Loading

residu zero és possible viure a barcelona i no generar residus?

Cada dia a Barcelona es generen 1,26 kg de residus per habitant. Al llarg del 2018, per exemple, això es va traduir en un total d'1.556.908 tones de brossa. I això només a la nostra ciutat. Davant les dimensions d’aquesta problemàtica estan sorgint diferents iniciatives per reduir les deixalles que produïm. Realment, però, és possible viure a Barcelona sense generar cap residu?

Isabel, participant de la Web-Sèrie Rezero

Objectiu ReZero: un mes, cap residu

La Isabel és una noia de 24 anys que, amb les seves companyes de pis, va assumir el repte de no generar residus durant un mes. El desafiament formava part de la web-sèrie Objectiu Rezero, on participaven cinc famílies. Un any després, encara manté alguns dels hàbits apresos per evitar residus innecessaris: “Sobretot vigilo amb el plàstic, intento no consumir-me mai. Hi ha moltes coses que menjaria i no les compro perquè, per exemple, porten tres safates de plàstic per un sol producte. També continuo amb els temes de la higiene. Per exemple faig servir un raspall de bambú i continuo fent servir sabó de pastilla”.

"L’important del residu 0 és el camí”

La sèrie Objecitu Rezero dona idees sobre com generar menys deixalles. I són petits gestos a l’abast de tothom. És una sèrie de la Fundació Rezero, una organització que promou el consum responsable i ecologista a nivell individual però també social.

La fundació va néixer l’any 2005 i encara la seva tasca des de diferents perspectives. Per una banda, l’objectiu és pressionar governs i institucions perquè promoguin polítiques ecològicament responsables. Per altra banda, Rezero també genera continguts, com ara informes o estudis, que donen suport a aquesta pressió institucional i, alhora, contribueixen a difondre les idees del projecte. Segons Anna Peña, cap de comunicació de l’organització, cal canviar el sistema actual: “Venim d’un model de producció i consum que és evident que no funciona i que ens porta a un abocador continu de residus”.

Per aconseguir aquests canvis cal sensibilitzar la societat. Però això, tal com explica Peña, no sempre és fàcil: “quan les persones reben el concepte residu 0 diuen que és impossible, que és una utopia. Per nosaltres, però, les utopies han d’existir. L’important del residu 0 és el camí, més que un objectiu concret”. Per promoure aquestes idees, des de Rezero s'impulsen campanyes com l’Interactiu Objectiu: #Rezero, on es poden trobar consells i pràctiques per generar menys residus a les llars.

L'interactiu Objectiu #Rezero proposa navegar per alguns espais de la vida quotidiana: el lavabo, l'habitació, la cuina, les botigues i les festes.

A partir de preguntes i consells, l'interactiu fa prendre consciència de la quantitat de residus innecessaris que generem i dona eines per a poder canviar-ho.

Iniciatives molt diverses

La Fundació Rezero no és l’única entitat que treballa pel moviment residu 0 a Barcelona. De fet, existeixen iniciatives molt diverses, que van des de l'organització de tallers i xerrades al reaprofitament de menjar. Aquests són alguns dels projectes que existeixen:

Com fem la compra? Un punt clau a canviar

Des del punt de vista de fer la compra, a Barcelona tenim diferents opcions per comprar generant el mínim de residus possibles. Des de les botigues a granel de tota la vida, els mercats tradicionals on es pot comprar reutilitzant els envasos, fins a nous comerços creats específicament amb aquesta intenció.

Un exemple d’aquest últim estil és Yes Future, el primer supermercat “zero waste” de Barcelona. Es caracteritza per la seva cerca de productes ecològics, sostenibles i de proximitat. I tot ho venen a granel. Tanmateix, es diferencia de les graneries perquè no només venen alimentació, sinó també productes d’higiene personal, estris de la llar, i utensilis d’ús diari, tots fets amb materials naturals, per evitar utilizar plàstics.

El fet que tots els productes que venen siguin ecològics provoca un encariment dels preus. Tal com explica una de les impulsores del projecte, Olga Rodríguez, “el producte ecològic no és tan rendible com un d’agricultura industrial, per tant tot això eleva una mica els seus preus”. I pel que fa a tot el que no és alimentació, Rodríguez afirma que, en ser productes molt nous, amb els quals es treballa amb materials diferents del plàstic, “genera tot un esforç i una investigació que mai pot ser competència a nivell de preus en comparació amb el plàstic”.

Tot i això, és optimista. Rodríguez opina que els comerços sostenibles encara estan en un inici: “Segurament més endavant puguem tenir preus més econòmics, o bé perquè tenim més consum d’aquests productes o bé perquè surten més empreses que fabriquen aquest tipus de productes”. Aleshores, “hi haurà més competència i els preus s’aniran reduint”, afirma Rodríguez. Per aquesta raó, creu que els consumidors tenen molt de poder per canviar les coses: “Tot el que nosaltres demanem amb les nostres compres és un reflex del que volem en un futur; les grans empreses canviaran perquè voldran seguir sent rendibles, i s’adaptaran a les necessitats del consumidor”.

Des de la fundació Rezero i des de Yes Future incideixen en la necessitat que els consumidors estiguin conscienciats en l'ecologisme. Està a l’abast de tothom fer petits canvis per a ser consumidors més responsables. Encara que al principi sigui més complicat, no es tracta de canviar els nostres hàbits de cop, sinó que cal fer-ho pas a pas. Tanmateix, ni Yes Future ni Rezero obliden tot el que cal fer des de la part política i institucional. En aquest sentit, la ciutadania té el poder de pressionar a governs i empreses perquè facin canvis per generar menys residus.

Created By
Amàlia Garcia i Aroa Tort UPF
Appreciate