Loading

En liten guide til sommerbæring Hvordan bruke bæretøy i varmen?

Skrevet av Trøste & Bære bæreveiledning

Der kom sommeren gitt! Som jul på kjerringa -eller sola på en Siddis kan man si. Men babyen er like lite interessert i å være i vogna som alltid. Så hva gjør du? Scroll nedover for bulletpoint-svar på vanlige spørsmål:

  • Hvordan velger jeg bæretøy for varme forhold?
  • Hva skal jeg ha på meg og barnet?
  • Hvordan beskytter jeg mot sola?

Er du helt i startgropa og ønsker å velge ditt første bæretøy? Klikk her for å lese kort om hva som finnes.

Disclaimer! Det er VARMT om sommeren. Sol er varmt. Barn produserer varme. Det å bære dem er enda varmere. Ingenting du gjør kan endre ren fysikk. Ved å innstille seg selv på en viss grad av klamhet kommer man ganske langt på veien. Men for nyttige tips for å gjøre det beste utav det, scroll on ;)

Velge bæretøy: Hva avgjør om bæredingsen er "varm" eller ikke?

1. Hvor mange lag stoff er over deg og barnet?

Tre lag ekstra t-skjortestoff som i et elastisk sjal eller en Caboo er... tre ekstra lag. Det blir fort varmt. Bæretøy med ett lag vil selvsagt være kjøligere.

2. Gir bæretøyet litt lufting?

De fleste seler og meh dai gir bedre lufting på sidene enn mange sjalknytinger. En sele som Manduca oppfyller også kriterie 1 med få / tynne lag over barnets rygg. Noen seler har også netting i ryggen så du får lufting der også.

Det går også an å knyte vevd sjal i kenguru-knyt eller enkel ryggsekk knytt ved skulderen for å få ett lag over barnet OG relativt god lufting fra sidene.

3. Hvilket materiale er luftigst?

Personlig foretrekker jeg lin i sommersjal. Det er kjøligst. I tillegg er det stødig selv om sjalet er tynt. Det samme kan sies om silke -det gir lette, luftige sjal. For.. tynne sjal er generelt luftigere enn tykke. Ingen overraskelser her altså. Tynt i sjalverdenen vil jeg si generelt er vekt på <250 gsm. Men se siste avsnitt.

Det perfekte sommersjal for meg: Silke-lin-bomull triblend, gsm 240. Det krever god stramming men du svetter iallfall ikke ihjel.

Unngå: Alle typer syntetisk materiale (hallo, repreve). Viskose (hallo, det meste av "bambus"). Jeg synes også hamp er varmt. Kasjmir og ull kan gå greit i små mengder hvis sjalet er tynt nok. Men på de aller varmeste dagene (typ. syden) ville jeg nok valgt det bort.

For de spesielt interesserte: Forskning (!!) viser at vekt ikke er så viktig -det er den absolutte tykkelsen som teller. Det er nok fordi tykkere og mer fløffy sjal "fanger" mer luft inni seg, og dermed isolerer bedre.

4. Hva har du på deg selv og barnet?

Bilde for illustrasjon: Var kaldt om natta, så jeg sov i ull. Tar på baby i RS, baby sovner.. Jeg finner ut at det var sommer. Varme klær på en selv og barnet under bæretøyet = varmt. Nuff said. Les videre om hva man kan ha på seg i neste avsnitt.

Hva skal jeg kle på meg selv og barnet?

Hvor mye trenger jeg å ha på?

Tommelfingerregel: Bæretøy teller som et ekstra lag klær. Er det varmt går det mao. fint an å være naken for begge. Da er det fint med en gulpeklut imellom dere for å redusere klamhet.

PS! Husk å kle på deg før du går ut. Ja, jeg snakker av erfaring. Men du kommer langt med en tynn singlet i bomull eller silkeblanding. Skal du amme, dra opp puppen. Mange amme-bher er veldig varme, så skipp den om du kan.

Ett lag på meg, et lag på ungen. Sokker dekker føttene, og jeg passer på at hodet hans ikke er vendt mot sola.

Hvor mye trenger barnet å ha på?

