Edava,Kerala, India

Edava merupakan sebuah perkampungan di daerah Thiruvananthapuram di negeri Kerala, India. Ia terletak bersebelahan dengan Laut Arab oleh itu ia adalah sebuah perkampungan nelayan. Bukti kelayakan sekular Edava adalah cemerlang dan luhur, dengan Hindu dan orang Islam hidup dalam harmoni tanpa membuat apa-apa riak di perairan sosial tenang kampung murni ini. Edavites suka bangun untuk lagu-lagu kebaktian dari kuil-kuil dan panggilan untuk solat dari masjid.

Geografi

Edava mempunyai pantai yang indah dan sungai-sungai yang tenang. Keindahan orang desa kampung menyediakan satu pengalaman yang sangat halus dan lain-duniawi untuk arif pelancong serta orang-orang dari kampung berdekatan. Semasa musim tengkujuh, air terpancut keluar dari tasik dan sampai ke laut; orang dari kampung-kampung sekitar datang untuk menonton fenomena semula jadi ini. Terdapat lagun biru - dengan selari laut dan sungai berjalan dengan jalan di tengah-tengah.

Bahasa

Bahasa yang dituturkan dalam Edava adalah bahasa Kerala, Malayalam. Oleh itu, orang-orang di Kerala dipanggil Malayali.

Demografi

Sehingga 2001 bancian India, Edava mempunyai penduduk sebanyak 26,903, dengan 12,292 lelaki dan 14,611 perempuan. Walaupun sesetengah orang menambah dgn susah payah hidup melalui memancing, majoriti Edavites berhijrah ke negara-negara Arab untuk mencari pekerjaan, dan beberapa mencari penghidupan mereka dalam sektor swasta. Edava telah mempunyai tradisi rakyatnya berhijrah ke negara-negara seperti Singapura dan Malaysia pada abad ke-18 dan ke-19, dan trend ini masih berterusan sehingga ke hari ini walaupun pilihan yang lebih popular sekarang ialah negara-negara Arab.

Lawatan ke India

Saya sering tertanya-tanya mengapa saya kelihatan lebih India daripada Melayu walaupun Melayu adalah bahasa kedua saya. Ibu saya memberitahu saya bahawa datuk dan nenek saya dilahirkan di Edava dan bapa saya juga lahir di daerah lain di Kerala. Saya tertanya-tanya apa warisan saya, bahasa dan budaya. Walau bagaimanapun, saya telah diberi peluang untuk pergi ke India, dan kampung halaman nenek saya pada bulan Disember 2013, ketika saya berumur 11 tahun.

Tujuan lawatan ke India adalah untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu saya, tetapi ia adalah hanya beberapa hari daripada 20 hari ke India. Satu perkara yang istimewa tentang India untuk saya ialah saya jatuh cinta dengan pantai-pantai di Kerala.

Pantai Kappil adalah kira-kira 7 km utara Varkala. Ia adalah pantai - destinasi mundur. Kappil bukan sahaja satu lagi tempat pelancongan. Ia adalah tempat yang mesti dilawati, terutamanya jika awak menghabiskan masa di pantai Varkala

Varkala, terletak di pinggir daerah Thiruvananthapuram. Ia mempunyai beberapa tempat-tempat menarik pelancongan seperti pantai yang indah, berhampiran sebuah kuil bernama Vishnu dan Ashramam yang berusia 2000 tahun.

Pantai Papanasam (juga dipanggil pantai Varkala), yang sepuluh kilometer dari Varkala, terkenal untuk musim bunga semula jadi. Ia dianggap mempunyai ciri-ciri perubatan dan rawatan. Berenang di perairan suci di pantai ini dipercayai untuk membersihkan badan daripada kekotoran dan jiwa dari segala dosa; itulah ia dinama 'pantai Papanasam'.

Matahari terbenam adalah menakjubkan dengan bau air laut segar berlegar di udara dengan tiupan bayu sejuk. Jika awak bernasib baik, awak boleh melihat ikan paus, jauh dari pantai, muncul untuk bernafas dan hilang kembali.

Gambar-gambar dengan sepupu saya

Rumah yang saya tinggal semasa lawatan saya adalah beberapa minit berjalan kaki dari pantai Vetakkada dalam Edava. Apabila saya memberitahu orang ramai tentang pengalaman saya, saya akan mengatakan bahawa belakang rumah saya di India adalah Laut Arab. Itu adalah sejauh mana jarak kita ke pantai. Saya pergi ke sana dengan sepupu saya. Ia adalah hari sebelum saya perlu kembali ke Singapura. Apabila saya melihat pantai buat kali pertama, ia adalah kosong kerana tidak ramai pelancong yang tahu mengenainya. Saya berasa selesa dan terpesona dengan pemandangan di depan saya. sepupu saya dan saya pergi berhampiran laut dan biarkan ombak basuh kaki saya. Kami berbual-bual dan hanya menikmati pemandangan. Ia adalah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan saya ingin kembali lagi supaya mungkin saya boleh melihat ikan paus juga.

Fakta menarik

Murthaba - hidangan yang lazat dengan daging cincang dan sayur-sayuran, yang dijual oleh peniaga semasa kuil pesta Palakkav dalam persekitaran kuil - merupakan satu testimoni lazat untuk bukti kelayakan sekular kampung Edava. Hidangan ini telah diperkenalkan kepada Edava oleh mereka ekspatriat Muslim yang telah mengembara ke negara-negara seperti Indonesia, Malaysia, Singapura, dan lain-lain dalam abad ke-18 dan ke-19 untuk mencari rezeki. The Murthaba, dijual di situ, adalah sedikit perbezaan dari segi Murtabak dari Indonesia, Malaysia atau Singapore.The Palakkav kuil perayaan masih tidak lengkap tanpa hidangan ini, yang telah hampir menjadi simbol perayaan yang berlangsung selama beberapa hari.

Sumber

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Edava

Credits:

Created with images by stepnout - "Kanyakumari" • Brandiar - "river houseboats boats" • Raghavan Prabhu - "Shot @ Kappil Beach, Bekal - Kerala, India" • tylerkaraszewski - "Locals at Varkala Beach" • dotcompals - "Varkala Beach- Sunset at Papanasam Beach"

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.