Loading

Quick Mill Evo 70-serie Nieuwe lijn compacte & half automatische espressomachines

Ik zit meer dan 25 jaar in de koffie en ik zit ook al 25 jaar met m'n handen en gereedschap in Quick Mill machines. En het enige dat veranderd is ben ik en mijn gereedschap. Die Quick's zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven door de jaren heen. Is er dan geen vooruitgang? Jawel en dat hebben ze laten zien op de Host in 2015 ('s werelds grootste koffiebeurs in Milaan). Ik laat je graag kennismaken met het nieuws dat onderweg is en in het medio 2016 bij mij en andere dealers in Nederland te koop is.

Evolution 70

Dat staat voor het 70-jarige jubileum dat Quick Mill in 2015 vierde. Al 70 jaar maken zij (semi) professionele & huishoudelijke apparaten. In Nederland is Quick Mill eigenlijk alleen bekend van hun espressomachines en koffiemolens, maar ze maken ook vleesverwerkingsapparatuur.

De eerste indruk

Het succes van Quick Mill heeft nooit in het design van de machines gezeten. De eenvoudige maar uiterst betrouwbare techniek van de machines is daar zelfstandig verantwoordelijk voor. De bekendste Quick Mill, type 820, wordt vaak de 2CV van koffieland genoemd. Een geuzennaam die 'm niet misstaat. Simpel van opzet met de in aluminium gegoten roodkoperen leiding als toppunt van betrouwbaarheid. Schakelaars en pomp zijn wel gemoderniseerd door de jaren heen en die zijn daardoor ook nagenoeg onverwoestbaar* gebleken. De Quick Mill 3000-serie is qua uiterlijk aantrekkelijker door gebruik van hoogglans gepolijst RVS voor de behuizing. Op die variant is de nieuwe lijn gestoeld.

* Alles kan kapot, maar met een beetje gereguleerd onderhoud hoeft dat niet. Zie mijn stukje over Quick Mill onderhoud.

Een hele nieuwe serie?

Absoluut! De nieuwe machines hebben nog overeenkomsten, maar de verschillen zijn groot. De serie begint bij een eenvoudige, programmeerbare espressomachine met 1 element en drukknop bediening tot een half automaat met ingebouwde koffiemolen, 2 elementen en een volledig programmeerbare tablet bediening. Omdat vooral in die tabletbediening de vernieuwing zit heb ik me geconcentreerd op de 2 belangrijkste machines uit die reeks.

De advies verkoopprijzen zullen liggen tussen de € 999,- voor de Quick 3130 (enkel thermoblock en drukknoppen) en € 1.599,- voor de Quick 3245 (geïntegreerde koffiemolen en dubbel thermoblok) en € 100,- extra voor de versies met tabletbediening.

De nieuwe machines lijken compacter dan de huidige 3000-serie van Quick, maar zijn dat niet. In werkelijkheid zijn ze nét ietsje groter. De knik in het paneel achter de filterdrager is nieuw en daar moet ik even aan wennen. De combinatie met spiegelend hoogglans RVS is verwarrend want je weet niet waar je naar kijkt. De machine lijkt achterover te hellen en dat heeft gewenning nodig.

Er is aandacht besteed aan de uitstraling van de machine. Synergie tussen de verschillende elementen en de leidende kleur is blauw. Dat staat in koffieland voor koel of koud. Quick Mill zal hierdoor meer opvallen en dat is niet verkeerd. De nieuwe drukmeter is uit het front gehaald en geparkeerd in de basis van de machine.

Voor het eerst levert Quick zowel de 1-kops als de 2-kops filterdrager mee. Die leg je, bij de modellen met ingebouwde molen, in het nieuwe RVS grinderstation om de vers vermalen koffie uit de molen op te vangen. De molen werkt als een 'grind-on-demand'* molen, dus alle koffie wordt vers per kopje vermalen en de dosering van de koffie is te programmeren voor 1 of 2 kopjes. Je kan ook, buiten de ingestelde koffiedoseringen om, de functie gebruiken waarbij je zelf bepaalt hoeveel koffie je wenst. Handig voor de langere koffie's. De molen en de doseringen worden in seconden ingesteld. Helaas telt de secondewijzer niet mee met de handmatige dosering. Je start de handmatige dosering door op de knop te drukken en je stopt deze door op dezelfde knop te drukken. Je hoeft de toets dus niet ingedrukt te houden.

