Loading

Ruokaa maisemassa Mainiot maisemat -hankkeen blogi

Ruoka ja maisema liittyvät kiinteästi toisiinsa. Viljavat pellot kasvavat kotimaisia kasviksia, hedelmiä ja viljaa, villiyrtit rehottavat pientareilla ja pihoilla ja maisemassa laiduntavat eläimet tuottavat turvallista lihaa. Meri ja järvet antavat kalansaalista ja metsät kasvattavat mittavaa marja- ja sienisatoa. Silloin tällöin maisemassa näkee myös riistaa loikkimassa tai lentämässä. Ruoka on osa maisemaamme ja maisema on osa ruokaamme.

Perinnebiotoopin laiduntajat.
Vehnän kasvua.
Elämme kulttuurimaisemassa puhtaan ruokamme keskellä.
Avaraa ruokamaisemaa Siuntiosta.

Maisemassa ja luonnonhelmassa ruokailu on luontevaa. Maisemakokemus on voimakkain, kun maisema koetaan kaikilla aisteilla. Tuulen hipaisut kasvoilla, maankamara jalkojen alla, luonnon tuoksut nenässä, linnun laulu korvissa, kulttuuriympäristön kauneus ympärillä ja maiseman maut kielellä. Piknikit, tulistelut nuotiolla, eväsretket, pop up -tapahtumat tai yhteiset ruokailuun liittyvät juhlat ulkona vaativat järjestelyjä, mutta ovat vaivan arvoisia. Myös ruokailureitit maisemaan aitojen ainesten tykö ja niitä maistaen, ovat mielenkiintoinen tapa nauttia paikallisesta ruuasta ja kulttuurimaisemasta yhtä aikaa. Tarvitaan rohkeita yrittäjiä ja yhteistyötä erilaisten ruokakokemusten- ja -palveluiden luomiseen myös ulos uusimaalaisiin maisemiin.

Siikaa, mesiangervopestoa ja kuusenkerkkiä saaristolaisleivillä. Villiyritti- ja lähiruokaherkkuja Loviisan Isnäsissä.
Takiasenvartta ja nokkosta. Sesonkiruokaa perinnemaisemassa.
Riimilihaa läheltä Labbyn laitumilta tarjoiltuna kartanon pihalla. Labby Cateringin loihtimat makupalat.

Ruokailureitit ja maisteluretket sekä ruokatapahtumat maisemassa sopivat kaikille, niin matkailijoille kuin asukkaille. Mielikuvitus on rajana ja makuyllätyksiä on helppo järjestää. Ruuan, kulttuurimaiseman ja luonnon yhdistäminen tuotteiksi lähtee rakkaudesta lähiruokaan, paikallisuuteen, sesonkien hyviin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, villiyrtteihin sekä omaan paikalliseen ympäristöön. Ruoka ja kulttuurimaisema tuovat yhdessä hyvin esiin alueiden identiteettiä. Niitä kelpaa tarjoilla Uudellamaalla. Yhdistetään ruoka ja maisema palveluksi.

Perinnebiotoopilla maisteluretkellä. Kasvisnyytit, nokipannukahvit ja tikkupullaa. Lakkoja, mustikoita ja suppilovahveroita. Luonto tarjoaa lisämakuja.
Ruokailun voi järjestää ulkona kaikkina vuodenaikoina ja aamusta iltaan. Kannattaa hyödyntää vuodenaikojen ja paikkojen parhaat ominaisuudet. Vaikkapa illallinen rannalla auringon laskiessa tai piknik aamiainen näköalapaikalla aamun sarastaessa. Kutsutaan kaikenikäiset ystävät ruokaretkelle maisemaan. Ruoka maistuu aina paremmalta ulkona ja yhdessä syöden.
Talvellakin saa luonnosta ruokaa.

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat hakemassa aiheen kehittämiseen pientä jatkorahoitusta. Uusimaalainen yrittäjä - haluatko tulla mukaan kehittämään ruuan ja maiseman yhdistäviä palveluja? Ota yhteyttä! Ruoka ja maisema ovat meille tärkeitä ja ydinosaamistamme.

Blogi on osa Uudenmaan ELY -keskusken rahoittamaa Mainiot maisemat -hanketta. Blogeissa kerrotaan Uudenmaan maisema- ja luontokohteista sekä hankkeen työpajojen tuloksista. Kiitos Labby Catering villiyritti ja lähiruokaherkuista Aistimatka maisemaan tapahtumassa Loviisan Isnäsissä kesäkuussa 2017. Teksti ja kuvat: Auli Hirvonen, maisema -asiantuntija ja Suvi Malin, ruoka -asiantuntija, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.