Loading

Almende Bouwt Een gezamenlijke nieuwsbrief van Het Almende college, de GEmeente Oude IJsselstreek en bouwer BINX Smartility. Boordevol informatie over de nieuwbouw van het Almende college in silvolde.

Nieuwsbrief Almende Bouwt

Welkom bij Almende Bouwt. U heeft het misschien al gehoord of gezien: we zijn gestart met de bouw van het nieuwe gebouw in Silvolde. Hier zijn wij natuurlijk heel blij mee. Via deze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van alle vorderingen. Een initiatief van het Almende College, de gemeente Oude IJsselstreek en bouwer Binx Smartility.

Want het is nogal wat, zo'n nieuwe schoolcampus in onze gemeente. Een mooie ontwikkeling voor toekomstgericht onderwijs, waar het nodige bij komt kijken. Zeker nu in de bouwfase. Daarom deze nieuwsbrief: zodat u alles op de voet kunt volgen.

In deze nieuwsbrief vertellen we meer over de nieuwbouw, het vernieuwende onderwijs en wat dit voor de omgeving betekent. In deze editie:

 1. Startsein nieuwbouw Almende College
 2. Een foto-impressie van de bouwstart
 3. Een mooie stap richting toekomstbestendig onderwijs
 4. Waarom komt er nieuwbouw?
 5. Nieuw gebouw, dus vernieuwend onderwijs
 6. Het idee van de architect
 7. Leerlingen aan het woord
 8. Volg de bouw op de voet

Startsein nieuwbouw Almende College

Met klinkende champagneglazen en de onthulling van het bouwdoek werd op maandag 18 november het officiële startsein voor de nieuwbouw gegeven. Ongeveer honderd genodigden waren hierbij aanwezig, waaronder: docenten, buurtbewoners, bouwer Binx, lid van het college van bestuur van Achterhoek VO Maria van Hattum en wethouder Peter van de Wardt.

Een aantal leerlingen verrichtten gezamenlijk de openingshandeling op de nieuwbouwlocatie. Het gebouw wordt eind 2020 opgeleverd. Uiteindelijk zullen er 800 vmbo-leerlingen les krijgen.

Mooie woorden

Zoals dat hoort bij een officieel startsein werden er de nodige mooie woorden gesproken. Hierbij werd er vooruitgekeken, maar zeker ook teruggekeken op wat er al gerealiseerd is. Of zoals interim-rector Teunis Wagenaar het noemde: “Met de start van de bouw sluiten we al een belangrijke fase af. Een fase van plannen maken, intensief samenwerken en werken aan toekomstbestendig onderwijs in de regio.”

Deze woorden werden onderschreven door wethouder van onderwijs Peter van de Wardt. Hij benadrukte vooral het belang van het behoud van goed onderwijs voor de gemeente en de economische en maatschappelijke spin-off die dat geeft. Hij is dan ook oprecht trots op het nieuwe gebouw.

Een gedachte waarin Maria van Hattum, lid college van bestuur van Achterhoek VO, zich helemaal kan vinden. Met het nieuwe gebouw is het onderwijs toekomstproof.

Eerste werkzaamheden

Na de mooie woorden en de openingshandeling was er de mogelijkheid om de bouwplaats te bezoeken. Daar is inmiddels het grondwerk verricht. Verder zijn de eerste contouren van het nieuwe gebouw al goed zichtbaar. Bouwer BINX Smartility vertelde enthousiast over de start en het verdere verloop van de bouwwerkzaamheden. Er moet nog genoeg gebeuren, maar de eerste stappen zijn gezet!

Een foto-impressie van de bouwstart

Een mooie stap richting toekomstbestendig onderwijs

Met het onthullen van het bouwbord werd het startsein gegeven voor de nieuwbouw van het Almende College. Peter van de Wardt, wethouder onderwijs binnen de gemeente Oude IJsselstreek, is blij met dit officiële moment.

De wethouder: “Al geruime tijd is het project nieuwbouw Almende voor ons zichtbaar. In onze agenda’s, in onze overleggen en tijdens informatiebijeenkomsten. Maar nu is het dan zover dat we officieel van start kunnen. Met de denkbeeldige ‘eerste paal’ die in de grond gaat, geven we het startsein voor een mooie stap richting toekomstbestendig voortgezet onderwijs.”

We hebben iets te bieden

Met de komst van het nieuwe schoolgebouw heeft Oude IJsselstreek, volgens de wethouder gezinnen echt iets te bieden. “De ontwikkeling van onderwijs gaat snel en wil je daarop aansluiten, dan moet je daarin mee. De schoolcampus, die zal ontstaan na realisatie van het nieuwe gebouw, betekent het voortbestaan van voortgezet onderwijs in onze gemeente.”

“Toekomstbestendig onderwijs waar de huidige generatie jongeren en nog vele daarna kan leren, samenwerken, ervaren en zich ontwikkelen in een inspirerende omgeving. Het realiseren van een campus als deze betekent ook een mooie mix in het leerlingenaanbod. Het samenbrengen van verschillende stromingen binnen het voortgezet onderwijs heeft een positief effect op zowel leerlingen als leerkrachten. Zo is op verschillende plekken al gebleken.”

