Loading

Fremtidshjemmet er her

Mye av den futuristiske teknologien vi ser i sci-fi-filmer er så fantastisk at det er vanskelig å forestille seg at det en dag kan eksistere i våre hjem. I virkeligheten eksisterer mye av det allerede, og stadig nye løsninger ser dagens lys.

Moderne teknologi har gjort at vi nå kan styre våre TV-er, lys og termostater fra vår smarttelefon, nettbrett eller smartklokke. Og vi aner bare toppen av fremtidens teknologiske isfjell.

I inneværende og kommende år vil utviklingen virkelig ta av når det gjelder tilkoblede produkter i kjøkken, stue og bil. Her er et hint: Stemmen din vil være i sentrum av det hele.

Automatiserte roboter

Vi er fortsatt langt fra en fullverdig, humanoid-lignende robot som kan fungere fritt. Når det er sagt, eksisterer automatiserte roboter allerede og brukes i mange boliger i dag. Enheter som iRobot og Neato er designet for på egen hånd å rusle rundt i hjemmet ditt og rengjøre gulvene. Eller den selvgående, helautomatiske gressklipperen ute i hagen. Men det er omtrent så langt som vi har kommet for forbrukerbaserte roboter.

Men ting er på gang - en prototype forskere i Tyskland nå jobber med, gjør ganske mye mer enn å rengjøre gulvene. Den enarmede og trefingerenheten kan hente opp ting, rydde opp, drive forskjellige maskiner og til og med servere drinker til gjestene.

I tillegg kan den styres via en innebygd berøringsskjerm, og den svarer på talekommandoer. Den vil til og med respondere på forhåndsprogrammerte bevegelser.

Selvfølgelig er dette bare en av mange roboter som for øyeblikket er inne i en utviklingsfase, ja endog til i produksjon. Det vil nok ikke vare lenge før vi ser flere automatiserte hjelpere som flytter inn i våre hjem.

Smarte apparater

Samtidig som våre telefoner, klokker og til og med klær og smykker blir smartere og smartere, vil vi alle begynne å innse fordelene ved å eie smarte apparater. Tenk deg et kjøleskap som kan ha et godt glass vann som venter på deg når du kommer til kjøkkenet - bestilt direkte fra mobiltelefonen, eller via en talekommando. Tenk på hvor fantastisk en Internett-klar mikrobølgeovn ville være. «The internett of things» har gjort sitt inntog.

Du kan allerede kjøpe varmeovner, kjøleskap, vaskemaskiner, tørketromler og andre enheter utstyrt med berøringsskjermer og en mengde sensorer. Noen av dem er til og med Internett-klare, slik at du kan installere og bruke programmer direkte fra apparatet.

Det som er mest spennende med ideen om smarte apparater er at de blir stadig mer praktiske, lærer dine preferanser og gjør livet enklere. Selv om det bringer opp noen spørsmål om hva store datavirksomheter kan være sporbare for andre, for eksempel hvilken tid du spiser hver dag og informasjon om hva du spiser.

I den nær fremtid - når du går gjennom hjemmet ditt, vil en liten enhet som bæres rundt håndleddet, autentisere identiteten din ved å koble seg til din spesifikke hjerterytme, slik at hjemmet ditt automatisk kan justere belysningen, romtemperaturen og spille tilpasset musikk basert på personlige preferanser og forhåndsdefinerte profiler.

Styring av lys og varme

Å slå på en lampe eller taklampe via en veggmontert bryter er rimelig gammeldags nå. Forutsatt at du har riktig oppsett i hjemmet ditt, kan lysene nå styres fra mobile enheter, berøringsskjermpaneler eller et automatisert system. Eller du kan rett og slett gi en verbal kommando.

NEST, en smart termostat, kan til og med programmeres for å skru på lysene i hjemmet ditt og kjøle luften innvendig så snart du kommer tilbake fra ferie. Du kan programmere systemet slik at det slår på lys på ulike tider av dagen eller natten.

Avanserte belysningsreguleringer blir stadig vanligere, og gradvis ser vi at teknologien blir en standardfunksjon i nye hjem.

Strømsporing eller energieffektiv teknologi

Bilen din forteller deg når det er behov for oljeskift, så hvorfor forteller ikke ditt hjem deg informasjon slik? Tenk på et klimaanlegg som kan sende deg varsler når luftfilteret må endres.

