Loading

Entre grans i futurs dissenyadors LA 080 BARCELONA ACULL CADA ANY 10 ESCOLES DE DISSENY AMB L'OBJECTIU DE SER UNA OPORTUNITAT PELS POTENCIALS DISSENYADORS

Aquesta edició de la 080 ha donat un nou espai a les escoles de disseny per exposar alguns dels treballs finals de carrera de cada un dels centres.

S'ha fet en format de bastida, amb tres plantes plenes de maniquins visibles des de totes les perspectives.

Escoles participants en la darrera edició de la 080 Barcelona.

No hi ha cap conveni definit entre Escoles de Disseny i l'esdeveniment 080 per establir la col·laboració.

Les Escoles aporten els seus dissenys i el seu talent a cada edició de maneres diferents des de que el certamen de moda va començar a celebrar-se a la ciutat de Barcelona. Poden tenir presència de maneres diferents: fent pràctiques al Backstage, exposant els seus dissenys, com a públic o realitzant desfilades.

Backstage de la 080

FIns i tot, abans que existis la 080, hi havia el que s'anomenava la Pasarel·la Gaudí, on les Escoles també podien aportar la seva presència.

Parlem amb algunes de les escoles amb presència a la darrera edició:

Qstura: Silvia Castelló, directora del centre

Aquest és el primer any que l'Escola Qstura de disseny de Girona ha col·laborat en la 080. Després de molts anys intentant aportar el seus dissenys amb "missatges trencadors" per fi han aconseguit participar-hi. Al haver estat el primer any, els alumnes que havien fet les seves col·leccions com a treball final, no sabien en el seu procés de creació que optaven a exposar. Per a la Marisol Jiménez, va estar tot una sorpresa poder exposar els seus dissenys en un esdeveniment del nivell de la 080.

El disseny de la Marisol Jiménez encarna la lluita ecologista i veganista en una peça

Des de Qstura pensen que la 080 "és una bona plataforma per visibilitzar i endinsar-se en el món professional", però alhora no els hi agrada "la idea que es transmet sobre una visió equivocada del món real". Segons ells, "la moda ho és tot", "la moda és sostenibilitat, és ètica", "és roba per diferents models de persones". La moda no només s'entén amb la visió "extravagant" de la societat.

"La 080 és una bona plataforma però no es correspon al món real que vivim de la moda"

EA ILLA: Agustí Hurtado, director del centre

Des de EA Illa col·laboren amb l'esdeveniment en 4 àmbits diferents: els alumnes hi van com a públic, alumnat en pràctiques al backstage, exposicions dels dissenys i desfilada en passarel·la dels dissenys. Els treballs de fi de grau són els que aspiren a exposar a la 080. El professorat escull la col·lecció més adient, tot i que es té principalment en compte la que té millor nota: el "premi" és exposar a la 080.

Aquest any la Mercè Gallego ha estat l'alumna que ha exposat a les Tesines de les Escoles, un dels formats més impactants d'exposició que havien vist fins a dia d'avui. La seva col·lecció, s'anomena "Constant Fight" (lluita constant).

"Si tu et vols dedicar al món de la moda, la gran plataforma de moda que és la 080, és una motivació"

