Loading

Raportul Anual 2018+ Empowering people through education

In 2018 si in prima jumatate din 2019 am continuat sa sprijinim sute de copii, tineri si ONG-uri sa se dezvolte prin educatie. hAYI sa descoperim impreuna o parte dintre rezultatele obtinute impreuna pentru comunitate!

O societate educata este o societate puternica si libera.

Credem in puterea educatiei de a schimba oameni si comunitati, de a crea oportunitati si de a sprijini copiii si tinerii pentru a se dezvolta la adevaratul lor potential. O educatie de calitate dezvolta spiritul liber, initiativa, gandirea critica, curiozitatea si creeaza premizele unei vieti independente.

O noua identitate vizuala

De la inceputul lui 2018 am facut un "refresh" al brand-ului AYI, venind catre comunitate cu un nou mesaj vizual.

Noul simbol reprezinta ideea de comunitate, de empowerment si lucru in echipa (inclusiv la nivel de societate). In acelasi timp, inovarea este un element central, care ne caracterizeaza in multe dintre activitatile pe care le facem. De asemenea, simbolul trimite si la ideea de “safe space” pentru invatare si dezvoltare, pentru construirea de caractere si incercarea de a-ti pastra directia indiferent de provocarile care pot aparea.

60 tineri au intrat in dialog cu parlamentari si au invatat cum se iau deciziile in comunitate

Europarlamentar pentru o zi

Cel mai de impact proiect AYI din 2018, "Europarlamentar pentru o zi" a sprijinit 60 de tineri din Bucuresti si din mediul rural sa invete mai multe despre cum se iau deciziile in societate si cum se pot implica si ei in acest proces.

Pe parcursul a 3 zile au invatat, au simulat si foarte important, au intrat in dialog cu parlamentari de pe tot spectrul politic, intr-un format non-formal care i-a provocat atat de invitati, cat si pe participanti.

Carta Alba a Implicarii Civice a Tinerilor

Proiectul "Europarlamentar pentru o zi" a avut o acoperire nationala, fiind coordonat de Fundatia Student Plus Timisoara in parteneriat cu Asociatia Young Initiative, YMCA Romania, Forumul Tanar din Odorhei. AYI a implementat activitatile din regiunea Bucuresti - Ilfov.

In cadrul proiectului s-a lansat si o cercetare nationala asupra implicarii civice a tinerilor, care a rezultat intr-o Carta Alba pe care o poti explora mai jos.

Participare la ECOSOC Youth Forum 2018 si 2019 la sediul ONU din New York

Presedintele AYI, Razvan Sassu, a facut parte din delegatia World YMCA ce a participat la ECOSOC Youth Forum la New York, reprezentand YMCA Romania, unde AYI este membra.

ECOSOC Youth Forum este cel mai mare eveniment de tineret organizat de Natiunile Unite, reunind peste 700 de delegati in fiecare an, atat din ONG-uri de tineret, cat si reprezentanti guvernamentali.

Sprijinim YMCA Europe in promovarea politicilor publice de tineret

Prin colega noastra Eliza Vas (Vicepresedinte AYI), am contribuit in 2018 la promovarea politicilor publice ale YMCA Europe. Eliza este membra a YMCA Europe's Youth Policy Group din partea YMCA Romania, iar in primavara 2018 a reprezentat YMCA Europe la Adunarea Generala a European Youth Forum, cea mai mare si reprezentativa federatie de tineret din Europa.

Am contribuit la crearea primelor standarde de calitate in youth work si a primului MOOC de politici publice din Romania

Standarde si politici sustenabile in lucrul cu tinerii din Romania

Impreuna cu YMCA Romania (coordonator proiect) si Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila am implementat in perioada 2018 - 2019 proiectul "Standarde si politici sustenabile in lucrul cu tinerii din Romania", primul nostru program finantat din fonduri structurale.

Primele standarde de lucru cu tinerii din Romania

Pornind de la o nevoie reala pentru a creste calitatea lucrului cu tinerii din Romania, am adus la aceeasi masa in cadrul proiectului reprezentanti ai organizatiilor publice si non-profit din sectorul de tineret pentru a crea impreuna primele standarde de youth work din Romania.

Primul curs MOOC dedicat politicilor publice de tineret

In 2019 am lansat primul curs online in format Massive Open Online Course (MOOC) prin care oricine poate invata mai multe despre formularea, evaluarea si monitorizarea politicilor publice din sectorul de tineret.

