Loading

1Million Magazine er et digitalt magasin dedikeret til fortællinger fra hele verden med særligt fokus på fotografi. Magasinet blev skabt under coronakrisen 2020 af chris1million. Bag chris1million står Christina Jensen, fotograf, journalist og cand.it. Alle bidrag er frivillige.

Dette nummer:

  • Om dette nummer: Af Christina Jensen, chefredaktør
  • Salad Days, billedserie af Simon Skipper
  • On the road, visuel roadtrip gennem USA med bidrag af 10 danske fotografer
  • A place called Evening Shade, billedserie af chris1million/Christina Jensen
Følg 1Million Magazine på Instagram: @1millionmag

Om dette nummer: 05 America the beautiful

Af: Christina Jensen, chefredaktør

Der var ingen tvivl om, hvad temaet for dette nummer af 1Million Magazine skulle være. USA, selvfølgelig. Med det amerikanske valg lige rundt om hjørnet, er det oplagt at stille skarpt på verdens mest magtfulde land.

For hvor godt kender vi egentlig USA og dem over there? Er de ikke bare en samling selvoptagede, skydeglade kristne uden selvindsigt eller sans for resten af verden - og med lidt for mange kilo på sidebenene?

Eller hvad?

I denne udgave af 1Million Magazine zoomer vi ind på USA gennem tre billedfortællinger, der hver især og tilsammen viser en flig af, hvor komplekst og kontrastfyldt et land, de forenede stater er.

I billedfortællingen Salad Days tager fotograf Simon Skipper os med til Florida, hvor han har fulgt en gruppe unge skatere i jagten på deres næste “high” eller måske endda meningen med livet. Billedserien On The Road er sammensat af bidrag fra 10 danske fotografer og udgør tilsammen en visuel roadtrip fra New York i øst til Californien i vest. Og endelig tager vi en tur til sydstaterne med fortællingen A Place Called Evening Shade, der er skabt af undertegnede.

Jeg er absolut ingen USA-ekspert, men landet ligger mit hjerte nær, og jeg har boet i USA ad to omgange: Et år på high school i Arkansas, hvor jeg delte mit teenageliv med rednecks og republikanere. Og senere et semester i San Francisco, hvor jeg levede side om side med hippier og homoseksuelle. Forskellene kunne ikke have været større. Men alligevel er der ét kendetegn, der går igen: Amerikanerne er enormt gæstfrie. Og der går ikke mange øjeblikke, før de inviterer dig ind.

Scroll videre på de næste sider og kom med indenfor - og udenfor - på en tur gennem hele landet. Leder du efter valg-analyser eller politiske brandtaler, så er du endt det forkerte sted. Men hvis du har lyst til at komme lidt tættere på indbyggerne i Guds eget land, så læs videre. Måske bliver du endda lidt klogere på den amerikanske smeltedigel.

Tak fordi du læser med,

Kærligst Christina Jensen, chefredaktør, chris1million.dk

Salad Days

Tekst og billeder: Simon Skipper, instagram.com/officialskippz

Florida. Solskins-staten, hvor adskillige amerikanere vælger at pensionere sig pga. det behagelige klima og den lave beskatning. Her er dog også en levende ungdom, især i starten af marts, hvor det legendariske skateboard-event Tampa Pro løber af stablen. I tre uger i 2020 - lige inden verden lukkede ned - rullede jeg selv over floridiansk grund med de lokale drenge.

Deres skjulte stolthed er 'Bum Park’: et stort DIY-projekt, en park, skaterne selv har bygget gennem et halvt årti. I covid-nedlukningen blev området dog et tilflugtssted for store piratfester, der intet havde med skaterne at gøre, og politiet endte med at jævne hele skateparken med jorden.

’Salad Days’ er en visuel skildring af ungdommen i Florida. Af deres sammenhold i USA’s måske mest polariserede tid nogensinde. I deres søgen efter ’the next high’, efter mening, efter dem selv.