SOFIA MASSUTI: Alumni de LCI

  • En la realització de l'TFG, sabies que optabas a exposar a la 080? Sabia que alguns anys a la meva universitat se seleccionaven alguns projectes per exposar-los durant la 080.
  • Podries definir com va ser el procés de creació de la teva primera col·lecció pròpia? Quines van ser les teves principals fonts d'inspiració? Ja que era el meu treball de final de carrera volia que la inspiració fos un tema personal, per això vaig decidir fer una crítica de la sexualització del cos de la dona. La meva principal font d'inspiració va ser el llibre "El segon sexe" de Simone de Beauvoir, en el qual fa una anàlisi de la situació de la dona al llarg de la història. També em van inspirar altres llibres com ara "Una habitació pròpia" de Virginia Woolf, o quadres de Geòrgia O'Keeffe.
  • Quin significat té la col·lecció que va ser exposada a les Tesines? Com la definiries? La col·lecció "L'Autre" parla sobre la relació que tenim les dones amb els nostres cossos i com tot i intentar ocultar-nos sota peces oversized, amb tall masculí, el que segueix veient la societat en nosaltres és aquest cos sexualitzat. El nom de la col·lecció ve del llibre "El segon sexe" de Simone de Beauvoir en el qual descriu la situació de la dona com "l'altra" sempre en segon lloc després del home.
  • Creus que la 080 és un bon lloc per visibilitzar els treballs de les Escoles? Es fa de la forma adequada? Crec que podria ser-ho però depèn de l'edició i de l'espai de què disposen. Naturalment, la 080 és un bon lloc per donar visibilitat a treballs d'estudiants. No obstant això, en aquesta última edició, l'elecció de l'espai no va ser la més adequada, al meu parer, ja que no es podien veure correctament les peces.
"L'elecció de l'espai en aquesta última edició no va ser la més adeqüada".
"L'Autre", col·lecció de la Sofia Massuti
La dissenyadora va guanyar el Bronze Award a la primera edició del concurs "Yinger Prize" a Shenzhen, La Xina.
La col·lecció de S.Massuti: "una crítica de la sexualització del cos de la dona"
"L'Autre", col·lecció de la Sofia Massuti

Anna Busquets Mateu: Alumna d'Esdap

Quan vas fer el TFG, hauries pensat que acabaries així?No, quan l'estava fent tenia tantes coses al cap i tantes coses per fer que en cap moment vaig pensar que seria exposat a la 080.

Sabies que optaves a exposar a la 080? No ho vaig saber en cap moment, em van preguntar si volia que s'exposes un dels meus "looks" uns dos mesos abans de la 080.

Com va ser el procés de creació de la teva col·lecció? En què està inspirada? El procés de creació va començar al mes d'octubre on vaig definir el concepte que volia treballar durant tota la col·lecció. D'octubre a gener vaig desenvolupar el concepte triat. Vaig decidir enfocar-me en tot el que engloba el món del benestar, la salut i el ioga. Volia que tot aquest estil de vida es veies reflectit a les peces i a més a més em vaig inspirar en l'energia que pot arribar a transmetre la naturalesa als éssers humans. Un cop definit el concepte i entregat el treball teòric vaig passar al desenvolupament de disseny (tot el que inclou formes, colors i estètica en general) i al mes de febrer ja tenia les peces fetes per tant va arribar el moment de fer la postproducció que incloïa el "lookbook", l'editorial i el "fashion" film.

"El jersei fet de punt calat artesanalment vol deixar entendre que tots tenim una energia a dins nostre i el color violeta va ser l'escollit perquè és el del xacre de la ment."
"El pantaló de seda i tintat amb nabius de forma natural també aporta aquest respecte al cos i per últim els guants fets de punt artesanalment donaven la sensació de confort que vaig transmetre en tota la col·lecció."
"No es va utilitzar cap polièster ni material que no fos natural per fer les peces."
Fotògraf: Andrews Díez

D'altra banda, també hi ha el paper de les Escoles que no han volgut col·laborar en aquesta edició. I, juntament amb aquestes, alumnes que no han tingut l'oportunitat d'exposar els seus dissenys a la 080.

IED: Tatiana de la Fuente, responsable de Projectes de Moda i Relacions externes de l'Escola de Moda

IED va decidir no col·laborar a l'edició d'aquest any de la 080, a diferència dels altres anys que sí que ho han fet. El motiu ha estat que el format d'exposició dels treballs de les escoles no els acabava d'agradar: "L'esdeveniment dura quatre dies i, a més a més, es prepara molt abans. Tenir els dissenys dels alumnes tant de temps a l'aire lliure exposats a tants factors que els puguin fer malbé, no ens convenç".

A més a més, IED col·labora amb pasarel·les de moda internacionals (Londres, Tòquio, Nova York...), motiu pel qual insisteixen en preservar de totes maneres el benestar de la tesina per fer-la arribar a tot el món, ja que l'escola projecta la moda més enllà del nostre territori.

