Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 147, aprilie 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare:Lansarea platformei europene de informare cu privire la COVID – 19 —— #Stămacasă #învățămonline (I) —— Cum învață online copiii din zone defavorizate – perspectiva Teach for Romania —— 2 aprilie – Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului —— Pactul Ecologic European —— #DiscoverEU – Ediția a V-a —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— ////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma —— Ora de poveste – #învățaredeacasă și incluziune într-un proiect al Fundației Noi Orizonturi ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Incluziune socială și implicare în mobilitate – un proiect ESN pentru studenți și personal universitar ——////—— Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților și experiențe din perioada pandemiei: “Teach for Future” – investiția în educația de calitate —— Visual Library of Cultural Heritage: Experiența Covid-19 —— Utilizarea dramei creative și a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu demență —— ////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Povestea Erasmus+ a Școlii Profesionale Speciale din Balș, județul Olt —— O poveste Erasmus+ reușită la Iași ——////—— Educație școlară în Erasmus+: Educația incluzivă sub lupă! —— Valorizarea competențelor elevilor și profesorilor prin intermediul proiectelor europene —— Educaţie incluzivă prin metode non-formale—— ////—— Proiecte pentru tineret în Erasmus+: Digitalizarea în lucrul cu tinerii devine brusc mai relevantă ca oricând —— ////—— Corpul European de Solidaritate: Solidar în #Sascut2019 ajunge la final ——////—— Eurodesk România te informează ——////—— Multilingv. Multicultural: Cele mai vorbite 100 de limbi din lume și originile lor —— Cea de-a 18-a Olimpiadă Internațională de Lingvistică ——////Publicațiile Eurydice ——////—— Recomandările lunii aprilie ——////—— Utile

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Lansarea platformei europene de informare cu privire la COVID – 19

Pe 20 aprilie, Comisia Europeană, împreună cu alți parteneri, a lansat Platforma europeană de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea și schimbul rapid de date disponibile în domeniul cercetării. Platforma, parte a Planului de acțiune ERAvsCorona, marchează o etapă importantă în eforturile UE de a sprijini cercetătorii din Europa și din întreaga lume în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Lansarea Platformei europene de date privind COVID-19 este o măsură concretă, importantă pentru o cooperare mai strânsă în combaterea coronavirusului. Bazându-ne pe sprijinul pe care l-am dedicat accesului liber la informația științifică de-a lungul anilor, acum este momentul să ne intensificăm eforturile și să rămânem aproape de cercetătorii noștri. Prin eforturile noastre comune, vom înțelege mai bine, vom diagnostica și, în cele din urmă, vom învinge pandemia.

Noua platformă va oferi un mediu european și global deschis, de încredere și scalabil, unde cercetătorii pot stoca și partaja date, cum ar fi secvențe ADN, structuri proteice, date din cercetarea preclinică și studii clinice, precum și date epidemiologice.

#Stămacasă #învățămonline (I)

În această perioadă, mai mult decât oricând, este nevoie să cunoștem și să avem acces la resurse și instrumente online pentru a reuși să realizăm o conexiune reală între cei care educă și cei care învață de acasă, pentru a accesa informații și platforme care nu sunt disponibile în mod obișnuit și pentru a susține în mod flexibil dezvoltarea profesională continuă.

Comisia Europeană a pus la dispoziția tuturor o nouă pagină web în care educatori, profesori, formatori, experți de oriunde pot găsi instrumente online și digitale, în toate limbile țărilor UE, pentru a avea acces la resursele care îi pot ajuta, în contextul în care școlile și celelalte instituții de învățământ au fost închise din cauza pandemiei de Covid-19.

#învățămonline

School Education Gateway – este platforma europeană cu resurse educaționale și publicații online pentru învățământul preuniversitar. Puteți consulta Catalogul cursurilor disponibile online și lista webinarelor organizate în fiecare lună și care tratează subiecte de interes pentru profesori.

eTwinning - este platforma europeană care susține comunicarea, schimbul de resurse și oportunități de învățare pentru profesori, oferind în același timp și kit-uri pentru realizarea unor proiecte comune.

Learner Corner – sub deviza “Invață și joacă-te”, platforma pune la dispoziția cadrelor didactice materiale educaționale despre UE, competiții și jocuri online ce pot fi jucate acasă sau în cadrul cursurilor de la școală, de copii cu vârste diferite.

Salto-Youth - pune la dispoziția celor interesați un catalog online al cursurilor de formare pentru tineri și lucrători de tineret, cât și instrumente de învățare pentru formarea tinerilor și lucrul cu aceștia.

Platforma Electronică pentru Educația Adulților (EPALE) - aduce împreună profesioniști din Europa care s-au dedicat educării adulților, pentru a crește calitatea și diversitatea oportunităților lor de învățare. Alături de competențele cheie pentru educația pe tot parcursul vieții, ea ofera practicienilor un editor video simplu ce poate fi utilizat pentru lecțiile online.

Portalul ERASMUS+ Virtual Exchange - pune la dispoziția tinerilor, organizațiilor de tineret, școlilor sau universităților modele de schimburi virtuale cu formate, durate, scopuri diferite și număr de participanți diferiți, dar și oportunități de formare pentru tineri.

Institutul European al Inovării și Tehnologiei (EIT) – oferă acces la resursele pe care le elaborează pentru a susține o predare și o învățare online de calitate: cursuri în domeniul energiei sustenabile, cursurile Academiei Digitale sau cursul “Teaching online in time of crises”

EU Code Week – este o inițiativă susținută de Comisia Europeană prin care se urmărește să se ofere un acces larg la alfabetizarea digitală, într-un mod distractiv și captivant, punând la dipoziție resurse de învățare și de formare.

Yummy Physics – prezintă pe canalul omonim de youtube o serie de 5 materiale video despre fizica alimentelor.

#practicămonline

Selecția de proiecte finanțate de UE, pusă la dispoziția profesorilor, educatorilor și celor care doresc să învețe online va fi disponibilă în numărul viitor al revistei ANews.

Cum învață online copiii din zone defavorizate – perspectiva Teach for Romania

Din 11 martie, școala s-a mutat în mediul online, indiferent că eram pregătiți sau nu pentru asta. În România cei mai nepregătiți erau profesorii și școlile publice, în special din mediul rural. Am văzut din nou în ultimele săotămâni cât de diferete sunt cele două fețe ale României – pe de o parte, cei pentru care distanțarea socială este o provocare emoțională, o rupere brutală și alienantă a rutinei. Pe de altă parte, cei pentru care distanțarea socială înseamnă izolare, singurătate și un viitor extraordinar de precar, fără șomaj tehnic, fără protecție socială, fără internet, fără device-uri. În România, încă înainte de criza creeată de COVID19, aproape jumătate dintre copii erau în situații de risc, sărăcie și/sau excluziune socială. Nu știm cum arată statisticile astăzi, dar cu siguranță datele nu sunt în favoarea copiilor din satele României sau din zonele peri-urbane vulnerabile. Acolo predau profesorii susținuți de Teach for Romania. Se adaptează și predau chiar și acum, cu ajutorul și prin solidaritatea comunității, pe internet sau dictând lecții la telefon, în clase virtuale la care se loghează copii de pe propriile lor telefoane, sau prin discuții individuale seara, pe telefoanele părinților, după ce aceștia se întorc de la muncă.

Este dificil de estimat exact câți dintre copiii din România nu au acces la tehnologie pentru a se conecta la sala de clasă online. Am întrebat peste 4000 de profesori despre accesul copiilor cu care lucrează la tehnologie prin Școala pe net, o platformă de sprijin pentru profesorii din învățământul public, pe care am lansat-o la cinci zile după închiderea școlilor, alături de Centrul pentru Resurse în Comunicare, TechSoup și Seeding Knowledge Foundation. Rezultatele sunt imprecise și nu ne dau decât cel mult câteva indicii despre cum arată situația la nivel național. Un sfert dintre profesorii cu care am interacționat în Școala pe net (dintre care jumătate predau în mediul rural) spun că majoritatea copiilor din clasele lor nu sunt conectați la internet sau nu au tehnologia necesară să participe la ore. Am estimat grosier că probabil în jur de o treime dintre copiii din România nu au acces optim la tehnologie pentru a trece confortabil la orele online.

Din experiența profesorilor de la Teach for Romania, vă putem spune, însă, că un alt ingredient critic este atitudinea profesorului, dorința de a nu te lăsa bătut și adaptabilitatea la condițiile pe care nu le poți influența. De exemplu, Mihaela Bucșa este profesor de fizică la Crizbav și Sânpetru, două școli gimnaziale din județul Brașov, deși în ultima perioadă comunică cu cei peste 100 de copii pe care îi are la clasă pentru încă alți 10 colegi. Experiența din cele două comunități a fost foarte diferită. Dacă la Sânpetru se lucra deja de mai bine de un an pe o platformă online și 90% dintre elevi erau deja conectați, la Crizbav accesul copiilor la tehnologie este foarte limitat. Crizbav este o comunitate cu multe provocări și cu un nivel de abandon școlar foarte mare, iar asta de multe ori din rațiuni pur economice – sunt copii de gimnaziu, de exemplu, care nu mai vin la școală pentru că trebuie să muncească. Accesul la tehnologie al copiilor cu care lucrează nu este grozav. Doar un sfert dintre copiii clasei a VIII-a la care este dirigintă au internet nelimitat, în timp ce alți 30% au un acces limitat pe cartelă sau pe telefonul părinților, pe care uneori îl împart și cu alți frați, iar restul nu au deloc acces la internet. Mihaela s-a adaptat: cu elevii care au acces nelimitat la internet a continuat lecțiile online, iar nivelul de interactivitate a fost mai mare. Pentru cei cu acces limitat a trimis link-uri și sarcini punctuale, iar pe cei neconectați i-a sunat și a dictat fișe prin telefon, a rezervat timp pentru discuțiile directe. Copiii care au acces la internet au preferat să comunice pe un grup de Facebook și au fost foarte implicați. S-au adăugat reciproc, s-au ajutat între ei sau au fost ajutați de frații mai mari. Mai mult decât atât, Mihaela a reușit să scoata fizica din sala de clasă și să o aducă în gospodărie – copiii au exersat acasă lecția despre volum și densitate cu un fruct sau o legumă scufundat într-o cană gradată, și au învățat să distingă acizii cu ajutorul foilor de varză roșie.

