om er een blog item van te maken. Dit mos-eilandje fotografeerde ik aan het begin van de coronacrisis.” Op de site van Tineke kunt u lezen wat ze bij deze foto heeft geschreven: www.tinekehummel.nl

Marianne Janssen – Rond de boerderij in Stompwijk

Winnaar: Marianne Janssen

“Wat leuk dat ik met mijn foto een prijs gewonnen heb,” laat Marianne Janssen (1955) uit Zoetermeer weten. “Ik maakte deze foto begin juni bij het oude gemaal De Volharding (1882) in Stompwijk.”

Twee jaar geleden ging Marianne met pre-pensioen. “Sindsdien ga ik heel veel met de camera eropuit om vooral vogels en vlinders te fotograferen. Het liefst fiets ik in de omgeving waar ik woon, Zoetermeer dus. Zodoende kom ik regelmatig langs Stompwijk, op weg naar bijvoorbeeld de Starrevaart en Meijendel.”

Boerenzwaluwen zijn haar lievelingsvogels. “Als boerendochter ben ik opgegroeid op een Limburgse carré-boerderij. In april keken we altijd met plezier uit naar de zwaluwen die terugkeerden uit Afrika. We genoten van hun gesjilp, het gepiep van de jongen en hun vliegkunsten. Na zo veel jaren kan ik er nog steeds van genieten.”

Anne Halve – Zonsondergang Delftse Hout

Winnaar: Anne Halve

“Super leuk!” was de reactie van de publiekswinnaar Anne Halve (1999) uit Delft. Zij kreeg van de bezoekers van onze website de meeste stemmen.

Tijdens de lockdown maakte zij deze foto. “Dicht bij huis, in de Delftse Hout. Je kan mij wel een echte hobby-natuurfotograaf noemen, ik ga vaak op stap met mijn camera. De afgelopen tijd had ik veel tijd voor mijn hobby omdat je nauwelijks ergens heen kon of mocht. Ik ging vaak samen met mijn vader wandelen in de buurt, en nam mijn camera mee. Op een van deze wandelingen maakte ik deze opname. De zonsondergang zorgde voor een sprookjesachtige sfeer.”

Stemmen

Wist je dat je bij onze fotowedstrijd niet alleen foto’s kunt insturen, maar óók je stem kan uitbrengen op foto’s van anderen? Er is ook ruimte voor commentaar. Leuk, zo inspireer je elkaar.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Cora van der Plaats
‘Wereldbol in coronatijd’ is de titel van deze foto. De fotograaf laat met dit beeld prachtig zien hoe klein de wereld voelde: we moesten ons vermaken in onze eigen, kleine cirkel.
Frank Herben
Oók een klein wereldje rond het huis! Huismussen zijn druk in de weer rond dit vogelhuisje, ze doen hun naam eer aan.
Rita Stouten
We blijven even bij de huismus. Hé, jij komt me bekend voor... Zou dit musje dat nou echt denken, of denken wij domme mensen dat maar? Een schattige foto, dát is zeker.
Dirk Prince
Voor wie is de pindakaas? Daar zijn spreeuw en specht het niet over eens. Dirk bracht de strijd, in het anders zo rustige Nieuwerkerk aan den IJssel, mooi in beeld.
Huug Luigies
Zo’n tien kilometer verderop, in Krimpen aan den IJssel, maakt deze jonge vogel zich drukker dan druk.
Serena
Bijna had Serena met dit jonge zwaantje de publieksprijs gewonnen. Het scheelde slechts een paar stemmen.
Anneke Koster-Ammerlaan
‘Reiger in raapzaad’, een mooie compositie!
Jan van der Borden
Een insectenhotel biedt onderdak aan insecten. Slimme vogels, zoals deze specht, weten dat ook en smullen ervan.
Piet Bliek
Een ander insectenhotel; hier zijn metselbijen druk in de weer.
Eric van der Holst
Rond het huis bloeit de borage (‘komkommerkruid’), de bloemen trekken veel insecten aan.
Wilma Tempelman-Vreugdenhil
Langs de weg had de fotograaf een ontmoeting met dit bruinblauwtje.
Natascha Hamer
En nóg dichter bij huis landde deze gewone oeverlibel (vrouwtje) op de schutting.
Ruurd Visser
Ook bij Ruurd kwam een libel (een paardenbijter) langs in de tuin. Het leverde een prachtig, kleurig plaatje op.
Wilco Visser
De heemtuin bij ons bezoekerscentrum Tenellaplas is weer (beperkt) open. Wilco stelde scherp op de libel en liet de omgeving mooi vaag.

Ook in de nazomer is de heemtuin zeker een bezoekje waard. Zie de website van het bezoekerscentrum.

Jolande van der Burg

Nieuwe fotowedstrijd van start!

De laatste foto, met een knipoog naar onze nieuwe fotowedstrijd. Het thema is: NAZOMER. De natuur is in deze tijd vol kleur, zie jij al de eerste herfsttinten? Vogels vertrekken, spinnen maken prachtige webben, de ochtenden zijn soms mysterieus mistig... Ga eropuit en fotografeer de nazomer. Insturen kan tot 26 oktober 2020. Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Eefje Arts. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Eefje Arts (online marketeer). Foto titelpagina: Dicht bij huis en dicht bij moeder, van Annet Piet