Loading

Hemorauta Luontainen tapa saada lisärautaa

Kahdenlaista ​​rautaa ruokavaliossa

Rauta on tärkeä osa punasoluja, jotka kuljettavat happea kaikille soluille kehossa. Jos meillä ei ole tarpeeksi, hengästymme helposti, väsyttää ja on keskittymisvaikeuksia. Kehomme sisältävät 4-5 grammaa rautaa. Voi olla vaikeaa saada tarpeeksi tätä elintärkeää ravintoainetta ellei liharuokia sisälly ruokavalioon. Hedelmät, viljat ja vihannekset sisältävät suhteellisen vähän hyödyllistä rautaa. Jos kärsit raudanpuutteesta, mikään määrä vitamiineja tai muita lisiä ei muuta sitä.

Alhaiset rauta-arvot on hyvin yleinen tilanne, erityisesti hedelmällisten naisten keskuudessa. On myös paljon kroonikkoja, jotka tarvitsevat jatkuvaa lisää eri syistä.

Voimme käyttää vain kahta rautatyyppiä; hemorauta lihassa tai kalassa sekä ns. ei-hemorautaa vihanneksisssa, maitotuotteissa tai kemiallisesti sidottua rautaa synteettisissa rautalisissä. Hemorauta imeutyy pitkin maha-suolikanavaa (ei vain ensimmäisessä osassa) ja, toisin kuin ei-hemorauta, imeytymiseen ei vaikuta muiden kelatoivien komponenttien läsnäolo, kuten fytaatit, tannaatit ja fosfaatti.

Ei-hemorauta tuottaa sivuvaikutuksia ennemmin tai myöhemmin

Ei-hemorauta valmisteissa

Erilaisia rauta-suoloja ja muita synteettisiä / kemiallisia rautayhdisteitä on perinteisesti käytetty vaihtelevin tuloksin. Imeytyminen on vain 2-4% ja siedettävyysongelmia tulee usein. Mutta koska rauta on välttämättömän elintärkeä, vaihtoehdot ovat verensiirto tai suonensisäisesti annettua rautaa. Molemmilla on kuitenkin negatiiviset puolensa, ne ovat kalliita ja epämukavia potilaille.

Verensiirron kliiniseen käyttöön liittyy riskejä, jotka voivat aiheuttaa sairastavuutta ja kuolleisuutta. Laskimonsisäinen rauta-injektio aiheuttaa oksidatiivisen stressin jaksoa verenkierrossa.

Monet rautaterapiat epäonnistuvat, koska synteettiset rautayhdisteet aiheuttavat tuskallisia ja epämiellyttäviä ruoansulatuskanavan sivuvaikutuksia ennemmin tai myöhemmin.

Synteettiset raudat 100 mg annoksina aiheuttavat terapian keskeytymistä noin 30 % tapauksissa.

Hemorauta luonnollista meille

Hemorauta

Hemorautaa löytyy ruokavalion liharuoista, jotka ovat historiallisesti aina ollut raudan tärkein lähde. Se imeytyy erittäin tehokkaasti kokonaisina yksikköinä. Ei-hemorauta täytyy liueta ennen kuin rauta-ionit voivat imeytyä suolistosoluihin.

Tänään hemorauta valmistettu naudan hemoglobiinista on saatavissa OptiFer® lisäravinteissa.

Hemoraudan siedettävyys on lumelääkkeiden tasolla. Siedettävyys tai teho ei muutu ajan kuluessa. Imeytyminen on useita kertoja suurempi ja haittavaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin ei-hemoraudalla.

Imeytyminen pysyy korkeana kaikissa kliinisissä tilanteissa, esimerkiksi vatsaleikkauksen jälkeen. Hoitoa ei tarvitse keskeyttää laskimonsisäisen hoidon aikana. Tämä voi auttaa pidentämään tuskallisten ja epämiellyttävien injektioiden välistä aikaa. Se tarjoaa myös helppoa itsehoitoa ja matkustusvapautta.

Samanaikainen ruoka, juoma tai lääkitys ei vaikuta imeytymiseen. Se ei myöskään estä sinkin imeytymistä kuten ei-hemorauta yli 60 mg: n annoksina.

Hemoraudan absorptio on vakio jopa leikkauksen ja verenluovutuksen jälkeen. Tämä ei ole tapaus ei-hemoraudan kanssa. Protonipumpun estäjät, kuten Omepratsoli / Losec, eivät vaikuta hemoraudan imeytymiseen.

Hemorauta valmisteissa

Puhdas hemolysoitu hemoglobiinijauhe tulee elintarviketeollisuudesta ja on raaka-aineena rautakorvaushoitoon kiinnostanut Ruotsissa seitsemänkymmentäluvun alusta, koska tämä on ylivoimaisesti parhaiten siedetty ja tehokkain rautamuoto.

Raaka aineen satavuus synnytti hemorautalisät puristeina. Luontainen hemorauta on käytetty laajasti Skandinaviassa yli 30 vuotta. Yhtään vakavaa haittavaikutus- tai myrkytystapausta ei ole raportoitu.

Muut argumentit

Hemoraudalle on tärkeitä argumentteja lähes täydellisen suvaitsevaisuuden ja suun kautta annettavien hoitovaihtoehtojen tehokkaimman lisäksi. Nämä ovat esimerkiksi, että raaka-aine on orgaaninen eikä synteettinen, tehokkuus ja suvaitsevaisuus pysyvät samana ajan myötä. Tämä sekä se, että on mahdollista saada yksinkertainen, turvallinen ja tehokas oraalinen hoito ilman kliinisiä sivuvaikutuksia, on hyvä uutinen kroonikoille.

Hemorauta on tehokas ja hyvin siedetty

Pitkäaikainen käyttö hyvin kokemuksin

Hemorauta on luonnollista ihmiselle ja on edelleen paras ja tehokkain tapa tärkeän raudan imeytymisen kannalta, jota tarvitsemme kaikki elääksemme ja kehomme toimiakseen. Normaalissa ruokavaliossa hemorauta liharuoissa on tärkeä. Hemorauta-ravintolisät ovat hyvin toimivia ja hyvin siedettyjä.

Rauta on tärkeä hivenaine, jolla on monia tärkeitä tehtävää aineenvaihdunnan toiminnoissa, hapenenkuljetuksessa ja varastoinnissa sekä monissa muissa reaktioissa.

Riittämätön saanti voi aiheuttaa anemiaa, raskauden komplikaatioita, heikentynyttä psykomotorista kehitystä ja kognitiivisia kykyjä, ja heikentynyttä immuunijärjestelmää.

Tavalliset rautalisät tänään ovat synteettisiä ja aiheuttavat usein ruoansulatuskanavan sivuvaikutuksia, jotka puolestaan usein häiritsevät itse tärkeätä hoitoa.

Nykyajan naiset syövät usein monipuolista ruokavaliota ja noudattavat terveitä elämäntapoja. Tästä huolimatta raudanpuute on yleisempää tänään kuin 50 vuotta sitten. Tämä johtuu pääasiassa siitä että naiset syövät vähemmän yleensä ja suhteellisesti vähemmän hemorautaa.

On olemassa kahdenlaisia rautaa ruokavaliossa: epäorgaaninen rauta löytyy vihanneksissa ja lisäravinteissa ja orgaaninen rauta, hemorauta, löytyy liharuoista. Naiset nykyään syövät vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia ja näin saavat nykyään vähemmän hemorautaa.

Hemoraudalla on ylivoimaisesti paras imeytyminen

Hemoglobiinimolekyyli imeytyy kokonaisuutena

Normaalissa monipuolisessa ruokavaliossa, on noin 15 mg rautaa suoloina päivässä. 14.5 mg tästä ei imeydy. Hemoraudasta, joka muodostaa pienemmän osan ruokavaliosta, yli neljännes imeytyy.

Tutkimuksissa sivuvaikutusten esiintyminen hemorautatuotteiden kanssa ovat ns. lumelääkkeiden tasolla. Hemoraudan imeytymismekanismi ei jätä vapaita rautaioneja suolistoon, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä ja ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia,.

Hemorautaa käytännössä

Hemorautaa käytössä

Tri. Lars-Göran Kjellin, vastaava lääkäri Curera-klinikassa Tukholmassa ja Medical Center Solnassa on yksi monista tyytyväisistä lääkäreistä, jotka käyttävät hemorauta-tabletteja potilaille.

"Tämä on hieno ja tervetullut lisä nykyisiin rautavalmisteisiin. Monille potilaille ei voi käyttää tavallisia rautalääkityksiä tablettimuodossa sivuvaikutusten vuoksi, vatsavaivat ovat yleisiä."

