Loading

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΕΡΓΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Έγινε η πρώτη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και εγκρίθηκαν έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τουρισμού, συνολικής αξίας 1,1 δις ευρώ. Επιπλέον, ανακοινώσαμε τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο για το 2019 και είναι περίπου 119 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

ΟΝΕΧ: Πήγαμε με τον Αμερικανό Πρέσβη, κ. Pyatt, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση και συναδέλφους βουλευτές όλων των κομμάτων και εγκαινιάσαμε τη νέα περίοδο των Ναυπηγείων Σύρου με την ΟΝΕΧ σε μία πανηγυρική τελετή μαζί με πολλούς εφοπλιστές, πελάτες των ναυπηγείων και αντιπροσωπεία εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνος. Ξεκινάμε το ίδιο σχέδιο και για την Ελευσίνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ολοκληρώθηκε 30/12 η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το καζίνο και ετοιμάστηκαν όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες ώστε οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν με το νέο έτος.

ΤΑΙΠΕΔ: Ανακοινώσαμε στη Νέα Υόρκη την έναρξη ιδιωτικοποιήσεως της ΔΕΠΑ.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: Υπέγραψα ΥΑ και ΚΥΑ με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ώστε να διενεργούνται οι έλεγχοι για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες, απελευθερώνοντας έτσι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια εγκλωβισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δίνοντας τη δυνατότητα στις νέες επενδύσεις να υλοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

ΕΣΠΑ: Από την ημέρα που αναλάβαμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είχαμε περίπου τετραπλάσιο ρυθμό απορρόφησης απ’ ότι το διάστημα 1 Ιανουαρίου 2019 – 7 Ιουλίου 2019. Αυτό δείχνει ότι οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει να παίρνουν μπρος και το σύστημα να λειτουργεί.

ΣΔΙΤ: Έργα άνω του 1 δις ευρώ σε ακίνητα, απορρίμματα και ενέργεια.

"ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ": Προχωράει κανονικά το πρόγραμμα και σημειώνει σημαντική πρόοδο.

PFIZER - DIGITAL HUB: Προχωράει κανονικά το σχέδιο της Pfizer για τη δημιουργία R&D στη Θεσσαλονίκη και προχωρήσαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επενδυτικό clawback.

METAXA HOSPITALITY GROUP: Εγκρίθηκε από ΚΣΔ η επένδυση στη Μύκονο.

ELOUNDA HILLS: Εγκρίθηκε με ταχύτητα ρεκόρ και εκδόθηκε το Προεδρικό διάταγμα για την επένδυση του 1 δις ευρώ στην Κρήτη.

BLUE IRIS: Ξεκόλλησε, προχώρησε και εγκρίθηκε η διαδικασία μέσα από ΚΣΔ.

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ: Βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο για τα υδροπλάνα.

ΚΤΗΡΙΟ ΧΡΩΠΕΙ: Περάσαμε τη διάταξη για τη δημιουργία startup center στα κτήρια της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ.

ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ: Από 19/8 μέχρι 31/12 πραγματοποιήθηκαν 7.000 έλεγχοι για το παραεμπόριο σε όλη τη χώρα και έχει αλλάξει η όψη της Αθήνας.

Στη Νέα Υόρκη στο 21ο Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link

Κάλεσα τους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν τώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα σε μία σειρά από πολλά υποσχόμενους τομείς και σε συνθήκες που καθιστούν τη χώρα σε ιδανικό επενδυτικό προορισμό.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Με συναδέλφους και φίλους τον κ. Χρίστο Σταϊκούρα, τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον κ. Χρίστο Θεοχάρη και τον κ. Θωμά. Ήμασταν μια δυνατή ομάδα που διαφημίσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε την Ελλάδα μας εκεί.

Συναντήσεις στο Βερολίνο

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης κ. Peter Altmaier υπήρξε διαχρονικά ένας από τους μεγαλύτερους φίλους της Ελλάδος. Με υποδέχθηκε στο γραφείο του απαγγέλλοντας Οδύσσεια στα Αρχαία Ελληνικά και τον ευχαρίστησα σε προσωπικό επίπεδο διότι τα χρόνια της κρίσης ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών της διάσωσής μας!
Συναντήθηκα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο με τον κ. Joachim Pfeiffer Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΚΟ της CDU/CSU για τις ΕλληνοΓερμανικές Σχέσεις.
Με τον Υφυπουργό κ. Παπαθανάση συναντήσαμε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τον κ. Ralph Brinkhaus Γραμματέα της ΚΟ της CDU/CSU για τις ΕλληνοΓερμανικές Σχέσεις και τις Επενδύσεις στην Ελλάδα.
Με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση συνομιλήσαμε με την AirBus Space για συνεργασία σε αυτό τον τομέα.
Mε τον συνάδελφο βουλευτή του Γερμανικού Κοινοβουλίουκ.OttoFricke από το fdp είχαμε συζήτηση για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις. Του ανέλυσα την Μεταρρρυθμιστική ατζέντα της Κυβερνήσεως μας.
Με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση συναντήσαμε τους Έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο.