Încă nu suntem în punctul în care să tragem linie și să vedem ce a mers și ce nu a mers în digitalizarea școlii, mai ales la sat și în comunitățile vulnerabile. Încă nu știm când ne vom întoarce fizic la clasă, mai avem multe săptămâni de școală, și multe lucruri de făcut. Acum, de exemplu, lucrăm la a aduce echipamente tehnologice copiilor care au dificultăți de conectivitate din comunitățile în care lucrăm. Am învățat însă câteva lecții despre reziliență și adaptare:

 1. Școala nu s-a oprit în loc. Lucrurile se mișcă însă numai prin leadership individual. Sunt mulți profesori care păstrează contactul cu copiii de la clasă, care învață cum să folosească aplicații noi, se adaptează la modul de comunicare al copiilor online. Sunt directori de școală care deja și-au digitalizat cancelaria, care își inspiră și susțin acum profesorii să continue predarea online.
 2. Accesul la tehnologie pentru facilitarea educației digitale este o mare provocare, care necesită un răspuns bine gândit și pe termen lung. Această provocare, însă nu este întotdeauna insurmontabilă. Mihaela predă în feluri diferite pentru copii în funcție de accesul lor la internet și la tehnologie. în ultimele săptămâni a mai comunicat cu cei 160 de copii pe care îi are la clasă pentru 10 alți colegi
 3. Comunitatea și familia nu au fost niciodată mai importante și mai solidare. Asta dacă devine clar care sunt orportunitățiele pe care le aduce școala. Tot Mihaela ne-a povestit despre cum s-a trezit tinând ore pentru întreaga familie, care îl urmăreau sau ajutau pe unul dintre elevii ei. În primele zile după închiderea școlii, când încerca să intre în contact cu fiecare dintre elevii ei, copiii s-au mobilizat, s-au strâns prin grupuri de Facebook, au trimis vorba prin rude și vecini până când s-au aflat contactele fiecărui copil. Așa se face că Mihaela reușește să mențină contactul cu copiii din comunitatea ei, prin solidaritatea colegilor din clasă, cu ajutorul părinților, sau cu ajutorul unui vecin cumsecade care își pasează telefonul peste gard pentru puțin timp, ca să vorbescă vreun copil cu doamna.

Mara Niculescu - Private Donors Manager - Teach for Romania

2 aprilie – Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

Ziua de 2 aprilie este Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) iar pentru anul acesta campania internațională organizată de ”Autism Europe” s-a derulat sub sloganul ”Pot învăța. Pot lucra" (“I can learn. I can work”). În cadrul strategiei sale, organizația europeană promovează accesul la o educație incluzivă de calitate (inclusiv la formare universitară și profesională) și acces la angajare. Obiectivul principal al acțiunii este de a spori includerea și participarea persoanelor cu afecțiuni din spectrul autismului și, în final, îmbunătățirea calității vieții lor arătând că aceștia sunt membri deplini ai societății.

Inspectoratului Școlar Județean Iași dovedește preocupări constante în problematica autismului, atât prin acțiunile la nivel local cât și european, prin cele două proiecte Erasmus+ pe care le implementează.

Proiectul Erasmus+ ”Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency (ACTIvE)” (2019-1-PT01-KA201-061366) aduce în prim plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune a lor pe piața muncii, prin diseminarea de bune practici existente în alte țări europene, venindu-se în sprijinul acestor tineri care după ce finalizează școala nu se regasesc deloc ca angajați în companii de stat sau private. Mai mult, se are în vederea sensibilizarea și implicarea de parteneri din comunitățile locale, agenții de angajare, camere de comerț, IMM-uri pentru a asigura formarea și suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii precum ospătar, vânzător, lucrător în curățătorii sau spălătorii auto, servicii de curățenie. Pe parcursul celor 30 de luni de implementare a proiectului sunt prevăzute două activități de învățare pentru profesori și respectiv pentru elevi, un eveniment de multiplicare, elaborarea și pilotarea unui curriculum-ul pentru a deveni JOB COACH, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor și psihologilor care lucrează într-un context școlar cu tineri cu autism (15-18 ani). Platforma care va fi dezvoltată în cadrul acestui proiect va permite un nou mediu de învățare online, îmbogățit cu materiale de instruire pentru educatori, un spațiu de colaborare care va servi ca punct de contact printre utilizatorii plaformei și partenerii de proiect.

Cel de-al doilea proiect ”Autism They are On Of Us“ (2019-1-TR01-KA201-077188) aduce în atenție conștientizarea rolului școlii și a familiei în viața copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor familiilor lor și a profesorilor care lucrează în acest domeniu.

Ambele proiecte au în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional - psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism, dar și elevi, familii ale acestor copii, oferind celor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism.

Prin aceste inițiative susținem elevii cu autism să aibă șanse egale, să profite la maxim de potențialul lor în educație și piața muncii, datorită mediilor accesibile, de sprijin, determinând societatea să fie mai deschisă și mai incluzivă în diversitatea sa.

Amintim că, în acest an şcolar, în reţeaua de învăţământ din judeţul Iaşi sunt şcolarizaţi 275 de elevi cu tulburare din spectrul autist, aceştia regăsindu-se la toate nivelurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau şcoală profesională.

Şcolarizarea acestora este atât în şcolile speciale, unde regăsim un număr de 186 de elevi, cât şi în şcolile de masă, 89 de elevi. Elevii cu autism, integraţi în unităţile de învăţământ de masă, beneficiază de servicii de sprijin educaţional oferite de către specialişti:profesori de sprijin, profesori logopezi, profesori consilieri şcolari.

Gabriela Conea - ISJ Iași

#ErasmusDays2020

Pe 9 mai se vor deschide înscrierile pentru evenimentele care urmează să fie organizate în anul curent.

Ediția a IV-a se va desfășura pe 15, 16 și 17 octombrie 2020. Puteți descărca sigla evenimentului, în două alternative cromatice, pentru a începe promovarea acestuia pe site-ul organizației sau al instituției pe care o reprezentați, precum și pe canalele de comunicare socială pe care le utilizați în relațiile cu partenerii și cu colaboratorii.

În urma unui sondaj, efectuat recent la nivelul agențiilor naționale care au organizat până acum #ErasmusDays și la care au răspuns ofițerii de comunicare responsabili cu gestionarea evenimentelor la nivel național, principalele subiecte ale acestei noi ediții ar trebui să se concentreze pe:

 1. Învățarea la distanță/Mobilitatea virtuală/Utilizarea noilor tehnologii
 2. Ecologie
 3. Sănătate/Reflecție cu privire la criza COVID și impactul acesteia asupra Programului Erasmus+

Vom reveni în numărul următor cu informații legate de derularea evenimentului în România.

Pactul Ecologic European

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Susținut de investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi, Pactul ecologic poate fi o nouă strategie de creștere a economică a UE. Succesul său depinde în mare măsură de implicarea și angajamentul publicului și al tuturor părților implicate.

Mai presus de toate, Pactul ecologic european stabilește o cale de tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. El este conceput în așa fel încât marea transformare care ne așteaptă să nu lase în urmă pe nimeni – niciun om, nicio regiune.

#DiscoverEU – Ediția a V-a

Dacă ești unul dintre câștigătorii unui permis de călătorie DiscoverEU, iar călătoria ta a fost amânată din cauza crizei generate de Covid-19, trebuie să știi că se analizează toate modalitățile pentru a te bucura de acest lucru imediat ce situația va permite. Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu.

De îndată ce va fi posibil, DiscoverEU va reveni cu o rundă care va oferi noi posibilități de a câștiga un permis de călătorie!

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe FacebookÎnscrie-te în grup pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători!

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Termenele limită pentru apelurile dedicate proiectelor din domeniul învățământului profesional și tehnic și componentei Roma s-au extins până în luna octombrie 2020

Ora de poveste – #învățaredeacasă și incluziune într-un proiect al Fundației Noi Orizonturi

Situația creată de închiderea școlii și de distanțarea socială impuse de pandemia COVID-19 ne-a surprins, în proiectul „Incluziunea înseamnă învățare pentru toți“, în miezul activității numite „Să citim împreună cu copiii noștri”. Planul inițial era ca, în cursul unor serii de întâlniri cu părinții la școală, la bibliotecă sau la Centrul de Informare și Documentare din școlile partenere, prin prezentarea unor cărți frumos ilustrate pentru copii, cu texte scurte, să obișnuim părinții cu cititul cu voce tare, de plăcere, împreună cu copiii lor, să le oferim idei de interacțiuni, de discuții cu copiii pe marginea poveștilor sau a ilustrațiilor din cărți. Cumpărasem cărți tocmai potrivite, foarte atractive pentru școlile partenere. Pregătisem câte doi-trei profesori din școli pentru aceste activități. Activitatea demarase de anul trecut și părinții, romi și ne-romi împreună, tocmai ce începuseră să prindă gustul acestor activități.