"Kun määräämme hemorautatabletteja korjautuu seerumin rauta ja Hb-arvot ja ne ovat sivuvaikutusvapaita. Meidän yritys-ja lääketieteen terveystarkastuksissa, etsimme ja tapaamme usein naisia joilla on ns. ​​kätketty raudanpuute. Tämä on yllättävän tavallista potilaita, joilla on väsymystä. Kun he saavat hemorautaa palautuu rauta-arvot normaaleiksi, ja potilaat voivat paremmin ilman tylsiä sivuvaikutuksia."

Mikrohivenaineita

Luontainen naudan hemoglobiini on hyvin siedetty ja tehokas raudan lähde. Se sisältää myös lukuisia hivenaineita, kuten, esimerkiksi, aminohappoja ja välittäjäaineita, jotka yhdessä mahdollistavat tehokkaasti oman veren muodostumista.

Mikrohivenaineita tarvitaan vain pieniä määriä, nämä aineet ovat "taikasauvat", joka mahdollistavat kehon tuottamaan entsyymejä, hormoneja ja muita aineita, jotka ovat tärkeitä asianmukaisen kasvuun ja kehitykseen. Vaikka määrät ovat hyvin pieniä, seuraukset niiden puuttuessa ovat vakavia. Jodi, A-vitamiini ja rauta ovat tärkeimpiä maailmanlaajuisen kansanterveyden yhteydessä ja niiden puute on merkittävä uhka kansojen terveydelle ja kehitykselle kaikkialla maailmassa, erityisesti lapsille ja raskaana oleville naisille alhaisen tulotason maissa. (WHO)

Mikrohivenaineet ovat tarpeellisia ravinteita ihmisten ja muiden eliöiden koko elämän ajan pienin määrin ohjaamaan erilaisia fysiologisia toimintoja. Ihmisille, he sisältävät hivenaineiden määriä yleensä alle 100 mg / päivä - toisin kuin makroravinteita, joita tarvitaan suuria määriä .

Ruoasta imeytyminen

Imeytyminen ja sivuvaikutukset

Hemorauta on erilainen kuin raudan suolat myös siinä että hemoglobiinimolekyyli imeytyy kokonaisuutena suolisoluihin ennen hajoamista. Imeytyminen itsessään on siten tehokkaampaa, eikä siihen vaikuta muu samanaikainen ruoka tai juoma.

Ei-hemoraudan imeytymisessä, voi olla suuria eroja jos teetä, kahvia, maitoa tai leipää on läsnä. Kaikki nämä vaikuttavat imeytymiseen negatiivisella tavalla. Lasillinen appelsiinimehua puolestaan tehostaa imeytymistä.

Tutkimuksissa sivuvaikutusten esiintyminen hemorautatuotteiden kanssa ovat ns. lumelääkkeiden tasolla. Hemoraudan imeytymismekanismi ei jätä vapaita rautaioneja, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä ja ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia, suolistoon.

Hemorauta on erilaista

Tehokasta ja hyvin siedettyä

Vähn happoa vatsassa ei vaikuta hemoraudan imeytymiseen..

Muut lääkkeet, kuten antasidit ja protonipumpun estäjät (esim. Losec) eivät vaikuta imeytymiseen.

Vatsaan ei jää ärsyttäviä vapaita rauta-ioneja. Ei imeytynit hemorauta on inertti eikä häiritse.

Hemorauta ei myskään aiheuta oksidatiivistä stressiä elimistölle.

Miksi tarvitsemme rautaa?

Rauta on tärkeä osa punasoluja, joka kuljettaa happea kaikki kehon osiin. Sitä ei voi korvata millään muulla. Rauta on neljänneksi yleisin alkuaine maankuoressa, ja sen uskotaan olevan myös pääaine maan ytimessä. Rauta on myös välttämätöntä elämään.

Jokainen aikuinen kantaa mukanaan noin 3,5-4 g rautaa, mutta tämä pieni mineraalimäärä suhteessa painoon, on tärkeä osa monissa proteiineissä, ja raudan varastointi tapahtuu kolmessa varastointipaikassa kehossa.

Suurin osa raudasta aikuisessa ihmisessä (30 mg / kg kehonpaino), on verenkierrossa, jossa jokainen kypsä punasolu kantaa neljä hemoproteiinia, yksi Fe-atomi kukin. Happea kuljettava hemoproteiinit ovat myös läsnä myoglobiinissä, proteiini joka vastaa hapen varastoinnnista ja kuljetuksesta lihaksissa (4 mg Fe / kg).

Pienempi, mutta yhtä tärkeä osa kehon raudasta (2 mg Fe / kg), on läsnä erilaisissa kudoksissa rautaa sisältävissä entsyymejissä ja muissa proteiineissa.

Täydellinen luettelo toiminnallisista rautaproteiineista ei vielä ole tiedossa, mutta rauta on tärkeä elektronien kuljetuksessa, jota esiintyy löytyy kaikissa kehon soluissa, sytokromeissa, molekyyläärisen hapen aktivaattoreissa, ts. peroksidaaseissa, katalaasieissa ja monessa muussa.

Kolmas varastointipaikka on varastorauta, jota keho käyttää ollaakseen valmis odottamatomille menetyksille tai raudan imeytymisen muutoksessa.

Tämä on "puskuri "-varasto, jossa suuria muutoksia voivat esiintyä matalien arvojen (1-2 mg / kg) ja täydentämisen välillä vaikuttamatta toiminnallisiin rautavarastoihin. Suuret varastointiproteiinit ovat ferritiini ja hemosideriini.

Paljonko tarvitsemme?

Rauta ruokavaliossa

Keskimääräinen määrä suullisesti nautettua rautaa on 12-18 mg vuorokaudessa. Terveillä henkilöillä keskimääräinen raudantarve on 1 mg päivässä miehillä, 1,5-2,5 mg päivässä naisilla ja raskauden aikana 2-3 mg vuorokaudessa, mikä vastaa yhteensä 500-1000 mg. Rautamäärä pitää kompensoida kulutusta kasvun, raskauden sekä fysiologisissa ja patologisisa tappioissa.

Terveenä elimistön raudankäsittely on konservatiivinen pienin tai olemattoin tappioin kehon raudassa lukuun ottamatta 1-2 mg solujen erityksessä ruoansulatuskanavassa sekä ihossa, ja kuukautisten aikana.

Normaali imeytyminen muuttuu luonnolisesti

Elimistö säätelee imeytymistä.

Vain noin kymmenen prosenttia nautitusta raudasta imeytyy suolistosta. Kun rauta-arvot ovat alhaiset, imeytyminen lisääntyy. Jos saamme liikaa rautaa imeytyminen vähenee. Toisin sanoen keho voi säätää raudan imeytymistä ravinnosta. Ainoa poikkeus tähän on äkillinen suuri yliannostus rautaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun lapset luulevat rauta-tablettien olevan karkkia. Tässä tapauksessa estomekanismi neutraloituu ja raudanmyrkytys on tulos. Oireet ovat alussa pahoinvointia ja oksentelua mutta voivat voi johtaa vakaviin, jopa kohtalokkaisiin seurauksiin. Tämä on syy että erityisesti ei-hemorautalääkitys on aina pidettävä poissa lasten ulottuvilta.

Nainen, suojaa itseäsi kadmiumista ja säästy osteoporoosilta!

Yhdessä lyijyn ja elohopean kanssa kadmiumi on raskasmetalli. Nämä ovat erittäin haitallisia ihmisen elimistölle. "Naiset, joilla on alhaiset rauta-arvot (ja varsinkin ne, jotka tupakoivat) ovat vaarassa saamaan liikaa kadmiumia." Sanoo Marie Vahtner, metallitoksikologian professori Karolinska instituutissa Tukholmassa.

Tutkimuksessa, jossa useita eri ravitsemuksellisia tekijää tarkastettiin, havaittiin eri ryhmissä kadmiumin saanti olevan suunnilleen sama.

Siitä huolimatta alhaisissa rauta-arvoissa oli negatiivinen korrelaatio korkean kadmiumpitoisuuteen. "Kun meillä on alhaiset rautavarastot kadmiumin imeytyminen suolistosta lisääntyy koska mekanismit liittyvät toisiinsa", sanoi Marie Vahtner.

Toistaiseksi suuri ryhmä liittyen kadmiumiin on ollut tupakoitsijat, tupakan lehdet sisältävät suuria määriä kadmiumia ja imeytymionen keuhkoista on suurempi kuin suolen kautta. Siksi tupakoitsijoilla on usein kadmiumpitoisuuksia lähellä haitallista.

Kadmium varastoituu pääasiassa luustoon ja kun se korvaa ja estää kaivattua kalsiumin imeytymistä voi se joka johtaa osteoporoosiin. Siksi osteoporoosin riski on suuri niillä, joilla on alhaisen rauta-arvot ja köyhdytetyt rautavarastot.

Raudanpuute maailmassa

Raudanpuute/anemia (WHO)

Raudanpuute on yleisin ja laajimmin levinnyt aliravitsemusmuoto maailmassa. Se on lisäksi ainoa aliravitsemuksen muoto joka on yleinen myös teollistuneissa maissa.