Στο συνέδριο του Economist σε συνεργασία με την «HOPE genesis», «The demographic crisis in Greece»

Στο Βιομηχανικό Συνέδριο ΣΕΒ “Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί»

Στο American Hellenic Chamber of Commerce

Στο American Hellenic Chamber of Commerce με τον Αμερικανό Πρέσβη, κ. Geoffrey Pyatt, τον Πρόεδρό του, κ. Ν. Μπακατσέλο και πολλούς επιχειρηματίες για επενδύσεις από τις ΗΠΑ

Στο συνέδριο ανώτατων στελεχών της εταιρείας TUV NORD

Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

Ομιλία μου στο Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την Ελληνική Διασπορά και την Έρευνα στην Ιατρική και την Ιατρική Τεχνολογία.

Στη Βελγική Πρεσβεία

Προσκεκλημένος της Βελγικής Πρεσβείας μίλησα σε επενδυτές από το Βέλγιο για το νέο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

ΒΟΥΛΗ

Ο προϋπολογισμός έχει στόχο το 2,8% ανάπτυξη για το 2020. Το 2019 τρέχουμε με 2% και βάσει των στοιχείων θα το υπερβούμε έως το τέλος του έτους, χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία από τις μεγάλες επενδύσεις τις οποίες ξεμπλοκάραμε και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεγάλες ξένες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα θα γίνουν και θα φέρουν έναν πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης το 2020. Ο διεθνής Τύπος επευφημεί καθημερινά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και την ικανοποίηση των διεθνών επενδυτών. Το 2020 θα είναι μία καταπληκτική χρονιά με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

MME

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος έκοψε την παραδοσιακή Βασιλόπιτα για το καλό του νέου χρόνου. Εκεί βρέθηκα και εγώ και πήρα κομμάτι, Ευχές και Ευλογία.

Κάλαντα από την Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης

Η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης μας είπαν τα Κάλαντα στο Υπουργείο και μου έδωσαν δώρα και μία ωραία μαντινάδα: «το 2020 θα είναι χωρίς ψεγάδι με Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Dale Tasharski παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt συζητήσαμε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και τις προοπτικές που ανοίγονται.
Με τον Αμερικανό γερουσιαστή, κ. Leonidas Raptakis και τον σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Gerry Sklavounos συζητήσαμε για το αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Με τον ΥφυΠΑΝΕΠ, κ. Νίκο Παπαθανάση συναντήσαμε τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Andrey Maslov. Στο επίκεντρο της συζήτησης η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και η προσέλκυση επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα.
Με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Ελλάδα, κ. Ferry Adamhar συζητήσαμε για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση την οικονομική συνεργασία.
Συνάντηση εργασίας με το Club των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα (ECDC). Στο επίκεντρο της συζήτησης η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης και θέματα στρατηγικών επενδύσεων.
Με τον Πρόεδρο της China Railway Hi-Tech Industry Co., Ltd., κ. Chen Chang Gui και αντιπροσωπεία της εταιρίας συζητήσαμε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
Με τον Διευθυντή του Iδρυματος Konrad Adenauer Stiftung, κ. Henri Bohnet, συζητήσαμε για το θέμα των επενδύσεων στη Ελλάδα καθώς και για τη στενότερη συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στον αναπτυξιακό τομέα.
Στο πλαίσιο του Greek Economic Summit 2019, συζήτησα με δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ (Forbes, Financial Times, Bloomberg, Reuters, The Telegraph, Newsweek) για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και το κυβερνητικό έργο.
Με τον Προέδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), κ. Λουκά Παπαδήμο συζητήσαμε για την έναρξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το νέο κτήριο με τεχνική βοήθεια της EBRD.
Συναντήθηκα με τον Yφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας η κατασκευή της μαρίνας Πυλαία.
Με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και τον Πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κ. Ε. Ποταμιάνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης η έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων από Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Συναντήθηκα και συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ, κ. Γεώργιο Καταπόδη για την εκλογή του στην Προεδρία του Γραφείου της Ομάδας Εργασίας ΣΔΙΤ της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Αποτελεί μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα.
Με τον φίλο μου κ. Νικόλαο Μακρόπουλο, Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων, δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε στενά για την ενίσχυση του αναπτυξιακού και επενδυτικού κλίματος της Αθήνας.
Με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Μαντουδίου, κ. Γ. Τσαπουρνιώτη συζητήσαμε για το έργο αναπλάσεως του Ι.Ν.
Με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά ,κ.κ. Δαμιανό συζητήσαμε για την εμβάθυνση των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας προς όφελος του ελληνικού λαού.
Με τον ΥφυπΑΝΕΠ, Νίκο Παπαθανάση συζητήσαμε με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου & Ευρωβουλευτή, κ. Άννα Ασημακοπούλου για τους Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας.
Συναντήθηκα με την Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μακρή και αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. και μιλήσαμε για τα νέα πλάνα της εταιρίας.
Με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου μιλήσαμε για το πλάνο ανάπτυξης του Δήμου.
Με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Σταύρο Τραυλό και τον Δήμαρχο Σάμης Κεφαλονιάς, κ. Μάκη Μονιά συζητήσαμε για θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον δήμο και την περιφέρεια.
Με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή συζητήσαμε για την μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και τα επενδυτικά πλάνα της Πέλλας.
Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Συντηρητών Εγκαταστατών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, κ. Ανδρέα Καραγιαννίδη και μέλη του ΣΥΣΕΒΕ, συζητήσαμε για τα προβλήματα του κλάδου και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Credits:

Created with images by Franck V. - "untitled image" • Pinho . - "untitled image" • AbsolutVision - "Classified newspaper page"