Loading

Viisi päivää raiteilla ympäri Suomea Tulevana kesänä ulkomaanreissut ovat todennäköisesti pannassa, joten mikäli matkailua harjoitetaan, se lienee järkevintä toteuttaa kotimaassa. Ylä-Satakunnan juna-asiantuntija Arto Papunen koosti oheisen esimerkkireissun, jonka voisi Parkanosta käsin toteuttaa.

Päivä 1

23.07 Lähtö Parkano

Päivä 2

7.32 Saapuminen Rovaniemi

13.36 Lähtö Rovaniemi

16.13 Saapuminen Oulu

Päivä 3

7.10 Lähtö Oulu

9.19 Saapuminen Kajaani

12.17 Lähtö Kajaani

14.07 Saapuminen Kuopio

17.12 Lähtö Kuopio

18.10 Saapuminen Pieksämäki

19.38 Lähtö Pieksämäki

21.49 Saapuminen Joensuu

Päivä 4

12.13 Lähtö Joensuu

16.14 Saapuminen Kotka (Kouvolan kautta)

22.15 Lähtö Kotka

23.03 Saapuminen Kouvola

Päivä 5

9.19 Lähtö Kouvola

13.34 Saapuminen Turku (Pasilan kautta)

19.45 Lähtö Turku

22.35 Saapuminen Parkano (Tampereen kautta)

Jutun aikataulutiedot ovat viitteellisiä ja ne perustuvat kevättalven tilanteeseen. Korona-peruutuksia ei ole huomioitu.

Toimitus koosti lukijoille vinkiksi yhden nähtävyyden ja ravintolan kultakin pysähdyspaikkakunnalta

Rovaniemi

Nähtävyys: Arktikum, josta löytyvät Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo ja joka avataan jälleen yleisölle 2. kesäkuuta. Ihmettele 172 metriä pitkää lasiputkea ja samoile Ounasjoen partaalla Arktisessa puistossa tai rantareitillä, mikäli sitä ei ole suljettu tulvan takia. Koita saada käsiisi vuoden 2015 Wir waren Freunde – Olimme ystäviä -erikoisnäyttelyn mainosesine, joka kiellettiin. Suomalaisten ja saksalaisten yhteiseloa vuosina 1940–1944 kuvannutta näyttelyä markkinoitiin nimittäin tulitikkuaskeilla.

Ravintola: Meanperää, Amerikkaa ja Italiaa yhdistävä Ravintola Roka Street Bistro.

Oulu

Nähtävyys ja ravintola: Hotelli Lasaretin voinee laskea nähtävyyksiin. Hyvä hotelli ja alakerran ravintolassa yksi parhaista jälkiruoista ikinä: lakritsi creme brulee.

Kajaani

Nähtävyys: Höyrylaivaristeily Eino Leinon maisemissa Oulujärvellä on elämys, samoin Paltaniemen kuvakirkko. Kajaalin linnan raunioihin kannattaa myös tutustua.

Ravintola: Muutama vuosi sitten etsimme ruokaravintolaa illalla. Pikaruokaloiden lisäksi löysimme kävellessämme vain yhden avoinna olevan, kiinalaisen Golden Dragonin. Tämä riitti, sillä sekä ruoka että palvelu oli erinomaista.

Kuopio

Nähtävyys: Mualiman napa, eli Kuopion tori on tietysti vierailusuosituksemme. Tori lukeutunee maakuntakeskusten vilkkaimpien joukkoon erityisesti kesällä.

Ravintola: Maankuulu, vuodesta 1931 toiminut Muikkuravintola Sampo on erikoistunut nimensä mukaisesti sisävesien arvokalasta syntyviin herkkuihin.

Pieksämäki

Nähtävyys: Koska Pieksämäki on rautateiden perinteikäs solmukohta ja olemme liikkeellä junalla, suosittelemme pistäytymistä Savon radan museossa.

Ravintola: Joskus on vain tyydyttävä pikaruokaan. Toimituksesta saati lähipiiristä ei ravintolavinkkejä Pieksämäelle löytynyt, mutta eräs tuttava kertoi muutamaan otteeseen hakeneensa vaihtoa odottaessa eväät läheisestä Aseman Tähdestä.

Joensuu

Nähtävyys: Kahdesta kasvihuoneesta ja suuresta ulkopuutarhasta koostuva Botania on erikoinen nähtävyys Joensuun korkeuksilla.

Ravintola: Ravintoloita Joensuussa on moneen makuun, mutta kesällä kannattaa poiketa erityisesti ravintolalaivoissa. Mikäli aikaa on, niin yksi vaihtoehto on tehdä piknik Ilosaareen, joka on tunnettu rock-festivaalistaan.

Kotka

Nähtävyys: Merenkulun historiaan voi tutustua Suomen merimuseossa, joka sijaitsee Merikeskus Vellamossa yhdessä muun muassa Kymenlaakson museon kanssa. Merimuseon päänäyttely ”Pohjantähti, Etelän risti” kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain. Lisäksi vaihtuvia näyttelyitä.

Ravintola: Ravintola Kairo on yksi kaupungin perinteikkäimmistä ravintoloista, jonka juuret ovat merimiesravintolatoiminnassa ja jonka ohjelma on edelleen monipuolista. Se toimii mm. tanssi-, jazz-, teatteri- ja tilausravintolana.

Kouvola

Nähtävyys: Pohjola-talo, 12-kerroksinen virastotalo. Arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttila (1977).

Ravintola: Kehä III:n ulkopuolinen Suomi on täynnä ABC-asemia. Kouvolassa suosittelemme pistäytymään Korian ABC:lla.

Turku

Nähtävyys: Pyhän Hengen kirkon raunioissa Casagrandentalossa voi viettää rauhallisen tovin pienessä kappelissa. Turun linnassa voi kierrellä vaikka vuosittain.

Ravintola: Sushin ystävän kannattaa ruokailla torin laidalla Karu Izakayassa. Palvelu toimii ja ruoka on loistavaa.

Työryhmä: Arto Papunen, Niina Kivioja, Jukka Huikko, Heikki Pettinen, Laura Jokisalo, Maarit Lehto, Minna Lautamäki. Ylä-Satakunta 2020.
Created By
Jukka Huikko
Appreciate

Credits:

Maarit Lehto, Minna Lautamäki, Heikki Pettinen, Niina Kivioja.