Muutama tärkeä fakta:

Kehitysmaissa lasketaan joka toinen raskaana oleva nainen ja noin 40 % esikoululaiset olevan aneemisia.

Monissa kehitysmaissa raudanpuutosanemiaa pahentavat matoinfektioit, malarian ja muiden tartuntatautien, kuten HIV ja tuberkuloosi.

Sillä on merkittäviä vaikutuksia terveyteen epäonnistuneiden raskauksien myötä, heikentyneellä fyysisen ja kognitiivisen kehityksellä, lisääntyneenä riski lasten sairastuvuudessa ja työkyvyn alentumisella aikuisilla. Anemia vaikuttaa 20 % kaikista äitien kuolemaan.

Haaste

Numerot ovat huikeat: 2 miljardia ihmistä - yli 30 % maailman väestöstä - ovat aneemisia, monet raudanpuutteen takia, ja tämä usein pahentaa luonnonvaroiltaan köyhien alueiden tartuntatauteja. Malaria, hiv, hakamato- sekä muut tartuntataudit, skistosomiaasi ja muut infektioit kuten tuberkuloosi, ovat erityisen tärkeitä tekijöitä jotka lisäävät korkeata anemiatasoa joillakin alueilla.

Raudanpuute vaikuttaa enemmän ihmisiin kuin mikään muu sairaus, ja on uhka terveydelle suuren epidemian mittasuhtessa. Hienovaraisempi ilmenemismuotoisaan kuin esimerkiksi proteiini/energia-aliravitsemus, raudanpuute verotta eniten sairauden, ennenaikaisen kuoleman ja menetettyjen tulojen muodossa.

Raudanpuute ja anemia vähentävät työkykyä yksilöissä ja koko väestöissä, aiheuttaa vakavia taloudellisia seurauksia ja esteitä kansallisessa kehityksessä. Kaiken kaikkiaan raudanpuute vaikuttaa kohtuuttomasti haavoittuvimpia, köyhimpiä ja vähiten koulutetuihia kohtaan, ja juuri he hyötyisivät eniten tapausten vähenemisestä.

Raudanpuute vähentää elämänlaatua

Mitä tapahtuu, kun rauta-arvot ovat alhaisia?

Saatat olla väsynyt, on vaikea keskittyä, on huono hiukset ja kynnet ja tunnet olevasi yleisesti ottaen heikko. Alhaiset rauta-arvot on myös osoitettu kielteiistä vaikutusta oppimiskyvylle ja fyysiselle kyvylle. Rautastatus raskaana olevilla naisille ja niille, jotka suunnittelevat raskautta määrittää sikiön paino. Jopa siihen pisteeseen, että se vaikuttaa terveyteen henkilön koko elämän ajan.

Yli 30 % kaikista hedelmällisistä naiset kärsivät alhaisista rauta-arvoista johtuen kuukautiskierron veren menetyksestä. Alhainen rauta-taso kasvaa kadmiumin imeytymistä, joka varastoituu luustoon ja voi aiheuttaa lisääntynyttä riskiä sairastua osteoporoosiin

Miksi se on niin yleistä?

Nykyään syömme pienempiä määriä rautaa sisältäviä liharuokia verrattuna meidän nälkäisille ja ahkerille esivanhempiin. Meillä on myös erilaisia ​​kauneuden käsitteitä, hoikkaa kehoa pidetään ihanteellisena ja siten kulutetaan vähemmän energia- ja mineraalirikkaita elintarvikkeita.

Rautavarastointi sekä täydentäminen kestää aikansa

Lisäravinteet

Riittävien rautavarastojen rakentaminen kestää kuukausia, paljon samalla tavalla, kun niiden ehtyminen vie aikaa. Siksi lisäannos yleensä riittää. Jos annos on yli 50 mg päivässä , sinkin imeytyminen estyy.

Rautahoidon onnistuminen liittyy läheisesti käyttäjäystävällisyyteen. Tämä tarkoittaa sitä, että sieto ja annostelu ovat avaimia.

Veren menetys aiheuttaa raudanpuutetta

Kuka sitä tarvitsee?

Naiset joiden kuukautiset kestävät neljä tai useampaa päivää tarvitsevat lähes aina lisärautaa veren menetyksen kompensoimiseksi.

Muita riskiryhmiä ovat raskaana olevat naiset, imettävät äidit, urheilijat, kasvavat nuoret ja vanhukset joko huonosta ruokavaliosta, suurista tappioista tai molemmista johtuen. Aikuiset miehet harvoin kärsivät raudanpuutteesta.

Kaikki rauta tulee ruoasta

Mikä on raudanpuute ja keitä asia koskee?

Rauta kuljettaa happea kaikkiin soluihin elimistössä ja on mukana kehon monissa toiminnoissa. Sitä ei voi korvata millään muulla.

Kaikki rauta tulee ruokavaliosta, ja kun sitä ei ole tarpeeksi, tasot laskevat. Alhaiset rauta-arvot haittaavat elämänlaatua monin tavoin, fyysinen ja psyykkinen suorituskyky huononee ja ulkonäkö kärsii. Naiset menettävät enemmän rautaa kuukautisten ansiosta, jopa joka kolmas nainen tarvitsee täydennystä

Miksi rautaterapia on ongelmallista?

Terapia joka ei toimi on tavallista koska status muuttuu yleensä hitaasti (mutta elämänlaatu laskee). Haittavaikutukset ovat aivan liian yleisiä ja väistämättä johtavat terapian epäonnistumiseen.

Kaikki haittavaikutukset eivät ole dramaattisia, jotkut ovat vain ikäviä (mutta johtavat silti keskeyttämiseen). Liika rauta voi olla vaarallista. Terapia hitaasti ja tasaisesti kohtalaisilla annoksilla vain tarvittaessa on suotavaa.

Kehomme sisältää 4-5 grammaa rautaa. Voi olla vaikea saada tarpeeksi tätä tärkeätä ravintoainetta, ellei liharuokia ole mukana ruokavaliossa. Hedelmät, viljat ja vihannekset sisältävät suhteellisen vähän hyödyllistä rautaa.

Monet meistä minimoimme lihatuotteiden käyttöä. Samaan aikaan syömme vähemmän kuin meidän kyltymättömät esivanhemmat. Liikkumaton ja ei-ruumiillinen työn kuluttaa vähemmän kaloreita ja on vähemmän ruokahalua. Tämä tarkoittaa että saamme vähemmän rautaa. Emme myöskään käytä valurautapannuja ruoanlaitossa kuten ennen.

Psykomotorinen kehitys kärsii

Lasten oppimiskyky voi huonontua

Negatiivinen raudan tasapaino ei vain aiheuttaa fyysistä ja henkistä väsymystä, mutta voi myös aiheuttaa anemiaa. Raudanpuute lapsilla voi häiritä oppimiskykyä, jota ei voida myöhemmin korvata.

Tämä koskee ensisijaisesti psykomotorista kehitystä ja kognitiivisia kykyjä.

Heikkoutta ja hengästymistä

Alhaiset rauta-arvot. Miksi?

Lähes joka kolmannella naisen on alhaiset rauta-arvot. Erityisen suuri riski on jos kuukautiset kestävät yli kolme päivää sekä raskauden ja imetyksen aikana. Kuukautisten aikana nainen menettävät keskimäärin 35-40 mg rautaa tai noin 10 mg päivässä. Siksi naiset tarvitsevat enemmän rautaa kuin miehet. Raudanpuutteen oireet ovat niin yleisiä, että niitä ei aina mainita. Lukuun ottamatta heikkoutta ja hengenahdistusta se vaikuttaa myös ulkonäköön. Ihosta tulee kalpea ja hiukset ja kynnet menettävät voimaa ja kiiltoa.

Kuinka kauan kuukautisvuotoa?

Tri. Lars Ehn Tukholmasta käyttää yksinkertaista menetelmä: "Pyydän naispotilasta jotka valittavat väsymystä, yleistä ahdistuneisuutta ja keskittymisvaikeuksia kertomaan kuinka monta päivää vuotavat kuukautisten aikana. Jos he vastaavat neljä päivää tai enemmän olen melko varma, että he tarvitsevat rautatäydennystä. Oikeastaan kukaan ei voi korvata nämä tappiot pelkästään normaalila ruokavaliolla."

Tietenkin diagnoosi on vahvistettava Hb - ja seerumin-ferritiinipitoisuus testeillä. Tänään otetaan yleensä ferritiini samalla, mikä antaa viitteitä rautavarastoista. Ennen riitti usein Hb-arvo, eikä käytetty syvempää lähestymistapaa.

Tilanne normaali kunnes varastot tyhjentyy

Normaalit Hb-arvot ja raudanpuute samaan aikaan?