Samenwerking, verbinding en verbreding

De wethouder geeft aan dat de campus ook kansen biedt op samenwerking, verbinding en verbreding. “Ik noem bijvoorbeeld het zwembad, de sporthal maar ook verenigingen en clubs waarmee we kunnen kijken naar toekomstige samenwerking. En wat te denken van de bibliotheek die mede dankzij dit project kan blijven voortbestaan op loopafstand van de school. Kinderen kunnen op een laagdrempelige manier, dichtbij huis gebruik maken van al deze faciliteiten.”

Nu de bouw van start is gegaan, wordt verder gekeken naar de inrichting van het hele gebied. “We zijn daarover in gesprek met de buurt, de verschillende verenigingen en de beheerders van de sporthal, het zwembad en de sportschool in de omgeving. Uiteindelijk willen we een plek creëren waar onderwijs, faciliteiten en recreëren op een goede manier samenkomen en waar we met zijn allen trots op kunnen zijn!”

Wethouder van onderwijs Peter van de Wardt: “De nieuwe schoolcampus staat voor toekomstbestendig onderwijs in onze gemeente.”

Waarom komt er nieuwbouw?

Het Almende College bouwt een nieuw vmbo-gebouw in Silvolde, naast de al bestaande locatie Isala. Vanaf september 2021 sluit de locatie Wesenthorst en wordt het nieuwe gebouw volledig in gebruik genomen.

De eerste jaren passen nog niet alle leerlingen in het nieuwe gebouw. Daarom blijft de Bluemers nog een tijdje open. Het is de verwachting dat het aantal leerlingen in de regio de komende jaren verder afneemt. Daarom sluit op den duur ook de locatie Bluemers. Hoe en wanneer precies, dat is nu nog niet bekend.

Zo ziet het nieuwe gebouw er straks uit!

Nieuw gebouw, dus vernieuwend onderwijs

In schooljaar 2021/2022 starten we officieel in het nieuwe gebouw. Dit combineren we bij het Almende College met een vernieuwende onderwijsvisie voor het vmbo. Want niet alleen de samenleving verandert, onze kinderen ook. Deze generatie communiceert anders en zoekt informatie langs andere wegen. Het is belangrijk dat ons onderwijs en het nieuwe gebouw daarbij goed aansluiten.

De nieuwe onderwijsvisie sluit goed aan op de onderwijsmanier van de basisschool en het vervolgonderwijs. Dit zorgt voor een herkenbare manier van leren. Een leerling krijgt meer zeggenschap over zijn leerproces en docenten werken efficiënter samen in het lesgeven en begeleiden. Het onderwijs wordt op maat gegeven: naar tijd, niveau en werkvorm. We gaan 'van bulkwerk naar maatwerk’!

Leerpleinen

Naast instructieruimtes heeft het nieuwe gebouw leerpleinen. Hier werken leerlingen samen in leergebieden en worden ze begeleid door vakdocenten. De leerpleinen vormen het onderwijskundige hart van de school. Dit zorgt voor meer:

 • Actieve leerlingen
 • Onderwijs op maat
 • Coachende docenten
 • Onderwijs dat aansluit op de praktijk en arbeidsmarkt
 • Een school waar het fijn is om te zijn

Leergebieden

Een belangrijk pluspunt is de grotere samenhang tussen de verschillende vakgebieden. Deze zijn ondergebracht in overstijgende leergebieden. We werken straks met deze acht leergebieden:

Het idee van de architect

Het nieuw bouwen van de vmbo-locatie van het Almende College, een school met een vernieuwd onderwijsconcept, wordt gerealiseerd door BINX Smartility.

Het gebouw heeft glas rondom en veel open ruimte. Het doel is het zichtbaar maken van het onderwijs, met zo weinig mogelijk gangen en aparte ruimtes. BINX Smartility heeft samen met Architekten Groep Gelderland (AGG) uit Zelhem en RoosRos Architecten het plan ontworpen en uitgewerkt.

Het resultaat is een gebouw dat volgens mede-architect Maarten Venhorst van AGG ‘sober, maar niet saai’ is. “De school wordt als het ware opgetild uit de grond, maar vanwege het ingetogen ontwerp gaat het op in het landschap”, zegt hij. De trappen aan de buitenkant zijn gelijk een tribune voor het plein dat ook een openluchttheater is. Terwijl in de school op de begane grond een door leerlingen gerund restaurant zit.

De meeste energie is gestoken in de binnenkant van de school, die drie verdiepingen telt. Die zijn in het midden verbonden door een zogeheten ‘vide’, die alle etages als het ware samenvoegt. Zo ontstaat één grote, gemeenschappelijke onderwijsruimte.

Leerlingen aan het woord

Het Almende College staat voor ontdekkend leren in een fijne omgeving, waarin de leerling zichzelf mag en kan zijn. Gelukkig vinden onze leerlingen dit ook.

Ze vertellen er graag zelf over. Daarom maakten we samen met hen het volgende filmpje. Veel kijkplezier!

Volg de bouw op de voet

Wilt u de nieuwbouw op de voet volgen, of interessante achtergrondinformatie over de nieuwbouw vinden? Bezoek dan snel de speciale bouwwebsite almendecollegeinprogress.nl. Hierop houdt bouwer BINX Smartility alle vorderingen bij. U vindt er:

 • Het laatste nieuws
 • Een live bouwcam
 • De vordering en planning van de bouw

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op via info@almende-college.nl.