Loading

het james ensorhuis een gloednieuw belevingscentrum

We hebben er door de coronacrisis wat langer op moeten wachten, maar het vernieuwde James Ensorhuis is sinds dinsdag 14 juli open na een verbouwing van meer dan twee jaar. Het wordt daarmee het hoogtepunt van het Ensorjaar 2020, een ode, zeg maar aan de beroemde kunstschilder. Aan het woord: Sam Lauwers, projectcoördinator van het James Ensorhuis.

door Myleen Visser

Het Ensorhuis was sinds eind 2017 gesloten, maar is sinds kort opnieuw open. Naast het huis werd een ‘belevingscentrum’ gecreëerd. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Het belevingscentrum huist in het gebouw naast het Ensorhuis op de gelijkvloerse verdieping en de tussenverdieping van residentie Regina Providence. Je vindt het gebouw op de hoek van de Vlaanderenstraat met de Van Iseghemlaan en heeft vier functies. Ten eerste heeft het belevingscentrum een onthaalfunctie. Je vindt er een museumshop waar je je ticket kan kopen. De shop bevindt zich op de eerste verdieping. Ten tweede ontdek je in de onthaalruimte en de vijf salons het leven en werk van James Ensor voordat je het Ensorhuis zelf betreedt. Dan is er ook een tijdelijke expositieruimte waar curator en Ensorkenner Xavier Tricot jaarlijks twee tijdelijke tentoonstellingen zal organiseren. En last but not least zorgt de bouw van het belevingscentrum ervoor dat het Ensorhuis voor de eerste keer toegankelijk zal zijn voor mensen met een beperking. Er is namelijk een lift waarmee je de eerste en tweede verdieping van het Ensorhuis kan bereiken.

Door het belevingscentrum is het Ensorhuis vanaf nu toegankelijk voor mensen met een beperking.

Wat is het grootste verschil met het ‘voormalige’ Ensorhuis?

Het Ensorhuis zelf houden we zo veel mogelijk authentiek, maar alle technieken zijn vernieuwd. Het grootste verschil is de uitbreiding met het belevingscentrum en een nieuwe ingang ter hoogte van het overdekte binnenplein.

Het belevingscentrum werd opgedeeld in meerdere themakamers. Welke themakamer is jouw favoriet?

Mijn favoriete themakamer is Salon Vijf, waar we vijf werken van James Ensor projecteren die geanimeerd werden. Meer ga ik er niet over verklappen, dat moet het publiek zelf ontdekken!

Rond het vernieuwde James Ensorhuis werd een boeiend familietraject uitgewerkt. Kun je daar iets meer over vertellen?

Jazeker! Onze schrijvers hebben een heel leuk traject uitgewerkt met de audioguide waar Gustje – ingesproken door Wim Willaert – je meeneemt doorheen het bezoekerscentrum en het Ensorhuis. Na je bezoek moet je de ‘valse’ Ensor ontmaskeren…

Er zullen ook regelmatig tentoonstellingen georganiseerd worden. Staat er ondertussen al eentje op het programma?

Curator Xavier Tricot heeft voor de eerste tentoonstelling Ensor en Oostende een twintigtal originele werken geselecteerd van verschillende bruikleengevers. De tentoonstelling gaat over de band die Ensor met zijn geliefde stad had.

Mijn favoriete themakamer in het belevingscentrum is Salon Vijf, waar we vijf werken van James Ensor projecteren die geanimeerd werden.

Waarom blijft de figuur en kunstenaar Ensor zo fascinerend?

Voor mij persoonlijk blijft zijn werk, hoewel het soms meer dan honderd jaar oud is, heel fris en vernieuwend. De thema's waarover hij schildert, blijven nog steeds actueel.

Waarom moeten de mensen zeker een kijkje komen nemen naar het vernieuwde Ensorhuis?

Omdat je in het belevingscentrum de schilder helemaal kan leren kennen alvorens het Ensorhuis te betreden, wat volgens mij een grote meerwaarde is.

Sam Lauwers over het belevingscentrum en het James Ensorhuis.

Wil je het James Ensorhuis bezoeken? Reserveer dan je ticket.

Meer info over James Ensor in Oostende

Hou rekening met de coronamaatregelen. Een mondmasker dragen is verplicht tijdens je bezoek!

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (augustus 2020)

Foto’s: Nick Decombel

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate