Loading

SVENSKA - Återberättande text Åk 4-6 - Lärare: David Lancelot Sjövall

Vad är en återberättande text?

Bild: Bilden visar hur varje återberättande text är uppbyggt.

Steg 1

STEG 1

RUBRIKEN

Rubriken är det som ibland brukar kallas för titeln på en text, bok eller film. Rubriken skall vara tydlig och berätta kort med 1-3 ord (ungefär) vad texten kommer handla om. Exempel på tydliga återberättande rubriker kan vara:

"Museebesöket i Göteborg"
"Vår klassresa"

Inledningen

Inledningen börjar alltid en återberättande text med. Den ger någon kort information om vad resten av texten kommer att handla om. Till exempel:

"Igår var vår klass på ett museebesök i Göteborg. Vi åkte tåget dit med klassens insamlade pengar från försäljning av julkalender och kryddor. Alla 22 elever i klassen kunde följa med på resan, utom Tobias som var sjuk."
Foto: centralstationen i Göteborg.

Som du säkert förstår av inledningen ovan kommer texten att handla om klassens besök i Göteborg på museet.

Händelse 1, 2, 3 och så vidare...

Större delen av en återberättande text består av händelsestycken. Händelserna skriver man mellan inledningen och avslutningen av texten. En händelse kan vara att några elever på en klassresa i Göteborg först åkte tåget till Göteborg.

"Först åkte klassen X2000 till Göteborg. Hela tåget var fullsatt med vuxna och barn. Det var trångt, men mysigt på tåget."
Foto: Malmö C.

Händelse nummer 2 skulle sedan kunna handla om att klassen klev av tåget och promenerade till museet. Exempelvis:

"Sen morgon var tåget framme i Göteborg. Vi klev av tåget och började att promenera till museet. Vädret var varmt och soligt och vi sjöng en massa sånger på vägen dit."

Den tredje händelsen skulle sedan kunna handla om när klassen kom in på museet. Exempelvis:

"Efter en stund kom vi äntligen fram till museet som såg helt fantastiskt vackert och stort ut. Vid entrén stod en stor dinosaurie och en riddare som rörde på sig och gav ljud ifrån sig."

Efter ytterligare några stycken med händelser så är den återberättande textens händelser beskrivna och eleven har berättat om hela museebesöket. Då är det dags för en avslutning.

Avslutningen

Avslutningen är den som avrundar eller avslutar texten. Den är ofta ett stycke kort där man avslutar själva skrivandet av den återberättande texten. I exemplet om museebesöket i Göteborg skulle en avslutande del av texten kunna vara följande:

"På kvällen satte vi oss på tåget hem mot Malmö igen efter en lång, men mycket trevlig dag. Klassen hade det mycket trevligt tillsammans och vi lärde oss snabbt många intressanta saker om bland annat dinosaurier och medeltiden på museet."
Foto: Malmö, Stortorget.

Tänk på...

Har du fått med: en tydlig rubrik, en tydlig och gärna intressant inledning; flera stycken med händelsemeningar; en (gärna positiv och glad) avslutning som avrundar det som hänt i resten av texten.

Rubrik + inledning + händelse 1, 2, 3...

Om vi nu sätter ihop rubriken, inledningen och händelserna i rätt ordning så har vi hunnit att skriva en god början på den återberättande texten och lite till. Så här ser texten i så fall ut:

MUSEEBESÖKET I GÖTEBORG
Igår var vår klass på ett museebesök i Göteborg. Vi åkte tåget dit med klassens insamlade pengar från försäljning av julkalender och kryddor. Alla 22 elever i klassen kunde följa med på resan, utom Tobias som var sjuk.
Först åkte klassen X2000 till Göteborg. Hela tåget var fullsatt med vuxna och barn. Det var trångt, men mysigt på tåget.
Sen morgon var tåget framme i Göteborg. Vi klev av tåget och började att promenera till museet. Vädret var varmt och soligt och vi sjöng en massa sånger på vägen dit.
Efter en stund kom vi äntligen fram till museet som såg helt fantastiskt vackert och stort ut. Vid entrén stod en stor dinosaurie och en riddare som rörde på sig och gav ljud ifrån sig.