30+ copii institutionalizati au beneficiat de sprijin educational

Iar sute de carti, jocuri educationale, hainute si multe alte donatii le-au facut viata mai frumoasa si dinamica. Atat lor, cat si altor copii si tineri institutionalizati din Sectorul 4.

Proiectul "Punti catre cunoastere" a continuat sa se dezvolte intens

In perioada 2018-2019, proiectul (inceput in 2010) a trecut prin multe transformari, ajungand astazi la o echipa de peste 25 voluntari care se concentreaza pe sprijinirea copiilor din apartamentele de tip familial din Sectorul 4.

Voluntarii organizeaza saptamanal ateliere de dezvoltare a gandirii critice, sprijin la teme, alfabetizare, dezvoltare de abilitati digitale si interculturale.

#EroiiExista

In 2018 si prima jumatate din 2019 am desfasurat 5+ actiuni de fundraising si voluntariat corporativ, dintre care 4 actiuni de voluntariat corporativ si participarea la Bookfest 2018, unde am avut un stand si am derulat campania #EroiiExista.

Le multumim tuturor donatorilor care ne-au sprijinit in 2018 si prima jumatate din 2019!

80+ copii si tineri institutionalizati au primit surprize, cadouri si zambete

Perioada 2018 + 1/2 2019 a fost extraordinar de plina cu activitati de voluntariat corporativ, donatii, parteneriate si sponsorizari pentru copiii si tinerii din Sectorul 4 cu care lucram. De la Scrisorile lui Mos Craciun (program coordonat de Federatia VOLUM) si pana la terapie cu animale sau activitati "stiintifice" pentru copii, copiii au avut parte de experiente inedite.

94 tineri trimisi in 29 de mobilitati europene

Cei 91 tineri trimisi de AYI in 2018 in mobilitati europene au participat la schimburi de tineri, cursuri de formare, stagii de voluntariat de lunga durata (2-12 luni) intr-un alt stat UE. Programele au caracter educational, bazate pe metode de educatie non-formala, fiind finantate de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+.

Am gazduit 6 voluntari europeni care au petrecut 6 luni in Romania, schimband comunitatea

Proiectul Building Our Story a construit povesti de schimbare comunitara

Cei 6 voluntari (Heike, Antonio, Katia, Lisa, Rebekka) si-au derulat stagiul de voluntariat in perioada Octombrie 2017 - Martie 2018 in Bucuresti, avand ca scop sa ii sprijine pe tinerii romani sa devina mai implicati in comunitate.

Tu ce crezi ca pot face 6 voluntari in 6 luni in Romania?

200+ ONG-uri din Romania sprijinite prin Centrul pentru Managementul Organizatiilor Nonprofit (CMON)

400+ evenimente si intalniri gazduite gratuit

Cele peste 300 de ONG-uri membre ale Centrului au organizat in CMON in 2018 peste 400 de workshop-uri, training-uri, intalniri de lucru, sedinte de Consiliu Director, teambuilding-uri si multe altele. Totul gratuit, fiecare organizatie primind sala complet dotata ca sala de intalniri si formare.

CMON ofera si prima biblioteca ONG din Bucuresti, cu 200 de volume dedicate managementului ONG-urilor si altor subiecte de interes ce pot fi imprumutate gratuit.

RePlan a sprijinit peste 150 de ONG-uri sa planifice strategic

Primul board game de planificare strategica pentru ONG-uri a fost tradus in engleza si norvegiana, fiind puternic apreciat atat la nivel national, cat si european. Instrumentul vine in sprijinul ONG-urilor pentru a realiza intr-un mod non-formal strategia. RePlan poate fi folosit de asemenea pentru teambuilding, inductia noilor membri ai echipei, testarea strategiei, consolidarea viziunii.

Program de Wellbeing pentru Oameni care Lucreaza cu Oameni (Editia a 2-a)

15 experti din sectorul nonprofit din Romania (in acest caz, ONG-uri si biblioteci publice) au beneficiat de un program putin "altfel", pe o tema mai putin intalnita, mai ales in acest context. Inspirati de proiectele implementate in Norvegia, ne-am gandit sa aducem putin din modul de gandire al nordicilor in legatura cu viata profesionala.

Programul a fost facilitat de catre Roxana Turcu de la ART Fusion, expert pasionat de wellbeing si echilibru in viata personala si cea profesionala.

La final de 2019 pregatim deja editia a 3-a a programului, avand in vedere succesul primelor doua.