Enda bedre, tenk på et energisystem som kan fortelle deg når du går over strømforbruket din for måneden. Powerhouse Dynamics, et USA-basert selskap, har lansert deres Total Home Energy Management-program, som gjør nettopp det. Den sporer hjemmets energiforbruk, tilhørende kostnader og karbonavtrykk i minuttet, for å tillate boligeiere bedre å håndtere forbruket. Systemet kan til og med analysere apparater og utstyr som brukes i hjemmet, og fortelle eiere når de trenger å oppgradere til mer energieffektive produkter. Videre blir systemet hele tiden endret for å legge til ny funksjonalitet og bli et mer nyttig system.

Det vil ikke vare lenge før det er mer enn bare noen få konkurrenter i markedet, og strømsporingssystemer blir en naturlig del av det moderne hjem.

Smart toaletter

Det virker kanskje en tanke dumt å gjøre doen din "smartere", men halvintelligente toaletter finnes alt. Det er toaletter i Japan som vil utføre en urin-analyse etter at folk gjør sitt fornødne, og deretter informere dem om de har diabetes - eller er i fare for å få det. Det virker som det er en av de viktigste bruksområder for smartere toaletter, å holde oss sunne, noe som gir mye mening når du tenker på det. Du kan lære mye ved å analysere avføring og urin. Toaletter kan snart kunne fortelle kvinner at de er gravide ved å analysere urin, eller at noen har tyktarmskreft takket være avføring.

Selvfølgelig er andre smarte funksjoner som automatiserte friskluft-doserer og spylesystemer, eller oppvarmede seter, også ganske nyttige. Spesielt den siste, fordi ingen liker vel å sitte på et frysende kaldt toalettsete.

Kanskje er et toalett fra Kohlers Numi er en av de mest avanserte og "smarte" doer på markedet. Dette inneholder en integrert fotvarmer, oppvarmet sete, duftpumpe, lufttørker, bidet, bevegelsesaktivert deksel og sete, og selvfølgelig en opplyst berøringsskjerm med støtte for MP3-musikkavspilling. Ja, du kan lytte til musikk mens du tar en ... vel, mens du gjør ting.

Sentralisert underholdnings- og strømmeenheter

Kabel-TV er i manges mening overpriset, utdatert og ganske så upraktisk i disse dager. Trege systembokser er bare en liten del av problemet. Lineær-TV etter et fastsatt sendeskjema passer sjeldent brukeren. Det er ingen overraskelse at strømmerevolusjon skjer akkurat nå. Fremtiden for underholdning ligger i et sentralisert strømmesystem som gir huseiere - og gjester - øyeblikkelig tilgang til deres digitale underholdning. Takket være internettbaserte abonnementstjenester som eksempelvis Netflix, TV2 Sumo og HBO, kan huseiere bekvemt strømme innhold til deres TV relativt billig, i tråd med raskere og raskere internett for «hvermannsen».

Når det er sagt, vil fremtidige boliger helt sikkert inkludere et mer sentralisert underholdnings- og strømmesystem designet for å tilby bekvemmelighet og glede. En kombinasjon av trådløst og trådbundet nettverk vil bli en del vanlig installasjon i nye hjem. I tillegg vil nettbrett og smarttelefonbaserte fjernbetjeninger bli mye mer vanlige ettersom ny teknologi skrider frem.

Lukkede og private nettverk

Tenk hvor mange av enhetene dine som alt i dag er designet for å bli brukt med en aktiv internettforbindelse. Sammen med alle de tingene som er nevnt i denne artikkelen, vil utvalget av produkter stadig utvides til å omfatte alle slags hvitevarer, verktøy, overvåkingssystemer og mye mer.

Fremtidige hjem vil inneholde lukket og privat nettverkstilgang for å koble alle disse enhetene og tillate kommunikasjon mellom dem. Jo, det kan hende du må kjøpe en ruter for å få enhetene dine til å løpe i dag, men forhåpentligvis vil det ikke være nødvendig en dag. Trådløse enheter vil automatisk bli installert i nyere hjem, åpne dem opp til et lukket nettverk.

Dette knytter seg direkte til et eget sikkerhetssystem, som kan brukes med det private nettverket. Ansiktsgjenkjenningsprogramvare vil tillate nøkkelfri tilgang til hjemmet eller nettverket. Et overvåkningssystem vil tillate dem å kontrollere boligens status mens de er på ferie. Du kan aktivere en nødvarslingsmodus via en mobil enhet hvis noe går galt. Eller dersom blomstene trenger å vannes…

Mulighetene er endeløse.

Kilde: Lifehack.org

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.