Loading

“Steeds meer omzet met handel in siervuurwerk”

Foto bron: Amanda van Loon

GRONINGEN - Het is bijna Oud en Nieuw en de vuurwerk verkoop gaat vanaf 29 december ook weer van start. Martin West van West vuurwerk, vuurwerk koning en Duits vuurwerk is dit jaar ook weer van de partij.

Hij doet dit werk al tien jaar met twaalf medewerkers. “We verkopen alleen legaal consumentenvuurwerk. We hebben gemiddeld 120 soorten vuurwerk. Dat bestaat uit siervuurwerk en knalvuurwerk zoals vuurpijlen en rotjes” zegt West. Al het vuurwerk voldoet aan de officiële regelgeving. “We hebben specialisten in de winkel voor het verkopen van het zwaardere siervuurwerk. Dat soort vuurwerk wordt ook het meest verkocht meestal in de vorm van cakes en combinatievuurwerk”, vertelt West.

In het filmpje hieronder is een voorbeeld te zien van combinatievuurwerk

Cakes zijn potten met allemaal buisjes erin waar sierwerk uit komt. “Het vuurwerk wat hier uitkomt schiet net zo hoog als vuurpijlen. Dit soort vuurwerk bestaat uit meerdere pijlen. Het grootste type hiervan bestaat uit vijftig shots. De afgelopen vijf jaren is siervuurwerk steeds gewilder geworden. Daarvoor was het vooral knalvuurwerk zoals vuurpijlen en rotjes. Daarnaast hebben we boxen met meerdere cakes en junior vuurwerk zoals sterretjes en knalerwtjes”, aldus West.

In dit filmpje is één van de bestsellers te zien

Het vuurwerk komt allemaal uit China. “De regelgeving, productie en prijsstelling is daar goedkoper. Als je hetzelfde in Nederland wilt produceren is het meteen drie keer duurder. We hebben concurrentie van drieëntwintig andere vuurwerkwinkels, maar dit is een van de grootste. Er wordt gemiddeld ongeveer 25.000 tot 40.000 euro per verkooppunt omgezet, maar wij zitten wat boven het gemiddelde” stelt West.

Landelijke uitgaven aan vuurwerk zijn in onderstaande grafiek zichtbaar gemaakt. Klik op de link in deze tekst voor een interactieve weergave van deze grafiek.

Martin West is de enige in het Noorden met zijn bijzondere selectie siervuurwerk en heeft daarom een gunstige positie op de markt. “Daarnaast is zo dat wanneer je in deze handel zit het niet handig is wanneer je ergens in een klein dorp in de polder zit zoals bijvoorbeeld Vierhuizen. In een grote stad verkoop je meer. Toen de Ikea hier destijds kwam dacht ik er meteen aan om op deze plek te gaan verkopen” vertelt West.

“Gemiddeld wordt er bij ons in de voorverkoop 120 euro aan vuurwerk uitgegeven. Tijdens de echte verkoop gaat het gemiddelde wat naar beneden omdat er dan wat meer kleinere klantjes komen. Bij de echte verkoop is het gemiddelde 75 euro. Over het algemeen wordt er 6 euro aan vuurwerk uitgegeven per inwoner in Groningen. De laatste drie jaar hadden we door de negatieve berichtgeving in de media over vuurwerk een omzetdaling van 10%. Ik verwacht dat de omzet dit jaar stabiliseert of zelfs licht groeit”, zegt West.

Door: Amanda van Loon

Ga jij dit jaar vuurwerk afsteken? Geef je reactie hier via deze link en praat verder over dit onderwerp.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.