Normaali Hb -testi ei kerro mitään varastoraudasta. Rautavarikot elimistössä voidaan mitata seerumferritiinikokeilla. Kun seerumin ferritiini on yli 30 ug / l ovat rautavarastot täynnä. Jos arvo laskee imeytyminen suolistossa lisääntyy.

Vertailevassa tutkimuksessa kasvissyöjillä oli pienempi serumferritiinitaso, mutta vastaava Hb-taso verrattuna kaikkiruokaisiin. Tämä johtui siitä, etteivät Hb-tasot ala laskea ennen kuin varastorauta loppuu.

"Muista, että yleiset oireet alkavat näkyä vasta kun varannot ovat tyhjiä ja Hb laskee rajusti. Siksi on erittäin tärkeää tarkistaa seerumin ferritiiniarvot myös", sanoo tohtori Lars Ehn. Tämä on kysymys työterveyshuollolle ensisijaisesti. Jos ja kun ahkera nainen väsyy raudanpuutteen takia olematta tietoinen siitä, lopputulos voi olla varsin vakava. Stressi ja burn-out ovat aivan liian yleisiä näinä päivinä.

Keskittymisvaikeudet tyypillisiä raudanpuutteessa

Kätketty raudanpuute-työterveyshuoltoongelma

Raudanpuute voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Väsymystä, toimettomuutta ja uneliaisuutta
  • Keskittymisvaikeuksia ja lisääntynyt unen tarve
  • Heikentynyt suorituskyky
  • Vähentynyt oppimiskyky

Tutkimus estämään raudan ehtymistä ja anemiaa on toiminut vuodesta 1960 keskittyen verenluovuttajiin sekä raskaana oleviin. Yksi edelläkävijöistä on Tri. Lars Ehn. Hän on osoittanut, että hemorautatuotteet ovat turvallisempia ja tehokkaampia kuin perinteiset korkean annoksen rauta-tabletit. Hän on yksi niistä, jotka ovat kehittäneet uusia rautavalmistetta tutkimalla.

" Minulla on useita potilaita, jotka ovat ottaneet hemorautatuotteita monta vuotta ja ovat säilyttäneet tyydyttäviä rauta-arvoja ilman valitettavan aivan liian yleisillä haittavaikutuksilla, joka usein liittyy rautavalmisteisiin."

Nykyään hän työskentelee yritysten terveydenhuollon parissa, jossa on paljon naispuolisia potilaita joilla on raudanpuute. Monet ovat piilotettua raudanpuutetta, eli normaali Hb, mutta hyvin vähän tai ei lainkaan rautavarastoa. Tämä varsinkin jos on verenvuoto yli kolme päivää kuukautisten aikana. Rautavarastot testataan mittaamalla seerumin ferritiiniarvo.

Kuukautiset ja synnytykset tavallisia syitä radanpuutteelle

Alhaiset rauta-arvot yleisiä

Yli 30 % kaikista maailman hedelmällisistä naisista (jopa korkeampi esiintyvyys nuorilla ja kehitysmaissa), erityisesti niillä, joilla kuukautiset yli kolme päivää, on piilevä anemia ja ovat riskialttiita kadmiumille.

Raudanpuute on yleisin selitys anemiaan hedelmällisessä iässä olevilla naisilla​​, mutta syyt vaihtelevat. Verenhukka, raskaus sekä vähentynyt tai olematon lihansyönti ovat tärkeimmät raudanpuutteen syyt naisilla. Muita harvinaisempia syitä ovat ongelmia imeytymisessä (hankittu tai peritty), ravitsemukselliset puutteet (rauta, B12-vitamiini, foolihappo, sinkki) tai sairaus (myooma/kohdun hyvänlaatuinen kasvain, syöpä, perinnöllinen anemia tai verenvuotohäiriö).

Runsaat kuukautiset ja synnytys ovat merkittäviä lähteitä veren menetykselle hedelmällisessä iässä olevilla naisilla​​. Krooninen veren menetys voi johtua myös endometrioosista tai kohdun kasvaimista, joka vaatii suuren määrän verta. Kohdun tai kohdun kasvaimet ovat yleensä hyvänlaatuisia, mutta voivat kasvaa pesäpallon tai greipin tai greipin kokoisiksi ennen kuin ne löydetään. Kohtukasvain voi häiritä synnytyksessä, jolloin vaaditaan keisarileikkaus. Von Willibrandin sairaus on toinen usein unohdettu syy runsaille kuukautisille naisilla.

Mikä on nomaalia ja mikä ei?

Kuukautiset ja verenhukka

Keskimääräiset kuukautiset kestävät kahdesta viiteen päivään. Verenhukka tänä aikana on arvioitu olevan niin pieni kuin muutaman senttilitra jopa peräti desilitraan.

Menetetyn veren määrä synnytyksen aikana on noin 500 cl verta. Näin noin 200-250 milligrammaa rautaa menetetään. Lisäksi vastasyntyneen vauvan veressä ja kudoksissa on lisäksi 500-800 milligrammaa rautaa, joka tuli alunperin äidistä.

Naisen luonnollinen rautasääntelyjärjestelmä huolehtii lisätäraudan imeytymisestä ravinnosta veren menetyksen aikoina. Hänen normaali imeytyminen 1 mg tehostuu 1,5-3 mg päivässä -naisen kehon luonnollinen vastaus verenhukalle.

Suuri verenhukka kuukautisten aikana (runsaat kuukautiset) sanotaan epänormaaliksi emättimen verenvuodoksi. National Naisten Health Resource Center- Hotline:n mukaan, se on yksi yleisimmistä syistä naisten yhteydenotolle.

Pitkäaikainen voimakas verenvuoto (hypermenorrea), jossa kesto voi olla jopa kaksi viikkoa tai epäsäännölliset kuukautiset (metorrhagia) voi lopulta aiheuttaa anemiaa, jos tappiot ei voida kompensoida.

Akuutti verenhukka voi esiintyä myös trauman tai leikkauksen seurauksena aspiriinia tai tiettyjen lääkkeiden käyttö, erityisesti niitä, joita käytetään lievittämään nivelkipuja, ja alkoholin väärinkäyttö. Toinen syy verenhukassa on kutsuttu Mallory-Weiss syndroomaksi. Tässä ruokatorven limakalvon ovat vaurioituneet, yleensä toistuvasta oksentelua johtuen, mikä näkyy naisilla joilla on bulimia.

Hyvä rautastatus suojaa kadmiumilta

Matalat rauta-arvot

Kadmium imeytyy enemmän tilanteissa, jossa on alhaiset rauta-arvot. Se korvaa kalsiumin luustossa, mikä lisää riskiä sairastua osteoporoosiin myöhemmällä iällä. Lisäksi piilevällä raudanpuutteella ja subakuutti anemialla on todetty monia hyvin dokumentoituja haittavaikutuksia. Esimerkiksi ne vähentävät odottavan äidin elämänlaatua merkittävästi, joka voi johtaa elinikäisiin seurauksiin lapsilla.

Kasvavilla nuorilla pysyvästi alhaisilla rauta-arvoilla saattavat kärsiä hermovaurioita kehityksessä ja huonontuneesta oppimiskyvystä.

Kyse on yhteiskunnan ja yksilöiden ongelmista isossa mittakaavassa, mitä tulee naisten raudanpuuttesta johtuen kuukautisvuodosta. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi anemiat ja samankaltaiset sairaudet toiseksi suurimmaksi terveysongelmaksi maailmanlaajuisesti tartuntojen jälkeen.

Raudanpuute on yleinen ongelma, varsinkin naisilla niin yleisiä, että 5 % naisista 20 ja 49 ikävuoden välistä kärsivät anemiasta ja 11 % on raudanpuutteessa ilman anemiaa.

Tutkimustuloksia

Riskitekijät äidin puutteesta johtuen

Alhainen syntymäpaino on riskitekijä sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen , aivohalvauksen ja verenpainetaudin puolesta. Masennus on myös vahvasti mukana näissä olosuhteissa.

Tutkimukset Isossa-Britanniassa ovat osoittaneet, että ihmisillä, joilla oli alhainen syntymäpaino oli lisääntynyt sydän-ja verisuonitautien ja siihen liittyvien sairauksien riski: aivohalvaus, insuliinista riippuvainen diabetes, korkea verenpaine ja metabolinen oireyhtymä.

Tutkimuksessa 16 000 miestä ja naista syntynyt Hertfordshiressä, kuolleisuus sepelvaltimotaudissa oli puolet ala-ja yläpäät syntymäpainojakelussa.

Ryhmissä, joita tutkittiin kliinisesti esiintyi ei-insuliinista riippuvainen diabetes ja heikentynyt glukoosinsieto, kolmasosalla keskellä käyrää. Löydökset johtivat "sikiö”- hypoteesin, jossa todetaan, että sydän-ja verisuonitautien ja insuliinista riippumaton diabeteksen alkuperää tapahtuu sikiön muutoksissa, mitkä tapahtuvat sikiön aliravitsemuksessa. Nämä muutokset, jotka liittyvät kasvuun, muuttavat rakennetta ja kehon toimintaa pysyvästi.

Puutos äidillä on vakavat seuraukset

Elinikäiset vaikutukset

Alhainen syntymäpaino, hoikkuus ja lyhyt pituus syntyessään tiedetään nyt liittyvän lisääntyneeseen sydän-ja verisuonitauteja ja insuliinista riippumaton diabeteksen riskiin aikuisiässä. Sikiöhypoteesi tarkoittaa että nämä sairaudet ovat peräisin muutoksista jota sikiölle tulee aliravitsemuksessa. Nämä mukautukset liittyvät sydämen, aineenvaihdunnan ja hormonien toimintaan. Ne muuttavat rakennetta ja kehon toimintaa pysyvästi. Sairauksien ehkäisy voidaan liittää sikiön kasvuun edistämiseen tai synnytystä ja synnytyksen jälkeiseen kasvun tai sikiön ravintotilanteen edistämiseen.

Anemia ja raudanpuute raskauden aikana liittyyy korkeaan istukan painoon ja korkea istukan paino verrattuna syntymäpainoon. Tämä viittaa äidin aliravitsemuksen olevan syy istukan epätasapainoon ja sikiön kasvuun. Tällä voi olla merkittäviä vaikutus korkean verenpaineen ehkäisyyn aikuisilla.

Jos naispuolisen sikiön kasvu rajoittuu ravinteiden puutteista, tulee pysyviä muutoksia fysiologiassa ja aineenvaihdunnassa, mikä heikentää sikiökasvua ja aiheuttaa kohonnutta verenpainetta seuraavassa sukupolvessa. Kansanterveyspolitiikka parantamaan sikiön kasvua voi hyödyntää myös seuraavia sukupolvia. Lapset joilla on raudan puute tai anemia lapsuudessa ovat vaarassa pitkän aikavälin kehitysvaikeuksille verrattuna paremmassa raudan asemassa olevissa ikätovereisiin

Rautastatus raskauden aikana

Rautastatus tärkeä

Raudanpuute on yleisin puute maailmassa ja vaikuttaa yli 2 miljardiin ihmiseen maailmassa. Vaikka se on erityisen yleistä vähemmän kehittyneissä maissa, on se edelleen suuri ongelma kehittyneissä maissa, vaikka muu aliravitsemus on jo lähes eliminoitu. Tehokas hallinta on tarpeen, jotta estetään epäonnistuneita raskauksia, sekä verensiirtojen ja suonensisäisen rautalääkityksen tarvetta.

Anemia on määritelty Hb < 110 g/l raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana , < 105 g/l toisella ja kolmannella kolmanneksella ja < 100 g/l synnytyksen jälkeen. Aneemisille naisille olisi annettava rautaa suullisesti ensimmäisiin diagnoosin testeihin perustuen. Nousu alle kahdessa viikossa on positiivinen tulos.

Kun Hb on normaalissa rajoissa, lisäravinteiden saantia pitää jatkua kolme kuukautta ja vähintään 6 viikkoa synnytyksen jälkeen täydentämään rautavarastot.

Alhaiset rauta-arvot yllättävän yleisiä

Raudanpuute ja anemia

Niille, joilla on alhaiset rauta-arvot, ei ole rautavaroja, jos elimistö tarvitsisi lisää rautaa. Kehon rautapitoisuus on vähentynyt ja raudan siirto (mitattu transferriinien kyllästyksellä mitattuna) pienenee ja raudan absorboitunut määrä ei riitä korvaamaan menetetyt määrät tai antamaan kasvulle ja toiminnalle tarvittavaa määrää.

Foolihappo ja raskaus

26 - vuotias Leena oli raskaana pitkälle ensimmäisen kolmanneksen aikana. Kaikki näytti hyvältä, kun äkillinen huono uutinen tuli. Lääkäri kertoi että sikiöllä oli vaikea epämuodostuma selkäydinvamman muodossa ja että ne oli nyt päätettävä joko pitää lasta tai keskeyttää raskaus. Miten tämä tapahtui? Lena ajatteli hän oli hoitanut kaiken ottamalla määrättyä annosta rautaa ja foolihappoa heti raskauden vahvistettua.

Foolihapon puute voi aiheuttaa vammoja

Moderni lääketiede on todennut että osa sikiön keskushermostoa kehittyy aikana, jolloin äiti ei välttämättä ole vielä tietoinen siitä, että hän on raskaana. Niin sanottuun selkäydinvammaan vaikuttaa äidin foolihappon puute. Epämuodostumien vaaraa on silloin korkea. Jos lapsi syntyy selkäydinvammaisena ovat vammat pysyviä.

Foolihappo on todettu vähentävän synnynnäisiä epämuodostumia sikiön kehityksen aikana. Synnynnäisten epämuodostumien riski on merkittävästi vähentynyt, jos on lisätty foolihappoa. Jos raskaus on mahdollista, on tärkeää, että folaattitasot ovat tyydyttäviä, muuten se saattaa olla liian myöhäistä. Todennäköisyys on suhteellisen pieni, mutta ei merkityksetön.

Suositus ennen raskautta ja sen aikana on 800 mikrogrammaa päivässä ja 400 mcg normaalia miehille ja naisille. Normaali saanti on 200 ja 400 mcg välillä päivässä. Foolihappoa tarvitaan solujen muodostumisessa ja sikiön kasvuun. Foolihappoa uskotaan myös vähentävän sydänkohtauksen riskiä. Uskotaan myös, että foolihappo voi estää pahanlaatuisia solujen muutoksia kohdussa ja sulkijalihaksessa.

Perinnölliset tekijät

Onko perinnölliset tekijät oleellisia?

Tiedämme tänään, että joka kolmannella naisella on alhaiset rauta-arvot. Kehon rautavarastot ovat 75 prosentin tasolla. Niilä, joilla on verenvuototaipumus hyvin usein näkevät saman ongelman edellisissä sukupolvissa, sillä matalat rauta-arvot ovat usein perinnöllisiä.

Joku voi vastata myöntävästi kysymykseen: Ovatko verenvuotosi normaaleja? Kuukautisvuotoa koetaan normaalina, koska ne eivät vaihtele. Ero on, että jotkut vuotavat tavallisesti kaksi päivää, toiset neljä päivää.

Vaikutuksia sikiöön ja ​​lapsiin

Sikiö on suhteellisen suojattu raudanpuutteen vaikutuksilta kautta istukan rautakuljetus-proteiinien sääntelyn takia (Gambling et al , 2001), mutta näyttää siltä, että raudan puute äidillä lisää raudanpuutteen riskiä 3 ensimmäisen elinkuukauden aikana eri ​​mekanismien kautta (Puolakka et al, 1980, Colomer et al , 1990).

Heikentynyt henkinen kehitys vauvoilla on hyvin kuvattu vauvoilla, joilla on raudanpuuteanemiaa ja voi myös negatiivisesti vaikuttaa lapsen sosiaaliseen ja tunne-elämään (Perez et al, 2005) ja niihin liittyy sairauksia aikuisiässä, vaikka tämä on kiistanalainen alue (Beard et al, 2008; Insel et al, 2008).

Vaikutuksia raskauteen

On olemassa jonkin verran näyttöä suhde äidin raudanpuutteen ja ennenaikaisen synnytyksen välillä (Scholl et al, 1994), alhaisella syntymäpainolla (Cogswell et al , 2003), mahdollisesti istukan irtoamisesta ja lisääntyneen verenhukka peripartumin aikana (Arnold et al, 2009).

Lisää tutkimusta tarvitaan raudanpuutteen vaikutuksesta syistä riippumatta, on tarpeen saamaan selkeätä kuvaa raudanpuutteen, raskauden ja synnytyksen yhteyksistä.

”(UK guidelines on the management of iron deficiency in pregnancy, British Committee for Standards in Haematology.)”

Losec estää ei-hemoraudan imeytymisen

Ei-hemorauta ei imeydy omepratsolia käytettäessä

Achlorhydria on tila, jossa hapon määrä mahassa on matala tai poissa. Tällöin heikentyy proteiinin imeytyminen koska entsyymi pepsiinin aktivoituminen estyy, aktivointi on riippuvainen suoliston alhaisesta pH-arvosta.

Koska happo helpottaa ei-hemoraudan imeytymistä noin 25 % achlorhydriapotilaille kehittyy raudanpuuteanemia. Koska vatsahappo hajottaa kolmearvoista rautaa elintarvikkeista kaksiarvoiseksi raudaksi, joka voi imeytyä, achlorhydria vähentää raudan imeytymistä .

Omepratsoli on tehokas vatsahappoa vähentävä lääke, joka toimii estämällä protonipumppua. Sitä ottavat yksilöt, joilla on alhaiset rauta-arvot osana ylemmän maha-suolikanavan hoidossa, joka voi olla tai ei ole ensisijainen syy niiden anemiaan.

