Loading

Imago en Imagoverandering wat straal je uit, wat wil je uitstralen en hoe bereik je dat

Hoe bepaal je het imago? En vooral: hoe maak je een nieuw gewenst imago? Voordat je dat kunt doen moet je eerst weten waar je naar moet kijken.

Jullie hebben als opdracht gehad om te kijken naar één van deze foto's en zo het imago van deze persoon te bepalen. Je moest de persoon een naam geven, een leeftijd, beroep, woonsituatie, relatie of niet, vakantiebestemming, rijk versus arm. Kortom alles wat je je maar kunt bedenken. Op deze manier leer je hoeveel signalen er te vinden zijn in één foto. Laat staan wat er gebeurt als je iemand in levende lijve ziet en welke extra informatie je krijgt als je iemand hoort praten. Maar eerst gaan we kijken...

Iedereen heeft dus een bepaald imago. En in één oogopslag kun je zien of iemand bij jouw groep hoort of juist niet. Of iemand past of niet. Dat is ook zo als iemand gaat solliciteren. In een paar seconden wordt er al beslist of jij zult passen binnen een organisatie. Je kunt een imago ook veranderen en daar gaan we het nu over hebben. Want veranderingen zitten soms in kleine details.

Imagoverandering door middel van het uiterlijk gaat eerst over de kleding. De grote signalen: kleur, vorm en lengte, daarna ga je kleine subtiele signalen bekijken, zoals structuur, stof, dessin en accessoires. Vervolgens ga je je focussen op de details. Als je die allemaal aanpast of wijzigt kun je - met minimale middelen - het hele imago veranderen.

Het effect van kleur kennen jullie al

Het eerste wat je gaat doen is bepalen WAT je wilt veranderen. Wil je iemand een stoerdere uitstraling geven of juist een zachter imago? Wil je iemand er volwassen, zakelijk of benaderbaar uit laten zien? Het helpt om tijdens het hele proces drie kernwoorden in gedachten te houden. Zoals bijvoorbeeld: zacht, kleurrijk, modern, klassiek, vriendelijk, afstandelijk, benaderbaar, sportief, makkelijk, sexy, stijlvol, modern. Dit zijn allemaal woorden die iets totaal anders uitstralen. Zoek voor jezelf of voor je klant drie kernwoorden uit die precies de lading dekken van wat jij (of je klant) uit wil stralen.

Beide keren een strak aangesloten jurkje.

Bovenstaande foto laat duidelijk het effect van lengte zien. Met het korte aangesloten jurkje geef je een totaal ander signaal af dan met de lange(re) aangesloten jurk.

Strakke jurk of een jurk met een A lijn rok

Hier is het effect te zien van een strakke jurk met geometrische lijnen of een jurk met bloemenprint en een A lijn rok. Welke jurk zou jij aanraden voor een zakelijke bespreking en welke voor het eerste bezoek aan (toekomstige) schoonouders?

Leren biker jack. Stoer maar ook hard.

Deze zwarte leren jasjes worden enorm verzacht door de shawl en de bont details.

Dessin en vorm geven hier een totaal ander beeld en uitstraling.
Allebei vrouwen in pak maar daar houdt de vergelijking wel op.

Zoals je hierboven ziet kunnen kleur, vorm (zwierig of juist rechtvallend) dessin (bloemetjes of geometrisch) en details (schoenen, bretels, hoed, haar) een wereld van verschil maken in uitstraling. Terwijl het toch elke keer "gewoon" een jurk of een broekpak is...

Het strenge pak ten opzichte van de cozy trui

De stof en structuur van een kledingstuk kunnen zo een enorm verschil maken. Het zachte van de wollen trui of het toch wat harde van de gladde stof van het pak. De trui is heel 'aaibaar' en zo zal de persoon die de trui aanheeft ook die uitstraling hebben. Niet handig in een zakelijk context maar wel in persoonlijk contact. De huisarts droeg vroeger altijd een witte doktersjas en was daardoor veel meer een autoriteit dan de huisarts van nu die een overhemd met een wollen trui draagt.

Schoenen kunnen een outfit maken of breken
Louboutin of sneakers?

Louboutins zijn te herkennen aan de rode zool maar ook sneakers zijn - voor intimi - duidelijk te onderscheiden.

Tassen kun je heel goedkoop of heel duur aanschaffen.
Of peperduur...

En dan zijn er nog de details.

