Gateway u strateškim partnerstvima Korištenje portala gateway za školsko obrazovanje u planiranju i provedbi Ključne aktivnosti 2 u okviru programa Erasmus+

www.schooleducationgateway.eu

Virtualno mjesto informiranja i okupljanja različitih vrsta ustanova i organizacija koji planiraju i provode projekte u području općeg i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Posebno se to odnosi na projekte u okviru programa Erasmus+.

Gateway administrira Središnja služba za podršku eTwinningu te je nastao kao svojevrsno proširenje eTwinninga. eTwinning je, kao što znamo, portal namijenjen isključivo djelatnicima vrtića i škola dok je Gateway otvoren za sve dionike u obrazovanju.

Koje su sličnosti, a koje razlike između eTwinninga i Gatewaya?

Pogledajmo u nastavku...

Preporuča se korištenje Gatewaya prilikom planiranja i provedbe vašeg projekta. U ovom vodiču saznat ćete kako iskoristiti mogućnosti Gatewaya u navedenim projektnim fazama.

Prvi korak u korištenju Gatewaya je registracija koja traje nekoliko minuta i slična je otvaranju novog računa elektroničke pošte. Klikom na plavi gumb "Login/Register" započinjete postupak registracije.

Registrirani eTwinneri ne moraju prolaziti kroz postupak registracije, već se mogu prijaviti s istim podacima kao i na eTwinning. Za prijavu je također potrebno kliknuti na gumb "Login/Register".

Napominjemo da za pregled sadržaja na Gatewayu nije uopće potrebna prijava, ali je svakako preporučljiva radi korištenja svih mogućnosti, primjerice uključivanja u rasprave, prijava organizatorima usavršavanja i sl.

S obzirom na to da su sadržaji na Gatewayu prevedeni na sve europske jezike, jezik u svakom trenutku možete promijeniti u gornjem desnom uglu početne stranice:

GATEWAY I PLANIRANJE PROJEKTA

Nakon što ste se registrirali/prijavili na Gateway, dolazite na vaš vlastiti profil koji izgleda ovako:

Na početnoj stranici vašeg profila imate pristup različitim rubrikama koje vam mogu pomoći u inspiraciji i planiranju Erasmus+ projekta.

Pomoću rubrike Latest/Novosti i događaji pregledavate najnovije vijesti iz područja obrazovanja na europskoj razini.

U rubrici Viewpoints/Pogledi imate pristup anketama iz područja obrazovanja, stručnim člancima i razgovorima sa stručnjacima-praktičarima u obrazovanju.

U rubrici Resources/Resursi imate pristup publikacijama i različitim materijalima za unaprjeđenje internacionalizacije odgojno-obrazovnih ustanova i povećanje kvalitete nastave.

U ovoj rubrici klikom na Tutorials/Publications, kako je prikazano na slici ekrana, imate pristup različitim vodičima i praktičnim uputstvima; za teme poput, npr. povećanja inkluzije u vrtiću ili školi, vodič kroz specifične obrazovne politike na europskoj razini, vodič za traženje usavršavanja u okviru programa Erasmus+ i sl.

nAVEDENE RUBRIKE SU VAM KORISNE U FAZI PLANIRANJA PROJEKTA JER:

  • vam omogućuju uvid u svijet obrazovanja na europskoj razini, kao i u goruće teme i probleme s kojima se suočavaju europski vrtići i škole
  • možete u kratko vrijeme istražiti kojim temama se bave europski obrazovni projekti i pronaći inspiraciju za vaš projekt
  • vam daju uvod u horizontalne teme i prioritete za područje obrazovanja koje promiče Europska komisija pomoću programa Erasmus+
  • možete unaprijediti rad vaše ustanove koristeći online vodiče i ostale dostupne materijale te se na taj način pripremiti za provedbu budućeg projekta

Rubrika "Erasmus+ opportunities/Prilike u okviru programa Erasmus+" vam je posebno važna za traženje ustanova-potencijalnih partnera za Ključnu aktivnost 2.

Ako planirate partnerstvo samo sa vrtićima i školama (koje ne uključuje druge ustanove/organizacije), preporučamo vam portal eTwinning koji sadrži rubriku Partnerski forumi za traženje partnera.

Ako planirate u projektni prijedlog uvrstiti i druge vrste ustanova/organizacije, primjerice udruge, fakultete, knjižnice i sl., ova rubrika u okviru Gatewaya je namijenjena vama.

Pri dnu stranice nalazi se tražilica namijenjena isključivo za KA2-Strateška partnerstva: klikom na gumb "See all/Pogledaj sve" otvara se tražilica u koju unosite podatke o vašoj ustanovi kako je prikazano u nastavku.

Nakon unosa podataka, klikom na Search/Pretraži dobit ćete popis zahtjeva za partnerstva otvorena za vaš tip ustanove te ih možete pregledavati klikom na naziv pojedine objave i kontaktirati osobu koja je objavila zahtjev.

* Za kontaktiranje korisnika morate biti prijavljeni na portal. Uz kontakt, omogućeno je i dodavanje u omiljene pretrage kako biste se lakše mogli vratiti na specifičnu objavu ili "slijeđenje" korisnika koji je objavio zahtjev (Follow organisation).

Ako ste prijavljeni na portal, pokazuje vam se i opcija "Create a Strategic Partnership Request" za stvaranje vlastite objave za traženje partnera koja izgleda ovako:

Prije stvaranja zahtjeva za partnerstvo, svakako pročitajte Uvjete i Odredbe portala Gateway: http://www.schooleducationgateway.eu/hr/pub/tools/terms_and_conditions.htm

Strateška partnerstva se moraju provoditi u skladu s pravilima i ciljevima iz Vodiča programa Erasmus+ za Ključnu aktivnost 2, te ustanove/organizacije moraju biti prihvatljivi prijavitelji u okviru programa Erasmus+.

Daljnje informacije dostupne su u Programskom vodiču za Erasmus+: http://www.mobilnost.hr/cms_files/2016/11/1480493064_erasmus-plus-programme-guide-hr.pdf

GATEWAY I PROVEDBA PROJEKTA

Kada vaš projekt započne, i dalje vas upućujemo na rubrike "Viewpoints/Pogledi" i Resources/Resursi" kako biste bili u toku s aktualnostima u području obrazovanja.

Preporučamo vam da se aktivno uključite u Gateway zajednicu i komentirate objavljene članke te sudjelujete u diskusijama kako biste povećali kvalitetu diseminacije vašeg projekta i podijelili s drugima vaša iskustva tijekom provedbe.

Posljednja rubrika na portalu i ujedno jedna od najkorisnijih je Teacher Academy, koja služi kao središnje mjesto za pretragu mogućnosti fizičkih stručnih usavršavanja, besplatnih mrežnih usavršavanja te nastavnih materijala. Možete je koristiti, kako tijekom planiranja, tako i tijekom provedbe i nakon završetka projekta. Pomoću tražilice na slici gore možete pretraživati usavršavanja po ključnim riječima i filtirirati fizička i mrežna usavršavanja.

Fizička usavršavanja su uglavnom tečajevi financirani iz Ključne aktivnosti 1, a s obzirom na to da provodite strateško partnerstvo (Ključnu aktivnost 2) upućujemo vas na mrežna usavršavanja i nastavne materijale. Na prikazu gore vidljiva je raznovrsna ponuda tema te lako možete pronaći ono koje se nadovezuje na temu vašeg projekta.

Želimo vam puno uspjeha u planiranju i provedbi vaših projekata.

Pozivamo vas da nam se javite za dodatne informacije i upute:

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.