Exempel på händelseord

Här är några händelseord som du säkert kan använda dig av. Börja varje händelsestycke med ett händelseord.

Exempel: sen; därefter; efter ett tag; efter en stund; i eftermiddag; när; om ett tag; först; sedan; efter att...

Boken s 17

En ovanligt rolig dag

Idag kom min mamma hem från USA. Hon har varit där med sitt jobb i tre veckor. Vi har längtat jättemycket efter henne.

Klockan nio började vi förbereda middagen som vi skulle bjuda henne på. Min pappa hade handlat och min storasyster hade planerat vad vi skulle äta. Jag och min lillebror började duka bordet.

På morgonen var vi tvungna att gå till skolan. Hela dagen gick jättesakta. När det äntligen ringde ut efter den sista lektionen sprang jag hela vägen hem.

Vi var tvungna att skynda oss om allt skulle bli klart. Alla ville hjälpa till, till och med vår hund skuttade runt oss i köket.

Jag hackade lök och skar tomater medan min syster stekte köttfärsen. Under tiden bakade min pappa och min bror en kaka.

När allt var nästan klart åkte vi till flygplatsen för att möta mamma. Vi fick vänta ganska länge men efter 5 minuter kom hon. Vi kramades en lång stund. På kvällen åkte vi hem och mamma blev jätteglad över den goda middagen.

Därefter fick vi presenter och vi fick höra allt om mammas roliga resa. Jag fick ett par jättefina gympaskor och en en T-shirt med tryck.

STEG 2

STEG 2

Användandet av actionsord och verb

Verben gör ofta att det händer saker i en text och för handlingen snabbare framåt i en berättelse. I en återberättande text är det viktigt att skriva verben i dåtid. Exempel på verb i dåtid är bland annat:

 • körde
 • åkte
 • tjöt
 • ropade
 • höll
 • red
 • sprang
 • besökte

Vad är verb? Jo, verb är alltså ord som beskriver saker man gör / ska göra / har gjort och är enbart ett ord långt. Exempelmening:

Igår tillverkade vi små lådor på träslöjdslektionen.

I meningen ovanför är ordet tillverkade själva verbet. Det beskriver något vi har gjort.

Verbövning

Du kan lätt i din klass klippa ut enskilda verb och dela ut dessa till elever i 2-2-grupp. Elev 1 får t.ex. verbet springa och elev 2 får verbet ringa. Eleverna skall först under en minut gissa varandras verb genom charader. Efter det skall eleverna få skriva gemensamma meningar där varje mening skall innehålla båda elevernas verb. Såhär kan det se ut i en klass fyror som precis börjat med att skriva en mening:

Elev 1 fick ordet TJUTA och elev 2 fick ordet KÖRA. De skall skriva meningar som innehåller båda verben i samma mening. Första meningen blev: "En gång körde jag en bil och bilen började tjuta".

Uppgift 1

Kan du hitta verben i dessa meningar?

 1. Igår planterade vi blommor.
 2. Under tiden höll jag Kristins hand.
 3. Leon och jag promenerade till ishallen.
 4. Regnet droppade ner på taket.
 5. Solen sken igår, men inte idag.
 6. Hon blev väldigt yr i huvudet efter karusellen.

Steg 3

STEG 3

Kan du skriva en återberättande text om denna film som är 4 min lång?

Created By
David Lancelot Sjövall
Appreciate

Credits:

Created with images by LubosHouska - "vintage retro radio" • jontintinjordan - "number 1" • tppay - "göteborg sweden station" • News Oresund - "SJ tog til Kobenhavn 20130915_004" • travelbugeurope - "sweden malmo scandinavia" • yoppy - "Number 2" • Phil_Parker - "Number 3"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.