Haar, wenkbrauwen, make-up
Gewoon kort haar of een heel modern kort kapsel
Keurige manicure of juist gekke nagels
Prachtig bij elkaar.

Alle details worden gezien en opgemerkt door anderen. Je kunt daar gebruik van maken áls je de keuzes maakt die bij jou of bij je klant passen.

Het kan gebeuren...

Super jammer natuurlijk als je dure smartphone uit je handen valt en het glas kapot is, maar loop er nooit mee door, ook al doet de telefoon het nog. Het staat heel armoedig. Als je klant zoiets doet maak daar dan een opmerking over. Dat kan als grapje, maar zeg het in ieder geval!

Pak of trui; totaal andere sfeer.

Mannen hebben minder opties dan vrouwen maar dat betekent niet dat het makkelijker is. Pak of trui is dikwijls een simpele keuze, maar daarna gaat het om de details. Schoenen, tas, haar enzovoorts.

Chique schoenen onder een mooi pak.

Gekleurde schoenen bij mannen wordt dikwijls gezien als trendsettend of creatief. Hetzelfde geldt voor sneakers bij een volwassen man, in een werksituatie. De sneakers kunnen er ook totaal out-of-place uitzien.

Kleurrijk of super saai.
Rugzak voor mannen kan prima, maar de soort rugzak geeft wel een totaal ander imago.
Een aktetas of een crossbody bag.
Haar en baard

De enige overeenkomst tussen beide mannen is het lange haar en de baard. Verder maakt de grooming een wereld van verschil.

Kort haar en een baard

Ook hier weer een groot verschil tussen beide mannen, het verschil zit vooral in de details.

Toch zul je ook altijd rekening moeten houden met het 'canvas' waarmee je werkt. Een persoon heeft altijd een eigen uitstraling, buiten kleur en kledingstijl om. De een komt wat zachter over dan de ander, maar zal dat niet willen in een zakelijke context. Een ander kan juist arrogant overkomen en dat niet altijd willen. Je zult het altijd moeten doen met wat je hebt en daar net datgene aan veranderen wat het gewenste imago het beste benadrukt zonder de persoon uit het oog te verliezen.

Deze man was bij het televisieprogramma Judge Rinder. Hij kwam klagen over de fotograaf die geen goede foto's van hem had gemaakt. Zei hij.

Hij wilde namelijk heel mannelijk en stoer op de foto staan. En dat was (uiteraard) niet gelukt.

Je kunt imago overal op toepassen, want als jij het imago van iemand anders (mede) bepaalt dan zal jouw imago zeker onder een vergrootglas komen liggen. Niet alleen het imago van jou als persoon (haar, kleding, make-up, schoenen en tas), maar ook het imago van je werkruimte - als mensen bij jou komen - of het imago van jouw vervoermiddel. Als je met een oud barrel aan komt rijden waar de snoeppapiertjes en de lege drinkflesjes rondslingeren of op een kekke fiets met een leuke tas met al je spulletjes er in, maakt dat al een wereld van verschil. En neem van mij aan dat je klanten alles zien en overal op letten, zelfs op je serviesgoed of je toiletpapier....

De tips: 1.Neem ieder jaar de tijd om je eigen imago onder de loop te nemen. (Vraag hiervoor eventueel een oud medestudent om hulp.) Past je imago nog bij jou, je leeftijd, je figuur, de tijd, klopt het nog?

2. Kijk ieder jaar naar de manier waarop toekomstige klanten je kunnen vinden. Telefoon (hoe neem je die op, wat is de tekst op je antwoordapparaat, hoe vlug reageer je?) Social media; dus website, Facebook, Instagram en andere kanalen. Is alles up-to-date?

3. Loop door je eigen werkplek of kijk naar je eigen werkspullen. Tas, jas, schoenen, kapsel, bril, accessoires, dat het eerste wat ze van je zien. Daarna telefoon, agenda, balpen, vervoermiddel enzovoorts. En uiteraard je werkkit.

4. Nieuw is absoluut geen vereiste, schoon wel!

5. Fouten maken is niet erg, dat doen we allemaal. Er niets aan doen is wel erg. Wees eerlijk naar een ander toe én naar jezelf.

6. Lach om jezelf als het een keer fout gaat en maak het niet te zwaar.

7. Je redt met leuke kleuren en leuke kleren misschien geen levens, maar je kunt er wel degelijk iemands leven positief mee veranderen!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.