Licht & Luchtig Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2016-4

Welkom

De winter wil nog wel eens zwaar vallen…, sombere luchten, weinig licht. Des te leuker én uitdagender is het om in dat donkere seizoen de lichte en luchtige kant van Zuid-Holland te ontdekken. Gelukt! We kregen heel veel inzendingen binnen voor onze winterse fotowedstrijd LICHT & LUCHTIG. De drie winnaars en een kleine selectie ‘bijna winnaars’ laten we hier zien.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Renate Oskam - Dubbel zien

Winnaar: Renate Oskam

“Fotograferen is mijn passie,” vertelt Renate Oskam (1968) uit Gouda. Ieder vrij momentje gaat zij er met de camera op uit. “Toevallige foto’s maak ik weinig, ik zoek echt bewust naar mooie plekken en het juiste moment.”

Lievelingsplekje

“Deze foto heb ik gemaakt langs de Breevaart, aan de Bodegraafsestraatweg, tussen Gouda en Reeuwijk. Als ik de zonsopkomst wil fotograferen, is dit één van mijn lievelingsplekjes. Minstens één keer per week sta ik hier om de zon te zien opkomen en de mooie kleuren in de lucht te fotograferen.”

Rimpelloze spiegel

“Bij deze foto sta ik met mijn rug naar de zon toe. De prachtige kleuren in de lucht vielen mij op en de spiegeling van de bomen is bijna perfect in het water. Het is zo goed als rimpelloos. Door het heldere spiegelbeeld lijkt de foto symmetrisch.”

Mia van der Heijden - Rokjesdag voor de mannetjesmus

Winnaar: Mia van der Heijden

“Ik ben heel trots en blij dat ik gekozen ben als een van de winnaars van de fotowedstrijd ‘Licht & Luchtig’ van het Zuid-Hollands Landschap. Er zaten namelijk heel mooie foto’s tussen de inzendingen,” aldus Mia van der Heijden (1964) uit Riethoven.

Vogeltjes

“Als hobbyfotograaf ga ik graag de natuur in om vogeltjes te fotograferen. Als ik maar even tijd heb, ben ik met mijn camera onderweg.”

Leuk!

“Tweede kerstdag wilden we lekker even een frisse neus halen. Al wandelend kwam ik deze prachtige mus tegen, duidelijk een mannetje. Het waaide erg hard die dag, met als gevolg dat zijn veertjes zo mooi omhoog opwaaiden. Het resulteerde in deze leuke foto!”

Jolien van Osta - De eerste zonnestralen op een vroege morgen

Winnaar: Jolien van Osta

Op pad met een fotoclubje legde Jolien van Osta (1964) uit Oudenbosch om 7:10 uur de zonsopkomst vast.

Warm

“Het was een prachtig moment. Ik zag de zon zo mooi door de bomen komen en de kleur werd heel warm. Zelf vind ik de lichtrandjes aan het gras erg mooi, net als de damp in de achtergrond… Dat alles was juist deze ochtend heel fraai.”

Zacht licht

Het vroege ochtendlicht, of het licht in de namiddag en de zomeravond geeft vaak de mooiste foto’s. Dat licht strijkt langs het onderwerp, is niet zo hard als het volle zonlicht midden op de dag en zorgt soms ook voor een wat dromerige of mystieke sfeer op je foto. Professionele fotografen gaan bij voorkeur ’s morgens vroeg of in de namiddag op pad.

Uitgelicht

Ook deze foto's mag u niet missen!

Astrid Alberts
“Op een andere manier tegen dingen aankijken met een lief madeliefje,” schrijft Astrid Alberts. Vangt de bloem het licht op, of straalt de bloem juist energie uit?
Astrid de Witt
Een prachtig plekje langs het Wantij in Dordrecht waar het licht van de zon door een luchtig laagje mist schijnt. Deze fotograaf heeft het gevangen.
Susan van Leeuwen
Dag en dauw in polderpark Cronesteyn, Leiden
Jannie Kremer van Noort
Jannie gaf deze foto de titel ‘Upside Down’. Want ja: wat is hier de boven- en wat de onderkant? Eén ding is zeker: zij nam deze foto in het Mallebos, Spijkenisse. Een groen stukje in onze drukke provincie.

Gelukkig zet het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil je je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Nadeche Lubberink
“Deze foto heb ik ingestuurd om te laten zien dat, hoe veel er ook op je schouders valt (druppels), je draad (jij zelf) altijd sterk genoeg is om heel te blijven! Het is een mooie lichte foto, de druppels en de spinnendraden geven de luchtigheid aan.”
Ilse de Zwart
In de vroege (winter)ochtend lekker genieten van het mooie Zuid-Hollandse land.
Grea Vlag
Ondersteboven of toch niet? Grea Vlag zet je mooi op het verkeerde been met deze foto van de Historische Tuin in Rotterdam.
Margriet van Baardewijk
Schoonheid zit ook in heel gewone dingen. Dat is een cliché, maar wie het als fotograaf ziet én treffend op de foto weet te zetten maakt mooie beelden. Margriet zag ‘gewoon’ riet op een zonnige, winterse dag.
Jan van Oosten
Nóg zo’n ‘gewoon’ winters beeld. “Op een gouden, koude morgen liep ik bij de Dobbeplas, Pijnacker-Nootdorp. Gewoon met mijn mobiele telefoon heb ik de schermbloemen op de foto gezet,” aldus Jan.
Maurice Vroegrijk
Deze ijsvogel profiteerde op een koude januaridag even van het zonnetje. Maurice was er snel genoeg bij om de ‘blauwe flits’ vast te leggen.
Corrie Wolters
Het lawaai spat van de foto af, het water ook! De kokmeeuwen krijgen hier en daar al weer zwarte veertjes op hun kop. Witte koppen in de winter, zwarte koppen zodra de lente zich aandient. Corrie blikt met deze foto al vooruit naar het nieuwe seizoen.

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Natuurlijk heeft het Zuid-Hollands Landschap volgend seizoen weer een fotowedstrijd voor iedereen. Meedoen is leuk en wie weet geeft het je een plekje in het volgende fotoboek!

Credits:

Credits: Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Loes Rommens. Jury: Loes Rommens (online campaigner), Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur). Foto titelpagina: Erik Rijndorp - Rietpluimen vol met zaad, glinsterend in de zon

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.