* grind on demand: de molen maalt direct in de filterdrager

Ook zien we een gepatenteerde bypass in de machine die de doorloop van water reguleert. Daarvoor zit een draaiknop voor de stoompijp. Hiermee bepaal je hoeveel water er door de koffie stroomt en hoeveel er weer terug gaat naar het waterreservoir. Het voordeel hiervan is dat je de doorstroom van koffie makkelijk kunt reguleren om toch een perfecte extractie te krijgen.

Ze willen bij Quick naar een hoger marktsegment in deze klasse halfautomaten. Hierop is ook de nieuwe techniek gebouwd. Dat mag blijken uit de elektronische temperatuurbeheersing die programmeerbaar is via de tabletdisplay. Bij andere en oudere modellen gebruikt Quick Mill eenvoudige bi-metaal thermostaten. Die doen het prima, maar zijn niet echt precies en hebben een beperkte levensduur. Leukste nieuwe feature is de espresso shottimer op de versies met tabletdisplays.

De stoompijp is tegenwoordig dubbelwandig uitgevoerd. Dat scheelt in het aanbranden van melk en voorkomt het branden van je vingers. Fijn! Bij de modellen met gescheiden systemen voor koffie en stoom/heetwater kan die stoompijp ook gewoon naar buiten blijven staan.

Quick Mill 3240 & 3245

2 elementen, 2 pompen & tablet bediening

Het verschil tussen de 3240 en de 3245 is de ingebouwde molen. Bij de 3240 moet je die er apart bij kopen. Hierdoor is de 3245 ook breder. Beide modellen hebben 2 gescheiden systemen voor koffie en stoom/heetwater. Het stoomgedeelte is apart uit te schakelen om energie te besparen. Dan blijft slechts het verwarmingselement voor de koffie op temperatuur en dat heeft een vermogen van 600 Watt. Dat is laag voor een dergelijke machine, maar in combinatie met de elektronische temperatuurbeheersing prima te doen.

De ingebouwde molen in de 3245 is dezelfde molen die we kennen uit de 3035 en de huishoudelijke lijn molens van Quick. Dat zijn prima molentjes met stalen, platte maalschijven en een diameter van 43 mm. Dat is niet te klein, maar nou ook niet groot te noemen. Ze volstaan en in combinatie met het vermogen van de motor is het weer prima voor elkaar.

Model 3245

Quick Mill 3245 met 2 verwarmingselementen en ingebouwde 'grind on demand' koffiemolen.

Dat er anno 2016 nog een tamper wordt gebouwd in een dergelijke machine is vreemd. Een losse tamper werkt beter want de kracht die je met een tamper op de koffie in de filterdrager dient uit te oefenen ligt ergens tussen de 15 & 18 kg. Omhoog drukken lukt nooit met zoveel kracht en als je wél zou lukken dan is het ook nog een opgave om dat recht te doen. Lever gewoon een mooie losse, goed passende, tamper mee en het probleem bestaat niet meer.

Model 3240

Quick Mill 3240 met tablet display

Ook hier de nieuwe tablet bediening en de regelaar voor de druk. In de 3240 zit géén molen en die zou je er apart bij aan moeten schaffen. Dat schept dan weer mogelijkheden om een bijpassende molen te kiezen. Bijvoorbeeld een die sneller en wellicht ook stiller zijn werk doet. In de combinatie met molen zal de 3245 waarschijnlijk voordeliger uitvallen, maar wanneer je meer controle over de molen wenst, dan is een ander merk molen misschien niet eens zo gek.