Spre sfârșitul lunii martie, când a devenit evident că situația de criză ne va ține multă vreme separați fizic, iar cărțile erau blocate în școli, în condițiile în care din partea părinților primeam întrebări de tipul „Ce să facem cu copiii toată ziua?”, am decis să reluăm întâlnirile cu părinții și să căutăm soluții pentru a fi în legătură. Bineînțeles, nu față-în-față, însă într-o manieră prin care să suplinim lipsa de cărți și de acces la biblioteca școlii. Am apelat – ca toată lumea – la modalități de a ține legătura online – pe grupuri de Whatsapp sau Messenger constituite cu ajutorul coordonatorilor din școlile partenere. Astfel a apărut ideea Orei de poveste. Zilnic, între 30 martie și 30 aprilie, la ora 11.00, trimitem câte o poveste și o suită de provocări la 15 grupuri ce întrunesc peste 130 de părinți, prin care ajungem la peste 150 de copii.

Soluția noastră păstrează focalizarea „întâlnirilor” pe aceleași cărți frumoase și combină diverse soluții IT pentru a duce poveștile în casă. Ținta noastră sunt tot părinții pe care dorim să-i încurajăm și să-i sprijinim să petreacă timp de calitate cu copiii lor, ajutându-i în același timp pe copii să-și dezvolte limbajul, gândirea, încrederea în sine, să se înțeleagă mai bine pe sine, dar și ce înseamnă incluziune.

Cu ajutorul diverselor softuri, am realizat înregistrări scurte - videoclipuri în care citim poveștile și arătăm imaginile din cărți. De exemplu, cartea „Destupătorul de Sticle din Ocean” (o poveste de Michelle Cuevas cu ilustrații de Erin E. Stead, traducerea de Radu Paraschivescu, Editura Arthur, 2017) este exploatată ca o poveste despre incluziune, despre comunitate: personajul principal din poveste trăia singur și avea o misiune de care se achita cu mare grijă, însă – așa cum se întâmplă în povești – ajunge într-o situație provocatoare. Întâmplările îl conduc până la o petrecere-surpriză pregătită pentru el de către consăteni, care își manifestă recunoștința față de Destupător – omul care trăia la marginea satului și livra mesaje ce soseau în sticle astupate călărind valurile oceanului. Petrecerea-surpriză este momentul în care personajul nostru singuratic realizează emoția lui „laolaltă”, puterea magică a incluziunii. Pe marginea acestei povești invităm părinții să discute cu copiii lor despre calitățile personajului, despre cum se simțea Destupătorul atunci când aflăm că avea inima „ca un vas de sticlă plin ochi”, despre ce putem învăța din poveste, despre emoțiile noastre proprii. Încurajăm imaginația, dar și introspecția cu întrebări precum: „Dacă ar scrie cineva o poveste asemănătoare despre tine, despre ce ar scrie?”

„Provocarea zilei”, după cum le spunem sarcinilor, diferă de la o zi la alta. În rezolvarea lor, părinții și copiii colaborează, implicând și pe alții din proximitatea lor: surori, frați, bunici. De ce au nevoie să fie împreună? Fiecare provocare încurajează reflecția cu privire la comportamentul copilului, la trăirile pe care le are în diverse contexte prin legături cu experiențele de viață proprii în cadrul familiei și al comunității. Părinții și copiii sunt astfel provocați să povestească, să discute, să dezbată, să caute informații, să împărtășească propriile răspunsuri sau soluții pentru situații date.

Ce ne-au spus familiile după două săptămâni de povești și provocări?

„(…) atât pentru mine, cât şi pentru Georgiana este o experiență superbă. Ne plac toate poveștile şi provocările într-un mod deosebit. Niciodată nu am crezut că o sa petrec atâta timp cu copilul meu. Vă mulțumim pentru tot. Așteptăm următoarea poveste!”

De când a început nebunia cu pandemia, fiecare zi este o provocare. Dar din orice întâmplare trebuie să luăm partea bună a lucrurilor. În cazul nostru, este timpul petrecut cu copiii noștri. (…) Poveștile și provocările pe care le primim sunt atât de binevenite nu doar pentru Sonia, dar și pentru Tudor, fratele ei. Așteptăm cu nerăbdare următoarele provocări.”

Când părinții poate nu au competențele digitale necesare, mesajele sunt transmise de către copii: „(…) părinților mei le-a plăcut aceasta activitate și li se pare foarte folositoare. Poveștile și provocările sunt foarte frumoase și încântătoare. Cel mai mult le-a plăcut această activitate care ne ajută să comunicăm ușor (…).”

Sursa: Creative Commons, cartea What if...? ilustrată de Mary-Anne Hampton, Book Dash 5 Durban, noiembrie 2015

Ora de poveste se adresează părinților romi și ne-romi din școlile gimnaziale din Dragu (jud. Sălaj), Sânpaul (jud. Cluj), Hotar (jud. Bihor), Budacu de Sus (jud. Bistrița-Năsăud), Alțîna și Moșna (jud. Sibiu), școli partenere ale FNO în proiectul „Incluziunea înseamnă învățare pentru toți”, co-finanțat din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, contract 2018-EY-PICR-R1-0001. Prin proiectul nostru „Incluziunea înseamnă învățare pentru toți”, care urmărește incluziunea copiilor romi în școală, creștem capacitatea instituțională a șase școli rurale din Transilvania pentru a oferi o educație incluzivă și a asigura progresul în învățare al fiecărui copil.

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informaţiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

de Maria Kovacs, manager de proiect, Fundația Noi Orizonturi

Învățământ universitar în Erasmus+

Incluziune socială și implicare în mobilitate – un proiect ESN pentru studenți și personal universitar

Incluziunea socială reprezintă o prioritate pentru următorul program Erasmus, însă programul actual oferă foarte puține date concrete privind accesibilitatea și măsurile care ar putea fi adoptate pentru a îmbunătăți accesul și participarea. Studenții din medii mai puțin avantajate și din grupuri subreprezentate care merg în străinătate tind să obțină rezultate mai bune, au rate mai scăzute ale șomajului, sunt mai predispuși să-și găsească un loc de muncă și au un salariu de început mai mare decât colegii lor care nu au participat la un program de mobilitate. Cu toate acestea, deși au de câștigat din această experiență, studenții din medii defavorizate sunt subreprezentați în mobilitate, doar 7 % dintre studenții Erasmus provenind dintr-un grup dezavantajat sau subreprezentat.

Ca răspuns la această realitate, Erasmus Student Network a lansat proiectul „Incluziune socială și implicare în mobilitate”. Proiectul are la bază un parteneriat intereuropean colaborativ între ESN, UUKi și Fundația Universitară Europeană, YES Forum, Vrije Universiteit Brussel (BE), Universitatea din Vigo (ES), Masaryk University (CZ), Universitatea din Letonia (LV), ESN Spania (ES) și ESN Franța (FR).

Sondajul urmărește să primească răspunsuri din partea studenților și cadrelor didactice pentru clarificarea unor chestiunii legate de:

 • Acțiunile sau activitățile considerate provocări în acumularea de experiențe.
 • Elementele care îi motivează să participe la un program de mobilitate.
 • Impactul programului de mobilitate asupra carierei ulterioare.

Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților și experiențe din perioada pandemiei

“Teach for Future” – investiția în educația de calitate

Prin inițiativa Erasmus+ “TEACH FOR FUTURE – Educational Transformation of Adults through Innovation, Technology and Entrepreneurship”, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și partenerii săi din Grecia și Bulgaria și-au unit eforturile pentru a determina o schimbare favorabilă asupra cadrului educațional și a profilului de competențe al adulților din cele trei țări. Demersul partenerilor este centrat în special pe activități educaționale pe teme de actualitate, și anume IT, Managementul inovaţiei & colaborarea în reţea și Antreprenoriat & leadership.

În ciuda contextului nefavorabil determinat de criza COVID-19, echipa „TEACH FOR FUTURE” a asigurat continuitatea operațională a proiectului, concentrându-se în mod particular pe activitățile care nu au implicat participarea față-în față, ci consultarea la distanță și cu mijloace tehnologice moderne.

O primă acțiune în acest sens a reprezentat-o constituirea a trei Centre de excelenţă, câte unul în fiecare țară parteneră, demarată în luna ianuarie 2020. Prin consultări și negocieri cu partenerii organizaționali și asociați, ANBPR România, Global Libraries Bulgaria Foundation din Bulgaria și Initiative for Heritage Conservation din Grecia, ca membri ai consorțiului, au agreat crearea a trei Centre de Excelență la București (România), Sofia (Bulgaria) și Veria (Grecia), fiind inițiate achizițiile de echipamente 3D Printing pentru utilarea centrelor.

Totodată, începând din luna martie 2020, partenerii au început demersurile pentru constituirea unei rețele transnaţionale și multisectoriale formată din 10 facilitatori cu competențe mixte, care vor deveni, ulterior, multiplicatori de formare pentru 210 adulți din țările partenere. Acești formatori cu expertiză în domeniile IT, Managementul inovaţiei & colaborarea în reţea și Antreprenoriat & leadership vor transfera know-how specializat către comunități eterogene de cursanți adulți prin intermediul unor sesiuni locale și a unor Campusuri de mentorat găzduite în fiecare dintre cele trei țări.

În luna februarie 2020, ANBPR România, cu implicarea partenerilor din Grecia și Bulgaria, a început realizarea unei metodologii inovative de formare a formatorilor TIC pentru adulți, ce va reprezenta un instrument educațional inovator, menit să standardizeze educația digitală a adulților. Proiectată în așa fel încât să faciliteze formatorilor utilizarea diverselor metode și tehnici de predare TIC, această Metodologie va aborda patru tematici educaționale - modelare şi imprimare 3D, editare de imagini, marketing digital și instrumente de colaborare online - având ca finalitate stimularea activităţii de învățare și facilitarea asimilării și consolidării acestor cunoștințe de către cursanții adulți.

La începutul lunii februarie 2020, partenerul din Grecia, Initiative for Heritage Conservation, asistat de partenerii din Grecia și Bulgaria, a demarat dezvoltarea unei curricule pentru formarea adulților în domeniul Managementului inovației & colaborării în rețea, urmărind înţelegerea de către cursanții adulți a principiilor managementului inovației şi a intersecțiilor cu alte domenii ale managementului.