Hemorauta toimii achlorhydriassa

Toisin kun ei-hemorauta hemorauta ei ole riippuvainen alhaisesta pH-arvosta muodostamaan kahdenarvoista rautaa imeytyäkseen ohutsuolessa. Hemorauta imeytyy riippumatta mahan pH-arvosta mahassa.

Leikkauksen jälkeinen anemia ei ole harvinaista

Ei ole harvinaista, että anemia esiintyy leikkauksen jälkeen, mutta sitä voidaan tai ei voida pitää leikkauksen komplikaationa. Tietty määrä verenmenetystä on odotettavissa leikkauksen aikana, ja se voi vaihdella menettelystä riippuen.

Kaikki potilaat tarvitsevat hoitoa ja tarkkailua leikkauksen jälkeen. Lääkärin aineistossa on esitettävä anemian läsnäoloa johtuen veren menetyksestä, ja että hoitoa ja/tai lisäseurantaa on tarpeen.

Tärkeää seurata rautatilannetta

Merkit ja oireet

(On tärkeätä ottaa huomioon ikä ja potilaan koon kun tarkastelemme oireita)

  • Matala hemoglobiini/hematokriitti, heikkous, huimaus, jano
  • Hikoilu, heikko/nopea syke, nopea hengitys,
  • Ortostaattinen hypotensio, kalpeus, verenpaineen lasku, väsymys, hengenahdistus

Anemia voi vaikuttaa siihen, kuinka potilaat toimivat leikkauksessa ja kuinka nopeasti he palaavat normaalitilaan. Valitettavasti anemiatutkimukset eivät useinkaan ole etusijalla ennen leikkausta. Anemia on usein yksi helpoimmista kunnossa diagnosoida ja hoitaa, kun se tunnistetaan ennen leikkausta.

Anemia ei yleensä tunnisteta ja usein lääkärit ja kirurgit eivät totea sitä, koska se ilmentyy usein hyvin epäspesifillä oireilla tai oireitta. Syyt preoperatiiviseen anemiaan ovat moninaisia, ja voivat olla esim. akuutin tai kroonisen verenhukan tulos, huono ruokavalio, munuaisten vajaatoiminta, maligniteetti tai krooninen sairaus.

Hoitamattomat verenvuodot sekä useat flebotomiat joka ovat vakiintunut osa leikkauksen jälkeisessä menettelyssä aiheuttavat verenhukkaa ja voivat edesauttaa anemiaa leikkauksen aikana ja palautumisessa. Leikkauksen jälkeinen tulehdus- vaste voi johtaa huonontuneeseen veren muodostumiseen ja vähentää raudan saatavuutta, mikä voi johtaa anemiaan.

Potilaat, jotka saavat verensiirtoja leikkauksen jälkeen koska anemia ovat voivat kehittää postoperatiivinen infektio, joka vaatii pidemmän ajan mekaanista ventilaatiota, ja kuolinriski lisääntyy.

Anemia on yleistä suurten leikkausten jälkeen ja voidaan usein helposti selittää veren menetyksellä leikkauksen aikana ja jälkeen. Hoito on yksinkertainen: joko annetaan verensiirtoja tai määrätään rauta-tabletteja. Vaikka verensiirtojen kliininen käyttö on avannut uusia näkökulmia kirurgiassa, verensiirtoon liittyy riskejä, jotka voivat aiheuttaa sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Tavalliset lisät usein ei-hemorautaa

Oraaliset rautalisät ovat usein tehottomia

Koska toiminnallinen raudanpuute esiintyy leikkauksen jälkeen, on merkittävää että rautalääkitys suun kautta eivät useinkaan ole tehokasta lisäämään postoperatiivisia hemoglobiiniarvoja. Rauta sidottuna transferriiniin ex - vivo joka annetaan laskimoon, on nopeasti ja lähes täydellisesti käytetty punasoluihin ensimmäisen viikon aikana leikkauksen jälkeen, mikä näkyy ferrokineettisista mittauksista.

Ei ainoastaan rautaa (sekä B12-vitamiinia ja foolihappoa) tarvitaan moitteettoman punaisten verisolujen tuotantoon, myös erytropoietiinia/EPOa tarvitaan stimuloimaan hematopoieesia. Leikkauksen jälkeisenä vaiheessa, on lyhyen ajan suhteellinen erytropoietiinin puutos jopa neljä päivää leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeinen/postoperatiivinen anemia voidaan pitää kroonisen sairauden akuuttina anemiana, koska menettelyllä on tulehduksellinen vaikutus. Tämä inflammatorinen vaikutus vaikuttaa hematopoiesiin kautta häiriten raudan kiertoa, voi aiheuttaa toiminnallista raudanpuutetta huonon veren muodostumisen kautta, ja nämä havainnot voivat vaikuttaa hoitoon .

Olisiko leikkauksen jälkeen potilaille etu olla korkeammat hemoglobiiniarvot ? Lawrence et al. 2003 julkaisema tutkimus vahvisti tämän. Kaksi suurta etua havaittiin postoperatiivisissa potilaissa. Parempi toimintakyky: ne näyttävät kävelevän paremmin! Katsottiin, että potilaan kykyä kävelemään ilman apua 60 päivää leikkauksen jälkeen korreloi leikkauksen menestyksen ja selviytymisen kanssa. Toiseksi potilailla näytti olevan parempi teho kuntoutuksessa. Esimerkiksi lyhyempi hoitoaika.

Anemia on tärkeä kysymys kirurgisen potilaan koko leikkausprosessin läpi, kuten ennen leikkausta, leikkauksessa sekä toipumisajassa. On arvioitu, että kolmasosasta puoleen kirurgisista potilaista saattavat olla anemiassa ennen leikkausta toissijaisesti leikkaustaehdoista. Leikkauksen jälkeen anemia vielä yleisempi, ja se vaikuttaa 90 % potilaista.

Hemorauta on hyvä ylläpitohoitoon

Erinomaisen pitkän aikavälin sietokyvyn, helppokäyttöisyyden ja hinnan takia hemorauta on erityisen hyvä ylläpitohoidon aikana.

  • Teho ja siet eivät muutu ajan kanssa
  • Krooniset sairaudet liittyvät usein anemiaan

On olemassa suuri määrä kroonikkoja eri ​​sairauksissa joilla on anemia. Nämä ovat esimerkiksi krooninen munuaistauti, tulehtunut suoli, sepelvaltimotauti ja monet muut.

Hemorauta turvallista ja hyvin siedetty

Suonensisäinen rauta ei aina ole hyvä

Kroonikot saavat usein säännöllisesti synteettisiä ei- hemorautabletteja suurilla annoksia kunnes hoidon epäonnistuu haittavaikutusten takia. Ainoa vaihtoehto on tällöin kallista ja hankalaa laskimoon annettua rautaa. On mahdollisia riskejä toistuvien rautainjektioiden kanssa yli pidemmän ajan: yliannostukset ja lisääntynyt oksidatiivinen stressi.

Rautainjektiot ovat osoittautuneet tehokkaiksi, kehon rautavarastot täytetään ja veren muodostuminen tehostuu. Haittavaikutuksia pistosten yhteydessä ovat harvaat, mutta vakavia allergisia reaktioita voi esiintyä.

On kuitenkin olemassa riskejä rautapistosten kanssa pidemmässä aikavälissä. Laskimoon rauta injektiot voivat aiheuttaa oksidatiivista stressiä kehossa. Lisäksi raudan pitoisuus elimistössä on usein liian korkea, johon liittyy krooninen tulehdus ja verisuonivaurioita. Tämä on erityisen huolestuttavaa, koska tiedetään että potilaalla, joilla on esimerkiksi kroonista munuaistautia on lisääntynyt riski oksidatiiviselle stressille, on krooninen matalan tason tulehdus ja vakava sydänsairaus. Tämän katsotaan olevan osasyy miksi potilaat, joilla on krooninen munuaissairaus kuolevat usein ennenaikaisesti sydän-ja verisuonitauteihin.

Matkustusmahdollisuus kroonikoille

Pidemmän ajan terapia

Hemoraudan sieto on samaa tasoa tai lähellä sitä kuin lumelääkkeillä. Sieto ei muutu ajan mittaan.

Hemoraudan imeytyminen on moninkertainen ja sivuvaikutukset huomattavasti pienempi kuin ei-hemorauta suun kautta.

Hemorauta imeytyy erillisellä mekanismilla ja hoitoa ei tarvitse lopettaa ennen rautainjektiohoitoa. Tämä mahdollistaa pidennetyt intervallit kalliiden, epämiellyttävien ja kivuliaiden injektioiden väliin. Hemorautahoito tarjoaa myös yksinkertaista itsehoitoa ja vapautta esimerkiksi matkustaa.

