Loading

Bilduppgift: CD-omslag Leg lärare David Lancelot Sjövall

Du ska göra följande

 1. Välj en låt; artist; grupp eller film.
 2. Utifrån ditt val skall du göra ett CD/DVD eller Blue-Ray-omslag. 20 x 20 cm i storlek.
 3. På detta omslag skall du ha med TYDLIGT: A) artisten/låten/filmtiteln/gruppen B) Bra bakgrund. C) Tydligt typsnitt (typsnitt = text). (Tips: på sidan Deezer.com kan du registera dig gratis och lyssna på dina favoritartister online. Det kommer lite reklam mellan vissa av låtarna, men det är gratis i övrigt.)
 4. Minst en bildteknik. Bildtekniker kan t.ex. vara: gips, metall, trä, blyertsskiss, greenscreen, fotografi, målning, vattenfärg, oljefärg.
 5. För A-nivå krävs dessutom att kompositionen mellan typsnitt och bilden/illustrationen stämmer överens och att det är tydligt läsbart.
 6. Flera bildtekniker i omslagsbilden leder till högre betygsnivåer (>C).

Tips på hur du gör en skulptur med gips

I denna YouTube (3 min lång) går personen igenom hur du gör en gipsskulptur på ett enkelt sätt som du sedan kan använda i ditt CD-omslag med hjälp av greenscreenteknik eller avfotografering i efterhand:

Tips på andra bildredigeringsprogram

Många professionella bildredigeringsprogram som kan göra många funktioner eller redigera bilder på många avancerade sätt kostar oftast mycket pengar. En av de absolut bästa programmen som jag använder är Adobe Photoshop, vilken kostar pengar. Att ladda ner detta program till skolans dator eller din egen dator hemma är olagligt om inte du har en giltig skollicens eller hemlicens därhemma. Dessvärre laddar många ändå ner sådana program till sina datorer på olaglig väg. De innehåller då oftast spionprogram eller någon form av virus som förstör din dator eller "tjuvlyssnar" på till exempel vad du skriver på datorn så som till exempel dina lösenord. Istället bör du använda något lagligt och gratis program om du inte har pengar till det eller inte riktigt vill börja använda ett mer avancerat program. Men vissa program som är gratis kan ändå vara bra. Några av dessa program som du gärna kan använda istället är följande:

Photo Pea

Photo Pea är den bästa online versionen av bildredigeringsprogram som jag lyckats hitta gratis än så länge.

Svart läge i Photo Pea
Ljust läge i Photo Pea. Här syns tydligt flera lager och lagerinställningar i webb appen.

Sumo Paint online

Sumo Paint är en riktigt bra uppstickare bland andra bildredigeringsprogram som du kan använda online. För att få tillgång till alla finesser i programmet online så måste du registrera dig, men det är gratis ( i skrivande stund i alla fall... ).

Sumo Paint jobbar i lager och det är suveränt på att färglägga bilder eller använda olika verktyg och filter.
Testa gärna att använda dig av Sumo Paint. Onlineversionerna finns även på svenska eller engelska, men även många andra språk.

Vad händer efter 31 jan 2020?

Du presenterar ca 10-60 sekunder av filmen, låten eller gruppen. Du presenterar ditt färdiga omslag OCH berättar hur du gjort! Varför har du valt detta som bakgrund/illustration? Omslagen kommer du och din klass presentera i ett galleri på hemsidan gemensamt.

Elevexempel

Analys och presentation

Vecka 7, 9 och 10 skall du som elev förbereda en presentation av ditt färdiga CD-omslag för åhörarpublik. För att göra en god presentation, antingen på Powerpoint, video, Spark eller bara genom att stå framme via klassen och berätta (fritt val...), så bör din presentation innehålla följande delar:

 1. Vad föreställer din färdiga bild som är 20 x 20 cm stor?
 2. Vad är det du gjort? Hur kom du på idén?
 3. Vilka problem i bildskapandet har du varit med om?
 4. Om du gjort någon/några ändringar i bilden - vad hade de varit och varför?
 5. Vilken är din musiklåt?
 6. Vilken koppling har låten till CD-omslaget?

Låtar eleverna valt

Detta är 6A:s musikalbumslogga.

Till varje verk står en låt bakom. Det är varje elev som valt sin egen låt att spela upp till sin bildpresentation. Till detta har vi valt att göra ett album att lyssna på med hela klassens samlade låtar till CD-projektet.

Olabilir

MERO

3:28

FÖRSENT

Yei Gonzalez, Greekazo & 1.Cuz

3:02

One Last Time

Ariana Grande

3:17

everything i wanted

Billie Eilish

4:05

ICE CREAM

Greekazo & Dree Low

3:01

Moonlight

XXXTENTACION

2:15

Hur Kan Du Säga Saker

Hov1

3:15

Take Me Home, Country Roads (Original Version)

John Denver

3:13

Get You the Moon (feat. Snøw)

Kina

2:59

The Fortnite Rap Battle

NerdOut

3:56

F**kin' Perfect

P!nk

3:33

Credits:

Har skapats med en bild av Antoine Julien - "A lot of second-hand vinyls to sell"