Visual Library of Cultural Heritage: Experiența Covid-19

Atunci când imprevizibilul apare, fiecare dintre noi se confruntă cu o stare nou, de panică, de confuzie, de teamă. Iar când grozăvia ia proporții de neimaginat, ne dăm seama cât de ușor se pot schimba lucrurile și cât de mult putem fi afectați de evenimente care au apărut independent de voința noastră și pe care nu le putem controla. Cine ar fi putut anticipa cu câteva săptămâni în urmă că nu numai o țară sau două, ci toată suflarea va fi lovită de acestă cruntă pandemie? Trebuie însă să înțelegem că îngrijorarea provocată de incertitudinea cu care ne confruntăm este firească, dar la fel de important este să știm că nu suntem singuri și că există soluții pentru a ne replia și a ne reorganiza, astfel încât să ducem la bun sfârșit proiectele. Ne facem griji pentru parteneriatele noastre? Cu siguranță, pentru că ne pasă și pentru că ne dorim ca toată munca de până acum, în care ne-am pus sufletul și cunoștințele, să ducă spre rezultatele propuse.

Proiectul Visual Library of Cultural Heritage (CHERITAGE) avea programată o Activitate de învățare în Portugalia, între 10 și 12 martie 2020. În luna februarie, cu trei săptămâni înaintea începerii activității, partenerul din Italia ne-a anunțat că în țara lor a fost declarată starea de forță majoră, astfel încât nu vor putea participa la activitate. Fiind coordonatorii parteneriatului, am contactat Agenția națională Erasmus+ din România, ANPCDEFP, care ne-a explicat procedura în acest caz. În același timp, am convocat o întâlnire online cu toți partenerii (șapte organizații din șapte țări europene) pentru a împărtăși cu ei informațiile primite de la Agenție. În restul Europei, situația la acel moment era relaxată. Nicio altă țară nu își exprimase îngrijorarea și nici nu se luaseră măsuri restrictive, astfel că nu exista vreun motiv pentru care să nu continuăm pregătirile pentru întâlnirea din Portugalia.

Așa cum însă nimeni nu prevăzuse, în zile care au urmat situația s-a agravat considerabil și din ce în ce mai multe țări au început să fie afectate de epidemia de Covid-19. Cu câteva zile înainte de efectuarea deplasarii în Portugalia, partenerul din Grecia a primit de la Agenția Națională recomandarea de a-și reprograma orice întâlnire Erasmus+, deși țara sa nu declarase încă starea de forță majoră. Așadar situația se complica, iar atunci am început să luăm în considerare posibilitatea amânării întâlnirii. Problema majoră era legată de faptul că toți partenerii făcuseră cheltuieli cu transportul și cazarea participanților, iar – în afară Italiei – toți ceilalți partneri ar fi trebuit să suporte din bugetele organizațiilor lor cheltuielile deja făcute pentru această întâlnire.

Biblioteca Județeană Vâlcea reuniunea partenerilor (RO)

Mai mult decât atât, partenerul din Portugalia, țara gazdă, și-a exprimat rezerva în ceea ce priveștea organizarea întâlnirii, deoarece ei sunt școală și toți participanții din proiect sunt profesori. Așadar, se temeau ca nu cumva să contribuie la transmiterea virusului printre elevii cu care lucrau. Vineri, 6 martie, ultima zi lucrătoare înainte de data la care trebuia să facem deplasarea, lucrurile se schimbaseră dramatic în toată Europa. În acea situație de totală incertitudine, am expus întreaga situație Agenției noastre naționale, precum și îngrijorările participanților. Deși eram copleșiți de această situație, am primit sfaturi despre modul în care ar fi cel mai bine să procedăm, astfel încât să nu expunem participanții unor riscuri majore și, în același timp, să ne conformăm angajamentelor pe care ni le-am luat. Am primit un sprijin uriaș de la Agenție și îndrumări clare. Ne-am liniștit și am luat decizia cea mai corectă: aceea de a amâna întâlnirea. La acel moment nicio altă agenție, cu excepția Italiei, nu declarase starea de forță majoră, dar începând de a doua zi, rând pe rând, țările au început să instaureze starea de urgență, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile deja efectate pentru întâlnirea amânată ar fi putut fi considerate eligibile.

După toate acestea, am luat legătura cu companiile de transport și agențiile la care făcusem rezervările pentru cazare. Unele dintre ele, în special hotelurile, ne-au anulat rezervările. Cu companiile de transport situația a fost mai complicată. Unele au refuzat din start să ne restituie sumele, altele au luat în considerare cererile noastră, dar au spus că ne vor răspunde după câteva săptămâni, dat fiind numărul mare de solicitări.

Organizația noastră nu și-a întrerupt activitatea în luna martie, așadar am lucrat în condiții normale, iar cei care au avut posibilitatea și-au luat concediu de odihnă. Pe lângă activitățile administrative legate de managementul proiectului, am continuat și activitățile pentru obținerea rezultatelor, iar în acest moment lucrăm la replanificarea activităților și a întâlnirilor, luând în considerare și posibilitatea prelungirii perioadei de derulare a proiectului.

Ne este greu să ne imaginăm cum va evolua situația sau cum vom fi afectați de toate aceasta. De asemenea, nu este ușor să fim optimiști acum, dar dacă ar fi să găsim un aspect încurajator atunci trebuie să privim această experiență ca pe o lecție. Am învățat că există rezolvare pentru orice, atâta timp cât colaborăm; că atunci când avem nevoie de sprijin, Agenția Națională este cea care ne susține și ne ghidează; că trebuie să tratăm cu deosebită atenție secțiunea de riscuri din formularul de aplicație; că nu trebuie să ne descurajăm și, mai ales, e necesar să respectăm regulile și să avem mereu un plan de rezervă.

Utilizarea dramei creative și a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu demență

Proiectul Erasmus+ „Utilizarea dramei creative și a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu demență” (2018-1-RO01-KA204-049556 ) se adresează persoanelor cu demență și membrilor familiilor acestora cât și profesioniștilor din domeniul sănătății și al asistenței sociale care lucrează în domeniul demenței. Utilizând tehnici care au la bază drama creativă și arta povestrii proiectul iși propune: creșterea calității vieții persoanelor cu demență, creșterea competențelor profesioniștilor din domeniu, îmbunătățirea comunicării dintre membri familiilor și persoanele cu demență și nu în ultimul rând creșterea conștientizării sociale cu privire la demență și crearea de comunități “dementia-friendly”.

Perioada inițială de derulare a proiectului este de 2 ani (octombrie 2018 – septembrie 2020), dar ca urmare a evaluării implicațiilor COVID asupra proiectului, in decursul lunii martie 2020 am inițiat demersul pentru prelungirea proiectului cu o perioadă de 6 luni, pentru a putea realiza în bune condiții toate activitățile proiectului și astfel a atinge obiectivele și indicatorii propuși.

In perioada februarie-martie 2020 în cadrul proiectului ne-am concentrat în primul rând pe două direcții: (1) Cercetare în vederea elaborării unui set de instrumente care are la bază metode de comunicare augmentative și alternative (inclusiv drama creativă și arta povestirii) prin care să facilităm/ îmbunătățim comunicarea între persoanele cu demență și membri acestora; (2) activități de diseminare a rezultatelor proiectului, in special manualul de training finalizat în luna Ianuarie 2020.

Pentru realizarea setului de instrumente, fiecare partener a continuat cercetarea pentru metoda de comunicare aleasă, ghidați de template-urile elaborate de coordonatorul activității – Societatea Română Alzheimer (Carduri de comunicare – Bournemouth University, UK; Cărți pentru memorie– GAADRD, Grecia; Portofelul de comunicare – Romanian Alzheimer Society, Scrierea de litere în aer – Asociația Habilitas, Româniaș Tehnologie asistivă pentru metodele alternative de comunicare-Alzheimer Bulgaria). În același timp au fost colectate studii de caz, care au la bază tehnici de arta povestirii și joc de rol de către Gaiety School of Acting, Irlanda, și s-au făcut propuneri de către parteneri privind conținutul pentru descrierea unor comportamente problematice precum: halucinații, idei delirante, comportamente repetitive, sunset syndrome (sindromul apusului de soare), refuzarea medicației și refuzul de a se spăla. Discuții in jurul activităților au avut loc atât pe mail cât și pe skype lunar.

Activitățile de diseminare realizate în această perioadă au fost: prezentarea proiectului de către managerul proiectului (RO) și coordonatorul primului rezultat intelectual (UK) în data de 21 Februarie 2020 în cadrul Conferinței Naționale Alzheimer din București, România, articol despre programul de formare Story2remember transmis către Alzheimer Europe și publicat pe site-ul/rețelele sociale și newsletter-ul lor, articole pe pagina de facebook a proiectului, transmiterea newsletter-ului despre programul de training către mai multe persoane din Spitalul Obregia (București); transmiterea newsletter-ului către 63 de instituții din domeniul socio-medical care lucrează cu persoane cu demență și publicare sa pe pagina de facebook și pe site-ul asociatiei (Habilitas, România); publicarea de articole despre rezultatele proiectului în newsletter-ul Eurocares, Revista Alzheimer Hellas și pe site-ul si rețelele sociale ale organizației (Alzheimer Hellas, Grecia); monitorizarea traficului pe rețelele sociale ale proiectului și a site-ului, publicarea rezultatelor proiectului pe site-ul si rețelele sociale ale organizației cât și distribuirea lor în cadrul rețelelor proprii ( Alzheimer Bulgaria).