Verenluovuttajat tarvitsevat tehokasta rautalääkitystä

Lisäravinteiden vaikutus verenluovuttajiin

Koska verenluovutus on vapaaehtoista ja se on ilmainen palvelu lähimmäisille on luonnollista "suojella lähteitä". Tämä tarkoittaa sitä, että verenantajien olisi saatava rautaa kompensoimaan tappiot verenluovutuksessa, varsinkin kun matalia arvoja löytyy.

Tämä ei aina tapahdu, koska matalatehoisia ja usein sivuvaikutuksiltaan ongelmallisia ei-hemorautatuotteita on annettu.

Sivuvaikutukset eivät pakollisia

Miksi hemorautaa?

Hemo-ja ei-hemorauta imeytyvät eri mekanismeilla. Tavallinen ei-hemorautavalmiste kuten rautasulfaatti, antaa usein ei-toivottuja sivuvaikutuksia, kuten ummetusta, vatsakipua ja ripuli.Tämä aiheuttaa usein kompensoinnin lopettamista, mikä puolestaan ​​tarkoittaa, että he voivat vain antaa verta ehkä kerran tai kahdesti vuodessa tavallisen kolmen kerraa sijasta. Alhaiset rauta-arvot vähentävät myös luovuttajien elämänlaatua.

On olemassa monia kielteisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat imeytymiseen ei-hemoraudan kohdalla. Esimerkiksi tanniinit teessä ja kahvissa, fytaatit täysjyväleivässä, sekä maitoproteiinit, albumiini ja soijaproteiinit saattaavat myös vähentää imeytymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että säännöllinen ruokavalio sekä ei-hemorautalääkitys ei ehkä riitä korvaamaan menetettyä rautaa.

Onko hemorauta tarpeeksi?

Tyypillistä ei-hemorautavalmisteille 100 mg rautaa annosta kohti on haittavaikutuksia jotka johtavat hoidon lopettamiseen noin joka kolmannelle. Luovuttajilla, joilla on aiemmin kielteisiä kokemuksia on usein tapana jättää täydennystä kokonaan.

On havaittu, että luovutuksen jälkeen, ei- hemoraudan imeytyminen käytännössä lakkaa noin neljäksi päiväksi.

30 päivän 100 mg ei-hemorauta-lisäravinne jonka imeytyminen on 2 % antaa noin 60 mg imeytynyttä rautaa. Viiden prosentim imeytymisellä, mikä on epätavallista, määrä olisi 150 mg. Sen jälkeen imeytyminen vähenee, aikaisemmin mainituista tekijöistä riippuen.

Pidemmällä aikavälillä on myös ei-hemo-raudan imeytymisen vähentyminen johtuen puuduttavasta vaikutuksesta ruoansulatuskanavan limakalvoihin sekä jatkuvasta epämiellyttävästä tunteesta (kaikki haittavaikutukset eivät johdaa välittömään lopetukseen).

Hemorauta on hyvin siedetty ja tiedetään haittavaikutusten olevan lumelääkkeitten tasoa. Tämä tarkoittaa parempaa terapeuttista menestystä.

30 päivän 18 mg hemorauta-lisäravinne jonka imeytyminen on 20% antaa teoreettisesti noin 108 mg imeytynyttä rautaa.

Tämä on yksi syy siihen että hemorautatabletit 18 mg annoksella ovat kilpailukykyisiä verrattuna ei-hemorautavalmisteisiin annoksella100 mg rautaa.

Hemorauta ei myöskään estä sinkin imeytymistä, mikä ei-hemorautaannokset yli 60 mg/pv aiheuttavat.

Rauta mahdollistaa hapenkuljetusta

Optimaalinen rautatilanne on tärkeätä urheilijoille

Useimmat urheilijat tietävät, että rauta on mineraali jota tarvitaan punaisten verisolujen muodostumiselle, joita käytetään kuljettamaan happea työskenteleville lihaksille ja raudanpuute aiheuttaa anemiaa, jolle on ominaista väsymys, uneliaisuus ja yleinen voimattomuus .

Tämän vuoksi he tietävät myös, että on tärkeätä säilyttää rautastatusta ja valvoa punasoluja tai hemoglobiinintasoa (Hb) suoritustasoa ajatellen.

Periaatteessa rautaongelmia ilmenee kahdella tavalla, joko raudan puutteena tai todellisena anemiana. Raudanpuute itsessään on kaksi erillistä vaihetta . Vaihe 1, alhaisillle rauta-arvoille on ominaista ferritiinipitoisuus alle 12 mcg/ml, mikä osoittaa, että raudan pitoisuudet ovat laskeneet huomattavasti .

Ferritiini on keskeinen proteiini, joka lukitsee raudan ja toimii tärkeänä mekanismina rautavarastointiin elimistössä Vaihe 2 raudanpuute liittyy raudanpuute-erytropoeesi, mikä tarkoittaa että tuotetut punasolut sisältävät normaalia alhaisempi määrä rautaa.

Ihmiskehossä on noin 3-5 g rautaa. Päivittäinen tappio 1-2 mg korvataan ruokavaliolla (8 mg/vrk aikuisilla miehillä ja 18 mg/vrk aikuisilla naisilla) ja rauta imeytyy ohutsuolessa pohjukaissuolenenterosyyttien kautta.

Jos rautastatus laskee voimakkaasti (riittämätön saanti, huono imeytyminen tai rautahäviöt), veren hemoglobiiniarvot putoavat, mikä laskee hapenkuljetuskapasiteettia. Tuloksena on väsymystä ja hengenahdistusta lievässäkin rasituksessa - klassisia merkkejä anemiasta.

Sivaikutuksilla voi olla vakavat seuraukset

Urheiluanemia

Urheilijat kovassa harjoituksessa ovat ns. urheiluanemian vaarassa. Tämä on selvempi naisille, koska on jatkuva verenhukka kuukautisten aikana. On myös tavallista, että urheilijat syövät ja juovat enemmän "tyhjiä kaloreita". Kasvava lihasmassa ja lisääntynyt veren määrä voi olla nuorille ongelma suorituskyvyn kanssa väsymys seurauksena. Ns hemolyysi tarkoitta punasolujen vaurioitumista jalkaterissä.

Hemolyysi tapahtuu fyysisesti punasolujen askelten aikana, mikä johtaa raudan vapautumiseen ja raudan menetykseen. Aiemmin pidettiin hemoglobiinin mittaus riittävänä määrittelemään urheilijan rautastatusta. "Normaali" intervalli oli 12-16 g/dl ja alle 12 g/dl tarkoitti anemiaa.

Kuitenkin viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet että voi olla melko raudanpuutteinen ilman anemia-diagnoosia. Tämä johtuu siitä että veren hemoglobiini-arvot tippuvat vasta puutteen viimeisissä vaiheessa, monet muut​​rautajärjestelmät kärsivät ennen kuin tämä viimeinen vaihe on havaittavissa.

Raudan ehtyminen on jatkuva prosessi joka lopulta johtaa raudanpuute-anemiaan ilman hoitoa. Raudanpuutosanemia on tila, jossa rautavarastot ovat ehtyneet siinä määrin, että oma hemoglobiinin ja punasolujen tuotanto on rajallinen.

Noin 30 prosenttia aikuisista naisista ja 40 prosenttia nuorista naisista kärsivät raudanpuutoksesta, kun taas noin 6 prosenttia molemmissa ryhmissä kärsivät aidosta raudanpuuteanemiasta. Kuitenkin tutkimukset urheilijoilla raportoivat korkeampia lukuja rautaongelmia, tutkimus osoittaa, että jopa 19 prosenttia uimareista ja juoksijoista saattavat kärsiä raudanpuuteanemiasta, jolla voi olla voimakas negatiivinen vaikutus suorituskykyyn.

Raudanpuutteella voi olla suuri vaikutus suorituskykyyn. Anemia, vähentämällä hapensiirtokapasiteettia veressä, voi vähentää maksimaalista aerobista kapasiteettia (V02 max), antaa alempaa kestävyyttä ja väsymystä.

Teknisesti anemia on läsnä, jos hemoglobiini putoaa alle 12 g/dl tai hematokriitti laskee alle 36 prosenttia. Muista kuitenkin, että näiden kahden muuttujan arvot voivat itse asiassa olla normaaleja. Naisurheilijan hematokriitti 37 prosenttia on normaalin rajoilla esimerkiksi, mutta jos hänen normaali hematokriitti on 42, hän olisi todellsuudessa lievästi aneeminen, ja hänen urheilullinen suorituskyky kärsisi.

Miksi hemorautaa?

Yhtä tärkeää kuin teho on hyvä toleranssi. Vatsavaivat voivat olla tuhoisia vakaville urheilijoille.

