Loading

Onno van Gelder Jr. Oostendenaars in tijden van corona

De wereld verkeert momenteel in woelige tijden. Het coronavirus beheerst niet alleen het nieuws maar ook ons dagelijkse leven. Hoe trachten we desondanks alles onze routines verder te zetten of hoe passen we ons aan? UiT in Oostende stak zijn licht op bij enkele bekende en minder bekende Oostendenaars. Aan het woord: acteur en auteur Onno van Gelder Jr.

door Virginie De Gendt

Hoe ervaar je deze coronacrisis en hoe dicht is corona volgens jou?

De coronacrisis is voor mij een tijd van uitersten en grote emoties. Er is die voortdurende strijd tussen angst en angst verwerpen zonder verantwoordelijkheidsgevoel te verliezen. Er zijn de moeilijke momenten bij het bekijken van soms hartverscheurende reportages tijdens het nieuws. Er zijn die mooie dagen met veel zon, die onverwachte extra vrije momenten. Er is de onzekerheid over de toekomst, het genieten van de lente met zijn ontluikende natuur. Volgens mij kan corona heel dichtbij zitten, om het hoekje of voor je deur. Het is een onzichtbare vijand, #stay safe!

Ik mis die continue beweging, de dagelijkse routineuze gebeurtenissen van een stad en de omgevingsgeluidjes.

Hoe houd je je bezig dezer dagen?

Naast acteur en regisseur ben ik ook schrijver. Dat laatste is iets wat ik sowieso thuis doe. In se is dat niet anders dan voor corona. De tijd die is vrijgekomen door het wegvallen van voorstellingen, vergaderingen of repetities gebruik ik nu om te schrijven. Van bij aanvang van de lockdown heb ik een aantal eigen huiskameroptredens opgenomen en gedeeld via Facebook en Instagram. Meestal met een lichte toets om de zinnen van mijn volgers wat te verzetten. Zo behield ik contact met een groot deel van mijn publiek en het lezen van hun warme reacties was voor mij dan weer een opkikker in deze periode. Met het mooie weer van de afgelopen weken heb ik dikwijls grote wandelingen gemaakt langs de kaai, op onze dijk, oud staketsel of strekdam. Verder heb ik altijd al enorm kunnen genieten van het koffie- of theemoment. Nu trek ik nog iets meer tijd uit om het gezellig te maken. Ik ga in het salon zitten en drink niet vlug vlug die kop uit tijdens het scrollen op sociale media. Geen twee dingen meer tegelijk doen, vult meer je dag.

Wat moet je momenteel missen in Oostende? En wat is het eerste dat je zal doen als deze crisis achter de rug is?

Ik woon in hartje Oostende dichtbij het Wapenplein en het is er nu tijdens lockdown zo onwezenlijk stil. Soms minutenlang. Iets wat ik nog nooit heb meegemaakt. Ik mis die continue beweging, de dagelijkse routineuze gebeurtenissen van een stad en de omgevingsgeluidjes. Allemaal zaken waar ik geen deel van hoef uit te maken maar die er gewoon zijn. Zoals af en toe de schreeuw van een kind of het getoeter van een auto, een hond die blaft, een te hard optrekkende motor, tierende tienermeisjes, de madam van achter de hoek die ik een paar keer op een dag de straat zie oversteken, de klanken van een fanfare in de kiosk, de leveringen bij de restaurants in de straat. Waar ik naar uitkijk, is natuurlijk het weerzien met de familie tijdens een uitgestelde Paasbrunch. Of dat het eerste zal zijn wat ik ga doen, weet ik niet zeker. Er zijn veel zelfstandigen met moeilijk te combineren agenda’s in mijn familie. Maar dit plannen we als eerste in.

Welke vervelende klusjes heb je nu (eindelijk) kunnen doen?

Vervelende klusjes verjaren bij mij nogal vlug. De lockdown en de coronacrisis hebben daar tot nu toe nog niets aan veranderd. Ik ben meteen begonnen met iets leuk, namelijk met het kiezen en laten uitprinten van tal van foto's van de voorbije jaren. Nu blijven foto's maar al te vaak op een usb-stick of computer staan. Voorheen maakte ik na een vakantie of speciale gebeurtenis plakboeken met de foto's, knipsels en allerhande souvenirs. Zo heb ik er nu opnieuw een aantal gemaakt. Eigenlijk is het toch fijner om te bladeren dan te scrollen.

Ik trek tegenwoordig meer tijd uit voor mijn dagelijkse kop koffie of thee. Ik maak er een gezellig moment van voor mezelf.

Heb je leestips voor de Oostendenaars?

Als auteur uiteraard mijn eigen boeken Passages, Meneertje Wiegel en Brief van Leonie. In de bundel Passages hebben twee verhalen Oostende als locatie. Ook Brief van Leonie speelt zich voor een deel af in onze stad. Het zijn verhalen die gemakkelijk twee keer gelezen kunnen worden omdat er zoveel in te ontdekken valt. Maar ze zijn ook uitermate geschikt voor iemand die minder graag een dikke turf leest. Van een andere auteur raad ik aan wat ik momenteel zelf lees: De kant van Swann uit de zevendelige reeks A la recherche du temps perdu van Marcel Proust. Alles heerlijk traag en dus uitermate geschikt om in deze lockdown, en nadien ook, weer te leren wat trager te leven.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (mei 2020)

Foto’s: Onno van Gelder Jr.

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate