Loading

Det finnes en bok til hver leser, og en leser til hver bok. Vi har spurt noen dovringer om de kan fortelle oss om en bok de likte spesielt godt, hva de leser akkurat nå, og hva de har tenkt til å lese i sommer. Kanskje finner du sommerens beste boktips her?

Linda Berntsen flyttet fra Trondheim til Dombås i 2000. Hun jobber som daglig leder ved Dovre frivilligsentral, og er vernepleier av yrke. Linda leser mye, og går mye tur med hunden Leah. Hører på podcast, jazz og klassisk.

«Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith. Sentimentalitet og nostalgi er ord som beskriver denne oppvekstromanen. Det er noe med kampen for å overleve, og å leve under tøffe kår i Brooklyn. Jeg liker forfatterens måte å beskrive på, skarpt blikk og ironisk til tider. Dette er en bok jeg alltid vil bære med meg. Det er vanskelig å velge en bok, men denne skiller seg ut.

Jeg leser alltid flere bøker samtidig. Nå leser jeg «Berge» av Jan Kjærstad. Den leser vi i lesesirkelen denne måneden. Jeg leser også «Fra vinterarkivene» av Merete Lindstrøm, «Sommeren 80» av Marguerite Duras, «Nord» av Merete Lindstrøm og «Allmen teori av glemsel» av Jose Eduardo Agualusa.

I sommer skal jeg lese « Om muser og menn» av Marta Breen, «Så mye hadde jeg» av Trude Marstein og «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg ble født» av Mona Høvring.

Bent-Ivar Bonsaksen, jobber på Gausdal Landhandleri og driver Jetta Kafeteria med kona Ann Kristin. 6 barn.

En bok jeg likte godt er "Taita og den 7. gåte" av Wilbur Smith. Denne handler om ekteparet Duraid og Royan, som oppdager graven til en egyptisk dronning. I veggene til graven finner de skriftruller som dronningens slave og vismann, Taita, har lagt der. I den ene skriftrullen er det lagt inn gåter og rebuser som pirrer forskerne. Finnes det en ukjent farao gravlagt et sted i Etiopia? Er det noen som ønsker å holde graven skjult? Etter de første oppdagelsene myrdes Duraid. Royan fortsetter jakten for å finne graven. Denne boken er rik på spenning og drama, anbefales.

Nå leser jeg "Bunnfall" av Jørn Lier Horst. Denne handler om politiførstebetjent William Wisting, som det også er laget serie av som går på tv i disse dager.

I sommer har jeg tenkt til å lese Jo Nesbøs nyeste bok om Harry Hole, "Kniv". Den kommer ut i juni.

Ådne Evjen, 53 år. Oppvokst på Vestvågøy i Lofoten. Har bodd på Dombås i 26 år. Jobber som lærer på Dovre skule og skriver konsert- og plateanmeldelser for musikknyheter.no. Interesser: Musikk, film og litteratur.

Å lese «Pan» av Knut Hamsun i sene sommernetter hjemme på Lyngedal (Vestvågøy) er en av mine mest minnerike leseopplevelser. Hamsuns naturbeskrivelser fra nordlandsk sommer er uovertrufne. I tillegg er han en mester på personskildringer, særlig av de som ikke oppfører seg sånn som normen skulle tilsi.

Den siste boka jeg leste var «Drapet på kommandanten - bok 1». Boka er i typisk Murakami-stil, noe realisme og noe overnaturlig. Den var veldig spennende og merkelig, og jeg gleder meg til å lese bok 2. Vil også slå et slag for tegneserieromanen «En frivillig død» av Steffen Kverneland. Biografisk om faren til forfatteren som tok sitt eget liv.

Jeg skal lese «Full sirkel – raphistorier fra ghettoen til bygda – og tilbake» av Jørgen Nordeng (aka Joddski og Jørg-1 fra Tungtvann). Hiphophistorie skrevet av en meget kunnskapsfull Jørgen Nordeng.

Maria Kampesæter Kleiven jobber med grafisk design og kommunikasjon. Har alltid vært glad i å lese bøker – i mange ulike sjangre. De siste årene har hun også fått ørene opp for lydbøker og podcaster. (Foto Marit Nyhus).

Det er vanskelig å komme med bare én anbefalning – men jeg vil gjerne trekke frem en forfatter fra Nord-Gudbrandsdalen. Ragnhild Kolden sin «Det gode vi ikkje gjer» likte jeg veldig godt. Den spennende historien fanger leseren fra starten, og slipper ikke taket før siste side.

Akkurat nå leser jeg en bok jeg fikk anbefalt, «Født til å løpe» av Cristopher McDougall. Romanen er basert på reelle hendelser og personer, og er en veldig god historie. Forfatterens søken etter skadefri løpeteknikk er veldig underholdende og godt skrevet.

Det er mange bøker jeg kunne tenke meg å lese, men en som står høyt på lista er Brit Bildøen med «Tre vegar til havet», som ble gitt ut i fjor.

Solveig Anmarkrud er utdannet lærer og kom til Dovre i 1977. Hun har jobbet på barneskolen, fjellskolen og ungdomsskolen. I 2010 ble hun pensjonist, og tid og anledning til å lese ble utvidet. "Et liv med bøker kan aldri bli kjedelig, og ved å lese mye opplever man utallige liv".

Jeg lander på «Antikrist: Peter den store og Alexei» skrevet av Dmitrij Meresjkowskij. Meresjkowskij, født i St.Petersburg i 1866 og død i eksil i Paris i 1941, er forfatter av historisk/filosofiske romaner. Ni ganger foreslått til Nobelprisen i litteratur uten å motta den. Han var også en religiøs tenker og litteraturkritiker. I 1904 ga han ut en trilogi om Kristus og Antikrist, og i 1905 kom den tredje av disse bøkene som en egen utgivelse under navnet «Antikrist, Peter den store og Alexei». Faren, tsar Peter den store legemliggjør Antikristskikkelsen som står i motsetning til sønnen, den sympatiske og rene Kristus-figuren tsarevitsj Alexei. Boken er en bredt anlagt historisk roman som forteller om relasjonen mellom den geniale, ømme, hensynsløse og grusomme tsar Peter og hans unge sønn, som elsker og frykter sin far. Peters halvsøster, forvist til et kloster, intrigerer i bakgrunnen. Vi møter motsetninger jeg synes er typisk i russisk litteratur der rå, brutal grusomhet går hånd i hånd med øm og kjærlig sentimentalitet.

Nå leser jeg «Innsirkling 2» av Carl Frode Tiller. Biblioteket har for tiden en vegg med «25 utvalde klassikarar for framtida». Der fant jeg Tillers «Innsirkling 3». Tidligere hadde jeg lest «Innsirkling 1», og før jeg gikk løs på 3 måtte jeg lese boka mellom. Jag har fortsatt igjen 90 av 400 sider, men jeg slutter meg til det en leser skrev på nettet: «Dette er ingen lystlesing, men Tiller forteller så godt at det likevel er godt å lese i all sin gru»… Innsirkling 1 - 3 er opplagt et storverk i norsk litteratur. David, hovedpersonen, har mista hukommelsen og setter inn et avertissement med bilde for å be venner og bekjente ta kontakt via brev for å fortelle hvem han er. I den første boka er det band-vennen Jon og ungdomskjæresten Silje samt stefaren Arvid som skriver og forteller fra ungdomstida. Tillers litterære grep er å la brevene, som forteller i fortid om Davids ungdomstid, veksle med fortellingen om livet til brevskriverne i nåtid. Slik er også formen i den andre boken, men nå går vi lenger tilbake i Davids liv, fra skoletiden. Nå er det kameratene Ole og Tom Roger og venninnen til Davids mor, Paula, som skriver brev. Samtidig får vi fortellingen om hvordan disse personene lever livene sine i dag.

Jeg tenkte jeg skulle nevne boken lesesirkelen jeg tilhører, skal lese til neste møte. Den er skrevet av Marlo Morgan og heter «Det virkelige folket». Boken forteller om en middelaldrene hvit kvinne som følger en gruppe ørken-aboriginere som krysser det australske kontinentet.

Birthe Elvestad. Fra Trøndelag, men har bodd på Dombås de siste 10-12 årene. Jobber til daglig som offiser ved Heimevernets Skole- og Kompetansesenter.

En bok jeg virkelig kan anbefale for sene sommerkvelder en "Gullburet" av Camilla Läckberg. Hvis en tidligere har lest og likt bøkene av Läckberg vil denne positivt overraske! Med "Gullburet" møter vi en helt ny person fra Fjällbacka; Faye. Hun har flyttet til Stockholm og lever det gode liv med mann og datter, men så raser hele livet hennes sammen og boken tar oss med i den dramatiske beretningen fra svik til oppreisning og endelig hevn. En velskrevet og spennende thriller med en overraskende twist på slutten. Kan virkelig anbefales!!!

