Loading

INTRODUKSJON HISTORIE- FORTELLING ØKT 1.

HVA SKAL VI LÆRE?

I nesten 125 år har mennesker laget film, og i løpet av den tiden har måten vi forteller historier på utviklet seg i forskjellig retninger. Hvilke forskjellige tradisjoner finnes det innenfor filmfortelling? Og hvordan kan man lage en struktur til fortellingen sin, som er tydelig for deg som filmskaper, men usynlig for publikum? I denne introduksjonen skal vi se på noen av de verktøyene som finnes for å sette sammen en spennende og interessant filmfortelling.

HVORFOR SKAL VI LÆRE DETTE?

Som filmskaper er det viktig å være presis i hvordan man velger å strukturere historien sin. Vi vil ikke at det skal være tilfeldig hvordan publikum opplever historien, selv om det alltid vil (og bør) være rom for fortolkning. Som filmskapere skal vi få med publikum på en reise, og hvordan vi strukturerer den reisen har alt å si for hvordan publikumets opplevelse blir.

HVA KAN DETTE BRUKES TIL?

Så å si alle fortellinger har en form for struktur. Så uansett hva slags formater dere kommer til å jobbe med så er en grunnleggende kjennskap til dramaturgi veldig relevant. På en måte er det sånn, at jo kortere tid du har til å fortelle, jo mer presis må du være. Så hvis du skal lage reklame, musikkvideo eller kortfilm så må du nøye velge hva du skal bruke den korte og dyrbart tiden til. Samtidlig er det viktig å påpeke at dramaturgi ikke er et sett med regler som skal følges, men heller noen idéer om hvordan tidligere filmer på en fremgangsrik måte har blitt presentert, og som vi kan la oss inspirere av.

Les Introduction, kapittel 1 og kapittel 2 frem til "The Story triangle" i Story av Robert McKee.

OPPGAVE 1

Til neste time må alle skaffe seg en kopi av Final Draft som er bransjestandard for manusskriving. På hjemmesiden deres (finaldraft.com) kan man få 30 dagers free trial for å teste ut programvaren.

Dette må være på plass på egen maskin før dagens time starter. Det er ikke noe krav om å skaffe fullversjonen av programmet, men her får dere en mulighet til å teste det ut gratis i 30 dager.

Dere vil også finne fullversjoner på skolens maskiner.

OPPGAVE 2

Til neste time på skal dere skrive to 50-word storys. I timen kommer vi å gå igjennom hva dette er og hva de skal inneholde, og vi kommer også å begynne å jobbe med idéene.

Dere skal skrive to idéer: kortfilm, spillefilm, tv-serie, dokumentar, reklame eller musikkvideo. Dere står helt frie til å velge sjangre, og dere kan også velge om dere har lyst til å tenke at det er et prosjekt som faktisk går å gjennomføre eller om dere ønsker å skrive noe som er ordentlig omfattende. Forslagsvis kan dere skrive en idé som en litt mindre, i et kortere format (kortfilm, dokumentar, reklame, musikkvideo), og en litt større idé til et mer omfattende format (tv-serie, spillefilm).

Credits:

Created with images by Nik MacMillan - "We woke up at 3am to hike a volcano in Bali, the views were incredible and the legs were tired. My friend with the wild hair was enjoying the view so I took a shot." • Aaron Burden - "untitled image" • Road Trip with Raj - "Sometimes we make bad decisions, and you know what? That’s totally ok. What’s more important is how we learn from the consequence of the decision we have made. How we try to fix them and how we try to make smarter decisions next time. This photo dedicates to my best friend. Peihan." • Klim Sergeev - "untitled image" • Kate Williams - "untitled image" • Florian Klauer - "vintage typewriter"