Loading

zomer in o. Omdat cultuur een vaccin is...

Even waren we bang dat er door corona deze zomer geen enkel event zou kunnen doorgaan. Het zou nogal een atypische zomer geweest zijn voor Oostende, de Stad aan Zee die normaal twee maanden lang bruist van muziek, theater, dans, literatuur en zwoele gezelligheid. Gelukkig gaf de Veiligheidsraad net op tijd groen licht zodat de Oostendse culturele partners een coronaproof programma konden uitwerken. Zomer in O. is het resultaat.

Tijdens de coronacrisis is gebleken hoe hard mensen ernaar snakken om ervaringen te delen. Heel vaak gebeurt dat in een culturele setting. Je woont een concert of een andere voorstelling bij of bezoekt een expo en gaat achteraf bij een drankje in gesprek met je medebezoeker. Menig cultuurliefhebber heeft dat gemist tijdens de coronacrisis. De Oostendse culturele partners startten daarom een campagne onder de naam: ‘En wat als kunst/muziek/theater het vaccin is?’ Zo onderstreepten de initiatiefnemers het belang van cultuur, ook in coronatijden. De Zomer in O. zorgt in juli en augustus met plezier voor een cultuurkuur na de lockdown. Alles perfect coronaproof, want de vele activiteiten zijn kleinschalig en vinden plaats verspreid over de stad. Er komt bovendien een extra aanbod specifiek voor de Oostendse wijken.

Straffe vrouwen

In het programma vallen de straffe vrouwen op. Lieve Blancquaert en Greet Jacobs brengen verhalen van Oostendse moeders in de voorstelling ‘Misschien Marieke’ (foto). In ‘Moving Ballads’ gaat Femke – zus van Lander – Gyselinck op zoek naar de verhoudingen tussen muziek en dans. Inspiratie vond ze bij Frank Zappa en Joni Mitchell. Straffe concerten krijg je ook van onder andere Chantal Acda, Karen Willems (bij KAAP) en Reena Riot.

Jong muzikaal talent

Net als andere jaren zet TAZ in samenwerking met De Zwerver jong muzikaal talent op het podium. In de tuin van de 0.666 op de Hendrik Baelskaai kan je onder meer Aster, Peenoise en Vanessa aan het werk zien. Deze jonge muzikanten maken bovendien hun opwachting bij Luc Janssen (foto). Hij legt zijn muzikale gasten tussen 15 juli en 12 augustus wekelijks het vuur aan de schenen in het gloednieuw online muziekvideokanaal ‘Lijfstroom’.

Theater en literatuur

Theater en literatuur mogen uiteraard niet ontbreken in de Zomer van O. Warre Borgmans brengt een voorstelling in de Kunstencampus aan Zee en Compagnie Cecilia is dit jaar opnieuw van de partij met Tom Vermeir in een glansrol. Ook Mauro Pawlowski en Delphine Lecompte (foto) vormen een intrigerend muzikaal-literair duo. In ‘Struwwelpeter’ komen literatuur, theater en muziek dan weer op een ontwapende manier samen in een familievoorstelling voor kinderen vanaf vijf jaar. Je bent ten slotte ook welkom op verschillende auteurslezingen onder leiding van Els Snick en/of Rashif El Kaoui.

Vanaf 8 juli wordt een tweede lading namen bekendgemaakt. Alle info over de ticketverkoop en de coronamaatregelen vind je op

Created By
Chris Muylle
Appreciate