Loading

Naiset ja rauta raudanpuute tavallista

Kuukautiset

Naiset joilla on kuukautisia kolmen päivän ajan tai enemmän, tarvitsevat lähes aina raudan täydennystä verenhukan korvaamiseksi.

Tohtori Lars Ehn, Tukholmasta, käyttää yksinkertaista menetelmää: "Pyydän naispuolisia potilaita, jotka valittavat väsymystä, yleistä levottomuutta ja keskittymisongelmia, kuinka monta päivää he vuotavat kuukautisten aikana. Jos he vastaavat neljää tai useampaa, olen varma, että he tarvitsevat raudan täydennystä. Todellisuudessa kukaan ei voi täydentää tällaisia tappioita pelkästään normaalilla ruokavaliolla. ".

Tietenkin diagnoosi olisi vahvistettava Hb- ja seerumin ferriittitasolla. Tänään käytetään ferritiiniä, joka ilmoittaa varastosäiliöistä. Näin ei aina ollut. Aikaisemmin otettiin vain Hb, eikä syvempää lähestymistapaa käytetty.

Piiloitettua raudanpuutetta

"Muista, että yleisen oireet alkavat näkyä vasta kun varannot ovat tyhjiä ja Hb laskee rajusti. Siksi on erittäin tärkeää tarkistaa seerumin ferritiiniarvot myös", sanoo tohtori Lars Ehn. Tämä on kysymys työterveyshuollolle ensisijaisesti. Jos ja kun ahkera nainen väsyy raudanpuutteen takia olematta tietoinen siitä, lopputulos voi olla varsin vakava. Stressi ja burn -out ovat aivan liian yleisiä näinä päivinä.

Nykyään hän työskentelee yritysten terveydenhuollon parissa, jossa on paljon naispuolisia potilaita joilla on raudanpuute. Monet ovat piilotettua raudanpuutetta, eli normaali Hb, mutta hyvin vähän tai ei lainkaan rautavarastoa. Tämä varsinkin jos on verenvuoto yli kolme päivää kuukautisten aikana. Rautavarastot testataan mittaamalla seerumin ferritiiniarvo.

Hedelmälliset naiset

Alhaiset rauta-arvot yleisiä

Yli 30 % kaikista maailman hedelmällisistä naisista (jopa korkeampi esiintyvyys nuorilla ja kehitysmaissa), erityisesti niillä, joilla kuukautiset yli kolme päivää, on piilevä anemia ja ovat riskialttiita kadmiumille.

Raudanpuute on yleisin selitys anemiaan hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, mutta syyt vaihtelevat.

Verenhukka, raskaus sekä vähentynyt tai olematon lihansyönti ovattärkeimmät syyt raudanpuute naisilla. Muita harvinaisempia syitä ovat ongelmia imeytymisessä (hankittu tai peritty), ravitsemukselliset puutteet (rauta, B12-vitamiinia , foolihappoa , sinkki) tai sairaus (myooma/kohdun hyvänlaatuinen kasvain, syöpä, perinnöllinen anemia tai verenvuotohäiriö).

Kuukautiset ja raskaus

Verenhukka

Runsaat kuukautiset ja synnytys ovat merkittäviä lähteitä veren menetykselle hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Krooninen veren menetys voi johtua myös endometrioosista tai kohdun kasvaimista, joka vaatii suuren määrän verta. Kohdun tai kohdun kasvaimet ovat yleensä hyvänlaatuisia, mutta voivat kasvaa pesäpallon tai greipin tai greipin kokoisiksiennen kuin ne löydetään. Kohtukasvain voi häiritä synnytysä, jolloin vaaditaan keisarileikkaus. Von Willibrandin sairaus on toinen usein unohdettu syy runsaille kuukautisille naisilla.

Keskimääräiset kuukautiset kestävät kahdesta viiteen päivään. Verenhukka tänä aikana on arvioitu olevan niin pieni kuin muutaman senttilitra jopa peräti desilitraan.

Menetetyn veren määrä synnytyksen aikana on noin 500 cl verta. Näin noin 200-250 milligrammaa rautaa menetetään. Lisäksi vastasyntyneen vauvan veressä ja kudoksissa on lisäksi 500-800 milligrammaa rautaa, joka tuli alunperin äidistä.

Imeytyminen lisääntyy

Naisen luonnollinen rautasääntelyjärjestelmä huolehtii lisätäraudan imeytymisestä ravinnosta veren menetyksen aikoina. Hänen normaali imeytyminen 1 mg tehostuu 1,5-3 mg päivässä -naisen kehon luonnollinen vastaus verenhukalle.

Akuutti verenhukka voi esiintyä myös trauman tai leikkauksen seurauksena aspiriinia tai tiettyjen lääkkeiden käyttö, erityisesti niitä, joita käytetään lievittämään nivelkipuja, ja alkoholin väärinkäyttö. Toinen syy verenhukassa on kutsuttu Mallory-Weiss syndroomaksi.

Tässä ruokatorven limakalvon ovat vaurioituneet, yleensä toistuvasta oksentelua johtuen, mikä näkyy naisilla joilla on bulimia.

Tendenssi vuotaa paljon

Mitä merkitsee geneettiset tekijät?

Tiedämme tänään, että joka kolmannella naisella on alhainen rauta-arvot. Kehon rautavarastot ovat 75 prosentin tasolla. Niilä, joilla on verenvuototaipumus hyvin usein näkevät sama ongelma edellisissä sukupolvissa, sillä matalat rauta-arvot ovat usein perinnöllisiä.

Joku voi vastata myöntävästi kysymykseen: Ovatko verenvuotosi normaaleja? Kuukautisvuotoa koetaan normaalina, koska ne eivät vaihtele. Ero on, että jotkut vuotavat tavallisesti kaksi päivää, toiset neljä päivää .

Mikä on Optifer®?

Optifer® on kohtuuhintainen hemorautalisä. Hemorauta on ensisijainen kehon raudan lähde.

Optifer® edut

  • Edullinen
  • Hemorautaa
  • Korkea imeytyminen
  • Vähän tai ei ollenkaan sivuvaikutuksia
  • Voi annostella ruoan kanssa tai ilman ruokaa
Created By
Michael Collan, MediTec Group
Appreciate

Credits:

Created with images by 1138601 - "women model beauty" • SheilaTostes - "women" • UMichLibrary - "Women" • hansvandenberg30 - "woman" • kevin dooley - "Two women" • born1945 - "Women Getting Ready for Fishing"