On the road

Fra New York i øst, gennem Minnesota, Oklahoma, Arizona, Texas og Nevada og frem til Californien i vest. Fra den travle storby, gennem de åbne vidder til de storslåede landskaber. Kom med på en visuel roadtrip gennem USA, sammensat af billeder fra 10 danske fotografer: Alexander Fazio, chris1million, Christina Kayser, Claus Søndberg, Franseska Anette Mortensen, Henrik Arum, Kamilla Elming Lausten, Susanne Baden, Tor Kjarval Løkken og Trine Langkilde.

New York, 2019. Foto: Claus Søndberg, instagram.com/claussoendberg
All dressed up, New York, 2019. Foto: Christina Kayser O., instagram.com/kayser.o.works
Take a break, New York, 2019. Foto: Christina Kayser O., instagram.com/kayser.o.works
Trump Tower, New York - få dage inden Donald Trump vandt præsidentvalget 2016. Foto: chris1million, instagram.com/chris1million
Søndagstræt newyorker, New York, 2012. Foto: Henrik Arum
Central Park, New York, 2009. Her kan alle røre sig med hver deres køretøj eller løbeben. Foto: Franseska Anette Mortensen, instagram.com/franseskanette
Et velfortjent bad efter dagens arbejde i Central Park. New York, 2019. Foto: Trine Langkilde
Ro. Et afbræk fra New Yorks travle gader en kold december morgen i Central Park. Foto: Kamilla Elming Lausten, instagram.com/kamilla_elming
Brooklyn Bridge, New York, 2019. Foto: Claus Søndberg, instagram.com/claussoendberg
Diner i Minnesota der lever op til alle de fordomme, man kunne have om amerikanerne og deres madvaner. Portionerne er store og snaskede, refill på sodavand, og milkshakes kommer i to glas, selvom du kun bestiller et. Foto: Alexander W. Fazio, instagram.com/alexander.w.fazio.photo
Til american football kamp med de lokale helte, Oklahoma Sooners, på University of Oklahoma, 2008. Foto: chris1million, instagram.com/chris1million
Håb i El Paso, Texas. Foto: Susanne Baden, instagram.com/susbaden
Regnbyger og sol over Grand Canyon. Den røde kløft i Arizona er hele 446 km lang, op til 29 km bred og dybt imponerende. Foto: chris1million, instagram.com/chris1million
Roadtrip, Nevada. Foto: Susanne Baden, instagram.com/susbaden
The Strip i Las Vegas. Foto: Tor Kjarval Løkken, instagram.com/tolovisions
Påsken bliver hvert år fejret på sin helt egen farverige og festlige måde i Dolores Park i San Francisco. Det er The Sisters of Perpetual Indulgence, der står bag festen, hvor man bl.a. kan møde Hunky Jesus og danse til musik fra DJs og bands som GayC/DC og Nine Inch Males. Foto: chris1million, instagram.com/chris1million
San Francisco, 2019. Foto: Alexander W. Fazio, instagram.com/alexander.w.fazio.photo
Palm Springs, Californien. Foto: Christina Kayser O., instagram.com/kayser.o.works
Gammel jernbanestrækning langs kysten i Santa Cruz, Californien. Foto: Alexander W. Fazio, instagram.com/alexander.w.fazio.photo
Venice Beach, Californien. Foto: Alexander W. Fazio, instagram.com/alexander.w.fazio.photo

A place called Evening Shade

Tekst og billeder: chris1million//Christina Jensen, instagram.com/chris1million

I 1998/1999 var jeg udvekslingselev i USA. Det var dengang, Clinton sad i det Hvide Hus, fjenden hed Hussein og Britney bragede frem med …Baby One More Time. På teenage-værelset i Roskilde drømte jeg om at tjekke ind på Beverly Hills High School med Brenda og Brandon, men da jeg søgte om at blive udvekslingselev blev jeg i stedet placeret i Evening Shade i sydstaten Arkansas.

I Evening Shade bor der cirka 400 indbyggere. Vi fik fri fra skole, når jagten gik ind, vi bad fadervor inden basket ball-kampene, og det var ikke usædvanligt at teenagere selv havde børn. I Arkansas lever omkring hver 5. under fattigdomsgrænsen, og min egen værtsfamilie havde så tilpas lav en indkomst, at jeg var en af dem, der fik frokost i skolen til nedsat pris.