Educație și formare profesională în Erasmus+

Povestea Erasmus+ a Școlii Profesionale Speciale din Balș, județul Olt

Povestea parteneriatului strategic în domeniul VET a început într-o zi cu vibrație pozitivă când am început să căutăm parteneri, profesori din alte țări, la fel de dornici cum eram și noi de a face un schimb de experiență. Eram și suntem o mică școală specială dintr-un oraș aproape la fel de mic și căutam parteneri pe măsură. I-am găsit pe Facebook, pe grupurile special create pentru profesori, și, după lungi discuții în limba engleză, cei cu care schimbasem deja câteva zeci de mesaje au înțeles și le-a plăcut ideea proiectului nostru. Așa am reușit să ne conectăm și să pornim la drum, cu gândul și la trecutul istoric bogat și legăturile bilaterale existente între România, Italia, Grecia și Turcia.

Ulterior, am aflat cu surprindere că legăturile dintre noi erau chiar mai strânse de atât, prin aceea că soțul coordonatoarei din Turcia avea rude în Constanța, iar directorul școlii din Grecia avea rude în Turcia. Practic, fără să știm, eram legați cumva de dinainte de a începe să colaborăm în cadrul proiectului și bucuria a fost și mai mare când partenerii s-au arătat plăcut surprinși de România, au fost dornici să ne cunoască țara și sistemul educațional.

Interesant a fost și faptul că prima activitate a proiectului, desfășurată în Romania, în ianuarie 2019, a avut loc prin implicare și colaborare perfectă, fapt ce ne-a permis să stabilim și să parcurgem cu succes întâlnirile ulterioare și să realizăm o strategie eficientă de management în cadrul proiectului.

La început, mi-a fost teamă că nu o să vorbesc engleză destul de corect și că nu o să fiu un coordonator bun, dar am avut uimirea să constat că partenerii, profesori de limba engleză, colegele mele din Turcia și Italia mă ajutau să mă exprim ori de câte ori aveam nevoie și chiar anticipau ce doream să le transmit. Datorită lor am devenit mai încrezătoare! Simțisem simpatie față de parteneri încă de la aeroport, când ne recunoscuseră de la distanță pe mine și pe cele două colege cu care m-am dus să îi întâmpinăm, la prima vizită în România, țara coordonatoare.

În Italia, la Bologna, între 14 și 21 mai, am realizat activități specifice o echipă formată din 10 elevi ai școlii noastre care s-au comportat exemplar și 5 cadre didactice, 10 elevi turci, 5 cadre didactice din Turcia, mai mulți elevi italieni și cel puțin 10 cadre didactice de la școala gazdă. Atât cei 10 elevi, cât și cele 4 cadre didactice din România, zburau pentru prima dată cu avionul. Eram cel de-al cincilea profesor însoțitor și, deși mai zburasem cu avionul, am avut niște emoții uriașe pentru că eram responsabilul grupului și coordonatorul proiectului.

Între 1-8 noiembrie 2019, colegii mei, 5 cadre didactice au însoțit 10 elevi în localitatea Kavala din Grecia, la școala parteneră unde au desfășurat activități însoțiți de 5 cadre didactice din Italia și 10 elevi italieni.

Întâlnirea a fost la fel de productivă și în Turcia, la Sinop, între 9 și 11 martie 2020, oraș situat în cel mai nordic punct al Turciei, unde din nefericire, din cauza pandemiei actuale, partenerul italian nu a putut ajunge. Acolo, elevii au creat o siglă în trei limbi, italiană, engleză și română, cu textul „VOM REUȘI“ și, până când ne vom putea fi din nou împreună, ne încurajăm reciproc și ne auzim din când în când.

Acesta este primul proiect Erasmus+ la care am participat și pe care l-am coordonat. Sperăm ca drumul nostru de învățare să nu se oprească aici și să avem posibilitatea să cunoaștem și alte sisteme educaționale, pentru că acest proiect a fost o șansă unică și o experiență minunată!

Prof. Maria Mihaela Mitran, Director al Școlii Profesionale Speciale din Balș, județul Olt

O poveste Erasmus+ reușită la Iași

În Iași, există un liceu tehnologic care, în 2013, a primit numele de Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, contopind sub această denumire trei unități școlare mult mai vechi în domeniul învățământului tehnic și profesional din oraș: Liceul Tehnologic „Nicolina”, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron”, Liceul Tehnologic „Ştefan Procopiu”. Primenit cu haine noi, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări din Iași a început să ofere specializări tot mai căutate pe piaţa muncii: tehnician mecatronist şi tehnician în automatizări, preocupându-se totodată să deschidă elevilor și profesorilor săi perspectivele unei dezvoltări de nivel european.

Astfel, în anul 2017, liceul a avut șansa aprobării unui proiect de parteneriat strategic în domeniul formării profesionale, 2017-1-RO01-KA202-037344, finalizat cu succes în toamna anului 2019, al cărui acronim E-CLASSES ascunde un titlu menit să pună în evidență întreaga idee de proiect: Flip your classes through multimedia enriched apprenticeship simulations and develop e-skills for VET teachers and students to enhance youth employability.

Cu alte cuvinte, proiectul și-a propus să promoveze o metodă nouă și inovatoare de predare – flipped classroom (clasa răsturnată), în încercarea de a răspunde nevoilor elevilor ce aparțin generației digitale. Astfel, elevii urmăresc materiale video ce conțin noțiunile care ar trebui predate în clasă, iar timpul petrecut la oră poate fi intens folosit pentru a rezolva probleme, a interacționa și a clarifica noțiunile pe care elevii le parcurg acasă, fiecare în ritmul său. Este cel mai simplu mod de a eficientiza timpul petrecut de elevi și profesori în clasă, orele devenind mai atractive și mai orientate spre activități practice, experimente, jocuri didactice, proiecte, metode active bazate pe interacțiune. Videourile educaționale create de profesori răspund perfect apetenței nativilor digitali pentru imagini video și resurse online. În acest mod, elevii învață când vor ei, în ritmul lor, urmărind tipul de material adaptat preferințelor lor.

Proiectul a fost pus in aplicare de un parteneriat transnațional format din 8 instituții din România, Italia, Bulgaria și Spania, care au colaborat într-o manieră profesionistă deosebită, dirijând activitățile din proiect spre rezultate apreciate, la final, ca fiind exemple de bună practică. Pe lângă rezultatele concrete ale proiectului, care pot fi consultate pe site-ul www.e-classes.eu, proiectul a schimbat mentalități, mai ales în rândul profesorilor a căror interacțiune directă cu alți profesioniști asemenea lor din țările partenere le-a reîmprospătat interesul și dedicarea în actul didactic. De asemenea, elevii s-au mobilizat mai mult în activitatea lor școlară, deschiderea europeană a proiectului fiind un motiv în plus să fie interesați de formarea lor actuală și viitoare, și, de ce nu, mândri că sunt elevii liceului lor.

Educație școlară în Erasmus+

Educația incluzivă sub lupă!

Oare vom trăi fericiți cu toții?

A fost odată ca niciodată o echipă formată din 9 profesori hotărâți, un psiholog școlar dedicat, un logoped strălucit și o profesoară itinerantă, pe care o putem numi pur și simplu Supermamă. Echipa părea să fie puternică și decisă să schimbe lumea...bine, nu întreaga lume, deși și-ar fi dorit acest lucru...ci, doar lumea lor mică... din școală.

S-au încăpățânat să creadă și să îi convingă și pe ceilalți din lumea lor că toți copiii din școală sunt la fel de prețioși și că merită să primească tot ce este mai bun în această lume.

Supermamă era cea mai motivată și avea multă experiență, deoarece este mama unui băiat minunat de 17 ani, cu sindrom Down. Ea știa din experiență că în lume există doar două feluri de oameni: buni și nu prea buni. Și avusese parte de ambele categorii în lupta dusă pentru a asigura copilului ei o educație la școală, pentru că unii oameni erau fermi convinși că locul copiilor care se confruntă zilnic cu o provocare nu este la școala unde sunt toți ceilalți copii.

Însă mica echipă era convinsă că oamenii se pot schimba, dar nu prea știau cum să aducă schimbarea în școală, mai repede și mai eficient.

Pentru a afla răspunsul, cei 12 au pornit în lume, împărțiți în 3 echipe. Întâlnindu-se cu profesori și specialiști din toate colțurile Europei, au adunat în traista lor fermecată multe, foarte multe. Au adus cu ei acasă politici, viziuni, valori, metode, abilități și competențe, toate menite ca școala lor să fie mai deschisă, mai luminoasă și mai primitoare pentru toți elevii. Au format o echipă minunată și ar fi urmat să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți într-o școală minunată, incluzivă, unde, până la urmă, toată comunitatea școlară ar fi înțeles ce este echitatea.

Așa ar fi fost într-o poveste, dar lumea noastră reală este puțin diferită, și cu bune și cu rele.

A fost bine însă că vestea proiectului nostru s-a dus în lume și astfel au început să ne caute părinți obosiți de lupta pe care o duceau pentru a găsi o școală pentru copiii lor cu CES (Cerințe Educaționale Speciale) . Erau obișnuiți cu refuzul și cu indiferența, dar totuși au mai sperat. Așa că celor 7 copii ai noștri, declarați cu CES, li s-au mai alăturat alți 4.

Echipa de proiect, în frunte cu Supermama, a ajutat profesorii să își întocmească planurile de dezvoltare individuală pentru elevii cu CES. De data aceasta, ele chiar erau menite să fie aplicate și nu să se prăfuiască într-un sertar de mult uitat, cum se întâmplă de obicei.

Au fost multe întrebări din toate direcțiile. Munca în clasă, cu elevii noi, nu a fost tocmai ușoară. Acomodarea a durat ceva timp și încă mai durează. De ce? Pentru că nu s-a dorit așezarea elevilor cu CES în ultima bancă, lăsați în voia lor. Pentru că este oarecum straniu, sau chiar enervant pentru elevii din clasă, prezența părintelui, care își asistă zilnic propriul copil. Pentru că este greu pentru profesori și colegi de clasă să găsească calea de comunicare eficientă cu elevii cu CES. Pentru că este greu să accepți, că în loc de binele propriu, trebuie să ai în vedere și binele colegului de clasă. Pentru că elevii, vrând-nevrând, empatizează cu cei care au dificultăți, iar confruntarea zilnică cu această situație naște sentimente ambivalente. Pentru că sunt voci din comunitatea locală care văd în acceptarea elevilor cu CES ( la un colegiu național!!!) un semn de slăbiciune al conducerii. Ei consideră că astfel nivelul calității educației la această școală este într-un declin total, mai ales la nivel liceal.

