Loading

Line Baugstø Forfatteren bak de tre bøkene om Sigrid!

1. SOMMER UTEN BREV

Sommeren 1968 er Sigrid alene igjen i rekkehuset med to små døtre. Ektemannen Erling har sagt opp jobben som avisfotograf for å realisere drømmen om et villmarksliv i Canada og Alaska. Sigrid prøver å forsørge seg selv og jentene ved å selge Tupperware. Men desperasjonen stiger når hun ikke har mer enn 18 kroner igjen å leve for. Også hun drømmer om noe større, om å bryte ut av trange kjønnsroller og leve av å skrive. Samtidig blir det stadig vanskeligere å få endene til å møtes. Hver dag spør jentene om det har kommet brev fra faren, men de hører ingenting.

"I Line Baugstøs svært vellykkede roman, Sommer uten brev, brister idyllen … Boken er et godt skrevet portrett av et bristende forhold og en nær men likevel fjern tidsepoke. Personene er troverdige, spenningen dirrer med til siste side. Romanen kan leses som en tydelig leksjon i frihet og ansvar, og anbefales". (Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen)

2. FØRER AV GRÅ FOLKEVOGN - JULI 1975

Midt i juli 1975 kommer en etterlysning over radio til føreren av en grå folkevogn, en kvinne med to døtre på 12 og 14 år: «Ring hjem.»

Sigrid er på campingferie med jentene, og alt hun ønsker seg er en rolig uke. Borte fra det trange rekkehuset og borte fra Kjell, sjefen på jobben, som hun har innledet et forhold til. Det er en usedvanlig varm sommer, og Sigrid nyter friheten. Så forsvinner søsteren Kristin sporløst. Denne sommeren blir et vendepunkt.

"Boken tar for seg 70-tallets likestillingskamp, der situasjonen var en helt annen enn i dag. Det føles forfriskende, og gir oss nye perspektiver på vår egen tid. Samtidig er boka like mye en roman om sorg, savn, og om det å streve for å finne ut hvem man selv er". (Vilde Imeland, Fædrelandsvennen)

3. EGNE ROM

Sommeren 1985 opplever Sigrid at hun endelig har fått større frihet. Den pleietrengende faren har fått sykehjemsplass, og barna lever sitt liv i hovedstaden. Men da Sigrid begynner å rydde ut av barndomshjemmet, oppdager hun at det nesten ikke finnes spor etter kvinnene i familien.

Bakteppet for Egne rom er åttitallet, og det er den individuelle friheten som gjelder, men Sigrid kan ikke løpe fra ansvaret for de andre. Romanene om Sigrid dreier rundt pliktfølelse og frihetstrang, fravær og tilstedeværelse, og hvordan relasjonene i en familie stadig er i forandring.

"Forfatteren selv sier at hun ønsker å skildre kvinnehistorie over tid og kvinners liv i historisk kontekst. Jeg syns hun får til dette på en svært god måte og har slukt den ene boka etter den andre. De tre bøkene står støtt på egne ben og kan fint leses uavhengig av hverandre, men de er så fine at jeg anbefalere deg virkelig å lese alle tre, i riktig rekkefølge. Hverdagsrealisme på sitt beste!!" (Mari Snortheim, Arbeidets rett)

Følg Sigrid gjennom flere tiår! Kanskje du kjenner deg igjen i dette varme portrettet fra vår nære fortid!

Line Baugstø har skrevet bøker siden 1986. Hun skriver for både barn, ungdom og voksne. I de tre siste bøkene hennes om Sigrid merker vi hennes erfarne forfatterhånd. Hun holder stødig i trådene når vi følger en kvinne gjennom flere tiår. Dramatiske hendelser i en families og en kvinnes liv fortelles uten melodrama. Vi lesere kommer nært inn på hovedpersonene. Spenningen bygges opp! Bøkene gir gode leseopplevelser og anbefales varmt!

  • Østre Toten folkebibliotek
  • Vi hadde besøk av Line Baugstø torsdag 21. nov. 2019.
  • Støttet av Nasjonalbiblioteket som del av Bokåret 2019

Tlf. 6114150

E-post: biblioteket@ostre-toten.kommune.no

Besøk: Rådhusgata 20, 2850 Lena

Created By
Hanne Gihleengen
Appreciate

Credits:

Forlagstekst: Oktober forlag. Bokomslag: Eksil design. Foto av forfatter: Pernille Marie Walvik. Bokanmeldelser: Dagsavisen, Fædrelandsvennen og Arbeidets rett.