Tots els altres anys, fins i tot quan hi havia la Pasarel·la Gaudí, l'escola ha participat amb el certàmen.

IED Barcelona a la desfilada "Young Fashion Talent" a la 080 el 2018:

Marcel Mendola Somoza: alumne d'Esdap

Marcel Mendola, alumna d'Esdap "La Llotja" va ser un dels que optava a exposar el seu treball a la 080, igual que tots els seus companys de promoció. La seva col·lecció però, no va ser l'escollida.

Com et sents al haver fet aquesta evolució, des de que comences la carrera fins a ara? Molt bé. Sento que he après i madurat molt, no nomé com a dissenyador sinó com a persona. També puc dir que he construït una identitat clara com a creatiu.

Com creus que s’hauria de triar qui exposa i qui no? Penso que s’haurien de triar els projectes més innovadors, que transmetin alguna cosa, que aportin un valor afegit.

Per què creus que la teva col·lecció no va ser exposada a les Tesines de les Escoles a la 080? Perquè no complia amb els requisits dels tutors. No era sostenible, artesana, ni tenia patrons gaire elaborats.

"La meva col·lecció consisteix en 6 looks pensats per a una persona artista de qualsevol àmbit i que tingui una vida social molt activa on pugui necesitar portar aquests looks: Red Carpets, actuacions, esdeveniments…"
"És una col·lecció inspirada en tots els meus referents de la infància i adolescència, totes elles personatges de Disney: Cruella De Vill, Mary Poppins i Sharpay Evans."
"Totes les meves referents són dones amb una personalitat molt forta, amb molt caràcter, excentricitat i actitud de "diva"."
@houseoflemonlime

Aquest any l'edició ha estat marcada per la presència de nous dissenyadors

Marques com la sudafricana Chulaap, la peruana d’origen asiàtic Esaú Yori o la firma Love Binetti de Nova York, que té arrels a Argentina, han desfilat per primera vegada a la darrera edició de la 080.

D'esquerre a dreta: Chulaap, Esaú Yori, Love Benetti

Tampoc s'han perdut l’esdeveniment altres dissenyadors/es estrangers com el grec, Yiorgos Eleftheriades, que retorna a la 080 després de diversos anys sense assistir-hi, o Boris Bidjan Saber, alemany d’origen persa que ha decidit acomiadar la seva carrera professional desfilant per la passarel·la de Barcelona.

Dissenys de Yiorgos Eleftheriades i Boris Bidjan Saber

Aquest any alguns dissenyadors/es i marques han volgut trencar amb la normalitat i presentar les seves col·leccions d’una manera més artística: Les Performance.

Les firmes com Laagam (de la influencer Inés Arroyo), Juanjo Villalba Bermúdez (dissenyador que abans treballava en publicitat), Las Antonias (col·lectiu artesanal de punt), Alled Martínez (dissenyador català guanyador del premi Louis Vuitton 2018) i Juan Avellaneda (dissenyador de sastreria masculina i femenina) són les que han apostat per aquesta vessant més artística d’aquesta edició.

D'esquerre a dret de dalt a baix: Alled Martínez, Juan Avellaneda, Juanjo Villaba Bermúdez, Laagam, Las Antonias

Algunes de les performances de la 080

La PopUp Gallery de la 080 Barcelona és un espai pensat perquè diferents dissenyadors mostrin el seu univers inspiracional d'una forma especialment trencadora i innovadora.

Algunes de les marques que han col·laborat en aquest espai són: Accidental Cutting, Blunbow, Kris Mïkita, Iaios i Serendipity.

La propera edició de la 080 Fashion Week serà la de primavera/estiu. Tindrà lloc del 30 de juny al 3 de juliol. La 24 ena edició de l'esdeveniment, que va tenir lloc el juny de l'any passat, va contar amb un total de 25.000 visitants.

ELENA GARRIDO i MARIA ROVIRA