Însă mica echipă de proiect nu se lasă, pentru că are convingerea fermă, că mult râvnită educație de calitate nu constă în numărul celor promovați la bac sau numărul candidaților intrați la Oxford (deși avem și din aceștia), ci din ceva mult mai rafinat și mai complex.

Școala incluzivă este un mediu unde poți să îți exersezi bunătatea, poți să înveți cum să dai, astfel încât ajutorul tău să fie bine primit. Poți să înveți răbdare, responsabilitate și solidaritate.

Ceea ce dorim noi să transmitem generațiilor care părăsesc școala, sunt nu numai acele competențe și abilități descrise în programele școlare, ci ceva mult mai profund: încrederea, că ajutându-ți și acceptându-ți semenii, te ajuți și te accepți și pe sine.

Asta ar fi morala poveștii noastre.

Annamária Antal, Director, Colegiul Național "Áprily Lajos", Brașov, România

Valorizarea competențelor elevilor și profesorilor prin intermediul proiectelor europene

În Liceul de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște se derulează, în perioada 1.09.2019-31.08.2021, parteneriatul de schimb școlar “Transmitting our Cultural Heritages to New Generations”, finanțat de Comisia Europeană, coordonator fiind “Odemis Ticaret Odasi Anadolu Lisesi” din Turcia.

Activitățile din primele șase luni de derulare a proiectului au avut un impact deosebit asupra elevilor. În primul rând, și-au îmbunătățit cunoştinţele de limbă engleză, în cadrul celor două întâlniri transnaționale de proiect. Dacă la prima întâlnire, care a avut loc în Turcia, au participat doar 4 elevi români, la cea de-a doua, derulată în țara noastră, au luat parte toți cei 20 de elevi din echipa de proiect. Au găzduit colegii din celelalte țări, așadar, timp de cinci zile, au fost permanent alături de ei. Au ieșit din atmosfera orelor de curs și au folosit limba engleză, așa cum au simțit, fără teama de a greși sau de a nu o ști corect gramatical. S-au bucurat, pur și simplu, de dialogul cu noii lor prieteni, au împărtăşit idei cu aceștia, au făcut schimb de informaţii, au înțeles cât de mult se aseamănă problemele și întrebările pe care și le pun la vârsta adolescenței. Desigur că, în cadrul tuturor activităților au avut șansa să descopere toleranța, europenismul, cetățenia activă, faptul că sunt parte integrantă a unei societăţi europene multilingvistice. Au sesizat cât de importante sunt respectul faţă de celelalte culturi, eliminarea prejudecăţilor de orice fel, promovarea individualităţii naţionale şi a multiculturalismului.

În al doilea rând, elevii noștri au învățat în acest proiect, pe de-o parte, ceea ce înseamnă munca individuală, atunci când au participat, individual, la concursul pentru alegerea logo-ului din partea echipei țării noastre, prin conceperea unui design original, care să reflecte tema proiectului. Pe de altă parte, au contribuit la munca în echipă, și-au dezvoltat capacitatea de a comunica, după ce au primit ca sarcini realizarea unor mai multor prezentări PowerPoint. Pentru întâlnirea transnațională din Turcia au conceput, în echipe, prezentări ale școlii, ale orașului, ale țării, iar pentru întâlnirea din România, prezentări ale istoriei muzicii românești, ale tipurilor de muzică, ale artiștilor din acest domeniu, ale instrumentelor tradiționale, dar și prezentări ale artiștilor plastici români de seamă, precum și a lucrărilor valoroase ale acestora. Astfel, elevii au fost nevoiți să-și asume responsabilități, să facă numeroase cercetări, să-și susțină propriul punct de vedere, să gândească liber, să-i asculte pe cei din jur. Au recunoscut că, deși au muncit din greu pentru a duce sarcinile la bun sfârșit și au ieșit uneori din zona lor de confort, rezultatele finale le-au adus mari satisfacții, pentru că și-au pus în valoare calitățile, abilitățile, inteligența, intuiția, simțul artistic.

Totodată, proiectul a avut un impact pozitiv asupra elevilor și în privinţa comunicării. Ei și-au prezintat rezultatul muncii în fața tuturor colegilor și profesorilor din țările partenere, și-au învins emoțiile, ceea ce nu a fost ușor, întrucât la orele de curs, acest lucru se întâmplă foarte rar sau aproape de loc. De asemenea, au învățat să comunice mai bine, pentru că au oferit oaspeților informații despre istoria, tradițiile, obiceiurile românești, în diferitele vizite pe care le-au efectuat, pentru înțelegerea moștenirii culturale autohtone: Muzeul Satului Golești, Complexul Muzeal “Curtea Domnească”, Castelul Bran, Biserica Neagră, Casa Sfatului, Muzeul Satului București, Muzeul Național de Artă. Întâlnirile de proiect, munca pentru realizarea sarcinilor din proiect, îndrumările primite de la cadrele didactice, au constituit tot atâtea prilejuri pentru o comunicare excelentă, deschisă, permanentă, lipsită de prejudecăţi şi de formalism, între elevi şi profesori.

În urma participării la activitățile proiectului, fiecare elev și-a îmbunătățit stima de sine, înțelegând cât de important a fost rolul său în conservarea și transmiterea moștenirii culturale românești, prin cercetările pe care le-a făcut și prin oferirea informațiilor despre aceste aspecte, partenerilor de proiect: în cadrul activității de învățare a unui cântec tradițional de către toți cei 40 de elevi, a explicațiilor oferite despre doina românească, parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO, a explicațiilor despre fiecare piesă a costumului tradițional, precum și despre împrejurările, datinile, obiceiurile în cadrul cărora piesa respectivă este utilizată sau despre modul în care se realizează încondeierea de ouă și pictura pe sticlă.

Impact a avut participarea la activitățile proiectului și asupra profesorilor, pentru care, deosebit de importante au fost colaborarea extraordinară cu elevii, profesionalismul, capacitatea de mobilizare, dăruirea, punerea în valoare a abilităţilor, capacităţilor, talentului adolescenţilor implicaţi şi satisfacţia lucrului bine făcut. Cadrele didactice au cunoscut sisteme diferite de învăţământ, şi-au dezvoltat abilităţile de limbă engleză, s-au implicat nemijlocit în realizarea produselor, alături de elevi. Au descoperit atât de multe aspecte plăcute ale istoriei, culturii, civilizaţiei țărilor partenere. Nu în ultimul rând, s-au aflat alături de elevi într-o altă postură decât cea din cadrul orelor de curs, le-au descoperit calităţile, le-au înțeles mai bine problemele.

Prof. Carmen Antonescu și Prof. Mihaela Corina Nicolae, Liceul de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște

Educaţie incluzivă prin metode non-formale

În perioada 01.11.2018- 29.02.2020, în cadrul Liceului Teologic Adventist Craiova s-a derulat proiectul "Educaţie incluzivă prin metode non-formale", 2018-1-RO01-KA101-047646, proiect finanţat prin programul Erasmus+, acţiunea cheie KA1 Proiecte de mobilitate, domeniul Educaţie şcolară.

Proiectul a fost scris la iniţiativa a două cadre didactice, Ciocan Elisabeta, profesor de geografie şi Stancu Priciu Daniela, profesor limba engleză, beneficiind de susţinerea conducerii unităţii de învăţământ, prof. dr. Popescu Constantin şi prof. Filip Dumitru Florin, pe toată perioada de derulare a acestuia.

Cu un buget aprobat de 16.965 euro, proiectul a vizat dezvoltarea competenţelor profesionale a șase cadre didactice prin participarea la cursuri internaţionale pentru a-şi însuşi metode de educaţie în aer liber şi non formale pentru incluziune în vederea aplicării lor în procesul educativ la nivel gimnazial şi liceal pentru ameliorarea şi diversificarea actului educaţional.

Grupul ţintă a fost reprezentat de șase cadre didactice cu studii superioare, de diferite specialităţi. Astfel, la cele două fluxuri de mobilitate au participat profesori care predau limbi străine, istorie, geografie, TIC şi religie.

Primul curs de formare, "Non formal for inclusion", s-a desfășurat în Caldas da Rainha, Portugalia, în perioada 8 – 16.04.2019, fiind furnizat de Asociaţia Edu2Grow. S-au studiat teme precum cultura și interculturalitatea, tipuri de comunicare (asertivă, agresivă, pasivă), dinamica intra și inter-grupă, metode non-formale de includere, instrumente de coaching pentru tinerii cu posibilități reduse, punându-se accent pe activităţi practice.

Al doilea curs, „Outdoor education - a new way of teaching and learning”, s-a desfășurat la Bologna, Italia, în perioada 29.09.2019 - 5.10.2019, fiind organizat de IFOM (Institutul pentru formare, ocuparea forței de muncă și mobilitate). Au fost abordate teme precum filosofia, teoria și practicile educației experiențiale și educației de mediu, activități de team building, orientare și exerciții în natură, experiențe și reflecții privind practicile și stilurile didactice actuale caracteristice fiecărei țări în funcție de cultură, climă, predarea în natură, folosirea tehnologiei moderne pentru a crea activități dinamice de explorare, cercetare și descoperire.

