Loading

MYSTINEN PUUTARHA Patsaspuiston puutarhakirja · 2019

VEIJO RÖNKKÖNEN paperimies, patsaidentekijä, joogi, uimari, oman tien kulkija, puutarhuri...

Veijo Rönkkönen (1944–2010) loi viidenkymmenen vuoden aikana Parikkalan Koitsanlahteen elämää suuremman fantasiapuutarhan. 565 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta yhdessä satojen erilaisten kasvien kanssa muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista.

Patsaspuisto ja sen tekijä tunnetaan ensisijaisesti veistoksistaan. Puutarhan kasveilla on kuitenkin suuri rooli paikan mystisen tunnelman aikaansaajana. Veijo oli innokas puutarhuri, joka suunnitteli ja muokkasi pihapiiriään veistostensa näyttämöksi.

Mystinen puutarha esittelee kasvien suhdetta patsaisiin ja jatkuvasti muutoksessa olevaa puutarhaa. Ajatus puutarhakirjasta syntyi vuonna 2013. Maaseudun Sivistysliiton vetämässä Patsaspuisto-hankkeessa työskennellyt puutarhuri Anneli Hyvönen teki 2012–2013 mittavan työn ja kokosi kasviluettelon puiston kasveista, ja niiden sijainnista alueella.

Puutarhakirjan piti alun perin olla päivitetty, uudelleenkuvattu ja kirjan muotoon taitettu versio kasviluettelosta. Kirjan kuvaus- ja toimitusprosessi kuitenkin venyi ja sisällön painopiste muuttui vuosien myötä kasviesittelyistä vapaampaan, taidekirjamaiseen muotoon.

Kirjan kuvat ovat pääosin Kimmo Heikkilän ottamia. Kuvaukset on tehty vuosina 2017–2019. Mukana on myös paljon kuvia Veijo Rönkkösen arkistoista, erityisesti artikkelien ja aihealueiden välisissä kollaaseissa. Näistä kuvista käy hyvin ilmi, miten puutarha muuttui taiteilijan elinaikana ja mitä muutoksia on tapahtunut hänen kuolemansa jälkeen.

Kirjassa on oma lukunsa Veijon kaksoisvalotuskuvista joita hän otti 1990-luvulla. Filmikameralla otetut taidokkaat kuvat yhdistelevät joogasiluetteja ja puutarhan kasveja.

Kirjan artikkelit esittelevät puistoa eri näkökulmista; puutarhurin, paikallisen ja vierailijan. Kirjoittajina ovat muun muassa kasviluettelon laatinut puutarhuri Anneli Hyvönen ja Parikkalan oma poika, mediapersoona Jani Halme.

Puutarhan betonikasvit esitellään kattavasti. Kirja antaa lisäksi tietoa Laatokan-Karjalan lehtovyöhykkeestä johon Koitsanlahden alue kuuluu. Kaikki artikkelit on käännetty englanniksi.

Kasviluettelot ovat myös mukana kirjassa. Luetteloa ja kasvien sijaintia puistossa on mahdollisuuksien mukaan täydennetty ja päivitetty. Kartat ovat varsin suurpiirteisiä mutta antavat hyvän lähtökohdan kasvien etsintään ja tunnistamiseen puistossa.

MYSTINEN PUUTARHA

176 sivua, yli 200 valokuvaa, sidottu kovankantinen kirja, 170 x 240 mm.

Kustantaja: Kulttuuriyhdistys Maailmanpylväs ry

Toimitus, valokuvat, kuvankäsittely, ulkoasu ja taitto: Kimmo Heikkilä

Muut valokuvaajat: Veijo Rönkkönen, Sari Kotivirta, Seppo Hiltunen, Jarkko Lankinen, Lusto - Suomen Metsämuseo/Markku Eskola

Kirjoittajat: Anneli Hyvönen, Jani Halme, Minna Tuuva, Suzanne, Sari Kotivirta, Kimmo Heikkilä

Käännökset: Jenny Perttola, Ruth Lähdearo-Kero, Katja Törmänen

Paino: Päijät-Paino Oy, Lahti, 2019

ISBN 978-952-94-1940-1

Karjalan Kulttuurirahasto sr on avustanut kirjan toteuttamista.

Pysy polulla!

Kirjan myyntitulot käytetään Patsaspuiston toiminnan ja ylläpidon kustannuksiin.

Tiedustelut ja tilaukset:

Credits:

Kimmo Heikkilä www.ihmekammari.fi