Loading

Patrick Fra fængsel til frihed

Mod bedre tider

Tekst: Kristian Willumsen, Foto: Mikkel Ø. Kramer

- Det er virkelig et fint sted, siger Patrick Knudsen, mens han kigger søgende rundt i Recovery Bulls nye lokaler på Strandbygade i Esbjerg.

Det er første gang, han ser det nye sted, men kendskabet til Recovery Bulls er stort. Foreningen har nemlig været en vigtig del af en længere rejse, han har været på gennem det seneste år. En rejse, der har budt på et længe ventet og tiltrængt farvel til misbrugsmiljø og kriminalitet og et velkommen til en ny og bedre tilværelse med tro på tingene og ikke mindst sig selv.

Patrick Knudsen har fra barnsben haft svære betingelser. Barndomshjemmet i Odense var præget af vold og alkohol, og han var bare otte år, da han blev tvangsfjernet fra sin mor. Det foregik frivilligt . Patrick blev placeret hos en plejefamilie, hvor han boede i fem år. Anbringelsen hos plejefamilien var ingen succes. Han flygtede. Ikke fysisk. Men gennem stoffer og kriminalitet.

-Jeg var 11 år, da jeg røg hash første gang, og cirka 13 år da jeg begyndte at snuse til kokain. Det var på det tidspunkt, kriminalitet også kom ind i billedet. Simpelthen for at skaffe penge til stofferne, forklarer han.

Det destruktive mønster med stoffer og kriminalitet fortsatte og blev kun værre. Som 15årig endte han i fængsel. Fængselsopholdet blev det første af flere. Patrick kunne ikke finde sin plads i livet og valgte at lukke ned gennem sit misbrug. Dette lykkedes i nogle år, men til sidst var han træt. Træt af sig selv og livet. Patrick tog en beslutning om at ændre tingenes tilstand. Han var 20 år gammel og søgte ind i militæret. Han så værnepligten som en mulighed for at slippe sin fortid og starte på en frisk.

- Det var godt for mig, i de fire måneder jeg var væk, men da jeg var færdig, flyttede jeg tilbage til Odense, og fortsatte hvor jeg slap. Jeg endte til sidst i en lejlighed i Nyborg, som jeg raserede fuldstændigt. Samtlige døre var smadret. Når min underbo larmede, tog jeg en hammer og smadrede ned i gulvet, siger Patrick og ryster på hovedet.

Han mimik viser med tydelighed, hvad han føler, når han tænker tilbage. Han kan godt selv se det. Han var langt ude.

Lejligheden i Nyborg blev skiftet ud med et ophold på Springbrættet. Springbrættet er en døgnbehandling for unge misbrugere. Han var på springbrættet i otte måneder og holdt sig stoffri under hele sin behandling, men havde et par tilbagefald på alkohol.

- De prøvede at forklare mig, at alkohol også er et stof. Det syntes jeg bare ikke på det tidspunkt, siger Patrick og griner.

Han er siden kommet på andre tanker.

-Jeg kan jo godt se det i dag, men jeg skulle ligesom ud og prøve på egen krop, hvad det kan føre til. Jeg fandt ud af, at jeg også bliver en idiot, når jeg bare drikker.

Det er cirka et år siden, han færdiggjorde sin døgnbehandling. I dag bor han i Esbjerg og bruger Recovery Bulls flittigt. Han betegner selv foreningen som et fantastisk holdepunkt i hans liv, og fortæller om hvordan han ser det som et unikt tilbud skræddersyet til ham og andre socialt udsatte.

-Her har jeg fundet et sted, hvor jeg ikke bliver stemplet. Skulle jeg starte op i en normal sportsforening, ville jeg fra start stå skidt. Der er julefrokoster, øl efter kampene. En masse ting, der er dårligt for mig. Det er der intet af i Recovery Bulls, og det er helt fantastisk. Her har jeg et frirum med andre, der har stået i lignende situationer og kan forstå mig. Jeg behøver ikke forklare mig her, siger han.

Når snakken falder på Recovery Bulls begynder Patrick at tale hurtigere. Han læner sig frem og gestikulerer ivrigt med arme og hænder. Engagementet og entusiasmen forbundet med foreningen er tydelig.

I øjeblikket er Patrick Knudsen en del af Recovery Bulls fodboldhold. Han træner med hver torsdag og forsøger derudover at engagere sig i foreningen på andre måder, når han kan. På sigt har han planer om også at blive frivillig.

- Jeg synes, de laver et helt fantastisk stykke arbejde, og det budskab vil jeg gerne være med til at sprede. Jeg kender rigtig mange mennesker i Odense og kunne rigtig godt tænke mig, at der kom en afdeling op der. Det vil jeg meget gerne hjælpe til med. Etablere kontakt til de rigtige og så videre, siger han

Første skridt på vejen mod arbejdet som frivillig regner han med bliver en Recovery Bulls agent-uddannelse. Et kursus, der ruster frivillige til at arbejde for foreningen.

- Jeg vil meget gerne give noget tilbage til Recovery Bulls. Hjælpe, så andre kan få den hjælp, jeg selv har fået.

For Patrick er udbyttet af Recovery Bulls arbejde langt mere end de forskellige idrætstilbud i Esbjerg. Han fortæller, at det har været en del af en personlig dannelsesrejse, hvor han i dag har fået gode venner.

- Jeg har ikke vidst, hvordan jeg talte ordentlig til folk, jeg var meget dårlig til sådan noget som øjenkontakt og har bare haft rigtig svært ved mange ting, der for andre måske virker nemt. Recovery Bulls har gjort, at de her ting i dag er blevet langt nemmere for mig, siger han og holder øjenkontakten, mens han smiler. Han vil gerne vise, at der er styr på det – det med øjenkontakten – og at han sætter handling bag ord.

Det er svært at forestille sig, at Patrick for bare få år siden levede en kold og kynisk tilværelse som kriminel stofmisbruger. Han er veltalende og imødekommende. En man gerne vil sidde og sludre med. Og så er han en ung mand med ambitioner og drømme. Patrick planlægger at gå i gang med en tømrer-uddannelse og på sigt drive egen virksomhed.

-Jeg kunne rigtig godt tænke mig at blive selvstændig og så ansætte folk, der har haft det svært, som jeg selv har haft det. Det er den helt store drøm, siger han og smiler bredt.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.