Experienţa de învăţare acumulată de cadrele didactice a fost concretizată în rezultatele proiectului:

 • prezentarea PowerPoint "Metode de educaţie non formală incluzivă" în Consiliul profesoral al Liceului Teologic Adventist Craiova;
 • amenajarea Colţului "Învăţământ la nivel european" cu imagini ce reflectă activităţi desfăşurate în perioada mobilităţilor;
 • atelierul de lucru "Outdoor and Non-formal education" organizat în cadrul comisiilor metodice "Om şi societate" şi "Limbă şi comunicare";
 • prezentarea PowerPoint "Perfecționarea cadrelor didactice prin proiectele de mobilitate KA1 Erasmus+" în cadrul Cercurilor pedagogice judeţene;
 • un articol de presă "Proiectele de mobilitate Erasmus+ - o alternativă în educaţie";
 • culegere de proiecte didactice axate pe metode de învăţare în aer liber şi educaţie non formală pentru incluziune;
 • activităţi practice „Experiențe de învăţare în aer liber”, incluse în programul "Şcoala Altfel", desfăşurate cu elevii.

Astfel, în perioada 24-28 februarie 2020, în săptămâna alocată Programului național ”Școala altfel”, conform OMEN nr. 3191/20.02.2019 privind structura anului școlar 2019-2020, elevi şi cadre didactice de la Liceul Teologic Adventist din Craiova, sub îndrumarea echipei de management a proiectului formată din prof. Filip Dumitru Florin, director al Liceului Teologic Adventist Craiova, prof. dr. Ciocan Elisabeta şi prof. Stancu Priciu Daniela, au amenajat terenul din curtea şcolii pictând Harta politică a Europei, Harta României, Sistemul Solar, Constelaţiile Carul Mare şi Carul Mic, Turnul Eiffel, Big Ben şi Palatul Westminster din Londra, un şotron, tabla înmulţirii, pentru desfăşurarea activităţilor axate pe metode de învăţare în aer liber şi non-formale pentru incluziune în cadrul unor discipline variate (geografie, istorie, limbi străine, matematică etc.) dar şi interdisciplinar, asigurându-se o continuare a activităţilor iniţiate în proiect pe viitor. De asemenea, la activităţile de pictură s-au implicat şi părinţi sau bunici ai elevilor care îi însoţeau la şcoală.

Proiectul a schimbat în bine atât viaţa cadrelor didactice participante prin dezvoltarea personală şi profesională a acestora, cât şi a elevilor prin diversificarea activităţii didactice prin metode atractive şi nu în ultimul rând a instituţiei de învăţământ, curtea şcolii devenind un punct atractiv pentru elevi sau părinţi şi în afara orelor de curs.

De asemenea, se doreşte o continuare a procesului de dezvoltare instituțională prin proiecte, pentru consolidarea dimensiunii europene a educației.

Prof. dr. Elisabeta Ciocan , Liceul Teologic Adventist Craiova

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Digitalizarea în lucrul cu tinerii devine brusc mai relevantă ca oricând

Criza coronavirusului ne-a demonstrat mai mult ca oricând că viața fiecăruia dintre noi se poate schimba radical în doar câteva zile, dar și că unele lucruri care în mod normal s-ar fi întâmplat în câțiva ani acum trebuie să aibă loc în câteva zile sau săptămâni. Unul dintre acestea este chiar digitalizarea “forțată” pe care o vedem atât în companii, școli, instituții publice, dar și în ONG-uri, inclusiv cele de tineret. Brusc, tot fenomenul capătă noi valențe și apar multe întrebări și provocări care existau și până acum, dar care nu reprezentau o prioritate.

În 2019, Asociația Young Initiative a lansat la apa proiectul „Smart Youth Work Lab“, finanțat prin Erasmus+, iar atunci gândul nostru ca echipă a fost să sprijinim ONG-urile de tineret participante să conștientizeze efectele automatizării asupra propriilor comunități și organizații, dar și să se pregătească pentru a fi mai “digital-ready” folosind noi instrumente digitale pentru a le ușura munca și pentru a spori impactul proiectelor și activităților lor.

De ce am mers în această direcție? Pentru că ne-am gândit că:

 • Tinerii petrec tot mai mult timp online, însă lucrătorii de tineret sunt într-un “blind spot” din ce în ce mai mare și că sunt tot mai departe de provocările și nevoile tinerilor pentru că nu sunt familiarizați cu ce li se întâmplă acestora;
 • A 4-a Revoluție Industrială produce deja efecte și, în câțiva ani, va afecta tot mai puternic mai multe comunități din jurul nostru, unele în sens pozitiv, altele în sens mai puțin pozitiv, iar ONG-urile de tineret trebuie să fie pregătite să sprijine acolo unde este cazul;
 • Accesul diferențiat la tehnologie produce “digital gaps” tot mai mari, ceea ce aduce riscuri considerabile de inegalitate accentuată, atât pentru tinerii din categorii vulnerabile, cât și pentru organizațiile care nu reușesc să se digitalizeze eficient.

Așa că, 30 de lucrători de tineret din 8 țări europene, ne-am pus pe treabă și ne-am adunat la București, în perioada 15-23 februarie 2020, începând să învățăm în stil non-formal.

Despre ce am învățat?

 • Am explorat împreună practic un pachet larg de instrumente digitale, special selectate pentru ONG-urile de tineret, inclusiv unele folosite foarte mult de tineri (Twitch, Discord, Actionbound, Quik, Spark etc.);
 • Am făcut cunoștință cu o familie de roboți cu ajutorul Asociației E-Civis, dar și cu aplicații folosite diferit, cu sprijinul Techsoup Romania;
 • Am descoperit mai multe despre vlogging și despre cum putem face și noi ca organizații de tineret acest lucru;
 • Ne-am jucat de-a programatorii și am descoperit că a crea o aplicație e uneori extrem de simplu și că nu necesită să înveți un limbaj de programare;
 • Am explorat contextele culturale și situația digitalizării din fiecare țară participantă.
Cine s-ar fi gândit atunci că fix când noi încheiam cursul de formare în Italia în Europa tocmai exploda criza coronavirusului, iar ceea ce tocmai discutasem urma să se transforme într-o urgență majoră?

La o săptămână dupa curs, ne gândeam cu toții că am avut un noroc incredibil cu perioada proiectului. Dacă puneam cursul cu o săptămână mai devreme, participanții s-ar fi luptat cu furtuna Ciara și nu ar fi putut ajunge, iar dacă era cu o săptămână mai târziu coronavirusul i-ar fi ținut pe mulți acasă (mai ales pe cei din Italia). Cel mai important însă a fost că participanții au putut merge înapoi acasă și că au început imediat să pună în aplicare ceea ce învățaseră, sprijinindu-și organizațiile să se digitalizeze pe “fast forward”.

De ce este acum digitalizarea mai importantă ca oricând?

 • Ca organizații de tineret suntem relevante doar atât timp cât suntem acolo unde sunt și tinerii și atât timp cât reușim să îi sprijinim să rezolve problemele pe care le au azi. Iar azi tinerii sunt preponderent online, uneori au identități multiple în mediul online, iar mulți lucrători de tineret sunt depășiți de situațiile cu care se confruntă;
 • Tinerii din categorii vulnerabile riscă să rămână în urmă, fie din lipsa echipamentelor IT, fie din lipsa accesului la informație. Noi avem responsabilitatea de a fi pregătiți din timp și de a încuraja aceste categorii de tineri să aibă acces egal la educația digitală (inclusiv prin fundraising sau alte mecanisme);
 • Digitalizarea nu trebuie sa fie un scop în sine, ci o modalitate de a fi mai eficienți, de a accesa resurse noi și chiar de a inova. Iar crizele pot fi și oportunități extraordinare de inovare. Sigur, nu înseamnă că trebuie să ne mutăm toată activitatea în online, chiar și dupa criza, însă este important să existe un echilibru;
 • Poate conduce la reducerea costurilor și poate pregăti mai bine organizația să reziste unor șocuri sistemice sau comunitare.

Să sperăm că #totulvafibine! Important este să ieșim din criza asta mai puternici, cu energie pozitivă și determinare, dar mai ales mai pregătiți să facem față unor situații neprevăzute decât eram înainte.

Răzvan-Victor Sassu, Asociația Young Initiative

Corpul European de Solidaritate

Solidar în #Sascut2019 ajunge la final

În perioada mai 2019 – aprilie 2020, un grup de inițiativă format din tineri din comuna Sascut și Bacău, cu toții voluntari ai Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA, au implementat proiectul „Solidar în #Sascut2019 – Satul European de Tineret”, un proiect ce și-a propus să dezvolte oportunități de implicare, dezvoltare personală, profesională și socială pentru tinerii din comuna Sascut. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate.

Proiectul a însemnat peste 50 de activități, workshopuri, evenimente și oportunități de dezvoltare și implicare pentru tinerii din Sascut: proiecții de film, workshop-uri creative pe diverse teme, precum mediul înconjurător, democracție, Uniunea Europeană, activități de treasure hunt pentru tinerii din Sascut, participări ale tinerilor la ședințe de Consiliu Local, activități educaționale în cadrul Zilelor Comunei Sascut, consultări cu tinerii, comunitatea locală și autoritățile locale, prima ediție a Festivalului de educație nonformală și tineret Sascut Youth Fest, competiții sportive pentru tineri, activități de ecologizare, Sascut Winter Fest – prin care a fost marcată încheierea oficială a programului Satul European de Tineret și multe altele.

Proiectul se apropie cu pași repezi de final, însă voluntarii ADA își doresc să lase ceva durabil în urma lor, iar tot ceea ce a reprezentat anul 2019 prin programul „Satul European de Tineret” pentru comuna Sascut să reprezinte punctul de plecare pentru mișcarea de tineret din comuna Sascut.