Er du inne? Ungen kan gjerne være naken også, eller bare ha på en body. Jeg liker også å bruke en gulpis som brettebleie til babyen, gjerne uten cover. De tisser ikke så mye mens de er i sjalet uansett, og rumpa får luftet seg.

Skal du ut? Da trenger du å tenke på...

Gode tips til solskjerming

Trist men sant: Har du en skikkelig grise-råsa baby må du kanskje belage deg på en sommer i skyggen. H-dir anbefaler ikke direkte sol for de aller minste. Det å holde seg borte fra den sterkeste sola midt på dagen er det absolutt beste middel mot solbrenthet. Det kommer flere somre!

  • Det viktigste for bærebarn i sola er å skjerme ARMER, BEIN og ANSIKT hos barnet. Logisk sett de bitene som stikker ut fra bæretøyet.
  • Armer kan med fordel puttes inni bæretøyet når barnet sover.
  • Med elastisk sjal vil jeg også si det er lov å trekke det tredje laget ned litt så det dekker beina og føttene på en veldig liten en.
  • Du kommer veldig langt med en stor solhatt med bred brem på deg selv i mange tilfeller. Det skjermer både ditt og barnets ansikt. Solhatter til barnet kan også ha brem og dekke nakken. Polarn og Pyret har fine, og Bæreglede (MED kokosknapp). Parasoll er også lov -det er jo beint fram elegant! 7-11 sine paraplyer har sånn handy sølv på innsiden som gjør dem til gode solskjermer.
  • Solbriller er bra. Babybanz sitter fint. Lurt å begynne med dette før barnet skjønner at de går an å ta av seg. Generelt se etter briller som skjermer fra sidene og har strikk om barnet finner seg i det. Men skal barnet mest sove (dvs. har øynene igjen) så går det absolutt fint uten. Bruk øye-solvett (sier moren til to barn som har på seg briller ca. 10% av tiden og sikkert blir blinde med tiden).
  • Solkrem: Det er lurt å smøre bitene som stikker ut med solkrem før du går ut. Ikke glem at om du ender opp med å ta ungen ut for lengre tidsperioder enn noen minutter så må resten av krokodillen smøres også. Ellers forholder jeg meg til H-Dir: Bruk en god solkrem med høy faktor. Smør også når du er i skyggen. Du må selvsagt selv bestemme hva som er best for ditt barn. Personlig risikerer jeg heller smøring enn toastet baby. Se artikkel om parabenforvirring fra Skepsis, den dekker omtrent det jeg mener. Vil du ikke smøre må du dekke beina med gode sokker eller babylegs, ha på topp med lange ermer og passe på at hendene ikke blir eksponert.
  • Ikke glem å smøre egne skuldre. Just sayin... Bæretøy fører til svette og friksjon som gnir av krem etterhvert.

Til slutt: Pass på at ingen blir dehydrert :)

Dette kan dessverre ikke bæretøyet hjelpe til med. Det er tilogmed mulig at du vil svette mer i bæretøy enn om du ikke bar (selv om det å dytte vogn i sola også er tungt!). Så: Drikk masse vann og pass på at barnet drikker nok også. Tilby pupp eller vann ofte. Selv en liten slurk vann hvert 5. minutt er god forebygging.

Smoothie er faktisk alltid godt.

Lese mer?

For mer inspo anbefaler jeg sydentråden i Norsk Bæregruppe. Jeg har startet den helt selv, faktisk! Kanskje jeg skal lage en scrolleside om feriebæring også? Sånn.. hva er best til flyplassbæring, hvor mange sjal trenger jeg på tur...? What say you?

Besøk nettsiden min for å finne ut mer om meg eller veiledningen jeg kan gi. Følg meg gjerne på FB for sporadisk bære-info! Eller få deg en personlig veiledning med yours truly. Det er kjøligere med ryggbæring, så fint å få dreis på det før de virkelig varme dagene! Men altså.. jeg kan ikke lære deg å slutte å svette.

God tur ut i sola, alle sammen!

Mvh Trylle, Trøste & bære bæreveiledning

Let's face it.. Stavangersommerens hovedproblem er "hvordan ikke fryse ihjel i vinden".. Men fint er det!!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.