Det beste jeg vet er å sette meg godt til rette i godstolen med en god spenningskrim! Akkurat nå leser jeg "Fortielsen" av Jørgen Jæger – en spennende bok hvor en følger Jægers hovedfigurer Ola Vik og Cecile Hopen på tur i Drammens underverden hvor prostitusjon, menneskehandel og økonomisk vinning er stikkord. Så langt lover den godt!

Neste bok som står på «må-lese-listen» er "Vuggesang" av fransk-marokkanske Leila Slimanis. Dette er hennes andre bok, som hun vant Goncourt-prisen med i 2016. "Vuggesang" er en spennende thriller som finurlig avdekker dagens kultur- og raseskille mellom herskap og tjenere. Gleder meg masse til biblioteket får den inn!

Geir Arne Hageland. 47 år med to høyder. Til daglig driver han Funkibator som jobber for et mer inkluderende samfunn. Han er også generelt samfunnsengasjert.

En av bøkene som har gitt et varig inntrykk er "Ringenes herre" av J.R.R Tolkien. Jeg leste den første gang for 25 år siden. Historien er mektig og eventyrlig. Hovedpersonene er ikke "perfekte" helter, men har sine særegenheter (like "stutte" som meg) og omgis av enda "særere" skikkelser. Vanligvis liker jeg mer naturtro bøker, men "Ringenes Herre" var fengslende for meg.

Akkurat nå leser jeg "Homo deus" av Yuval Noah Harari. Boka forsøker å se inn i glasskula og beskrive våre framtidsutsikter. Jeg synes slikt er fascinerende. Mitt eksemplar er på engelsk. Jeg merker at jeg leser saktere når jeg også utfordrer språket.

Jeg vet ikke hvor mye jeg får lest i sommer, men jeg har veldig lyst til å lese historien om Torstein Lerhol - "Hemningsløs". Torstein er en skarp og sterk personlighet som inspirerer meg. Jeg har også fått med meg at boka får veldig gode tilbakemeldinger.

Steinar Tolf Jacobsen kommer fra Oslo, bor på Ilka, og jobber i Dovre kommune. Han samler på bøker, spesielt reiselitteratur fra før 1950-tallet.

«Jeg skal vise dere frykten» er en historisk roman av den norske forfatteren Nikolaj Frobenius, som spiller på virkelige personer og hendelser. Vi møter krimforfatteren Edgar Allan Poe (kriminalromanens far) og redaktøren Rufus Griswold. Begge streber etter å gjøre litterær suksess i USA på midten av 1800-tallet og kommer ofte i veien for hverandre. I kjølevannet av deres krangler og intriger følger en mystisk person, som ser det som sin oppgave å realisere all den skrekk og gru som finner sted i Poe sine noveller… En ulidelig spennende, velskrevet og original kriminalroman fra Nikolaj Frobenius. Liker du denne, bør du også lese «Latours katalog» av samme forfatter.

Jeg har nettopp lest «Menn i min situasjon» av Per Petterson. I boka møter vi igjen Pettersons romanfigur, Arvid Jansen fra Veitvet, nå som middelaldrende, nyskilt mann, som har mistet mye i livet. En alvorlig, men tørrvittig bok om ensomhet, og en «hyllest til de fortapte mannsjelene», som boka også har blitt kalt. Leser alt av Petterson, litterært pga hans enkle, intense og direkte måte å skildre mennesker, stemninger og natur på, men også fordi vi vokste opp i samme gate på Veitvet i Oslo, på samme tid. Pettersons mange og gode beskrivelser av miljøet på Veitvet, Groruddalen og Oslo østfra 1960-årene og frem til i dag, er gjenkjennelige og gir en god innlevelse

På nattbordet ligger Steffen Kvernelands tegneseriebok «En frivillig død». Dette er en personlig historie om farens selvmord, da forfatteren var 18 år, og om hvordan hendelsen har preget livet hans. Historien er alvorlig, men full av lun humor. Som tegnekunstner og tegneserieskaper er Kverneland i en klasse for seg selv. Anbefaler også hans tegneseriebiografi om Edvard Munch.

Created By
Signe Thoresen Rolstad
Appreciate

Credits:

Created with images by Nicole Honeywill - "untitled image" • Alex Loup - "untitled image" • Jaredd Craig - "untitled image"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.