Pentru a ne asigura că lucrurile frumoase începute anul trecut vor continua să se întâmple, este important ca tinerii să fie susținuți inclusiv de factorii de decizie - reprezentanții autorităților publice, ai instituțiilor de învățământ și ai celorlalte instituții publice din comună, mediu privat etc., inclusiv prin politici de tineret relevante în raport cu nevoile și provocările tinerilor. De aceea, elaborăm Strategia de Tineret a comunei Sascut - prima strategie dedicată tinerilor din mediul rural, din România.” – Victor Cătălin TOMA, președinte al Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA

Astfel, în ultima lună, tinerii din Sascut au putut completa un chestionar, prin care organizatorii au urmărit să identifice provocările, problemele, nevoile și oportunitățile de devoltare ale tinerilor sascuteni. Acestea vor fi valorificate în perioada ce urmează în măsuri strategice menite să contribuie pe termen lung la sprijinirea și dezvoltarea de oportunități pentru tineri.

Proiectul s-a bucurat de un real succes la nivel local, dezvoltând oportunități concrete de dezvoltare și implicare pentru un număr ridicat de tineri din comuna Sascut și nu numai. „Solidar în #Sascut2019 – Satul European de Tineret” este un exemplu de bună practică, fapt confirmat deja la Gala Voluntarilor Băcăuani, în decembrie 2019, când proiectul a primit titlul de ”Proiectul anului”.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie va fi luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie va prezenta noua ediție a campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația Green Eurodesk va fi lansată anul acesta, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai duarbilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

EYE Online – Evenimentul tineretului european

O dată la doi ani, Evenimentul tineretului european - European Youth Event (EYE) reunește la Parlamentul European din Strasbourg mii de tineri din toată Uniunea Europeană, dar nu numai, pentru a-și împărtăși ideile despre viitorul Europei.

Deoarece Evenimentul tineretului european (EYE2020) a fost amânat din cauza epidemiei de Covid-19, Parlamentul European a lansat o ediție online specială a evenimentului, cu diferite activități organizate în format digital.

EYE Online oferă tinerilor o oportunitate unică de a se întâlni virtual și de a se inspira reciproc, de a-și împărtăși poveștile și de a discuta cu experți, factori de decizie, activiști și influenceri. În cadrul activităților online vor fi abordate preocupările tinerilor privind acțiunile și rolul Uniunii Europene în contextul crizei Covid-19.

Activitățile se vor concentra pe mai multe teme: sănătate mintală; viitorul educației; hrana de mâine și reînnoirea rurală; fake news; cumpărături lente (slow shopping); viitorul muncii; supravegherea în masă; vaccinarea.

Activitățile se vor desfășura până la sfârșitul lunii mai 2020 și vor fi transmise online pe canalele de socializare ale Evenimentului european de tineret și pe pagina de Facebook a evenimentului!

DepicT! 2020 – Poți să faci un film de 90 de secunde?

Tineri regizori din întreaga lume sunt invitați să participe la concurs, având astfel posibilitatea să-și prezinte filmul la Festivalului de scurtmetraje și de animație Encounters.

Participanții vor putea să câștige premii de până la 2.500 de lire sterline, vor avea parte de expunere publică și de alte premii.

Scurtmetrajele pot aborda orice stil (cu excepția reclamelor), trebuie să aibă mai puțin de 90 de secunde și să fi fost terminate după ianuarie 2019. Dacă filmul nu este în engleză, trebuie inclusă subtitrarea. Fiecare candidat poate să înscrie până la 10 scurtmetraje.

Termen limită pentru trimiterea filmelor: 4 iunie 2020, 17:00 (BST).

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

Cele mai vorbite 100 de limbi și originile lor

De curând, în februarie 2020, pe site-ul Visual Capitalist, era publicată statistica actualizată a celor mai vorbite 100 de limbi din lume. În urmă cu doar un an, în ianuarie 2019, datele existente plasau chineza pe primul loc, cu cele 13 dialecte individuale ale sale, fiecare având cel puțin un milion de vorbitori, mandarina fiind cel mai vorbit dintre acestea (cu aproximativ 960 milioane de vorbitori).

Conform Ethnologue, o platformă care se ocupă de evidența, inventarierea și tendințele referitoare la cele 7.117 limbi și dialecte vorbite în lume – și care acoperă 80 de ani de istorie – definirea unei limbă este un proces dinamic, care depășește o înțelegere singulară. Pot fi luate în calcul atât aspecte lingvistice – referitoare la caracteristicile lexicale și gramaticale, sau la variațiile în cadrul comunităților care utilizează limba dar și aspecte sociale – referitoare la factorii culturali, politici, la limbă ca element de patrimoniu și de identitate, până la aspectele economice – referitoare, de exemplu, la modul în care terminologia influențează dezvoltarea unor anumite industrii.

Astfel, în contextul definit, nu este o surpriză faptul că engleza ocupă primul loc la limbile cu cei mai mulți vorbitori – peste 1,1 miliarde – sau aproximativ 15% din totalul populației pe glob. Totuși, dacă ne referim la numărul de vorbitori nativi, dialectul mandarin al limbii chineze rămâne pe primul loc, cu 918 milioane de vorbitori.

3 idei pe lună ...

 1. Slow and steady often wins because it keeps you motivated. Take on manageable challenges and you'll get frequent signals of progress. Bite off more than you can chew and progress stalls. When you make progress, you want to keep going. When you break progress, you want to stop.
 2. When you say NO, you are only saying NO to one option. When you say YES, you are saying NO to every other option. NO is a choice, YES is a responsibility.

(...de la James Clear – autorul cărții Atomic Habits, antreprenor și fotograf)

Cea de-a 18-a Olimpiadă Internațională de Lingvistică (IOL) – Ventspils, Letonia, 20-24 iulie 2020

IOL este una dintre cele 13 olimpiade științifice internaționale pentru elevii din învățământul secundar și a fost organizată anual începând cu anul 2003. În fiecare an, echipe de tineri lingviști din întreaga lume se adună pentru a-și testa competențele lingvistice în descifrarea celor mai frumoase puzzle-uri din lume, atât în ceea ce privește limbajul, cât și domeniul lingvistic, în general.

Nu este necesară o cunoaștere prealabilă a unei limbi diferite de limba maternă. Chiar și cele mai dificile probleme impun doar utilizarea capacității de a gândi logic, răbdare și perseverență, precum și disponibilitatea de a aborda textele .... neconvențional.

Puteți încerca să rezolvați o parte dintre problemele propuse în concursurile din anii precedenți :)!

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Mobility Scoreboard: Higher Education Background Report – 2018/19

Publicația Eurydice „Tabela de marcaj a mobilității: Raport contextual pentru învățământul superior 2018-2019” vine în sprijinul tabelei de marcaj a mobilității a Comisiei Europene, elaborată ca urmare a recomandării Consiliului Uniunii Europene „Tineretul în mișcare” din 2011, care promovează mobilitatea tinerilor în scop educațional.

Scopul tabelei de marcaj este să ofere un cadru pentru monitorizarea progreselor țărilor europene în ceea ce privește promovarea și îndepărtarea obstacolelor din calea mobilității în scop educațional.

Tabela de marcaj a mobilității acoperă atât învățământul superior, cât și formarea profesională inițială, indicatorii fiind elaborați în cel de-al doilea caz de Cedefop.

Tabela de marcaj a mobilității în învățământul superior a fost publicată prima dată în anul 2016 și conține șase indicatori cu privire la (i) informare și consiliere, (ii) pregătirea în domeniul limbilor străine, (iii) transferabilitatea burselor și împrumuturilor, (iv) participarea studenților din medii defavorizate, (v) recunoașterea rezultatelor învățării și (vi) recunoașterea automată a calificărilor. Această a doua ediție oferă informații contextuale actualizate pentru cei șase indicatori prezentați, identificând schimbările din mediul de politici referitoare la mobilitatea internațională a studenților.

Informațiile au fost furnizate de unitățile naționale Eurydice și acoperă cele 28 de state membre UE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Toți indicatorii tabelei de marcaj a mobilității sunt publicați pe o platformă online, care prezintă hărți dinamice ce permit utilizatorului să înțeleagă cu ușurință mediul de politici referitoare la mobilitatea în scop educațional în Europa.

Versiunea tradusă în limba română va fi dispobilă pe site–ul Eurydice la începutul semestrului al doilea al acestui an.

Recomandările lunii aprilie:

Preluare de pe Portalul European pentru Tineret

Un set de instrumente utile pentru lucrul de acasă

Utile

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Caleb Fisher - "untitled image" • Science in HD - "Pacific Northwest National Laboratories researchers at the Bioproducts Sciences and Engineering Laboratory at WSU-Tri-Cities use a robot to prepare high throughput samples for a variety of projects." • Austin Distel - "Model: @Austindistel https://www.instagram.com/austindistel/ Photographer: @breeandstephen https://www.instagram.com/breeandstephen/ This photo is free for public use. If you do use this photo, Please credit in caption or metadata with link to "www.distel.com"." • John Schnobrich - "type away" • Vahid Moeini Jazani - "Shahrestanak Village; ALborz Province" • Frank Romero - "untitled image" • Tim Mossholder - "Colorful Hands 3 of 3" • Chang Qing - "Yangling grass" • Ed van duijn - "untitled image" • Daniel Abadia - "untitled image" • Alina Grubnyak - "untitled image" • Samuel Han - "Ålesund city view" • Adi Goldstein - "Lennon Wall" • kazuend - "Rushing Stream" • Oliver Cole - "Brick wall painting of faces" • Adi Goldstein - "Together Gratify" • Chris Murray - "untitled image" • Rafaela Biazi - "SPLASH! MAKE YOUR MARK" • Maxime Naillon - "untitled image" • Ritesh Tamrakar - "Panoramic view from Stanwell Tops Sydney Australia" • Joanna Kosinska - "Minimal pencils on yellow" • Juan Marin - "untitled image" • Kari Shea - "Sofa Side Table Kentwood" • Daniel Hjalmarsson - "untitled image" • Kinga Cichewicz - "I am homesick for a place I am not sure even exists. One where my heart is full. My body loved. And my soul understood."