Grappige, grillige en geniale getallen. Geschreven door; kjartan poskitt.

Boekpresentatie, inleiding didactiek van de wiskunde, Lynn Regtop.

Waarom koos ik dit boek?

Ik heb voor de boekpresentatie gekozen voor het boek: 'Grappige, grillige en geniale getallen' van Kjartan Poskitt. Ik heb de keuze voor dit boek gemaakt omdat dit een boek was die me gelijk aansprak. Ik wilde graag een boek lezen waar ik ook wat aan zou kunnen hebben in het lesgeven, dus geen zware wiskunde literatuuur maar iets wat helpt de lessen een beetje leuker te maken. Ik ben boeken gaan opzoeken uit de boekenlijst om een leuk boek te vinden voor deze opdracht. Dit boek was een van de eerste titels die me leuk leek, en toen ik hem opzocht en de kaft en beschrijving had bekeken was de keuze gauw gemaakt. De slogan op de achterkant gaf de doorslag, hoe leuk is het om als docent wiskundige weetjes, komische getal grappen en handige trucs aan je leerlingen te kunnen laten zien als extraatje in de les.

Achterzijde boek.

Waarom wel, of niet dit boek gaan lezen?

Toen ik dit boek aan het lezen was, was ik van begin tot eind geboeid. Er staan echt hele leuke dingen in! Hele bruikbare activiteiten voor in de klas, of gewoon leuke activiteiten voor bij vrienden, familie of op een feestje.

De oosrprong van getallen, gebruik van arabische getallen (zoals wij ze kennen) en romeinse getallen. Wat een verschil!
Ezelsbruggetjes, handig en leuk voor leerlingen!
Een stukje geschiedenis. De oorsprong van getallen, romeinse getallen.
Zoals wij het nu doen, arabische getallen.
Handige tips en trucs, bijvoorbeeld optellen en aftrekken met alleen gelijke dingen. Handig te gebruiken bij rekenen met letters of vergelijkingen oplossen.

De reden dat ik dit boek zeker kan aanraden is dat het vol staat met leuke doe en denk avtiviteiten voor leerlingen, handige tips en trucs om te gebruiken in de klas, of leuke raadsels om de show mee te stelen op een feestje bij vrienden en familie. Het is niet perse een boek voor alleen wiskundigen, het is heel goed bruikbaar voor iedereen, zowel leerlingen als volwassenen.

Waarom dan NIET dit boek lezen?
Niet alle ezelsbruggetjes zijn even bruikbaar, sommige kunnen verwarrend zijn voor leerlingen.
En de verhaaltjes, zijn deze wel bruikbaar?

Er is niet echt een reden waarom ik het complete boek zou kunnen afraden. Het is gewoon een erg leuk en leerzaam boek. Er zijn wel een aantal dingen in het boek die ik zelf niet zo gauw zou gebruiken.

Neem bijvoorbeeld de ezelsbruggetjes voor het delen. Eindigt een getal op 0 en ga je het delen door 10, dan laat je het laatste getal (de nul dus) weg. Maar wat nou als dit geen 0 is? Mag je dan ook zomaar het laatste getal weglaten. Ondanks dat dit eigenlijk basisschool-stof is zou dit "trucje" wel verwarrend kunnen zijn voor leerlingen. Dit is een ezelsbruggetje die ik persoonlijk niet zou gebruiken.

En dan de verhaaltjes. Er staan erg leuke en grappige verhaaltjes in het boek, maar ik heb mijn twijfels erbij hoe bruikbaar ze zijn in de les. Sommigen zijn zeker bruikbaar in de les, maar de meeste verhaaltjes zijn niet echt aansluitend op de belevingswereld van de leerlingen. Voor docenten is het leuk, maar voor leerlingen zou ik persoonlijk iets vlottere teksten gebruiken.

En dan nu even zelf proberen... kom je op een antwoord?

*Scroll naar beneden voor het antwoord.*

Had je het goed geraden?
Tot slot; leuk voor op een feestje! Hiermee steel je vast de show.

Conclusie

Ik heb dit boek met erg veel plezier in een ruk uitgelezen. De stof in het boek is goed te doen en wordt aantrekkelijk aangeboden voor zowel leerling als docent. Wel zijn er een aantal dingen die ik persoonlijk niet zou gebruiken voor leerlingen, dat neemt niet weg dat ik er zelf erg om heb kunnen lachen en er zeker wat aan heb gehad!

Grappige, grillige en geniale getallen is zeker een aanrader om te lezen!
Lynn Regtop, Student Wiskunde 2e-graads, NHL Groningen.
Created By
Lynn Regtop
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.