Loading

Bli med på rumensk kulturkveld 11 april 2019, kl 18.00 / Golia Velhus

En smak av Romania i Oslo

Vi inviterer den 11 april til rumensk kulturkveld på Golia Velhus fra kl 18.00. Det blir et spennende program med fokus på rumensk vin, mat og kultur. Det blir servert treretters middag med vin, vinsmaking, pianokonsert, utstilling med malerier fra Transilvania og mye mer.

Adressen til Golia Velhus er Damfaret 25, 0671, Oslo, rett ved Godlia T-bane stasjon.

Programmet for kvelden er:

18.00 Ankomst Golia Velhus. Aperitif og sosialisering. Det blir servert et glass Frizzy fra vinprodusenten Balla Geza i Romania. Frizzy er en lett musserende/perlende vin produsert på Mustoasa de Maderat, Pinot Gris og Tamaioasa Romaneasca. Hver druesort er plukket og vinifisert for seg selv for så tankmodnet i 6 måneder. De blir blandet 2 måneder før tapping og det produseres ca. 6500 flasker årlig. Vinen har en lett fruktig aroma, melne epler, pærer og florale toner. Den er tørr og elegant på smak, har fine bobler og en halvlang, litt bitter ettersmak med mineralpreg.

Frizzy musserende

18.20 Cristian Turc fra reisebyrået VisitRomania ønsker velkommen

18.30 Ambassadørens tale. Det er en spesiell ære at Romanias ambassadør til Norge, HE Adrian Davidoiu og hans kone HE Silvia Davidoiu, også er våre ærverdige gjester. Fru Davidoiu har selv vært ambassadør i flere nasjoner.

HE Adrian Davidoiu

18.40 Vinsmaking av 5 forskellige typer vin + Forett med rulletter med opphakket kjøtt og ost, auberginesalat, rognesalat, osteruller med røkte pølser, svinekjøttruller med halvrøkte pølsebiter og ost. De 5 vinene er:

Grasa de Cotnari. Vinen er produsert i Moldovia på vingården Cotnari og er en av Romanias eldste vintyper. Vinen er halvtørr og passer som en sommerlig terassevin.

Alira Rose produsert på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Feteasca Neagra, druene er håndplukket og vinen er lagret kun på ståltank. Vinen har en frisk og fruktig aroma, innbydende bærpreg og god frukt, litt krydder, sitrus og florale hint. Den er rund og balansert på smak, har noe fedme og god syre. Hvit steinfrukt i en tørr og god utgang.

Lacerta Cameleon Pink. Produsert på 100% shiraz. Den har en krydret og intens aroma av moden frukt og florale toner. Man kjenner at det er shirazdruen som er brukt. Den er fyldig og fruktig på smak, fin fedme og balanserende syre. Konsentrert frukt med krydret lang ettersmak.

Lacerta Feteasca Neagra. Vinen er produsert på druen Fetesca Neagra. Vinen har en intens aroma av røde og mørke bær, moden frukt, litt syltet, hint av mineraler og vanilje. Den er rik og fyldig på smak, har god syre og tanniner, krydret og lang ettersmak med litt fatpreg.

Furmint Stonewine fra Balla Geza produsert på Furmint druen, den er spontanfermentert på fat og lagret 6-8 måneder på bunnfallet på 500 liters eikefat. Vinen har en spennende aroma, god preg av gul frukt, melne epler, aprikos, hint av tropisk frukt og litt mineraler. Den er rund og behagelig på smak, fruktig med fin syre, godt preg av mineraler og vanilje i ettersmaken

Vinene som skal være presentert på vinsmakingen

Vinene er presentert av Maria fra firma Sunt Vinuri, den største importør av rumensk vin i Norge.

Maria og Egil Kjær som er eier av Sunt Vinuri

19.30 Hovedretten som består av Kålruletter med polenta. Hovedretten blir servert med et glass vin Cadarca Stonewine fra Balla Geza produsert på druen Cadarca, kjent fra den ungarske «okseblod» vinen Egri Bikavér. Den er produsert med naturlig gjæring og lagret i 2,5 – 3 år på 5000 liters eikefat deretter 12 mnd. på flaske. Vinen har aroma av markblomster, krydder og urter, smak av mye frukt, syre og lette tanniner, god balanse.

Kålruletter

20.00 Lars Eliassen og VisitRomania presenterer en vintur til Romania. Du kan lese mer om turen som blir presentert her

venstre: Lars Elliasen, reiseleder for vinturen / høyere - bildet tatt i Karpatene, Romania

20.20 Lene Ørnhoft, kursleder for malekurs i Transilvania og Audun Engh forteller om sine prosjekter i Romania. Lene skal også presentere noen malerier fra Transilvania.

Audun er fra den norske avdelingen av INTBAU – International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism (www.intbau.org). Med støtte fra EU, EØS og Utenriksdepartementet har Audun vært med en rekke prosjekter innen restaurering og ny bruk av kulturminner, og økonomisk utvikling i landsbyer i Transylvania. Det gjelder bl a restaurering av bygninger og kirker i saksiske landsbyer, en bevaringspplan for Bran for å hindre at man river gamle hus og fjerner historisk karakter som trekker turister, samt støtte til lokalt jordbruk i landsbyer og utvikling av grønn og kulturell turisme.

Lene Ørnhoft / Audun Engh

20.40 George Dutescu, International Sales Executive i flyselskapet Blue Air som skal fortelle oss om direkteruta mellom Oslo og Bucuresti

George Dutescu

21.00 Dessert med Amandine ( rumensk sjokoladekake) og kaffe

Amandine

Christo Baltazhar forteller om hvordan er livet for en nordmann som bor i Romania

Christo Balthazar

22.20 Pianokonsert med Dragos Andrei Cantea.

23.00 Avslutning og takk for i kveld. Cristian Turc fra VisitRomania.No

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.