Igennem et helt år var mit liv identisk med mine amerikanske venners. Vi var forelsket i de samme drenge, stressede over de samme karakterer og glædede os til de samme fester. Men da året var omme, fløj jeg hjem til velfærdsdanmark. Og de blev.

Kan den amerikanske drøm overleve i en by, hvor skolen er lukket og der ikke er meget andet end én diner, én tankstation og 100 meter hovedgade? Eller er drømmen at komme væk?

I september 2019 rejste jeg tilbage. Og blev mødt med historier om liv, død, kræft, børn og utallige ægteskaber.

Velkommen til A place called Evening Shade.

AMANDA: MY BEST FRIEND

"My mom and dad got married when they got out of high school. His parents got married when they got out of high school. This is just what you do, you are in love and you get married."

Amanda bor i Jonesboro, 120 km fra Evening Shade. Hun blev gift som 18-årig og flyttede med sin mand til byen for at blive uddannet sygeplejerske.

Efter 16 års ægteskab blev de skilt, og Amanda lever nu sammen med sin forlovede Brian og deres to sammenbragte børn. Amanda og Brian skal giftes til november. Det bliver hendes andet ægteskab og hans fjerde. Amanda kan ikke længere arbejde pga. en sygdom i mavesækken. Hun er ved at søge invalidepension og småjobs, som hun kan klare fra hjemmecomputeren.

BRUCE: THE SENIOR

"I’m 38, and I’ve never seen the ocean."

Bruce er blevet boende i Evening Shade og har siden 2003 arbejdet på en brødfabrik i nabobyen Batesville.

Han er alenefar til en dreng på 17, og har derudover to døtre med to forskellige kvinder. Bruce blev gift som 21-årig, men nogle få år senere døde hans unge hustru i en bilulykke. Bruce blev siden gift igen, men er i dag fraskilt. Han er ikke sikker på, at han nogensinde skal giftes igen.

Main street, Evening Shade, Ar.

WESLEY: MY FIRST FRIEND

"I’m basically taking care of 8 kids."

Wesley bor i Evening Shade og har startet sin egen repair shop i byen efter at have været væk i flere år. Wesley blev første gang gift som 19-årig og er nu på sit andet ægteskab.

Wesley og hans hustru har tilsammen fem børn, men for tiden bor en ven, hans kone og tre børn også hos dem. Wesley har før haft venner boende og støttet dem og familien med mad og husly, indtil de kommer på fode igen.

“I always considered the Evening Shade area home. I love this area, and I love the people. Everybody knows you. If you are going through things people pour out help.”

Fall Festival, byfest i Evening Shade 2019

BRANDICE: THE CHEERLEADER

"My grandma always said, when you cry, it’s because you pity yourself."

Brandice bor i Batesville - 30 min. fra Evening Shade. Hun er gift for anden gang og har en søn fra sit første ægteskab. Brandice har været igennem et kræftforløb, en utro ægtemand, et voldeligt parforhold, og har mistet både sin mor og mormor inden for kort tid.

“The day after I found out my husband cheated on me, guess what came in the mail? A letter from my doctor saying ’please contact me immediately’. I called them and said, ’I have cancer, don’t I’. And they said ’yes’."

Hun er begyndt i skole igen og er ved at færdiggøre sin bachelor. Brandice har en drøm om at blive advokat. Og så drømmer hun også stadig om at blive sangerinde.

Billedserien A place called Evening Shade bliver udstillet hos PixlArt, Østervrå, i hele december, som del af udstillingen 13 fotografer - 13 fortællinger. Fernisering 28. november.

Læs alle tidligere udgaver af 1Million Magazine på chris1million.dk

Følg 1Million Magazine på instagram: @1millionmag

Credits:

Alexander Fazio, chris1million, Christina Kayser, Claus Søndberg, Franseska Anette Mortensen, Henrik Arum, Kamilla Elming Lausten, Simon Skipper, Susanne Baden, Tor Kjarval Løkken og Trine Langkilde