Ook hier is het stoom/heetwater gedeelte apart te schakelen voor energiebesparing. Er is zelfs een standby stand. Een energiebesparende modus waarbij de elementen op beperkte temperatuur warm gehouden worden om volledig afkoelen te beperken. Zo kan je de machine snel 'wakker maken' om vlot een kopje koffie te maken zonder dat de hele machine opgewarmd dient te worden.

QUICK MILL 3130 & 3135

1 pomp, 1 element & drukknop bediening

Liever geen tablet bediening op je koffiemachine? Gelukkig hebben ze ook 'normale' machines gemaakt. Die drukknoppen zijn verlicht en te programmeren. Dat is voor het eerst op een Quick met vergelijkbare specificaties. Ze hebben ooit gestoeid met het 'Dosamatic'-systeem, maar dat kon je alleen instellen voor één kopje. Niet briljant dus,

Quick Mill 3130 met druktoets bediening

De Quick Mill 3135 is gelijk aan de 3130, maar dan met ingebouwde molen. Daar wordt de machine uiteraard breder van. De molen is dezelfde als in alle andere modellen en de motor en schijven zijn identiek aan molens als de 050 Replica, 060 EVO en de 031.

Quick Mill 3135 met ingebouwde molen

Zowel de 3130 als de 3135 zullen de hardlopers worden van de nieuwe serie. Ten eerste omdat het wellicht niet zo zinvol is om een handmatige machine te kopen en daar vervolgens alles op proberen te automatiseren (koop dan een volautomaat?), maar ook omdat de tabletbediening € 100,- duurder is en wellicht wat onzekerheid met zich meebrengt betreft de techniek.

OUd & vertrouwd

Is alles nieuw aan deze lijn machines? Nee hoor, geen zorgen. De broeikop is dezelfde als we al decennia gewend zijn. Filterbakjes & watertank zijn nog steeds hetzelfde en dat maakt het dan weer heel herkenbaar een Quick Mill. Ik heb inmiddels de machines in de showroom staan voor demonstraties en er zelf het nodige mee gespeeld. Dat valt tot nu toe niet tegen.

In de doos

Meegeleverd bij iedere Quick Mill uit deze serie zijn de enkele en dubbele filterdrager en uiteraard de bijbehorende 1- en 2-kops filterbakjes. Een eenvoudige groepborstel en reserve pistonring zijn handige extra's. Het kunststof maatschepje & meegeleverde tamper kunnen we gelijk vergeten, daar heb je weinig aan. Voor lezers van dit blog hebben we een speciale kortingscode voor een gratis, hoogglans gepolijste, RVS tamper met een perfect passende diameter van 58 mm. Die krijg je dan gratis meegeleverd (t.w.v. € 45,-)

Mooie 1- & 2-kops filterdragers van de nieuwe Evo-70 serie.

Uiteraard krijg je bij aanschaf van een machine ook het inmiddels bekende proefpakket koffie met 7 soorten en een onderhoudspakket met ontkalkingsmiddel, Quick Mill onderhoudsset en het boekje water, koffiebonen en melk van koffiemeester Joost Leopold!

Wie ben ik? Mijn naam is Ron Hagestein. Ik ben een liefhebber van koffie en vooral de techniek van machines. Ik voer een groothandel in hoogwaardige en professionele koffie, apparatuur en alles wat er om een kopje koffie heengaat en mag mijn bedrijf al 14 jaar leiding geven. Ik werk met enthousiaste, kundige en leergierige medewerkers. Je bent van harte welkom voor een heerlijk kopje koffie!

The Coffee Factory B.V.

Hoogstad 251 | 3131 KX | Vlaardingen | 010 - 248 93 30 | info@coffeefactory.nl

www.quick-mill.nl

Waardevolle review? Klik dan onderaan de pagina op appriciate. Dank je wel!

Created By
Ron Hagestein The Coffee Factory / www.quick-mill.nl
Appreciate

Credits:

Quick Mill Italy

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.