Hemorauta toisin kuin synteettiistä rautaa imeytyy noin neljä kertaa tehokkaammin ja sisältää paljon pienhivenaineita ja muita komponentteja, jotka ovat välttämättömiä luonnolliselle tasapainolle punaisten verisolujen tuotantoon ja yleisissä tehtävissä elimistössä.

Optimaalinen rautastatuksen ylläpito voi olla tärkeämpää urheilijoille kuin aiemmin todettu, erityisesti kun otetaan huomioon että jopa lievä puutos vaikuttaa paitsi vähentämällä maksimaalista hapenottokykyä ja aerobista tehokkuutta, mutta myös koska se vähentää kehon vastetta aerobisessa harjoittelussa..

Matalat rauta-arvot

Tavallisimmat kysymykset

Miksi alhaiset rautapitoisuudet ovat niin yleisiä?

Vastaus: Pääasiassa koska syömme ruokavalion, joka sisältää vähemmän rautaa runsaasti sisältävia liharuokia verrattuna meidän ahkeriin esivanhempiin.

Meillä on myös erilainen kauneuden käsite tänään, jossa ohut vartalo pidetään ihanteellisena ja siten kuluttamme vähemmän energia-ja mineraalirikkaita elintarvikkeita. Naiset, joilla on kuukautiset kolme päivää tai enemmän tarvitsevat sen vuoksi lähes aina tarvitse rautalisää kompensoiman veren menetystä.

Muita riskiryhmiä ovat urheilijat, kasvavat nuoret, raskaana oleva sekä imettävät. Aikuiset miehet kärsivät harvoin raudanpuutteesta.:

Tavallisimmat kysymykset

Mitä tapahtuu, kun rauta on alhainen?

Vastaus: Saatat olla väsynyt, on huono keskittymiskyky, huonot hiukset ja kynnet ja tuntuu yleisesti ottaen heikolta.

Alhaiset rauta-arvot on myös osoitettu olevan kielteinen vaikutus oppimiskykyyn ja fyysiselle kyvylle. Raudanpuute raskaana olevilla naisilla sekä raskautta suunnittelevilla on vaikutusta sikiön painoon. Jopa siinä märin, että se vaikuttaa terveyteen koko henkilön elämän ajan. Lisäksi kadmiumin imeytyminan kasvaa, mikä voi johtaa osteoporoosiin.

Tavallisimmat kysymykset

Minkälaista toimivaa rautaa on?

Vastaus: Alkuaine rauta kutsutaan orgaaniseksi tai hemoraudaksi sitoutuneena proteiineihin hemoglobiiniin sekä myoglobiiniiin, joka on kyseessä liharuoissa.

Kaikki muut rautamuodot ovat epäorgaanisia tai ei-hemorautaa ja rauta on tällöin kelatoitu molekyyleihlin sidottu kuten esimerkiksi rautasuoloissa (kuten vihanneksissa) tärkkelyseen, sitraatteihin tai muihin kemiallisiin yhdisteisiin.

Tavallisimmat kysymykset

Miten rauta varastoituu elimistöön?

Vastaus: Verikoe kertoo Hb-arvo, kuinka paljon rautaa elimistössä on käytettävissä kuljettamaan happea soluihin. Ferritiini mitataan kertomaan rautavarastoista. Rautaa käytetään myös lihasten kasvuun ja entsyymeihin.

Tavallisimmat kysymykset

Mikä vaikuttaa imeytymiseen?

Vastaus: Kahvilla, teellä, maidolla, ja kokojyväleivillä on negatiivinen vaikutus raudan imeytymiseen, kun taas C-vitamiinilla, esimerkiksi appelsiinimehussa on suotuisa vaikutus.

Liharuokien hemorauta imeytyy erillisen mekanismin kautta, ja on käytännössä riippumaton siitä, mitä on kulutettu samanaikaisesti. Kalsiumia maitotuotteissa arvellaan yleisesti vähentävän raudan imeytymistä .

Tavallisimmat kysymykset

Voiko saada liikaa rautaa?

Vastaus: Kyllä, jos kärsii harvinaisesta ja perinnöllisestä sairaus hemokromatoosista, tai jos saa yhtäkkiä suuria annoksia.

Myrkytysannoksena pidetään 20 mg tai enemmän per painokilo. Vaikutus on pääasiassa pahoinvointia, mutta se voi olla myös vaarallista. Tämä on syy siihen että rautalisät on aina pidettävä poissa lasten ulottuvilta.

Normaalisti kehon automaattisesti säätelee raudan imeytymistä, joten liikaa ei imeydy.

Hemoraudasta ainoastaan mikä on tarpeellista imeytyy. Loput jää suoleen, mutta hemoglobiini ei häritse toimintaa. Ei-hemoraudasta jaa ns. vapaita rautaioneja, jotka ovat reaktiivisia ja ärsyttäviä. Tämä on syy sivuvaikutuksiin.

Tavallisimmat kysymykset

Ymmärrän että raaka-aine on naudan hemoglobiini. Miten on BSE: n laita?

Vastaus: BSE:tä ei enää ole EU: ssa, ja sertifiointi on erittäin tiukkaa. Se ei ole edes teoreettinen ongelma.

Tavallisimmat kysymykset

Kuinka turvallista on hemorauta?

Vastaus: Skandinaviasta ei ole raportoitu vakavia haittavaikutuksia tai myrkytyksiä sen aikana, kun hemorauta on laajalti käytetty monen vuoden ajan.

Kliinisissä tutkimuksissa haittavaikutustasot ovat ehdottomasti paras luokka vastaen lumelääkkeitä.

Myrkytystä on epätodennäköistä johtuen ensi kädessä matalista annoksista.

Nykyään raaka-aine on kehittynyt ja ei-hemorautaa ei tarvitse lisätä valmisteisiin.

Tavallisimmat kysymykset

Voiko hemorauta aiheuttaa syöpää?

Vastaus: Ei, se ei ole. Syy, miksi tämä tapahtuu joskus, on hemoglobiini joskus ilmentää lihan kulutusta yleensä. On helppo ymmärtää, että erittäin suurella lihankulutuksella voi olla terveydellisiä vaikutuksia erityisesti nitraattisuolojen, lisäaineiden, mausteiden, rasvojen, käsittelyn jne. osalta. Syy ei ole hemoraudalla..

Hemorauta on määritelmällisesti hemoglobiini- ja myoglobiinimolekyylien rautaa lihavalmisteissa. Puhtaassa muodossa tablettiraaka-aineena se on tehokkain ja hyvin siedetty raudan muoto, jota voimme käyttää. Ei tunnettuja haittavaikutuksia eikä ole syöpää aiheuttava.

OptiFer®-valmisteiden valikoima valmistaa NutriCare MediTec-konsernissa Ruotsissa, markkinoidaan maailmanlaajuisesti.

Luonnollisella hemoraudalla on hyvä vaikutus hyvinvointiin. Siedettävyys ja teho ovat hyvät.

Created By
Michael Collan NutriCare Division MediTec Group
Appreciate

Credits:

Created with images by Alois_Wonaschuetz - "lake clouds abendstimmung" • Doug Scortegagna - "Welcome to the Andes" • valiunic - "green park season" • www.metaphoricalplatypus.com - "Maple Pass Loop (Frisco Mountain, Washington)" • WerbeFabrik - "stethoscope doctor medical" • PublicDomainPictures - "experiment chemistry liquid" • PublicDomainPictures - "tie necktie coat" • Unsplash - "doctor dentist dental" • kevin dooley - "Ghostly dance" • Samuel Mann - "Franklin Institute" • MarleneBitzer - "snow white forest flower" • Haifeez - "All parts of the human body get tired eventually, except the tongue - Konrad Adenauer" • shannonkringen - "bodyprideface" • Romi - "salad figs cheese" • new 1lluminati - "freed" • wrob - "drug supplement the weight of the" • WikiImages - "girl schoolgirl learn schulem" • jeremiah.andrick - "Learning" • nuven_ridel - "VOCTEN MULTIMEDIA LEARNING 6" • Concord90 - "girl computer work" • AdinaVoicu - "study girl writing" • NDE - "woman poses e-learning" • DarkoStojanovic - "medic hospital laboratory" • House GOP Leader - "House Republican Press Conference on Health Care Reform House Republican Leader John Boehner (R-OH)" • Pexels - "black background black bowl black nails" • PublicDomainPictures - "baby birth born" • TawnyNina - "pregnant pregnancy mom" • EmilyGrace Photography - "Karly; almost 8 months" • ITU Pictures - "First ITU-D Academia Network Meeting" • stevepb - "thermometer headache pain" • Hans - "monastery monastery church abbaye de sénanque" • WerbeFabrik - "medical tablets pills" • WorldSkills UK - "Beauty Therapy" • WorldSkills UK - "Beauty Therapy" • WorldSkills UK - "Beauty Therapy" • rudamese - "relax relaxation hands" • Stevebidmead - "runners male sport" • skeeze - "runner race competition" • hayslettc - "Xmas At ECSU22"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.