Intet stopper entusiasten mettes rejse

Da Mette fik Alfred, var det meningen, at han skulle være en hyggehund og signalhund; én der kunne holde Mette ved selskab og samtidig gøre hende mere uafhængig. Grundet hendes sygdom kan Mette få vejrtrækningsbesvær og hosteanfald, og i sådanne tilfælde er Alfred trænet til at tilkalde hjælp ved at gø. Og service ligger i hans blod; han er opdrættet af Sanne Larsen, som opdrætter labradoodles fra linjer af servicehunde.

– Det var meningen, at han skulle være sofahyggehund og signalhund, men han skulle også være lydig, hvis jeg skulle kunne tage mig af ham. Derfor startede vi til hvalpetræning og unghundelydighed på et hold i Odder, ved noget der hedder Zakkai Hundecenter, hvor jeg stadig træner én gang om ugen. Der trænede vi hele hans hvalpe- og unghundeperiode. Instruktøren gik meget op i rally, og jeg blev også fanget af det. Rally er en god sport for mig, for det er ikke så præcist som for eksempel lydighed, og der er mange indendørs konkurrencer. Siden blev jeg mere og mere bidt af det og ja, så kunne jeg ikke stoppe igen, griner hun.

Siden introduktionen til rallysporten er flere sportsgrene kommet til, men formålet med disse er udelukkende at blive dygtigere til rally. Blandt andet har den umage ekvipage taget en færdighedsprøve, og de øver Dog Dancing-tricks – og så har de ambitioner om at starte en LP1 i 2017.

Mette træner alt, hvad hun kan komme i nærheden af - både rally, lydighed og hvad der ellers findes af ting og sager

Når man sidder i en elektrisk kørestol, kan hundetræning umiddelbart virke som en stor udfordring, og mange spørgsmål rejser sig i forhold til, hvordan det kan lade sig gøre. Men det er intet problem for Mette og Alfred, der bruger deres kreativitet og ser muligheder frem for begrænsninger.

– Jeg kan jo næsten ikke bruge mine hænder, udover at køre min kørestol. Derfor bruger jeg kun verbale kommandoer, men heldigvis er Alfred utrolig kvik. Når jeg skal lære ham et nyt trick, bruger jeg min hjælper, som guider ham via en godbid, mens vi stille og roligt kobler kommandoen på. Vi bruger også freeshaping, hvor Alfred gætter sig til, hvad han skal gøre.

Samtidig gør Mette også brug af forskellige aggregater i træningen af Alfred – blandt andet en boldmaskine, som skyder en bold afsted til Alfred. Men vigtigst af alt er Mettes godbidsmaskine– Faktisk er det en hundeaktiveringsmaskine, hvor hunden selv skal finde ud af at trykke på en knap for at få en godbid, men jeg bruger den som en klikker. I stedet for at hunden skal trykke på knappen, har jeg sat den op bag hovedet, så jeg selv kan trykke på den, når Alfred har fortjent en godbid. Jeg har brugt den rigtig meget, og specielt da han var lille og skulle lære de gængse kommandoer, beskriver Mette og tilføjer: – men hvis der er fart over feltet, så bruger vi legetøj til at belønne ham med.

tralalala måske lelele, men i hvert fald falalala

En ikke helt almindelig dagligdag

På overfladen lever Mette et ganske almindeligt liv. Hun har hobbyer og læser på Aarhus Universitet, hvor hun studerer lingvistik med henblik på at kunne hjælpe handicappede med talebesvær.

– Min drøm er at ende med at arbejde med kommunikationshjælpemidler til handicappede, gerne samtalecomputere lidt a la Stephen Hawking. Men nu må vi se, om det bliver til det, griner Mette.

Alligevel skiller hendes hverdag sig ud fra andre unge universitetsstuderendes. Hun har hjælper på 24 timer i døgnet og er afhængig af sin kørestol – og så besidder hun en brændende passion for hundetræning; fra rally til Dog Dancing og til lydighed.

Credits:

Wiegaarden/Kasper Larsson

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.