2900+ de studenti inscrisi la primul MOOC dedicat sectorului nonprofit din Romania

In cadrul CMON oferim un curs amplu, gratuit, in format MOOC, pe tematica Managementului Sustenabil al Organizatiei Nonprofit. Peste 2900 de cursanti sunt inscrisi la curs, din Romania si Republica Moldova, dar si romani din Diaspora. Oricine poate urma cursul de oriunde are acces la Internet, inclusiv pe dispozitive mobile.

BiblioLounge a primit un ReFresh si este gata sa primeasca tineri intr-un mediu non-formal si prietenos

ReFresh BiblioLounge

In 2019 am renovat, redecorat si zugravit spatiul dedicat tinerilor din cadrul Bibliotecii Ion Creanga (Piata Romana), care acum primeste peste 40% din toate rezervarile solicitate in cele peste 30 de filiale ale Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB).

BiblioLounge a fost deschis in 2012 de catre AYI, in parteneriat cu BMB.

Am cercetat impreuna cu partenerii europeni impactul mobilitatilor Erasmus+ asupra tinerilor

Proiectul european ImpACT+: Bune practici pentru ONG-uri, cercetare asupra impactului mobilitatilor Erasmus+ asupra tinerilor

Din 2017 facem parte din proiectul european ImpACT+, unde suntem parteneri alaturi de alte 6 organizatii din Portugalia, Olanda, Lituania, Irlanda, Spania. Coordonatorul proiectului este The Youth Company din Olanda, partener traditional al AYI pe partea de mobilitati europene de invatare.

Pana la jumatatea lui 2019, echipa de research a proiectului formata din Andra, Elena si Razvan au lucrat impreuna cu colegii lor din celelalte organizatii pentru a realiza o cercetare ampla asupra impactului pe care proiectele Erasmus+ le au asupra tinerilor care participa la ele. Cercetarea este coordonata de Universitatea Saxion si se bazeaza pe un mix de metode formale si non-formale.

Sunt acum disponibile online atat rezultatele cercetarii, cat si un set interactiv de bune practici dedicat ONG-urilor.

Am dezvoltat impreuna cu partenerii europeni instrumente IT pentru educatie digitala

Proiectul iTech a inceput lucrul la metode inovatoare de predare a educatiei digitale pentru copii

Pana in prima jumatate a lui 2019, am participat impreuna cu partenerii din Franta si Bulgaria la dezvoltarea mai multor instrumente ce pot fi utile pentru a-i invata pe copii despre programare si folosirea calculatorului din punct de vedere electronic. Proiectul este coordonat de Digijeunes din Franta, iar AYI are rolul de a se asigura ca instrumentele dezvoltate sunt adaptate la nevoile si realitatile profesorilor si lucratorilor de tineret care nu au experienta in IT.

Am sprijinit programul Novateca din Republica Moldova sa creeze primul MOOC dedicat bibliotecarilor

Instrumente inovatoare de invatare pentru bibliotecarii din Republica Moldova

Impreuna cu Strategicus Consulting, am sprijinit in 2018 programul Novateca din Republica Moldova sa creeze si lanseze primul curs online in format Massive Open Online Course (MOOC) dedicat bibliotecarilor, pe tema advocacy-ului.

Cursul este disponibil online gratuit.

Toate acestea le-am obtinut împreuna. Cu ajutorul fiecaruia dintre voi. Catre fiecare voluntar, sustinator, donator, partener, un foarte mare "Multumim"!

Consiliul Director

Incepand cu anul 2018, board-ul AYI este format din:

  • Razvan-Victor Sassu, Presedinte
  • Eliza Vas, Vicepresedinte
  • Gabriela Toma, Vicepresedinte
  • Adela Fenichiu, Secretar General
  • Alina Pop, Membru
  • Carmen Marcu, Membru
  • Bianca-Nesiu Bedreag, Membru

Toti membrii Consiliului Director isi desfasoara activitatea in regim de voluntariat.

La momentul publicarii Raportului (Septembrie 2019), Asociatia are 2 angajati permanenti, 3 angajati project-based, 4 colaboratori, 30+ voluntari.

Asociatia Young Initiative este membra a Federatiei YMCA Romania si a Federatiei VOLUM. Presedintele AYI reprezinta la momentul publicarii Raportului Asociatia in Consiliul Director al ambelor Federatii, ca Trezorier, respectiv Vicepresedinte.

Empowering people through education

Credits:

Created with an image by pixel2013 - "daisy heart thank you"